Fridyka på Maldiverna

Maldiverna låter som vita stränder och turkosblå havsbilder, och det är precis vad det ser ut som på bilder och reklam. Det är paradis-vackert både över och under ytan. Men det som gör om man trivs på en plats eller inte handlar varken om bra dykning eller vackra stränder. Det handlar mer om människorna man möter på platsen. Vi är evigt tacksamma att Scuba Travel ordnade resan till en lokal ö istället för en s.k ‘resort-island’ för att fridyka på Maldiverna. Det är så mycket trevligare och intressantare att lära känna en kultur och bidra till familjers överlevnad istället för opersonliga resort. Vi välkomnades fantastiskt av TME-retreats och Island divers redan vid ankomsten.

Scuba Travels ambassadör Annelie Pompe

Jag och min assisterande instruktör reste ner ca en vecka innan eleverna anlände för att reka och lära känna dykplatserna. Det var extra bra att alla dykinstruktörer på dykcentret var fridykningsintresserade och hade till och med gått kurser i fridykning. De visste precis vad vi behövde; stilla blått hav för träning på boj med rep och magiska möten med djur och rev, samt yogamattor! Efter utforskandet lade vi upp en perfekt plan för kursen och fridykandet.

Träna på att hålla andan

Ju duktigare du är som fridykare ju mer kan du njuta av att vara med valhajar, mantor och sköldpaddor under ytan. Så vi började med att träna andhållning genom att stretcha oss till större andetag och lära alla hemligheter i hur man andas bättre. Eleverna lyckades hålla andan mellan 3 till 5 minuter efter en halvtimme med tips och övningar. Efter en välförtjänt frukost följde en introduktion till att fridyka på boj med lina ner till botten för att träna upp tryckutjämningsteknik och avslappning. Alla tog sig utan problem ner till botten på 8m. Efter ytterligare övningar i neddykningsteknik, fensimningsteknik var eleverna redo för större djup, räddningstekniker och att umgås en längre tid med fiskar och sköldpaddor, rockor och revhaj.

Och såklart valhaj. Det var bokstavligen talat den ‘stora’ anledningen till att resa till just Maldiverna. Jag har personligen fridykt med valhaj flera gången innan, men det är lika magiskt varje gång. Att se in i valhajens öga och simma tillsammans ett tag är en upplevelse för livet. Ju bekvämare man är på ett andetag ju längre kan upplevelsen bli. Vi var dessutom måna om att åka ut och leta valhaj dagar då färre båtar var ute.

Valhaj-turismen drar in många miljoner dollar varje år och således är det många turister/snorklare/dykare på plats. Det kan ibland vara trångt på ytan. Då är det extra skönt att ta ett djupt andetag och lämna ytan ett tag. Kontrasterna blir stora. Dagen till ära fick vi dessutom fridyka med delfiner på nära håll. En elev menade att dagen redan var perfekt. När vi sedan fick hänga med en valhaj via ytan under 20 minuter var lyckan total! Fridyka på Maldiverna är fantastiskt och vill du prova på så kontakta Scuba Travel här.

p3252775-kopia