EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Östtimor

Östtimor eller Timor Leste är ett ungt land och ligger på den östra delen av ön Timor och granne med Indonesien. Straxt norr om Australien och väster om Nya Guinea. Landet förknippas kanske inte så mycket med dykning ännu och det är nog för att man precis börjat få igång turismen. Här finns dock mycket artrika vatten och en skön blandning av stort och smått att uppleva.

Hit kan du komma med flyg från Singapore, Australien eller Bali i Indonesien och du landar i huvudstaden Dili. Därifrån är det inte långt till bra dykning och här finns dykresorter redan. Den bästa dykningen kommer du åt på den lilla ön Atauro som ligger en dryg timmes båtfärd norrut. Här är reven friska och välmående och inte så påverkade av människor ännu. Här finns också en otrolig mångfald av fisk. Man har faktiskt uppmätt fler fiskarter i genomsnitt per dyk än vad man gjort i det betydligt mer kända Raja Ampat på Nya Guinea.Förutom fisk finns också gott om olika ryggradslösa djur med nudingar, bläckfisk, kräftdjur, nässeldjur, tagghudingar och plattmaskar med mera.


Vanligt med valar

Området är också känt för att man här ofta ser valar. Blåvalar, kaskelotter, näbbvalar, pilotvalar och många olika arter av delfiner är rätt vanliga. Många backpackers åker hit just för att uppleva möten med dessa havets verkliga bjässar. Sundet här mellan ön Timor och öarna Alor, Pantar och Wetar är mycket djupt, över 3000 meter. Det används av dessa stora däggdjur för sina migrationer. Det gör att man här hittar ibland enormt stora grupper av valar just här.

Östtimor har således en enorm potential men infrastruktur med främst el och vatten skulle behöva en liten puff i rätt riktning. Så gott som all el idag produceras med generatorer och vattnet bör du undvika att dricka annat än om det är renat eller från flaskor. För dig som vill prova på att åka till Östtimor för en dykresa och äventyr kommer det bli en spännande semester.

Aktuellt om Östtimor, specialerbjudanden, gruppresor, resebloggar och annat

All pictures with © approval from Atauro Island Dive resort, East Timor

Reseinformation Östtimor

 • Tidszon: GMT +9
 • Valuta: US-Dollar
 • Språk: Portugisiska och Tetun.
 • Vatten: Undvik att dricka kranvatten och is gjord på kranvatten. Köp istället vatten på flaska
 • Visum: Som svensk medborgare behöver du inte visum för att resa till Östtimor.
 • Hälsa: Kontakta din närmsta vaccinationsklinik för rådgivning
 • Tryckkammare: Finns inte på Östtimor. De närmaste är i Denpasar (Bali) och Darwin (Australien)
 • Landsnummer: +670
 • El: 220 volt. De flesta eluttag motsvarar våra uttag i Norden.
 • Väder: Klimatet är varmt och tropiskt, temperaturen varierar mellan 25-34 grader beroende på säsong. Regnsäsongen pågår oftast mellan november till april, då korta men ofta kraftiga skurar oftast inträffar på eftermiddagen.
 • Dricks: Ca 5-10% av notan är vanligt.
 • Klädrekommendationer: Vardaglig klädsel passar i alla lägen, även vid besök i de finare, mer trendiga restaurangerna.

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel