PL EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Azorerna

  • Val- och delfinsafaris, vandra runt vulkaner, historia och vackra vyer
  • Blåhaj, makohaj och mobulas i klarblått vatten - Det stora blå!
  • Fantastiska klippformationer
  • Perfekt för familjer och icke-dykare

Ögruppen Azorerna ligger 1000 km öster om Portugal - mitt ute i Atlanten - och består av totalt nio öar. De är indelade i de västra, de centrala och de östra öarna. För alla er som vill uppleva möten med valar, simma med delfiner, njuta av fantastisk dykning och rolig snorkling är det här en perfekt dykdestination och det rika marina livet kommer inat att göra dig besviken.  

Att se delfiner i sin naturliga miljö är för många en oförglömlig upplevelse och i havet runt Azorerna finns möjligheten att inte bara få se delfiner utan även få simma med dem. För att få ut det mesta av upplevelsen så är en viss vana av att simma med fenor, mask och snorkel nödvändig – och om du inte känner dig bekväm med det sedan tidigare hjälper dykcentret till, en kort kurs i bassäng är allt som behövs. Målet för utflykterna är att erbjuda en genuin naturupplevelse och därför lockas inte delfinerna med mat eller andra trick. Du är en besökare i delfinernas värld och upplevelsen styrs helt av delfinerna själva. Men, delfiner är nyfikna djur vilket gör att de ofta kommer nära och det är mycket ovanligt med utflykter där man inte får se dem. Det är tillåtet att simma med hela fem olika delfinarter.

Här finns också mycket att se och göra på land även om utbudet varierar mellan öarna. Du kan åka hit oavsett tid på året men normalt anses juli - september vara bästa tiden då det också är varmast i havet.

Dykning i Azorerna

  • Dyk tillsammans med Mantor och Mobulas
  • Dyk med Blåhaj och Makohaj i klarblått vatten
  • Dykningen passar den mer avancerade dykaren

Beroende på vilken ö du väljer att besöka så kommer du att kunna uppleva helt olika typer av dykning. The Princess Alice Bank är en av Azorernas mest kända dykplatser och är ett djuphavsberg som befinner sig 50 sjömil om ön Pico och 45 sjömil sydväst om ön Faial – en båtresa på ca 2,5 timme från dykcentret på ön Pico. Berget reser sig ur djupet från 1500 meter upp till 35 meter under ytan. Normalt genomförs hela dyket med hjälp av nedstigningslina då strömmarna periodvis är mycket starka. Dykplatsen är känd för att mantor och Mobulas simmar mellan ytan och ca 30 meters djup – och förutom dessa fantastiska underlevande varelser finns här även Jacks, väldiga tonfiskar, Baraccudor, Blue Marlin och hajar. Det är få dykare som återvänder besvikna från denna unika och äventyrliga dykplats. Mobulas finns dock över hela Azorerna och kan upplevas också vid till exempel öarna Santa Maria, Terceira och Sao Miguel och även valhaj främst vid de östra öarna och även valar passerar här regelbundet.

En annan mycket spännande dykupplevelse är att dyka med Blåhaj och Makohaj. Dykplatsen nås efter ungefär en timmes båtresa från land från Pico eller Faial. Dykningen sker i öppet hav vilket ställer stora krav på att dykaren har full kontroll på avvägning, orientering och dykprofil då inga naturliga referenspunkter såsom botten eller vägg finns att tillgå. I regel finns också lina att hålla sig.
 
Det krävs att varje dykare genomgår ett check-dyk - och innan varje utflykt informeras alla dykare om hur de ska uppträda i vattnet och hur de kan känna igen ett potentiellt farligt beteende hos hajarna. Informationen syftar också till att undvika en negativ påverkan på hajarna och det är viktigt att dykarna följer dykpersonalens instruktioner noggrant. Extrem försiktighet och uppmärksamhet är angeläget men belöningen är en magisk upplevelse och dykerfarenhet. 

Azorerna erbjuder något för alla men vissa dyk kan innebära starka strömmar och stora vågor på havet varför du bör ha vana och utbildning och känna dig säker på och i havet. För att få ut maximalt av dykningen bör du ha minst AOW certifkat eller motsvarande samt att du kommer att behöva göra minst ett checkupdyk innan du får åka med till de mer avlägsna platserna mitt ute i havet. SMB (ytmarkeringsboj) är i regel ett krav.
Azorerna har även fantastiska klippformationer, dramatiska droppoffs, vrak, vita sandbankar och havet sjuder av liv. Bläckfiskar, tagghudingar, stim med fisk, sjöhästar, nudingar och sköldpaddor och mycket annat finns att se och sikten är som sagt magisk många gånger med ibland +60 meter.

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel