EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Jordanien

Jordanien är det unga landet med en gammal historia – det är bron mellan havet och öknen – mellan öst och väst. Många tänker på den forntida och mytomspunna klippstaden Petra när de hör Jordanien - vilket inte är så konstigt. Petra är verkligen en av mellanösterns mest spektakulär sevärdheter – kanske tävlar staden mot både Machu Picchu och Angkor Wat om titeln världens mest fascinerande förlorade stad?

Är du i Jordanien är Petra väl värt ett besök – men landet har även så mycket annat att erbjuda. Vid välkända Wadi Rum möter du fascinerande klippformationer som sticker upp ur den röda ökensanden. Ställ det i kontrast till den klarblåa Aqabaviken som är fylld med vackra koraller. Du möter palmbeklädda grönområden som är så olika det livlösa, salta Döda havet. Till det möter du överallt vänliga människor och får uppleva den färgsprakande arabiska kulturen. Landets milda klimat och varma vatten gör det till ett utmärkt resmål för såväl dykare som icke-dykare. Här finns mycket historia att uppleva och maten är genomgående väldigt bra.


Spännande dykning i Röda Havet

Dykningen i Jordanien är spännande och här har man sänkt en halv armé med stridsfordon, lastbilar och till och med flygplan för att hjälpa det marina livet att bilda ett artificiellt rev. Det gör naturligtvis att dykningen kommer att växa enormt här i framtiden. Dykningen är enkel och du dyker direkt från land. Kombinera din dykning med besök till Wadi Rum, Petra och eventuellt Amman med stopp i Döda Havet. En verkligen spännande, kulturell och historiskt intressant resa för dig som gillar att ha dykningen i fokus men vill komplettera med ytterligare upplevelser.

Aqaba är en mycket trevlig stad, direkt vid Röda havet inte alls långt från Egypten och här hittar du mängder med bra restauranger och maten är fantastiskt bra. Bara den är värd att åka hit för och varje dag kan du uppleva nya rätter och nya platser med möten med nya människor. Visste du att att Jordanien har en av världens bäst utbildade befolkningar. Det blir sällan tråkigt i Jordanien och folk är väldigt trevliga och ödmjuka överlag. Jordanien vid Röda havet är perfekt för en dykresa och semester för vem som helst, för par, ensamresenärer eller grupper. Boka din dykresa hit och du kommer att få ett fantastiskt äventyr. Det är lätt att ta sig hit och Aqaba har en egen internationell flygplats.

Reseinformation Jordanien

 • Tidszon: +2 GMT (standard), +3 GMT (April - September)
 • Valuta: Jordanska Dinar (JD), US dollar eller Euro. Försök att växla stora sedlar så ofta som möjligt, på stora restauranger och affärer. En JD består av 1000 fils. Du kommer även höra talas om piastre och qirsh, som båda är 10 fils (10 qirsh motsvarar 100 Fils). Ofta anges inte enheten, så om du ser att något kostar 25 gäller det att ta reda på om det är 25 fils, 25 piastre eller 25 dinarer! Kreditkort: De flesta restauranger, större souvenirbutiker och bokhandlare tar emot de vanligaste kreditkorten. Se till att fråga om de lägger på en extraavgift för kortköp, då denna ibland kan vara på så mycket som 5%.
 • Språk: Arabiska och engelska.
 • Vatten: Generellt är kranvattnet i Jordanien säkert att dricka, men om man bara är här på en kort visit är det bättre att ta det säkra före det osäkra och koka vattnet 10 minuter, alternativt dricka vatten på flaska. Men kom ihåg att bara dricka vatten ur flaskor med obruten förpackning. Kranvattnet i södra Jordanien och då speciellt i Wadi Rum kommer från naturliga källor i Diseh och är extremt rent.
 • Visum: Max 30 dagar för turister. Visum krävs för alla utländska resenärer. Dessa utfärdas på flygplatsen vid ankomst (JD10). Det finns valutaväxlare i anslutning till diskarna där man fixar visumet, bankomater finns endast tillgänglig efter utfärdandet av visum.
 • Hälsa: I Jordanien är hälsostandarden hög. De flesta städer har välsorterade apotek, men se till att alltid kolla utgångsdatumet på medicinerna. Det är bra att ta med speciella och viktiga mediciner hemifrån och att även ta med en kopia på receptet. Telefonnummer till apotek (inklusive de med nattöppet) och sjukhus i Aqaba hittar man i de två engelskspråkiga tidningarna.
 • Tryckkammare: Finns i Aqaba.
 • Landsnummer: +962
 • El: 220-230 volt. Samma stickkontakter som hemma så adapter är inte nödvändig, det kan dock vara bra att ha om dina elektroniska prylar har jordade sladdar för då är stiften för tjocka för vägguttagen. Kontakter av typ C, D, F, G och J.
 • Klimat: För att vara ett så pass litet land har Jordanien ett otroligt varierat klimat. Den bästa tiden för ett besök är under våren (mars-maj) eller hösten (september-november), då dagstemperaturen inte är extremt hög. April är nog den bästa månaden med härligt varm temperatur och många färgglada växter i blom. Aqabas genomsnittliga maxtemperatur i januari är cirka 20° C.
 • Dricks: Att ge dricks på 10 % av notan när du äter ute tillhör vanlig artighet och förväntas på finare restauranger. Vissa hotell och restauranger lägger oftast automatiskt på en serviceavgift på 10 %. Dricks är ofta en stor del av lönen för många som arbetar inom servicebranschen så att runda upp till närmaste 250 fils eller ge lös växel uppskattas mycket, gäller även taxichaufförer.
 • Mat: Gatumat som falafel eller shwarma smörgås är billigt och man kan få en hygglig måltid för JD1 till JD3. På en medelklass restaurang kan man räkna med att betala JD1 för en förrätt och från JD1.500 till JD2.500 för de flesta varmrätterna.
 • Sevärdheter: En av de dyraste entréavgifterna i Jordanien är inträdet till Petra (upp till JD31 för tre dagar, beroende på säsong), men det är det värt! Inträde till andra populära sevärdheter som t ex Jerash kostar JD5, men de flesta ställena är gratis eller kostar bara en dinar eller två.

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel