Sköldpaddor

De här bedårande och märkliga djuren tillbringar nästan eller hela sin tid i havet. Hanarna hittar vi alltid i havet där de lever hela sitt liv. Endast honorna kommer upp på land och endast för att lägga ägg. Det är normalt bara 1 av 1000 av de här små nykläckta djuren som överlever till vuxen ålder. Som väl är kan varje hona lägga hundratals ägg per säsong.

Det låga antalet överlevare beror på att de utsätts för många faror på vägen. Redan innan de kläckts är de uppskattade läckerheter från olika predatorer såsom fåglar, ödlor och krabbor. När de nykläckta sköldpaddorna snabbt ska ta sig ner till havet för att börja sitt nya liv för att söka mat och skydd är de alltid ett välkommet mål mat Vägen till ett vuxet liv kantas av både naturliga och mänskliga hot. Men de som överlever och lyckas fortplanta sig gör så att cirkeln fullbordas. När de nya honorna återvänder tillbaka till samma strand som de själva föddes på för att lägga nya ägg är cirkeln sluten.

Hur kan du närma dig en sköldpadda utan att störa den?

Även om man kanske inte tror det så är sköldpaddan väldigt känslig. Det är viktigt att du aldrig röra en sköldpadda. Se till att inte vara i vägen för dom när dom simmar och håll aldrig fast i skalet. Det är ett djur som måste kunna simma upp till ytan för att andas luft till exempel. Om du har turen och förmånen att få se dem på land när honan är på stranden och lägger ägg eller har lagt ägg precis så ska du inte störa eller röra henne. Framförallt inte när hon är på väg upp för att gräva sitt hål för äggen men inte heller stå i hennes väg tillbaka ner till vattnet.

Det bästa är om du på avstånd observerar henne i tystnad. Om hon störs, framförallt innan hon börjat men även medan hon lägger ägg, så kan hon avbryta och gå därifrån. Om du ska fotografera dem så ska du inte använda stark blixt och om du har en svagare blixt ska du inte rikta den mot deras ögon. Med dagens moderna kameror behövs i regel inte blixt utan välj istället ett högre ISO-tal.

Många olika arter av havssköldpaddor

Det finns sex olika arter av havslevande sköldpaddor samt havslädersköldpaddan. Den räknas som en separat familj på jorden. De här sex arterna är oäkta karettsköldpadda, soppsköldpadda eller grön havssköldpadda, karettsköldpadda, atlantisk bastardsköldpadda, sydlig bastardsköldpadda samt plattskalig sköldpadda som endast lever i Australien. Havslädersköldpaddan är ensam i sin familj och världens största havssköldpadda. De kan väga över 500 kg och bli över 2,5 meter lång. Arten är unik på det sättet att det är det enda kräldjur som faktiskt är varmblodigt.

Kännetecknande för havssköldpaddor är att de inte kan dra in huvudet i skalet i jämförelse med sina landlevande släktingar. Alla havssköldpaddor är i dag starkt utrotningshotade och det är i huvudsak på grund av mänsklig påverkan.

Vill du läsa mer om de andra djuren på vår BIG 5 lista så kan du gå vidare här: Mantor,  Valhaj,  Delfiner,  Hajar


Dykning i Mexiko, Riviera Maya

Dykning i Mexiko, Riviera Maya

 

Reseblogg

“Vi hade 25 grader i vattnet och då både vid ytan och på 22 m, härligt. Vi såg totalt fem stycken stora sköldpaddor på 50–80 cm vid olika platser som lugnt låg och käkade på botten. Fräckt att bara ligga och kolla in dessa stora uråldriga djur” Läs mer från vår reseblogg om möten med sköldpaddor i Mexiko, HÄR (Riviera Maya)

Läs mer….

Våra bästa resmål för att dyka och se sköldpaddor

Det finns många platser i världen där du kan se sköldpaddor. Nedan har vi satt ihop ett urval från våra olika destinationer där du har goda eller mycket goda chanser att få umgås och möta dessa uråldriga djur som nästan alltid är uppskattade och framkallar många leenden.

Dyk och simma med sköldpaddor på Galapagos

Galapagos. Den här mytomspunna och avlägsna platsen består av 19 öar samt ett dussintal mindre små öar och vulkanformationer. Totalt bildar det en landmassa på ca 8000 kvadratkilometer som är utspridda på över 50 000 kvadratkilometer havsyta. Galapagos är beläget nästan 1000 km väster om Ecuadors kust. På grund av sin avlägsna placering var Galapagos helt isolerat från omvärlden i flera tusen år. Sköldpaddor finns det gott om på och omkring dessa fantastiska öar. De mest kända är nog de landlevande arterna men i havet frodas de här vänliga djuren och är vanliga och korsar ofta din väg under ytan.

Bästa tiden att se sköldpaddor: året runt

Dyk och simma med sköldpaddor på Maratua Atoll/Borneo

Maratua Atoll och Nunukan Island ligger väldigt avlägset till mellan Borneo och Sulawesi. Här i världens artrikaste vatten upplever du ett tropiskt paradis fjärran från det mesta. Fantastiska rev med mycket fisk och mängder med ryggradslösa djur. Till det ses ofta mantor och hajar och numera är det ganska vanligt att få se den fantastiskt vackra rävhajen på en av platserna man nyligen upptäckt. Vattnen här kryllar av sköldpaddor, mest känd är kanske den malaysiska ön Sipadan men då det är en generell avrådan att åka dit är Indonesien och Maratua atoll i stort sett lika bra. Åk med till den här exotiska lilla pärlan mitt ute i ingenstans i den indonesiska övärlden. Förutom dykning får du även chansen att möta orangutanger på Borneo.

Bästa tiden att se sköldpaddor: året runt


Tasik Ria Resort Manado, Indonesien

Tasik Ria Resort Manado, Indonesien

 

Dyk och simma med sköldpaddor i Bunaken, Norra Sulawesi

Att dyka i Bunaken marinpark utanför staden Manado i norra Sulawesi är en fantastisk upplevelse! Norra Sulawesi är ett sen många år välkänt och uppskattat resmål med hem för tusentals färggranna, sällsynta marina varelser och här finns också en del vrak. Här kan du utforska de magnifika korallreven kring Manado som erbjuder spektakulär väggdykning där sköldpaddor, stim med tonfisk och barracuda ofta ses men här finns även bra muckdiving och vanliga rev och vrak. Du och de andra gruppdeltagarna kommer att ha fantastiska dagar med dykning och avkoppling och då alla boenden ligger i anslutning till den fantastiska och stora poolen med en dykbar som en naturlig plats att samlas efter dagens dykningar eller så bor man vid en bungalow som vetter mot havet som inte är långt ifrån. Har du tur kan faktiskt sköldpaddor komma in till stranden och lägga ägg.

Bästa tiden att se sköldpaddor: året runt


Marsa Shagra dykresa till Egypten

Marsa Shagra dykresa till Egypten

 

Dyk och simma med sköldpaddor i Marsa Alam –
Dive camps

Marsa Alam ligger precis vid kusten och är en rofylld plats. Både för dig som redan dyker och även för dig som kanske inte har börjat dyka ännu är det en utmärkt plats att vara. Det är också ett mycket bra resmål för dig som dyker och reser med familjen där övriga familjemedlemmar inte dyker.  Runt Marsa Alam är chansen stor att se större djur jämfört med dykning längre norrut i Röda Havet. Har du tur kan du få se delfiner, dugong (sjöko) och stora havssköldpaddor. Tar du dig till Elphinstone finns även möjlighet att se haj. Sköldpaddor är vanligt och de kommer ända in till stranden för att hitta mat på de grunda reven eller på de sjögräsklädda sandbottnarna.

Bästa tiden att se sköldpaddor: året runt


Fury Shoal och St Johns, Egypten liveaboard

Fury Shoal och St Johns, Egypten liveaboard

 

Dyk och simma med sköldpaddor på en liveaboard i Egypten

Om du tar en sydlig rutt i egypten med liveaboard mot områdena kring Abu Galawa Soraya finns en spännande dykplats som tillhör Wadi Lahamisystemet – här finns en otrolig korallträdgård och ett vrak från en privat segelbåt som är fyllt med glasfisk. Soraya är rankad som en av de bästa dykplatserna i Röda Havet för väggdyk med sina många överhäng och sprickor. Här ser du ofta sköldpaddor ute på reven eller frisimmande ute i det klara blåa vattnet i sin jakt på föda eller en partner. Även ute på sandbottnarna gillar de att hålla till där de betar sjögräs eller letar efter annat ätbart. Ett annat storslaget rev som ligger i närheten av Soraya är Galawa Kebir som är känt för sina många tunnlar och för sin södra platå där jacks och barracudor simmar med enstaka mantor. Tunnlarna är en perfekt dykplats för dig som precis har börjat med grottdykning.

Bästa tiden att se sköldpaddor: året runt


Atmosphere resort Dauin

Atmosphere resort Dauin

 

Dyk och simma med sköldpaddor i Filippinerna, Dauin Apo Island –
Atlantis Dumaguete, Atmosphere Resorts eller Sea Explorers

Det som är karaktäristiskt för dykningen kring Dauin är muck-dykningen. En unik typ av dykning som ofta görs på svart lavasand eller sandbottnar överlag. Dykningen erbjuder fantastiska möten med konstiga djur som vistas på denna sand. Allt från frogfish och pygmesjöhästar till mandarinfiskar och märkliga bläckfiskar men även sköldpaddor ses ofta på de grunda reven eller i sjögräsängarna där de betar makligt. Men det är inte enbart denna dykning som erbjuds i Dauin utan även ett besök på Apo Island rekommenderas starkt. Denna dykplats erbjuder kritvit sand med hårdkoraller som kryllar av sköldpaddor, perfekt även för snorklare. På utsidan kan du även möta stora stim av trevally.

Bästa tiden att se sköldpaddor: året runt