Socorro safari och liveaboard, dykresa Stilla havet

Socorro safari och en dykresa med liveaboard till öarna som allmänt kallas Revillagigedos är kanske bland det mäktigaste du kan uppleva. Fantastiska möten med stora djur gör att dykare från hela världen söker sig hit. Du kan dyka här under stora delar av året. De här öarna ligger i östra Stilla havet ungefär 400 km utanför Cabo San Lucas i Mexiko vid Bajahalvöns södra udde. Öarna jämförs ofta med Galapagos i Ecuador och Cocos Island i Costa Rica. Det är tack vare mängden möten med stora djur som äger rum här. Läget ute till havs gör att det enda sättet att uppleva dykning här är att göra en dykresa med liveaboard.

Revillagigedos består av 4 öar – San Benedicto Island, Socorro Island, Roca Partida och Clarion, men kallas helt enkelt för Socorro eller Socorro Islands. De här öarna är exotiska, oberäkneliga och brukar ofta få komplimangen av att kallas för det mexikanska Galapagos.

Området är berömt för nära och personliga möten med Giant Pacific manta ray, jättemanta. De kan bli över sex meter långa från vingspets till vingspets. Båtens besättning har länge varit bekanta med de här vänliga jättarna. Det har resulterat i att man arbetar med flera forskare. Genom åren har de kunnat identifiera de flesta och skapat mycket nära relationer med dem.

Det är absolut förbjudet att jaga eller rida på mantorna och samspelet med dem måste inledas av en manta själv. Anledningen till att de är så pass närgångna är på grund av den respekt som de har fått under åren. San Benedicto är helt klart den bästa platsen i världen för att uppleva och fotografera dessa häftiga djur.

  • Massor med mantor och haj mellan november och maj
  • Möten med knölval från slutet av januari till början av april
  • Upp till sju hajarter kan upplevas på resan, bland annat hammarhaj, galapagoshaj och tigerhaj ses här regelbundet
Mycket haj och många arter

Det finns mycket gott om hajar vid Socorro. Här ser du ofta stim med hammarhajar, vitspetsad haj, silverspetsad haj, silkeshaj, “duskies”, Galapagoshaj samt en och annan tigerhaj. Det har faktiskt hänt att dykare har träffat på 7-8 olika hajarter under ett och samma dyk. Vi besöker flera putsarstationer för hammarhajar så länge vädret tillåter. En extra bonus vid öarna är valhajen, som du kan stöta på i november/december och slutet av april/maj.

Här leker ofta stim av flasknosdelfiner med jämna mellanrum. Från januari till mars är de här öarna hem för väldigt många knölvalar som kommer hit för att föröka sig. Flera nyfödda knölvalar har kunnat beskådas genom åren.

De forskare som varje år besöker Socorro för att studera valar har sagt att deras tolv år på havet har gjort att valarna börjat känna igen båten. Det har lett till fler och fler spännande undervattensmöten. Lägg därtill extremt stora tonfiskar, stim med jacks och många andra stora djur tillsammans med endemiska tropiska fiskar. Allt det här gör att du får något av den mest spännande och bästa dykningen med stora djur i hela världen!

När du besöker Sea of Cortez eller Socorro sker dykningen från pangas (mindre dykbåt) eller från båtens dykplattform. Det beror lite på plats och förhållanden. En divemaster kommer berätta om upplägget med en genomgång för varje ny dykplats och svara på frågor från dykarna.

Vanligtvis är dykarna uppdelade i två grupper, som båda har sin egen panga. Den som kör pangan stannar inom synhåll under hela dyket. Varje panga har en stadig stege, så att du kan ta på utrustningen i vattnet och enkelt klättra upp efter dyket. Kontakta oss för din bokning och liveaboard safari till Socorro Islands. Dykresor till Socorro är mycket populära så boka i tid.

Vad är inkluderat i ett liveaboardpaket?

  • Transfers Cabo San Lucas – båt t/r
  • 8-9 nätter i delat hytt med eget badrum
  • Alla måltider och dryck (ej alkohol) ombord
  • 2-4 dyk om dagen med guide
  • 12L flaska, vikter och viktbälte

Exempel på program

Dag 1 – Du lämnar Skandinavien för att flyga mot Cabo San Lucas i Mexiko eller San Diego i Usa. Troligtvis anländer du samma dag och sen väntar en transfer som tar dig till hotellet. Du behöver ha minst 1 natt på hotell innan avresa för att säkra upp mot ev. flyg- samt bagageförseningar. Fflyger du via San Diego kommer du behöva minst en natt i Usa och en i Mexiko innan din liveaboard.

Dag 2/3 – Du går ombord på din liveaboard. Alla dykare kommer att mötas vid Cabo San Lucas marina och därifrån bli guidade till båten. Båten avgår sen och färdas mot Socorro Islands.

Dag 3/4 – Ankomst till marinparken. Beroende på schema och båt så kommer du hit på morgonen och då är det dykning direkt eller på kvällen och då börjar dykningen nästa dag

Dag 3/4-8/9 – Dykning vid öarna kring Socorro Islands

Dag  9/10
Färd tillbaka till marinan över dagen

Dag 10/11 – Utcheckning från båten efter frukost och transfer till flygplatsen.

Vänligen notera – Det här programmet är endast en preliminär plan och exempel som påverkas utifrån de yttre förutsättningar som vädergudarna belönar oss med. Det innebär att vi kan behöva flytta aktiviteter och dykplatser till andra dagar och även ersätta planerade aktiviteter med alternativa om så krävs. Vi ber dig att vara flexibel.

Liveaboards som erbjuder denna safari


Nautilus Explorer Liveaboard

"</p

Liveaboarden Nautilus Explorer är ett högklassigt fartyg som är designat med en mycket stark stålkonstruktion och omfattande ljudisolering.

 


Nautilus Belle Amie Liveaboard

"</p

Den vackra och 41 meter långa specialbyggda Nautilus Belle Amie, byggdes med dykarens behov, säkerhet och bekvämlighet i fokus.

 


Nautilus UnderSea Liveaboard

Nautilus UnderSea Liveaboard

Nautilus UnderSea Liveaboard erbjuder härliga dykresor till Mexiko och dykning vid Guadalupe och Socorro Islands. Max 19 dykare och dykning med stora djur.

 


Solmar V Liveaboard

Solmar V Liveaboard

Solmar V Explorer är en liveaboard som håller mycket hög klass och som erbjuder spännande och välorganiserad dykning Mexiko med Socorro, San Benedicto, Sea of Cortez mm.