PL EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Om Petra

Petra är en av Jordaniens nationella skatter och har funnits med på UNESCOs världsarvslista sedan 1985 och utsågs år 2007 till ett av världens sju nya underverk. I över 200 år har denna enastående antika stad funnits med på resenärers önskelistor över platser som måste besökas. En av Petras byggnader - Treasury syns i slutscenen av filmen ”Indiana Jones and the Last Crusade” och är ett av många arkeologiska underverk som finns att utforska här.

Petra är utan tvekan Jordaniens mest värdefulla skatt och största turistattraktion.  En stor, unik stad, uthuggen direkt från bergsväggarna av nabatéer. Detta var ett flitigt arabfolk som bosatte sig här för mer än 2 000 år sedan och gjorde Petra till en viktig knutpunkt för siden, kryddor och handelsvägar som länkade ihop Kina, Indien och södra Arabien med Egypten, Syrien, Grekland och Rom.

Ingången till staden sker genom Siq, en smal klyfta på över 1 km som på båda sidor omges av 80 m höga klippor. Bara att gå igenom Siq är en upplevelse i sig, färgerna och stenformationerna är bländande. I slutet av klyftan möts du av Al-Khazneh (Treasury) glimtandes framför dig. Detta är en imponerande upplevelse. Med sin massiva fasad, 30m bred och 43m hög, huggen ur den stora, dunkla rosa bergsväggen överglänser den allt annat i sin närhet. Den ristades in i början av det första århundradet, som grav till en viktig nabatée-kung.

Boka en guide!

Ett besök i Petra är ett måste och för att få ut så mycket som möjligt av det rekommenderar vi att boka en guide. Vi kan hjälpa att boka både guide och transfer. Du blir hämtad vid hotellet av en chaufför och guide som kommer att ta dig till Petras ingång 2 timmars bilresa bort. Under en 4 timmars tur till fots kommer guiden att berätta historier om denna intressanta stad. Efter 4 timmar får du på egen hand utforska staden ytterligare, kanske ridandes på en häst eller kamel om du behöver vila fötterna en stund. Guiden möter sedan upp vid entrén.

Om du inte vill ha någon guide kan man boka endast en chaufför som tar dig fram och tillbaka till Petra, där du får utforska detta underverk på egen hand. Möjlighet finns att stanna kvar en natt på ett hotell utanför Petra.

Även fast det finns mycket skrivet om Petra som man kan läsa om och lära sig är det här en plats som man måste se med egna ögon för att förstå hur fantastiskt spännande den verkligen är.

Wadi Rum

Wadi Rum är en av världens vackraste ökenregioner, med ett fascinerande landskap som präglas av sandstens- och granitklippor som reser sig ur den rödfärgade ökensanden.

Följ Lawrence av Arabiens fotspår genom den fantastiska naturen för en upplevelse du aldrig kommer att glömma. Många inskriptioner och klippmålningar visar att området har varit bebott i årtusenden och är nu hem för flera beduinstammar. Ett besök till Wadi Rum (The Sound of Silence) är som en resa till en annan värld, en stor tyst plats som är tidlös och brutalt vacker. Det ligger 320 km sydväst om Amman, 120 km söder om Petra och endast 60 km norr om Aqaba. 

Wadi Rum är ett skyddat område som täcker 720 kvadratkilometer av dramatiskt ökenlandskap i södra Jordanien. Stora berg av sandsten och granit reser sig från breda sandiga dalar för att nå höjder av 1 700 meter och mer. Beduinstammar lever fortfarande bland bergen i Wadi Rum och deras stora gethårstält är ett av landskapets kännetecken.

Det finns många sätt att njuta av attraktionerna. Förutom jeep, kamel- och vandringsturer, kan man även övernatta i ett beduintält och beskåda den fantastiska stjärnhimlen. Nästan alla människor som bor i och runt Wadi Rum idag är av beduinursprung och levde tills nyligen nomadiska liv och försörjde sig på sina getter. De är påhittiga, gästvänliga människor som i stor utsträckning ansvarar för att utveckla Wadi Rum som turistdestination.

Om du bara ska till Wadi Rum över dagen rekommenderar vi en 3 timmars jeep tur i solnedgången, som vi kan hjälpa till att förboka. Du åker från Aqaba vid 15:00 och transferbilen kommer ta dig till utkanten av öknen och dit tar det ca 1 timme. Där kommer chauffören bytas ut till en beduin och bilen byts mot en terränggående jeep.

Under 3 timmar tar föraren dig runt i öknen och visar Wadi Rums sanna skönhet, det blir stopp här och där för att gå runt, klättra, slappna av och ta bilder. Tänk på att föraren bara är en chaufför och inte en guide, men om du har tur kanske du får en förare som älskar att prata och agera som en guide i alla fall. När solen börjar gå ner åker du till en bra plats för att se ökensanden bli vackert röd, en häftig upplevelse! Vi kan även hjälpa till med att organisera övernattning i öknen.

Döda havet

Döda havet är ett av de mest fantastiska landskapen i hela världen, men den främsta attraktionen vid Döda havet är det varma, lugnande och supersalta vattnet. Det är tio gånger saltare än havsvatten, vilket beror på de närliggande saltrika bergen, avsaknad av utlopp och den höga avdunstningen.

Det ovanligt varma, salta och mineralrika vattnet har lockat besökare sedan urminnes tider. Du flyter enkelt på rygg och njuter av värmen och vattnets hälsosamma mineraler. Kombinera detta med den syrerika luften, den mineralrika svarta leran och de närliggande sötvatten- och varma mineralkällorna och du har ett perfekt SPA. Döda havet omges av berg i öster och Jerusalems böljande kullarna i väster, vilket sammantaget ger en nästan utomjordisk skönhet.

Vi kan hjälpa till att organisera en dagstur till Döda havet. En förare kommer och hämtar dig vid hotellet för att sedan köra dig en 3 timmars bilresa till en strandbelägen resort vid Döda havet. Det privata strandområdet har pool, restaurang och oftast är lunch inkluderat i priset.

Du kommer att spendera dagen med att koppla av i havet, smörja in kroppen i Döda havets kända lera och simma lite i poolen. Du bestämmer själv när du vill åka tillbaka till Aqaba. Om du vill går det även att ordna med övernattning så du kan stanna lite längre.

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel