Liveaboard i Indonesien

Indonesien i fjärran östern är ett väldigt stort land och för många ganska okänt. Förutom en rik kultur, fantastisk mat, vänliga människor, underbara stränder, härlig shopping, vacker natur och spännande upplevelser på land så har Indonesien också helt fantastisk dykning. Liveaboard i Indonesien är ett koncept som vuxit stort senaste åren och möjligheterna till bra dykning är fantastiska. Jag listar en del av de olika platser som finns att uppleva med en liveaboard i Indonesien.

Över 16.000 öar i Indonesien

Dykning finns över hela landet men den är väldigt varierande. Helt beroende på vart du åker på en liveaboard i Indonesien kommer du att se olika typer av marina miljöer. Få platser kan erbjuda allt men här finns stora djur som blåvalar, kaskelotter, delfiner, späckhuggare, valhajar, vithaj, tigerhaj, hammarhaj till de minsta små kräftdjuren, nudingar på någon millimeter, pygmesjöhästar och massor av annat smått som lockar UV-fotografer från hela världen. Makrodykningen är kanske den mest kända och bästa i världen tillsammans med Filippinerna men som sagt. Det finns nästan allt att uppleva här inklusive vrakdykning och grottor.

Här finns grunda vatten och vikar med knappt tio meters djup till världens djupaste plats som inte är en djupvattensgrav. Weberdjupet väster om Papua är över 7200 meter djupt! Det är också varför dykresor med liveaboarder i Indonesien har blivit oerhört populärt och dykindustrin växer hela tiden. Häng på en rundtur och sen när det är dags att boka vet du mer vart du ska åka på just din nästa dykkryssning.

Komodo – drakarnas ö

En av de första platserna i Indonesien där liveaboarder blev populärt och stort är i Komodo. Komodo Nationalpark är nog mest känt för sina stora varaner som bara finns här på Komodo och ett par grannöar till. Du kan komma hit på två sätt. Antingen flyger du från Bali eller Jakarta till Flores och därifrån utgår din liveaboard här i Indonesien och till Komodo eller så åker du med någon av de liveaboarder som startar i Bali. Du missar någon dags dykning på din dykkryssning i just Komodo men dykningen i regionen är så bra så det spelar ingen roll. Mantor, valhajar, örnrockor, hammarhajar och annat ses ofta längs med öarna här på vägen till Komodo.

Vulkanen Sangeang som är nästan 2000 meter hög och mycket aktiv ligger straxt nordväst om nationalparken nära ön Sumbawa har helt otrolig dykning. Mörksvart vulkansand som kryllar av marint liv och färgsprakande nudingar. Otroligt vackra koraller och enstaka korallblock ligger utspridda och skapar en skön labyrint att dyka i och upptäcka på egen hand eller med guide.  Här kan du också se gas strömma upp ur sanden som bubblor och det känns lite som att dyka i ett champagneglas. Inne i nationalparker hittar du väggdykning med enastående koraller, korallängar och mängder med fisk.

Havet lutar i den kraftiga strömmen

En av platserna är så strömt så jag måste dyka i lä av väggen för att inte åka med i strömmen. Det är så strömt att jag faktiskt kan se hur vattnet lutar nedåt när jag står på liveaboarden. Vatten från Stilla havet pressas här ned genom de smala sunden vid de indonesiska öarna och för med sig mängder med näring ned till Indiska oceanen och skapar de här oerhört kraftiga strömmarna.

Nere vid södra delen av Komodo dyker vi vid manta alley. Precis som det låter är det gott om mantor här. De här väldiga fiskarna glider över revet och här har de en putsarstation som gör att de dagligen kommer hit. Även här är vattnet rejält strömt så det gäller att planera dykningen väl. Ytterligare ett ställe erbjuder mantor som glider över vit sandbotten. Här i slutet av en lång sandplatå där vi såg massor av nudingar kommer massor av mantor och låter sig putsas. Här är också gott om lite större fiskar som står i stim med huvudet mot strömmen och väntar på något ätbart.

Oanad färgprakt vid Horse shoe bay

Vid södra delen av ön Rinca ligger horse shoe bay. Här i en stor vik ligger ön Kode och mellan de två öarna bildas som en lagun eller hästskoformad vik. Här vid dykplatsen cannibal rock är det helt enastående dykning. Koraller, anemoner och hårstjärnor täcker varenda millimeter av klipporna och bildar en mosaik som jag inte sett liknande någonstans i världen. Här får vi också se den fantastiskt vackra sjögurkan som kallas sea apple. De sitter direkt på klipporna och filtrerar näring och är verkligen oerhört vackra. Lägg till nudingar och små lady bugs som hoppar runt på de azurblå sjöpungarna och du har ett makroparadis som är helt unikt.

En Liveaboard i Komodo här i Indonesien borde stå på varje dykares bucketlist för dykningen här är oerhört spektakulär och med friska och välmående korallrev. I mitt tycke faktiskt bättre dykning än Raja Ampat men det är nog en fråga om personlig smak.

Raja Ampat – den popläraste liveaboarden i Indonesien.

Under cirka ett halvt år ungefär perioden november till mars så är Raja Ampat i västra delen av Papua Barat under högt tryck av dykturismen. Här poppar den ena dykresorten efter den andra upp och numera besöks det här sagolika området av närmare hundra olika liveaboarder varje år. Under högsäsongen här är det nästan märkligt att man inte ser fler båtar än man gör under turerna. Området är stort och alla har sina favoritplatser och rutter. Dykkryssningarna är också olika långa beroende på vilken båt man åker med. Normalt är det sju till fjorton dagar på kryssningarna och alla erbjuder dyknig och helpension ombord. Standarden och storleken på båtarna varierar mycket. Vissa båtar är superlyxiga medan andra är betydligt enklare.

Dykningen i Raja Ampat är fantastiskt artrik och här i västra papua har du ett paradis för makroliv. Koraller som man inte ser på många andra ställen i världen. Enorma mängder av hydroider så det kan bränna till lite då och då när så kallade “no see´s” som driver omkring i havet träffar otäckta kinder, läppar och händer. De här mikroskåpiska partiklarna kan vara ett gissel efter dagar med hårt väder och fått dem att lossna från sitt värddjur. En väldigt bra anledning att ha en heldräkt som täcker större delen av kroppen är helt klart att rekommendera.

Makroparadis

Här hittar du också plattmaskar, nudingar och vid “The Passage” hittade jag nog minst en ny nuding eller plattmask varje meter. Helt makalöst när ögonen väl fått upp farten här. Det här är annars en dykplats där det är strömdykning i sin häftigaste form. En lång kanal mellan några öar som trycker igenom tidvattnet och man svävar fram på grunt djup och runt hört och prång för att snabbt gömma sig i lä och beundra det marina livet innan jag tar fart igen och flyger ytterligare en bit.

Raja Ampat och västra Papua är också känd för platser där man så gott som alltid ser valhajar och mantor vilket naturligtvis lockar många dykare. Några arter du ofta ser är olika revhajar, rävhajar, silvertiphajar, epaulettehajar, katthaj och den mycket spektakulära wobbegongen som är vanlig här. Har du tur går det även att se hammarhaj och tigerhaj. Olika arter av valar och delfiner är ganska vanligt och reven här är rika på marint liv och många olika arter av fisk. Raja Ampat är ett måste förr eller senare för en dykresa. Mantorna vid Manta Sandy är en magisk upplevelse och här går det att göra lååånga dyk om du inte suger för mycket luft. Mantorna är stora och kommer nära för att låta sig putsas vid de olika putsarstationerna här.

Moluckerna med Halmahera och Ambon

Mellan öarna Sulawesi och Nya Guinea ligger kryddöarna eller ögruppen Moluckerna. Här är fortfarande ganska oexploaterat men dykningen växer sakta mer och mer. Liveaboarder i den här delen av Indonesien stannar ofta och erbjuder dykning kring ön Ambon. Här hittar du enastående bra och varierad dykning. Ambon är genom åren helt klart mest känt för sin makalösa makrodykning. Men här finns också mycket vackra och fina rev på utsidan av den hästskoformade ön. Ibland ser du stora fiskar och till och med stim med hammarhajar här. Här vid Ambon hittar man ibland också den mycket märkliga psykadeliska frogfishen vissa tider på året.

Gillar du frogfish så är Ambon kanske en av världens bästa dykplatser. Längre norrut ligger den stora ön Halmahera och här börjar nu fler och fler liveaboarder att prova på dykningen. Vissa platser kring Halmahera erbjuder väldigt bra makrodykning men det är nog mängden stor fisk som lockar och här ses ofta hajar och olika rockor. På den östra sidan om ön finns en fast liveaboard som går nästan året runt. Här i de strömmande vattnet mellan öarna ser man ofta stora mängder med mantor.

Bra att vara van eller förberedd på strömdykning

Vattnen mellan de små öarna kanaliseras här och många platser har riktigt strömt vatten. För att få ut så mycket som möjligt av din dykresa hit bör du ha erfarenhet av strömdyk och att använda revkrok. Det är särskilt påtagligt starka strömmar här vid Moluckerna så för en liveaboard i Indonesien är det nog en av de minst besökta områdena. Dykningen är dock magiskt bra och det går såklart att dyka där det inte är lika strömt. För dig som gjort dykresor med liveaboard i Indonesien tidigare men inte besökt Moluckerna är det här området helt klart värt ett besök. Det är minst lika bra som Raja Ampat och faktiskt med lägre priser på liveaboarder här. Vissa turer med liveaboarder går enkom runt Ambon och öarna här. De görs alltid i anslutning till de så kallade transition trips.

Transition trips

De ultimata liveaboarderna i Indonesien som blivit allt mer populära är så kallade transition trips. Resor som genomförs för att till exempel flytta liveaboarden från Komodo till Raja Ampat. Eller från Raja Ampat till Sulawesi för att renovera båten och sen tillbaka samma sträcka. Typiska turer är Bali till Flores, Flores via Bandahavet till Ambon och sen Ambon till Raja Ampat. Sen går turerna tillbaka nästa år på våren när Komodo har sin säsong igen. Förr om åren gick båtarna tomma när man flyttade dem men numera kan de erbjuda turer som är oerhärt exklusiva då de endast går en eller ett par gånger totalt per år. Perfekt för en liveaboard i Indonesien för dig som “gjort allt”

Gör du en sån här dykresa med liveaboard i Indonesien når du platser som du inte har en möjlighet att komma till om du bor i land eller på normala liveaboarder. Flera av de här platserna kan erbjuda upplevelser som är som sagor. Stora stim med hammarhajar, små öar med tusentals ormar, platser som är kända för valhajar. En tur i Bandahavet passerar förbi den lilla vulkanön Gunung Api  (fire mountain) som verkligen ligger mitt i ingenstans. Ön sticker upp från cirka 4000 meters djup och erbjuder en av världens bästa platser för makrodykning och stora djur samtidigt.

Andra liveaboardrutter i Indonesien som inte är så vanliga

Triton Bay

Utanför västra Papua ligger Triton Bay och hit någon eller ett par gånger om året går några liveaboarder till ett område som är känt för valhajar. Men även stim med hammarhaj och annan stor fisk och enorma stim med tonfisk och barracudor. Korallerna är friska och det är ofta de står nästan parallellt med det strömmande vattnen som ofta trycker på här. Det är i regel ganska grunda dyk men du bör ha erfarenhet för att dyka här då du är bortom det mesta. Närmaste tryckkammare är minst två dagars resa bort. Här finns idag någon enstaka dykresort men annars är det liveaboard som gäller för att komma hit.

Alor och Flores

Öarna Alor och Flores i östra delen av Nusa Tenggara är väldigt orörda miljöer och mycket artrika. Alor har länge varit omtalat som ett av världens bästa dykmål både för makro och stora djur. Vattnen är rika på marint liv och här ser man ofta stora djur som till exempel mantor, blåvalar, knölvalar, kaskelotter, pilotvalar valhajar, hammarhajar, olika revhajar, sköterskehaj, wobbegonger, klumfisk och mycket annat stort.

Korallerna är fantastiskt välmående och oerhört många olika arter. I de kalla och strömma vattnen är det här ett av de kanske vackraste och mest välmående korallrev du kan hitta i världen. Artrikedomen är enorm och dykningen är väldigt varierande. Typiska turer går här för att sen gå vidare över Bandahavet och här åker man bara förbi ett par gånger om året. Alor var länge rätt stökigt att ta sig till men idag går det liveaboarder som passerar här några gånger om året och det finns också flyg hit och en del dykresorter.

Forgotten Islands

ute i bandahavet är en grupp öar som sällan besöks. Här är det känt för valhajar och de är vanliga här. Även stim med hammarhajar och olika revhajar ses här så gott som alltid. Makrolivet är enastående och det är lätt att glömma att hålla ögonen ut i det blå ibland. Öarna ligger mycket avlägset och besöks i regel endast under våren eller hösten då båtarna kör sina så kallade transition trips mellan de norra och de södra delarna. Ibland kör man hit i kombination med Triton Bay

Cenderawasih Bay

ligger långt österut på den norra sidan av Papua Barat. Det krävs ett helt dygns segling öster om Sorong i Raja Ampat för att komma hit. Cenderawasih är en väldigt stor vik på norra sidan utanför staden Nabire. Hit åker man enast för att se valhajar. De kommer in till en ponton som ligger mitt i den väldiga viken där man förvarar småfisk (Ikan Puri). De här små fiskarna fångas under natten från cirka 60 meters djup. Varje dag kommer valhajarna hit och försöker så gott det går att äta från fångsnäten. Männen som fiskar matar ofta valhajarna som kommer in här. Tills nyligen var det här området helt okänt även om valhajarna varit kända här i över 30 år.

Det låg tidigare en dykresort här i området men den fick tyvärr stängas av olika orsaker och interna konflikter i området. Det är endast med en liveaboard du kan komma hit idag. Turerna kanske körs med något eller några års mellanrum så de är inte vanliga. Dykningen här i övrigt är inte särskilt anmärkningsvärd. Du kan se en del revhajar och koraller och en del fisk. Annars är reven rätt trasiga på grund av det utsatta läget från havets krafter och åverkan.

Derawan Islands

ligger utanför Borneo och här har du väldigt bra makrodykning. Japanska fotografer åker ofta hit för att se olika arter av gobis som är vanliga här. Vissa platser kring Maratua Atoll bara lite längre söderut är också kända för stora fiskar och enorma stim med barrakudor och tonfisk. Här har du goda chanser att se olika arter av hajar då det ofta är strömt. Revhajar kommer att simma mot dig och förbi dig längs reven och väggarna. Med lite tur kanske mantor och örnrockor flyger förbi också. Ön Sangalaki var för många år sedan först med att erbjuda dykning här i den Indonesiska delen av Borneo. Det var hundratals mobulas direkt utanför resorten som gjorde att dykturismen här tog fart.

Idag är området lättast att uppleva med en liveaboard eller från en dykresort i närheten. En annan spännande och annorlunda upplevelse är Kakaban lake med sina hundratusentals maneter i en sjö mitt på ön. Endast ett fåtal båtar går hit och mer som ett komplement till andra turer. För dykresenärer som vill se och uppleva något nytt är det en trevlig tur.

Lembeh Straits

Några veckor om året brukar flera liveaboarder erbjuda en veckas dykning vid magiska Lembeh Straits vid norra Sulawesi och straxt utanför staden Manado. Lembeh Straits är ett sund i norra Sulawesi som är känt för sin fantastiska makrodykning. Här hittar du ofta olika arter av bläckfiskar, nudingar, märkliga skorpionfiskar, plattmaskar och, udda fiskarter. Till exempel frogfish, ghost pipefish och olika arter av gobies och blennies samt mycket annat skoj och märkligt. Bottnarna här är mest sand, dy och lera men ändå hittar du här alla märkliga djur som gjort Lembeh känt i dykvärlden som ett paradis för undervattensfotografer.

Här finns också en del väldigt fina rev och ibland kan man dyka på utsidan av sundet. Där är det mer traditionell revdykning och ibland går det att se olika hajarter och stingrockor med mera. Alla dykplatser går att nå med båtar direkt från dykresorterna här och området är inte särskilt stort egentligen. Ett fåtal liveaboarder kör de här turerna under någon vecka för att de har långväga kunder som gärna vill göra det här. Turerna sker s¨gott som alltid i anslutning till att man haft eller ska ha båten i docka för underhåll i staden Bitung.

Sammanfattning när du ska boka

Dykresor med liveaboard i Indonesien blir så gott som alltid väldigt bra. Dykningen i Indonesien är i en klass för sig, maten är överlag fantastiskt bra och god. Personalen på båtarna är så hjälpsam att man knappt behöver göra någonting. Det är verkligen dyka, äta, sova som gäller här. Dykguiderna är enastående och många gånger undrar man var deras ögon är tillverkade. För dig som gillar liveaboarder är Indonesien ett absolut måste och inte bara en gång. Hit kan du åka om och om igen då det finns så mycket att uppleva. Det här är verkligen bra äventyr och semester. Så nu är frågan vart ska jag åka nästa gång? och vart vill du åka? Boka din liveaboard till Indonesien direkt här!

Liveaboard_Indonesien_blog1
20170625_164938_2
DSC_3285_2
Nuding2
_DSC0002-2