Okända Filippinerna Södra Leyte

Ögonen tindrar, jag kan inte se det själv men jag vet att de gör det. Jag har just kommit upp på båten efter att ha fått uppleva den mest fantastiska väggen i mitt liv. Fullständigt översållad av svampdjur, svartkorall, gorgonier uppblandat i ett gytter av liv där mängden fisk var helt enastående. Jag har just fått uppleva hur man önskar att det var precis överallt. Hit ska jag igen! Jag är ute och upplever en del av det okända Filippinerna Södra Leyte.

En dryg timmes flyg från Filippinernas huvudstad Manila ligger Tacloban på ön Leyte. Flygplatsen är liten och vi blir snabbt inpackade i en bil som ska ta oss tre timmar söderut. Vi ska till det okända Filippinerna, Södra Leyte. Resan går genom byar och skogar om vart annat och till slut kommer vi fram till det som ska bli vårt ”hem” under två veckor.

Vi skriver in oss och snart har vi placerats ut i våra små rum och samlats i restaurangen som blir den naturliga samlingsplatsen under dagarna framöver, här intas morgonkaffe, frukost, luncher, middagar och här sitter vi ofta och pratar eller för de som måste ha internet så är det bästa platsen.

Sogod_Bay_resort

Sogod_Bay_tanks
Frukost och dykning

Efter en ganska sen första kväll, som det brukar bli när man reser i grupper av någon anledning och några timmars prat för att lära känna varandra och personalen så vaknar vi upp nästa morgon och efter en skön avkopplande frukost så är det dags att börja dyka. Vi transporteras från stranden ut i små båtar till de lite större bangkabåtarna då vågorna slår in mot den stenbelagda bottnen och det är lite stökigt att gå.

Sen bär det av och vi gör två dyk innan vi åker tillbaka till resorten för lunch. Resten av dagarna ser ut på samma sätt och självklart blir det ett eller ett par dyk till nästan varje dag inklusive något nattdyk. Nattdyken här vid piren kan jag nog säga är bland de bästa jag upplevt någonsin.

20170205_081712_kopiera

Varierad dykning

Dykningen är väldigt varierad. Här finns chans att se valhaj, särskilt vissa tider på året. Även revhajar, rockor, tonfisk, barracudor och annat större marint liv. Korallträdgårdar, artificiella rev som skötts om under lång tid och nu är som vilket naturligt rev som helst. De är täckta med mängder av olika koraller och myllrar av olika fiskarter. Sluttningar med svart lavasand, täckta av färgsprakande koraller och svampdjur. Mängder av ryggradslösa djur, varav flera jag inte sett förr. Kräftdjur, mollusker, tagghudingar, sjöpungar och olika nässeldjur i en riktigt skön blandning som man inte ser så ofta på flera platser. Väggdyk som är ren magi. Dykplatsen Napantao är nog det bästa jag upplevt i hela mitt liv och platsen är så man önskar att det var överallt och kanske var det så en gång i tiden. Ett gytter av liv som bara gör mig lycklig.

Muckdiving

Här finns också fantastisk muck diving, dykplatsen little Lembeh gör skäl för sitt namn. Liksom sin Indonesiska ”storebror” erbjuder platsen mängder med märkliga och färgsprakande djur. Frogfish, nudingar, märkliga skorpionfiskar,och waspfish, tagghudingar i märkliga former och färger. Bläckfiskar såsom mimic octopus, wonderpus, flamboyant cuttlefish med flera, anemoner och mängder med färgglada kräftdjur.
Sikten är inte alltid eller sällan bra när man dyker på vissa av dessa muckdivingplatser. Medan vi är här är det dessutom ovanligt blåsigt för årstiden. Å andra sidan så upplever vi andra platser med nästan magiskt bra sikt. Limasawa Island en dryg timmes båtfärd söderut bjuder på väggdykning, korallträdgårdar och sikt på över 50 meter.

Dagarna avslutas som sig bör, middag och något att dricka efter maten och några timmars flams och skratt och dåliga historier ur det förgångna. Precis som en gruppresa ska vara. Fördelen här att det är litet, det är svårt att försvinna iväg och det finns inte så många andra ställen att uppleva i krokarna, det gör att gemenskapen blir bra.

Dags för hemresa

Våra två veckor går snabbt, det är kul att resa i grupp. Vi upplever väldigt mycket under dessa veckor. När vi packar våra bilar och ska tillbaka hem är det lite trist att behöva lämna en sån här plats. Det är enkelt och spartanskt men med charm och väldigt bra trevlig personal och ägare. Det enda jag vet säkert är att jag ska tillbaka. Turismen har inte hittat hit i större volymer ännu och jag hoppas det dröjer även om jag vet att det byggs och rustas för volymer. Södra Leyte är en del av det ännu ”okända” eller mindre uppmärksammade delarna av Filippinerna men ack så bra. Det är inte lyx på något sätt, lyxen är att få vara här.

20170214_160800_2_kopiera
Sogod Bay resort

Södra Leyte är ännu väldigt oexploaterat och här finns endast ett fåtal dykresorter ännu. Sogod Bay Scuba Resort ligger här direkt vid havet. Såväl, rummen, dykcentret och restaurangen där du kommer att tillbringa huvuddelen av din tid på land ligger inte många meter från strandkanten. I direkt anslutning finns ett antal Ocean front rum som alla har Air condition, TV, dusch och toalett samt kylskåp. Ett deluxe rum och fem enklare Ocean front rum finns. Rummen är mycket enkla men funktionella.

På andra sidan vägen ett par minuters promenad bort finns en byggnad med ytterligare rum. De är enkla men som också erbjuder Air condition, TV, fläkt och kylskåp samt balkong med utsikt mot Sogod Bay och Limasawa Island.
Två budgetrum med med aircondition, fläkt och badrum utan utsikt finns också.
Alla rum har kaffe eller te och Wifi finns men lita inte på att den är särskilt bra.

Frukost går att förbeställa när du bokar boende och dykning. Övriga måltider beställer du i restrangen och betalar på plats. Maten är bra och utbudet är ok för 7-10 dagar men sen kanske det blir repetition.

Om dykningen

Dykningen sker direkt från stranden eller från båt. Här finns allt från muckdiving, till väggar med ett enormt fisk- och djurliv. Här finns även chansen att se valhaj som relativt ofta passerar i området. Även rockor, sköldpaddor och revhajar och andra lite större djur men fokus är ofta på smått och fina rev.

Stranden består av sten och korall i huvudsak och det finns inte jättemycket att göra i övrigt på resorten. Det finns lite spel och det går även att göra dagsturer på land med besök till vattenfall, utsiktsplatser, kyrkor och staden Maasin ordnas på begäran.

Vill du besöka southern Leyte, Södra Leyte så bokar du enklast med Scuba Travel här.

Okända Filippinerna Södra Leyte. En fantastisk destination och väl värd en dykresa för att uppleva den fantastiska dykningen här. Dykresor med Scuba Travel
20170214_100451_kopiera