Vrak i Scapa Flow

Scuba Travels ambassadör P-A Andersson och ett gäng dykare kom nyligen tillbaka från Skottland. De var där fär att uppleva och dyka på vrak i Scapa Flow. En av världens bästa destinationer för just vrakdykning. Han har skrivit ihop en reseberättelse som du kan läsa nedan.

Om du blir sugen på att själv uppleva vrak i Scapa Flow så har vi en gruppresa dit med P-A som ambassadör, Den resan kommer att gå  i oktober 2019. Det var då 100 år sedan högsjöflottan sänktes, vilket betyder att området “firar” 100-årsjubileum. Läs mer om resan de gjorde 2017 här.

Scapa Flow

Scapa Flow, inbäddad mellan öarna i Orkney norra Skottland, är ett vrakdykarparadis med omfattande historia från både 1a och 2a världskriget. Under en vecka i maj samlades ett gäng glada dykare på Arlanda för att tillsammans få uppleva historiens vingslag.

Scapa Flow är en naturhamn med stor strategisk betydelse och här samlades den tyska högsjöflottan för att interneras vid slutet av det första världskriget medan freden förhandlades. Den 21 juni 1919 lämnade den engelska flottan Scapa Flow och tyskarna obevakade för att gå ut på övning i öppet hav. Tyske konteramiral Ludwig von Reuter utnyttjade detta tillfälle och beordrade via flagsignal samtliga tyska fartyg att sänkas av besättningarna.

Totalt sänktes 52 fartyg av de 72 som internerades och idag finns det sju kvar som utgör grunden i vrakdykningen i Scapa. 3 Slagskepp – SMS König, SMS Markgraf, SMS Kronprinz Wilhelm 23Kryssare SMS Cöln, SMS Dresden, SMS Karlsruhe 1 Minutläggare SMS Brummer. Samtliga fartygen är väl över 100m långa och med sina majestätiska kanoner, torpeder, skrov och roder ger de en oförglömlig dykupplevelse.

Dagsturer MV Huskyan

Dykningen sker från MV Huskyan som är den bästa dykbåten jag någonsin satt min fot på. Allt är väluttänkt, designat och konstruerat för dykare i nordiska vatten. Skepparen Emily Turton bjuder på stor show med hennes sina interaktiva dykbreifings och härliga matlagning. Det känns som att man är på träningsläger i vrakdykning och blir inskolad från grunden. Konstruktioner, funktioner och historia bakom varje detalj och händelseförlopp som gjort vraken till vad de är idag.

Med bra ekolodsbilder, ritningar och bilder tagna på plats guidas vi igenom detalj för detalj. Samtidgt är det inte mer än vad dykarna kan komma ihåg för att täcka den tillgänliga dyktiden. Fokus är att få ut max och njuta utan att stressa runt vraket och bränna onödig gas och dyktid på fel saker. Detaljerna är nästan överväldigande. När du kommer upp till ytan plockas du smidigt upp av båten och åker hiss upp på däck. Ingen kraftansträngning i onödan.

Scapa Flow är vrakdykning i världsklass och även om vraken sakta bryts ner så finns det mer att se för varje dyk och vi lockas tillbaka med varje briefing. Det finns mer och vad gör vi sen och vad har vi missat. Vrakdykning i dessa förhållanden är svår att hitta och här bjuds vi till en buffé av det bästa. Sikten var över medel och med bra väder och ytljus visade vraken upp sig från sina bästa sidor. Vraken i Scapa Flow är för alla dykare och utmärkt tillfälle för någon att bli vrakbiten på riktigt.”

– P-A Andersson