Magisk makrodykning i Romblon Filippinerna

Romblon Romblon – ett lite okänt paradis för dykare med många rariteter och ett riktigt äventyr. Hit var jag på jakt efter magiskt möte med Melibe. Mitt i Filippinerna straxt norr om superkända Boracay ligger en provins med namnet Romblon. Provinsen består av flera små öar (Tablas, Romblon, Sibuyan, Conception, Simara, Banton, Caribao). Det är i sin linda som turistmål men det kommer garanterat att växa och bli stort. Efter att ha sett bilder på det som för många undervattensfotograder är en så kallad ”holy grail”, nudingen Melibe colemani härifrån så tänkte jag att jag måste åka dit och försöka få se den och ha den på bild. Häng på till magisk makrodykning i Romblon Filippinerna

Nu kör vi

Sagt och gjort, biljetter bokade och att flyga till Tablas var inga större konstigheter, 1 timme i en ATR-72 fungerar även om det inte är jättegott om plats för långa europeiska ben.

Romblon_airport

Väl framme möts vi upp med bil och åker norrut ca 45-60 minuter beroende på hur tung blyfot rallychauffören har. Vissa platser är under reparation och stora hål i vägen men det är ändå en behaglig tur. Dags för nästa transportmedel som blir en traditionell bangkabåt. Beroende på väder så tar det ca 50-60 minuter att åka över till Romblon eller Romblon Romblon som de kallar den här. Nästa transportmedel är tricycle och det tar ca 20 minuter tills vi är framme där jag ska bo en vecka.

Romblon_Island_transfer_with_tricycle
index

Det är redan kväll när jag kommer fram och magen kurrar men det är en timme till middag så när den väl kommer är det efterlängtat. Maten är riktigt bra och efter maten går jag till rummet och plockar ihop dykutrustning och kamera. Sen är det en natts efterlängtad sömn som tar vid.

Dykdags

Nästa morgon efter en bra och rejäl frukost så är det dags att dyka, äntligen. De frågar om det är något särskilt jag vill se och hmmmm tjaa vad sägs om den där berömda nudingen som alla drömmer att se. Jodå den ska du få se var inte orolig säger de…….. blir lite betänksam när jag hör detta, folk har startat mindre krig i andra delar av koralltriangeln om dessa nudingar och här säger det som den självklaraste saken i världen att den är rätt vanlig……
Sagt och gjort, första dyket åker vi ut till den lilla ön Logbon. Vi plumsar i och jag känner hur pulsen ökar lite, ska jag verkligen få se den där nudingen. Jag har sett flera släktingar men inte just den här.

När vi kommer ner ser jag direkt att mina tidigare misstankar är korrekta, jag hittar den korall jag trott de ska finnas i och sökt i flera gånger men just här, just på den här dykplatsen så verkar de ha hittat ett bra ställe för guiden hittar inte bara en, han tar fram 7 stycken…. På mindre än 5 minuter.

Romblon_Romblon_Island_time_to_dive_kopiera

Jag är alldeles lycklig och efter en stund börjar till och med jag att hitta dem själv…. Efter 40 minuter börjar det kännas löjligt för jag har slutat räkna vid 25 stycken….. helt galet faktiskt och det märkliga är att just på den här platsen så hittar de Melibe colemani året runt. Det är dessutom en ganska stor mollusk, den största vi såg var nog 5-6 centimeter lång. Guiden tog ut nudingen och satte sen tillbaka den, tveksamt beteende men jag har aldrig sett en mer noggrann guide

Mera Melibe

Dyket fortsätter, pygmesjöhästar (vi såg tre olika arter på en vecka), ghost pipefish både ornated och robust. Spöknudingen Melibe engeli hittar vi också, en lite gobi som jag aldrig har sett förr och ett par dragonshrimps förgyller också dyket. För att toppa upp det ytterligare så hittar vi en tredje släkting i Melibefamiljen nämligen Melibe viridis. Helt galet, jag är alldeles salig, det kan inte vara så här lätt att hitta alla dessa fantastiska djur och alla på en och samma dykplats.

Romblon_Romblon_Island_view_kopiera

Vi närmar oss timmen på dyket, jag tecknar och frågar om vi ska upp men guiden säger att det är ok att fortsätta om vi har luft kvar. Vi går upp grunt, riktigt grunt och på tre till fem meters djup börjar guiden försiktigt att leta i en speciell sorts alg och där hittar han nu ytterligare en ”drömnuding”, den här gången i familjen Cyerce eller fjärilsnudingar. Mycket skojiga och väldigt speciella små djur och snabba som sjutton. Inte vad man förväntar sig av en knappt en centimeter stor mollusk. Innan dyket är slut har vi hittat fyra olika arter av fjärilsnudingar, fyra arter!!!

Jag hade varit lycklig med en och tänk nu att det här är bara första dyket på en vecka. Bortskämd är jag, det vet jag om. Jag har sett väldigt mycket och det är svårt att få mig att vara riktigt nöjd även om en ny art på ett par veckor är helt ok för mig. Eftersom jag gillar att se nya saker jag inte upplevt förr. Nu får jag se flera nya arter på första dyket.

Romblon_Romblon_Island_and_Bonbon_beach
Magisk makrodykning i Romblon Filippinerna

Veckan fortsätter och faktiskt i samma stil, på varje dyk ser jag minst en ny art, nuding, kräftdjur, tagghuding, korall, fisk eller annat som jag aldrig sett förr och då har jag rest mycket i Filippinerna och Indonesien. Mellan dyken är det mest avkoppling och vila som gäller och äta god mat.
För dig som vill upptäcka Romblon så är ön rätt liten, vägarna är små, det finns inte så jättemycket att se och göra men en tur ner till staden som är rätt pittoresk och sen ta sig upp till fortet är en upplevelse även om trapporna upp kan få vem som helst på fall.

Romblon_Tablas_Island_a_hut_by_the_ocean_close_to_the_airport
Äventyret fortsätter……

Sen den underbara Bonbon beach är ett måste och värd ett besök, det är en lång och väldigt vacker strand. Vid lågvatten höjer sig stranden över havet och du kan gå ut till en liten ö. Det är en skön promenad och väldigt annorlunda även om det inte är så långt
Vill du vara där längre tror jag man ska försöka ta dagsturer till grannöarna och dyka där också för att se lite annat. En vecka på Romblon går fort och intrycken är många. Det är helt otroligt många djurarter som verkar trivas väldigt bra just här. Veckan avslutas på samma ställe som vi startade. Jag ville se dessa nudingar igen en gång till och jodå det var minst lika bra som första gången, kanske bättre faktiskt.

Dags att åka hem men vädret vill annat……

Veckan är slut, dags att åka hem. Vädret har varit lite sisådär sista dagarna och jag är orolig för flyget.
Romblon Tablas flygplats har inget torn, det är visuell landning som gäller och är vädret dåligt så ställer man in flygen. Det är självklart det som händer mig den här gången. Jag är incheckad och klar och sitter och väntar när högtalarna dånar att dagens flyg är inställt….

Romblon_Tablas_Island_chocolate_water_after_heavy_rains

Suckar lite men ja vad ska man göra, ta ut väskan och försöka hitta ett boende. Det är bara att kring flygplatsen finns inga boenden
Jag har tur då jag känner en person på Tablas… Eller ja känner och känner, vi är kompisar via en bekant på Facebook. Just idag är detta sociala mediet räddningen för hon ordnar så jag kan hyra en liten bungalow nära flygplatsen. Hon ser till att jag kommer ut och får mat. Natten tillbringas i en stuga precis vid stranden nära flygplatsen men utan el och varmvatten, en märklig men spännande upplevelse såklart och det enda jag hoppas på är att flyget ska gå i morgon.

Samma visa nästa dag igen dock. Flyget ställs in och jag är fast en dag till eller nej två dagar till. Det flygplanet som ska köras hit är uppbokat till annat. Tre dagars försening på en liten ö där det inte finns så mycket att göra och se. Till det hällande regn mest hela tiden så hittar jag på det som går för att få tiden att ticka på. Jag hittade en egen pool direkt vid huset och provade på lite fridykning…… haha, se bild. Tack vare snälla människor lyckas jag ändå få se en del av ön, besöka lite restauranger, se vattenfall. Vi lyckas ordna fram mat mm men utan dem hade jag varit mer eller mindre körd.

Snorkling_eller_vrmeknpp_Romblon
Romblon_airport_-_no_flight_kopiera
Sammanfattning av Romblon

Det är inte helt förberett för turism här ännu. Vet man inte hur man ska lösa saker så är man rätt strandad här. Det är inte om, det är när detta händer som det gäller att ha en bra planering och kunskap. Har man tur kan man ta färja istället men det tar 10 timmar över natten att komma till huvudön Luzon och sen tre timmar med buss till Manila. Det är ändå något man måste vara beredd på om man har ett plan att passa.

Romblon är en helt otroligt bra destination om man är fotograf eller gillar att dyka och se mycket smått och skojiga djur. Reven är fina och välmående. Även för dig som vill bort från massturism är det en härlig plats. Med bra boende och bra mat, men det gäller att planera och veta hur man ska gå till väga, boka inte på egen hand. Boka genom Scuba Travel som sett och upplevt vad som kan hända och vet hur man ska gå tillväga om/när flygen blir inställda. Tro mig det händer, kanske inte alltid eller ofta men det händer. Efter att ha varit här så säger jag bara en sak, jag ska tillbaka. Jag har redan en resa bokad hit i mars 2022 och jag kommer troligen vara lika exalterad även då. Magisk makrodykning i Romblon Filippinerna väntar – häng med!

Sunset_at_Romblon_Romblon_Island