Liveaboard Farasan Banks i Saudiarabien. Upplev exklusivitet i Röda Havet.

Jag gjorde en dykresa med liveaboard till Farasan Banks i Saudiarabien. Saudiarabien kanske inte är det första landet man tänker på när det gäller dykning, men denna gömda pärla erbjuder några av världens mest orörda rev. Dyka i Saudiarabien är något väldigt nytt och med sitt rika marina liv och klara vatten är det en fantastisk destination att besöka. Exklusiviteten vid reven är fantastiskt att uppleva. Då man sällan ser en annan båt vid samma plats. I skrivande stund finns enbart tre liveaboardbåtar som går i landet.

Att ta sig till Saudiarabien är väldigt smidigt. Jag flög med Turkish Airlines från Göteborg till Jeddah, med ett stop i Istanbul. Vid ankomsten till Jeddah strax efter 05:00, gick det snabbt att ta sig igenom passkontrollen. Där fick jag visa mitt visum, lämna fingeravtryck och ta en bild. Sen fick jag skanna handbagaget innan det var dags att plocka upp det incheckade bagaget och ta mig ut i ankomsthallen. Ankomsthallen var fantastisk där jag möttes av ett jättestort akvarium- Det var som en pelare mellan 2 våningar. Där mötte Mohammed från La Compagnia del mar Rosso upp mig och körde mig till mitt hotell vid Jeddah Airport. Väl framme på hotellet hann jag äta frukost, innan det var dags för några timmar sömn.

Vi blir hämtade för färd till vår liveaboard

Vid 13:00 blev jag och tre andra medresenärer upplockade för transfer till en privat marina i Al Lith. Transfern tog cirka två och en halv timme och gick genom ett fascinerande ökenlandskap med hundratals kameler utmed vägen. Framme vid min liveaboard, Saudi Pioneer fick jag min hytt. Hytten skulle jag dela med en italienska som kom senare på natten. Eftermiddagen och kvällen spenderades ombord på min liveaboard på väg till Farasan Banks i Saudiarabien. Det här var i väntan på avgång som skulle ske nästa morgon.

Vi lämnade marinan tidigt på morgonen för att påbörja resan ut till havs. Först åkte vi förbi kustbevakningen för en passkontroll. Det är en standardprocedur som alltid sker. Dykguiden tog hand om passkontrollen och den här gången behövde de inte se alla resenärerna personligen. Vi fick istället lugnt sova vidare i hytten fram till väckning för frukost. Jag vaknade upp till en magisk utsikt över Röda Havet, land var inte längre synligt och vi var omgivna av det klara blå havet. Liveaboarden ankrade vid revet Shaab Shabak som var vårt första dykstopp. Här delades vi in i tre mindre grupper som vi skulle ha för veckan.

Vi börjar vår dykning

Efter genomgång av dykplanen var det dags för vårt check-dyk. Vi fortsatte sedan efter vårt första dyk längre ut bland Farasan Banks fantastiska rev.  Där ankrade vi upp för dagens andra dyk vid Long Reef. Efter att ha utforskat revet fanns tid till avkoppling medan vi tog oss till vårt första stopp för natten. Alla såg fram emot de kommande dagarna med fler fantastiska dyk vid Farasan Banks.

Följande fyra dagar spenderades helt till havs. Varje morgon började med att personalen knackade på dörren för väckning vid 06:00. Jag piggnade till med en kopp te och några kakor under dykbriefingen så jag fick lite energi inför morgondyket. Det var en magisk start på dagen i den stilla omgivningen. Efter dyket serverades frukost ombord. Maten som serverades ombord höll hög kvalitet och var fräsch. Den var tillagad av en duktig kock och det serverades stor variation av rätter.

Fantastiska nattdyk några dagar

Dagens andra dyk började strax efter frukost. Vi utforskade olika rev och varje dyk var unikt på sitt sätt och erbjöd alltid något spännande att upptäcka. Vi återvände till båten lagom till att hinna torka sig innan lunch. Efter lunchen fanns tid för vila och jag slumrade en stund på soldäck efter de tidiga morgnarna. Vid 14:30 var det åter dags att göra sig klar för dagens tredje dyk. Under veckan jag var där så erbjöds nattdyk tre kvällar vid 18:30. Nattdyken var fantastiska med revens nattliv som kom till liv under ficklampans sken. Efter nattdyket serverades middag som var en höjdpunkt varje dag. Efter frukost eller lunch brukade båten flytta sig. Ibland gjorde vi dock fler dyk på samma plats.

En av dagarna ankrade vi nära en liten sandö. Jag fick möjlighet att simma in till ön där jag kunde se spår efter sköldpaddor. De kom upp här på natten för att lägga sina ägg. Det var en fantastisk upplevelse att känna sanden mellan tårna för en kort stund. Samtidigt kunde vi lyssna på fåglarnas skri då ön var en viktig häckningsplats.

När båten förflyttade sig kunde jag varje gång se delfiner som lekte på avstånd. Vissa gånger var de även framför båten. Det var en fantastisk känsla att blicka ut över havet med vinden i håret och under veckan inte se en annan båt mer än en gång. Då var det liveaboarden Almonda som ankrade bredvid oss. På kvällarna stod jag ofta och fascinerat tittade ner i vattnet vid dykplattformen för att se flertalet silkeshajar jaga i skenet från båten.

Drömmen om att se hammarhaj blev sann

Min dröm var att äntligen få se en Hammarhaj. Vid två tillfällen under veckan fick jag se de här fantastiska varelserna och det var en underbar känsla. Jag fick även njuta av flertalet silkeshajar, revhajar, gråhajar och silvertips. Vi såg minst någon art av haj på varje dyk. Även en och annan örnrocka visade sig. Korallväggarna var fantastiska med mycket fina lila mjukkoraller, hårdkoraller, mycket olika fiskar, muränor med mera.

Att dela de här upplevelserna med likasinnade ombord var fantastiskt. Om man som jag reste ensam, så hade jag ändå alltid någon att diskutera dagens dyk med. Vi kunde kolla på bilder och prata om äventyr som man varit med om tidigare.

Ett besök till Jeddah

Sista dagen ombord fick vi göra två dyk. Jag som hade ett tidigt flyg dagen efter avstod dock det sista. Det var sen dags för båten att ta sig in till hamnen i Al lith igen. Då det hade blåst upp lite grann de sista dagarna blev det en lite guppig tur in som tog cirka 4 timmar. Även på resan tillbaka in mot land så kommer kustbevakningen ombord för passkontroll. Det sker innan båten lägger till vid bryggan. Väl där väntade bussen för att ta oss till Jeddah. Vi sa hej då till personalen ombord och började återresan till vårt hotell i Jeddah. Framme i stan hade jag bokat in mig på en rundtur på kvällen i gamla Jeddah; Al Balal. Min guide Majid väntade redan på mig på hotellet.

Jag är väldigt glad att jag tog mig tiden till att hinna se en liten del av staden, då det är en fantastisk upplevelse. Att få gå omkring och uppleva lokalbefolkningen, dofterna från rökelser och kryddor, smaka på olika mat och dryck var något jag verkligen uppskattade. Jag rekommenderarverkligen alla att göra det och kanske ta en extra natt som besöker landet. Jag var väldigt positivt överraskad av hur rent det var, vänligheten och säkerheten i staden och jag reser gärna tillbaka igen för att hinna se mer av landet.

Unika orörda rev och fantastiskt äventyr

Dykningen i Saudiarabien erbjuder en unik möjlighet att utforska några av de mest orörda och spektakulära miljöerna i världen. En liveaboard till Farasan Banks i Saudiarabien är ett fantastiskt äventyr och en oförglömlig upplevelse. Jag känner mig extremt priviligierad att ha fått besöka det här området i världen. Nu är det er tur att boka in er. Packa din väska och förbered dig på att upptäcka en dykdestination som verkligen är en gömd pärla av Röda Havet.