EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Sri Lanka

Sri Lanka, tidigare känt under namnet Ceylon fram till 1972, är ett livfullt och tropiskt paradis. Ön är en fantastik semesterdestination. En exotisk, tropisk, tårformad ö, vid foten av Indien i Indiska oceanen. Här finns verkligen massor att se och göra . Ön är känd bland handelsmän som Serendib, därav ordet ”serendipity” som på engelska betyder ”discovery by happy accident”. Ön beskrevs av Marco Polo som “utan tvekan en av de finaste öarna i sin storlek i världen".


En ö av kultur och blandning av allt

Ön har en rik historia och kultur och du kan upptäcka mytomspunna antika städer, täta djungler, häftiga bergsområden, högland, heliga stenar och kilometer av palmträdstäta sandstränder. Varor och tjänster är prisvärda och invånarna är väldigt gästvänliga. Här finns många kulturer, språk och etniciteter blandade i en härligt mix. På Sri Lanka gör du en rundresa under några dagar och kompletterar din dykresa eller liveaboardMaldiverna. Här bor du förslagsvis på olika platser och kan uppleva landets rika natur, kultur och djurliv.

Söker du ett verkligt äventyr så ta tåget mellan Kandy till Ella, en av världens mest natursköna rutter med tåg. Det tar fem timmar enkel väg och kostar inte många kronor. Här kan du också besöka teplantager. Mer traditionell turism tar dig till någon av nationalparkerna där du kan få se apor, elefanter och mycket mer.  Här på Sri Lanka finns bra surfing. Det finns gott om vandringsleder och flera går till högt belägna platser som bjuder på fantastiska utsikter över öns landskap. Upplev vattenfall och bese den vackra Nine arch bridge i Ella.

Stränderna i Sri Lanka är långa och vidsträckta många gånger tomma paradis och är väl värda besök för att koppla av och njuta. Som omväxling tar du dig in till någon lokal marknad och upplever pulsen och myllret av folk bland, kläder, hantverk och kryddor. Även ett besök till huvudstaden Colombo är värt en halv- eller heldag.

För dig som gillar kultur och upplevelser på land är ett stopp på vägen till eller från dykresor till Maldiverna helt klart att rekommandera. Hotell och bra boenden finns det gott här också.

Reseinformation Sri Lanka

 • Tidzon: GMT +4,5h
 • Valuta: Rupier (LKR). 100 SEK = 1 440 LKR (jan-15). Vi rekommenderar att ta med US-dollar eller Euro att växla på plats. US-dollar i små valörer kan även användas som betalningsmedel. På Sri Lankas internationella flygplats tar man endast emot US-dollar. Kort accepteras sällan som betalningsmedel, förutom på vissa hotell och finare butiker. På marknader och liknande är det kontanter som gäller. Det går att göra valutauttag i bankomater med de flesta internationella kontokort. Dock är tillgängligheten ibland mycket begränsad.
 • Språk: Singalesiska, tamil och engelska.
 • Vatten: Det är säkrast att dricka vatten från obrutna plast- och glasförpackningar
 • Visum: Från och med den 1 januari 2012 krävs ett "Electronic Travel Authorization" vid inresa till landet som går ska ansöka om via webben. Du betalar med kreditkort och behöver inte skicka in pass eller liknande till ambassaden. Kostnaden är ca 30 USD. Om nödvändigt kan detta också göra vid ankomst till Sri Lanka för 35 USD. Ni kan registrera visum här: http://www.eta.gov.lk/slvisa/ Tänk på att passet måste ha minst två tomma sidor och vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst.
 • Hälsa: Vaccinationen Havrix (Twinrix) mot gulsot rekommenderas alltid. Koleravaccinet Dukoral som även skyddar mot turistdiarré rekommenderas i vissa fall. Även malariatabletter och japansk B-encefalit rekommenderas ibland av vaccinationscentral.
 • Landsnummer: +94
 • El: 220V, adapter behövs ofta men kan nästan alltid lånas på hotellet.
 • Väder: Sri Lanka har ett tropiskt monsunklimat med sydväst-monsunen som blåser i de södra och västra delarna maj – augusti och nordväst-monsunen i de norra och östra delarna oktober – januari. Medeltemperaturen är ca 25 grader, vilket innebär dagstemperaturer upp mot 28-30 grader. I centrala högländerna är det dock lite kallare, ca 15-20 grader. Till Sri Lanka kan man åka året om eftersom det alltid är bra klimat någonstans på ön, men bäst tid är under vår - vinter (november – mars).
 • Dricks: ca 10% av notan är vanligt. Att ge dricks på restauranger, hotell och för bagagehantering tillhör vanligheten. Det är dock inget krav utan mer en symbol på att man uppskattar servicen.
 • Klädrekommendationer: Formell klädsel krävs sällan, men man bör undvika shorts och linne i tempel. Bekväma skor är ett måste eftersom vi går mycket. I tempel och andra religiösa platser tar man av sig skorna, så ta gärna skor som är lätta att ta av och på. Glöm inte badkläder och en hatt eller keps till skydd mot solen. I Sri Lanka är det inte tillåtet att solbada topless eller naken.
 • Säkerhet: Den brottslighet som förekommer idag är främst stölder, framförallt ficktjuvar. Ta därför för vana att förvara värdesaker på ett säkert sätt, helst i hotellens förvaringsboxar. Var uppmärksam på platser där det råder stor trängsel. Bär inte med dig pass, värdehandlingar och alltför mycket pengar och förvara inte plånboken i bakfickan, utan använd gärna ett s.k. money belt eller en värdepåse innanför kläderna. Häng inte handväskan över en stolsrygg på restaurangen eller i hotellmatsalen, och ställ den inte ifrån dig utan uppsikt. Lämna dyrbara smycken, bankomatkort och kontokort som inte kommer att behövas hemma och skylta inte med mycket pengar. Förvara alla värdehandlingar och den del av reskassan du inte behöver under dagen i hotellrummets eller receptionens kassaskåp. Låt inte värdesaker ligga framme och lås alltid resväskan när du lämnar hotellrummet.

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel