PL EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Om våra guesthouses

Vid sidan av de lyxiga resortöarna har något spännande vuxit fram i Maldiverna. På de lokalbefolkade små öarna har det öppnat upp små verksamheter som erbjuder boende, mat och upplevelser till resenärer som är nyfikna på att se "det äkta Maldiverna".

Vi har varit där och plockat ut ett par guldkorn på några av de vackra små öar runtom i landet. Platser som erbjuder det bästa av Maldiverna, utan att det behöver kosta speciellt mycket. Till skillnad från resortöarna som helt och hållet består av en resortanläggning får du på en lokal ö uppleva vardagslivet i Maldiverna. Här möter du barnen på väg till skolan, fiskebåtarna som kommer in till hamnen, kvinnorna som odlar och torkar fisk och de äldre som vilar i skuggan under träden.

En dyksemester på ett så kallat guesthouse ger dig en chans att lära känna den maldivska kulturen och njuta av det rofyllda ölivet som råder, samtidigt som du får ta del av den dykning som Maldiverna är världskänt för. Havet, reven och dykplatserna är desamma oavsett om du bor på en resort eller på ett guesthouse på en lokalbefolkad ö. Prislappen skiljer sig däremot.

Vilken ö ska du välja?

Maldiverna består av 1 200 öar, där 100 st har utvecklats till resort-öar och 200 st är lokalbefolkade öar. Det finns med andra ord väldigt många att välja på. Vi har handplockat ett par riktigt mysiga guesthouse på öar vid olika atoller. De som är mest lättillgängliga ligger i Södra Malé atoll och nås med lokal färja eller speed boat. Dessa öar passar väldigt bra för dig som önskar att förlänga din liveaboardvecka med ett par dagar på en ö och inte vill spendera så mycket tid på transport.

Ön Maafushi i Södra Malé atoll har snabbt blivit den mest populära guesthouse-ön på Maldiverna. Här hittar du Stingray Beach Inn och här finns även ett stort utbud av restauranger, caféer, dykskolor, vattensportscenter och utflyktsarrangörer. I hamnen ligger flera barbåtar förankrade och för att vara en maldivsk ö så händer det mycket här.

Om valhajen är målet med din resa så ska du bo på TME Retreats på ön Dhigurah i Södra Ari atoll. Här finns organisationen "Whale Shark Research Programme", och det av en anledning. Längs atollens avlånga yttre rev skådas valhaj var och varannan dag vilket gör denna plats unik. Samtliga liveaboards gör ett stopp här under sin veckolånga resa mellan atollerna. Det går att både snorkla och dyka längs revet vilket gör att TME Retreats är mycket lämpligt även för icke-dykare. För dig som vill dyka en hel vecka är ön Dhigurah en perfekt utgångspunkt då många av de mest populära dykplatserna i landet är belägna i just Ari atoll.

I norra delen av Ari atoll hittar du de mycket kända dykplatserna Maaya thila och Hafsa thila samt mängder av andra läckra dykplatser. Vill du få varierad dykning i världsklass så är guesthouset Casa Mia på ön Mathiveri ett självklart val. Är det mantor som lockar på Maldiverna så är valet lätt. Aveyla på ön Dharavandhoo ligger 5 min från marinreservatet Hanifaru Bay där hundratals mantor skådas under sydvästmonsunen som pågår från juni till november. Övriga delen av året då det är mindre plankton i vattnet och därmed mindre mantor, bjuder atollen istället på spegelblankt hav, sikt på +30 meter, orörda rev, fantastisk makrodykning, sköldpaddor och revhaj. Denna ö är kanon både för dig som dykare och icke-dykare. Familjer stormtrivs på Aveyla.

Ta dig till ditt guesthouse på Maldiverna

Logistik och transport är en central del i den maldivska vardagen. I princip allt förutom fisk och kokosnötter importeras till både resortöar och lokalbefolkade öar. Det är inte alltid lätt att resa efter solnedgången och havet sätter villkoren. De lokalbefolkade öarna som ligger nära huvudstaden Malé går att nå med lokala färjor som går en gång om dagen åt vardera håll (lör-tors). Ca 20 SEK enkel väg för 2 timmar på en hård träbänk är vad du då har att vänta. En privatchartrad speedboat gör samma resa på 40 min och kostar istället ca 1 800 SEK per båt enkel väg. Till öarna i Ari och Baa atoll som ligger lite längre bort krävs en flygresa. Du åker sjöflygplan till Casa Mia då ön saknar en flygplats i närheten och inrikesflyg till Aveyla och TME Retreats.

Vid ankomst till Male flygplats ligger inrikesterminalen bara några steg från den internationella ankomsthallen. Ta bara till höger när du kommer ut så är du strax där. Incheckning måste ske minst 1 timma innan avresa. När du lämnat ditt bagage och fått din biljett kan du gå ut igen, se bara till att vara på plats vid angiven tid.

Viktigt att tänka på när du bor på lokalbefolkade öar!

Klädsel - När du rör dig utanför ditt guesthouse bör du tänka på att inte gå med bara axlar, djupa urringningar och korta shorts, gäller såväl män som kvinnor. Vissa öar är mindre strikta, fråga oss innan och känn av läget på plats. Badkläder tillåts på särskilda stränder på öarna. Fråga ditt guesthouse så visar de dig var det är ok och inte. Om du badar bland lokalbefolkningen så gör detta i t-shirt och shorts, precis som de gör.

Alkohol - Lokalbefolkningen på Maldiverna får enligt lag inte dricka alkohol och därför begränsas serveringstillstånden i landet till resortöar och liveaboards. På ditt guesthouse kan du alltså inte beställa alkohol. Om en drink i solnedgången lockar finns det möjlighet att besöka närliggande resortöar eller barbåtar som finns ankrade utanför ett par av de lokala öarna. Färska juicer på kokos, passionsfrukt, mango och papaya är inte helt tokigt det heller. Faktum är att många av våra resenärer som redan provat guesthousen i Maldiverna förvånas över att de inte saknat baren alls under semestern.

Kommunikation & kultur - Guesthouse-turismen har många positiva effekter på de små öarna runtom i landet. De bidrar framförallt till att fler människor kan få jobb på sin egen ö och inte behöver flytta ifrån sin familj. Jobben skapas inte bara på guesthousen i sig utan också hos restauranger, butiker, utflyktsarrangörer, dykcenter, tvätterier och transportföretag. Många av de unga människorna på ön börjar sitt arbetsliv genom praktik och upplärning på dessa företag och har i grunden begränsad erfarenhet från turismindustrin och servicebranschen. Som gäst är det bra att påminna dig själv om att turismen på de små öarna är en väldigt ny angelägenhet och att det inte alltid går att förvänta sig en väloljad 5-stjärnig serviceupplevelse där alla pratar perfekt engelska. Befolkningen i Maldiverna är mycket gästvänliga, nyfikna och tar väl hand om sina gäster. Var dock förberedd på att inget är bråskande, allt anpassas efter väder och vind samt att det här med att passa tider inte är speciellt viktigt. Det är bara att luta sig tillbaka och slappna av och lita på att de fixar resten.

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel