PL EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Classic Sudan

 • Sudan erbjuder magiska dykplatser med spektakulära rev och marint liv
 • Hajar, hajar, hajar!
 • Du har chansen att utforska den Cousteaus kända expeditionsplats Precontinent II
 • Mantor och delfiner är några av de livfulla marina livet som du kommer att stöta på under den här safarin
 • Dyk på vraket Umbria

Semestra ute till havs i Röda Havet. Allt från små tropiska revfiskar till bjässar som hajar, mantor, dugonger, majestätiska valhajar. Dessutom spännande vrak som kickar igång fantasin. Lägg till sol, kristallklart hav, vackra rev och du har vår destination. Bo bekvämt ombord på en liveaboard och bli bortskämd med utsökt mat, spektakulär dykning och utmärkt service.

Vad är inkluderat i ett liveaboardpaket?

 • Flyg
 • Transfers flygplats - båt t/r
 • 7 nätter i del i dubbelrum med eget badrum
 • Alla måltider, snacks, dryck (ej alkohol)
 • 6 dagars dykning med 3-4 dives per day och guide
 • 12L-flaska, vikter och viktbälte

Highlights

Sanganeb - Sanganeb finner man en och en halv timme norr om vraket Umbria. Detta rev reser sig från ett djup på 800 meter upp till havsytan. Här finns ett gigantiskt fyrtorn byggt av britterna. Det är bemannat och sträcker sig 70 meter över revet. Besökare kan ta en tur upp till toppen och ta fotografier av det vackra revet. Det är 288 trappsteg till toppen!

Södra platån på Sanganeb är ett fantastiskt dyk där det finns rikligt med hård och mjukkoraller och enorma stim med jacks, barracudor, tonfisk och snappers. Grå revhaj glider fram nära dig medan den vitspetsade revhajen simmar förbi. Ibland finner du även hammarhaj, "silkies", "oceanic tips" och mantor.

Norra platån utgör ett enastående dyk, men kan vara något farligt. Detta är ett djupdyk med en lägre platå på 45 meter där stim med hammarhaj är vanligt. Här är det vanligt att se grå revhaj, silvertips och "White tips". Där båten ankrar i lagunen finner man ofta en stor grupp delfiner som man kan snorkla med.

Shaab Ambar - I östra delen av Shaab Ambar hittar du ett stort korallrev. Detta är ett utmärkt ställe att upptäcka hammarhajar. På den sydliga delen av ön har du istället chans att se gråhajar, groupers och stora fiskstim. Den norra delen är perfekt för nattdyk.

Sha’ab Rumi - Av alla platser i Röda havet är denna plats verkligen som i fantasin. Cirka 40 km nordost om Sudans hamn ligger detta rev med en platå på ett djup av 9 meter och en brant undervattensklippa. År 1963 ledde legendaren och havsforskaren Jacques Cousteau sitt Conshelf II, ett experiment i undervattenboende där fem män tillbringade en månads tid under vattnet.

Fyrtio år senare kan man fortfarande simma bland de kvarvarande delarna av hans undervattensby. Det syns bara som en mörk skugga från båten, men väl under vattenytan börjar du urskilja en lökformad byggnad på tre ben. Detta är ubåtens stålhangar, fortfarande lufttät. Bubblor från dykare har skapat en luftficka inuti. Andra delar av fundamentet, även hajburar och metalldelar från verktygsskjulet är vackert täckta av koraller.

Det här dyket är ett grunt dyk längs den västra delen av revet. Förutom lämningarna efter Cousteau´s projekt så får du uppleva ett helt fantastiskt rev som myllrar av liv.

Den södra platån är utan tvekan ett dyk i världsklass med en sluttande platå från 20-30 meter och med branta omgivande revväggar. Här finner barracudor, jacks, gråhaj, vitspetsad revhaj, stora groupers och enorma stim av Anthias.

Under de kallare månaderna så finns det en god möjlighet att få möta stim med hammarhajar vid revets södra ände. 

Umbria - Wingate reef ligger 35 minuter från Port Sudan och är platsen där Umbria ligger. Hon är utan tvekan ett av Röda havets mest fotograferade vrak. Den italienska besättningen sänkte henne medvetet år 1940, för att undvika att tas till fånga av engelsmännen. Hennes resväg gick mot Calcutta via Eritrea med en blandad last av över 350 000 bomber. Hon bar även däck, vin och tre Fiat Lagunas, vilket hon tog med sig till botten.

Detta 150 meters vrak ligger på 40 meters djup på babord sida medan styrbord knappt täckts av vattenytan. Skorstenen och masten har sedan länge fallit ihop och livbåtarna är utspridda över havsbottnen runt henne. Då det inte är så strömt kan man utforska delar av vraket med snorkel och cyklop. Skrovet och ledstängerna är helt täckta av påväxt och skrovet öppet och lätt att komma in i. Styrbords propeller är oskadd och ligger fri från bottnen, vilket ger ett utmärkt fototillfälle på 18 meters djup. Marint liv som "spanish dancers", krabbor, hummer och små bläckfiskar har sina hem här och man kan ofta se hajar stryka omkring.

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel