Hajdykning Bahamas

Magnus Lundgren, ambassadör för Scuba Travel och Exposure Expeditions, drog i mars/april 2017 iväg på ett äventyr för hajdykning i Bahamas. Med sig var ett gäng passionerade dykare och UV-fotografer. En expedition med bäring på Bahamas klara och hajrika vatten med två tydliga mål – tigerhaj och stor hammarhaj.

“Vi samlades i West Palm Beach i Florida för en god middag dagen innan avfärd med liveaboard-båten. Jag mötte en intressant skara passionerade uv-fotograferande dykare. Några ville för första gången få närkontakt med en stor haj i klart och varmt vatten. Medan andra skulle fotografera hajar och utvecklas som UV-fotografer. Några av resenärerna sorteras definitivt under diagnosen ”sharkoholics” där Tiger Beach är ett måste så ofta det går. Under middagen insåg jag att förväntningarna låg på en astronomisk nivå. Men runt Tiger Beach överträffar verkligheten oftast dikten, och så var det även denna gång.

Vi går ombord

Vi bordade båten ”Dolphin Dream” på eftermiddagen och kapten Scott satt vid rodret och hans enastående besättning tog hand om oss ombord. Nu  skrev vi på papper och installerade oss och under natten gick vi sedan till Grand Bahama. Redan nästa förmiddag ankrade vi upp på dykplatsen ”Anchor line” i det världsberömda Tiger Beach-området. Det var rätt blåsigt när vi gjorde första dagens två dyk. Snart kom vi dock alla i vattnet och fick känna på att dyka med 20, ja kanske 30 citronhajar plus en passerande sköterskehaj. Vi var igång.

Jag har ju dykt med hajar runt om i världen i över 30 år, och jag vet att Tiger Beach och hajdykning i Bahamas spelar i sin egen liga. Men den vecka vi fick var bättre än så, det var rent ut sagt episka dyk. Vinden lade sig, sikten var grym, gruppen var så duktig och vi kunde verkligen göra det bästa av de förhållanden vi fick vid dykplatsen ”Fish tales”. Vi dök med sex olika hajarter på nära håll under samma dyk.

De stora citronhajarna, som när solen faller genom ett blankt hav är alldeles guldgula i det azurblå vattnet. Ibland 10 citronhajar, men på andra dyk var de 30 eller 40. De snabba och gracila karibiska revhajarna var alltid på plats och lätta att känna igen. Nytt för i år var en stab på fyra till sex imponerande tjurhajar som ofta höll sig under båten och vi hälsade på dem i början och slutet av våra dyk.

Tigerhajar och stor hammarhaj

Nere på sanden mötte vi Bahamas imponerande tigerhajar. På vissa dyk en eller två tigrar, på andra dyk sex, sju eller kanske till och med ännu fler. Dykgruppens beteende sätter våra begränsningar när vi blir välsignade med så mycket ”action” och alla skötte sig exemplariskt i stort och smått.

Som om detta inte var nog så huserade en stor hammarhaj, Patches, vid ”Fish tales” hela vår vecka. Stor hammarhaj är en normalt skygg hajart. Men Patches, en hajhona känd från Bimini, hade flyttat till Grand Bahama precis när vi kom dit. Hon är en djärv hammarhaj som kommer ända in på beteslådan och hon simmade runt och ibland oss på de flesta av våra dyk. Ett enastående tillfälle. Efter att jag fått in en färsk rapport från Alex Mustard om ”slow action” runt Bimini (där han höll en workshop just då), så bestämde jag att vi skulle stanna på Tiger beach. Det var ett bra beslut och veckan blev en total succé. Allt med massor ”stor hammarhaj-action” och dessutom tiger-, tjur-, citron-, karibisk- och sköterskehaj i ypperliga siktförhållanden över vit sand.” Det här är en resa som Scuba Travel kör ofta. Kontakta dem för att boka in din dykresa med hajdykning i Bahamas.

Text och foto av: © Magnus Lundgren/magnuslundgren.com