EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Laxhaj i Alaska sista chansen

Ta chansen att uppleva laxhaj i Alaska nu i sommar 2022, det blir sista chansen på länge då de som driver campen i Alaska har beslutat att det nu blir sista säsongen de genomför sina program. För dig som vill prova på den här mycket speciella och unika upplevelsen eller återvända en sista gång är det dags att anmäla sig . Det här är de sista platserna som är öppna för 2022.

18-24 juni 2022 (6 platser)
16-22 juli 2022 (4 platser)


Mer om laxhajen

Laxhajen är en pelagisk hajart som lever i det öppna havet och i regel nära kusten under sina migrationsperioder. Laxhajen finns främst i norra Stilla havet, mellan Japan och Nordamerikas västkust. Honhajar lever upp till 20 år och blir könsmogna vid 6-9 års ålder, Hanar kan leva upp till 27 år och bli könsmogna redan vid 3-5 års ålder. De är nära besläktade med den mer beryktade vithajen.

De är mästare på att reglera sin kroppsvärme för att hjälpa dem till snabba attacker i kalla isiga vatten. Det behövs för att hitta och fånga byten och för att öka hastigheten när de attackerar sina byten. Laxhajen tillhör den endoterma familjen Lamnidae. Det innebär att de kan reglera värmen i kroppen eller upprätthålla en kroppstemperatur som är högre än temperaturen i det omgivande vattnet. De flesta andra marina organismer är ektoterma. Vilket innebär att de håller en inre temperatur som motsvarar det omgivande vattnet.

Otrolig förmåga att höja kroppstemperaturen

Laxhajen och dess släktingar har vaskulära motströmsvärmeväxlare som gör att de kan behålla den värme som produceras av deras ämnesomsättning. De här organen är belägna nära de muskler som används för att röra sig. Även i deras inälvor eller organ inne i kroppen. De kan också reglera sin temperatur som gör det möjligt för dem att ändra och omdirigera blodflödet. Det ger dem fördelen att kunna höja sin inre kroppstemperatur hela 10-15 grader över det omgivande vattnet.

Även om de här hajarna är nyfikna av naturen kan de ibland vara svåra att närma sig dem utan rätt teknik. Laxhajen livnär sig på ett stort antal olika bytesfiskar, bland annat havsöring, sill, sardiner, pollock, alaskatorsk, kummel, lansfiskar och makrill. Men en är den mest sannolika orsaken till deras vandringsmönster till Alaska varje sommar, nämligen stillahavslax.

Ta chansen att uppleva att dyka eller fridyka och snorkla med laxhaj i Alaska nu i sommar 2022. Det är alltså sista chansen på troligen mycket länge. Kontaka oss direkt här för mer info och anmälan.


Program:


Gruppstorlek: 6 personer

Erfarenhet: Du som dyker ska vara minst Advanced Open Water-certifierad eller likvärdigt. Ääven icke-dykare är välkomna.

Fokus för turen: Snorkling med laxhajs.

Dag 1 - Resdag från Valdez, ankomst till lodgen. Avresa kl. 12.00. Lunch ingår inte, så se till att ta med dig en lunch när du anländer. Vi svänger förbi Columbia Glacier för ett snabbt dopp och letar efter sjölejon, valar och uttrar (om vädret tillåter). Efter detta checkar du in på rummen och förbereder utrustningen. Genomgång/orientering om förfaranden för hajar/dykning efter middagen.

Dag 2 - Du snorklar efter laxhaj på morgonen, följt av ett dyk vid kajen. Dagen slutar kl. 14.00, fri tid till kl. 18.00 (vandring, strandpromenad eller paddleboarding eller umgås med andra gäster i lodgen).

Dag 3, 4 och 5 - Snorkling med laxhaj på morgonen, följt av 1-2 dyk (beroende på hur mycket tid du spenderar med hajarna). Vi kommer att dyka på väggar och klippformationer. Även i laxbäckar samt leta efter samlingar av maneter på ytan. Dagen slutar kl. 14.00, fritid till kl. 18.00 (vandring, strandpromenad eller paddleboarding eller umgås med andra gäster i huvudlodgen). På kvällen på dag 5 kommer besättningen att förbereda sig för att leta efter sleepy sharks.

Dag 6 - Snorkling med sleepy sharks på morgonen, följt av laxhajar och dykning fram till kl. 14.00. Dörefter är det tillbaka till lodgen för att torka utrustningen och förbereda dig för avresa nästa dag.

Dag 7 - Resdag tillbaka till Valdez. Avresa från lodgen kl. 9.00 till Valdez.

Pris från 56 995 SEK


Tillkommer:

Internationellt flyg och inrikes flyg till Valdez och eventuella hotellnätter mellan flyg tillkommer.
Vi rekommenderar 1-2 nätter mellan internationella flyget och inrikesflyget

I mån av plats och med reservation för prisökningar på flyg. Scuba Travel kan inte garantera platstillgång. Skicka oss en förfrågan för exakt reseförslag samt pris för dig som reser på egen hand. Har du frågor? Hör av dig till oss på 0301 - 22 100 eller info@scubatravel.se.

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel