Dykresa och liveaboard till Komodo i Indonesien

Komodo – drakarnas ö ligger öster om det fantastiskt populära resmålet Bali. En dykresa och liveaboard till Komodo i Indonesien är ett måste för dig som vill uppleva bland världens bästa dykning. Dykresor till Komodo är oerhört populärt och bland de mest populära resmålen för en liveaboard i Indonesien.  Dykning i Komodo är en fantastisk och varierad upplevelse. Att resa till Bali är inte svårt och från Bali kan du åka direkt med båt eller flyga vidare till ön Flores och gå ombord där.

Komodo nationalpark är hem för den vida omtalade Komodovaranen och området har flera öar. Några få har varaner men de flesta är helt vanliga öar. Sunden mellan de här öarna är kända för kraftigt strömmande vatten vilket har gjort att de stora varanerna inte har lyckats sprida sig mer heller. I de kraftiga strömmarna finns dock ett mycket rikt och varierande marint liv och här hittar du bland världens finaste korallrev och mest artrika vatten.

Till Komodo nationalpark kommer du endast med båt. Det finns inga resorter eller boenden här. De få som finns i orådet är belägna på andra öar. Eftersom området är så pass stort är det bästa sättet att få uppleva den fantastiska dykningen här är en liveaboard att rekommendera. Dagsturer erbjuds och enstaka turer med mindre och enklare båtar där du övernattar ombord en natt finns men det är mycket enkla förhållanden. Med de mindre båtarna är det också svårare att täcka av flera av de bästa platserna då de är rätt utspridda.

Komodo går att göra en liveaboard till på två sätt

Du kan åka med en liveaboard direkt från Bali och passera öarna Lombok och Sumbawa på vägen eller du kan flyga till Flores och Labuan Bajo. Där går du ombord på din liveaboard och kommer lite snabbare in i parken och får uppleva lite andra platser. Det är mest en fråga om tycke och smak, tid för att flyga och extra övernattning mellan dykning och flyg kontra tid inne i nationalparken.

Dykningen du kommer att uppleva är fantastisk så oavsett vilken variant du väljer kommer du att få en fantastisk resa. Makrodykningen är magiskt bra på många platser med ett marint liv du sällan upplever på andra platser. Alla de där märkliga djuren som du ofta ser på sociala medier och andra medier och dykare pratar sig varma för finns här.  Komodo är oerhört fint och inspirerande för undervattensfotografer men även för dig som endast vill uppleva friska välmående korallrev och artrik dykning. Här finns platser med rena sandbottnar och olika typer av rev, grunda, korallträdgårdar, dropoffs, sluttningar och överallt hittar du ett myller av märkligt och udda marint liv.

Mantor, hajar och stora stim

Det finns flera platser i och kring Komodo som är väldigt bra för att dyka och se mantor på nära håll. Det är så vanligt så det går praktiskt taget att garantera.  Manta Alley i de södra delarna av Komodo är en av de mest kända platserna och hit kommer mantor dagligen för att låga låta sig putsas. Ibland kan det vara stark ström men det är ändå möjligt att dyka här och med god planering går det att slippa de värsta strömmarna. Att få ligga på botten här och se de här stora djuren är en helt fantastisk upplevelse.

Det finns ytterligare några platser som är kända för att locka till sig mantor. Alla de här platserna har ofta strömt vatten men inte mer än att det går att dyka. Det går att få magiskt bra dykning här på en dykresa till Komodo och med liveaboard i Indonesien kommer du lätt till de bästa platserna och bland världens bästa dykning. Även revhajar och stora stim med fisk är vanliga och på många platser också väldigt mycket blandad fisk.

Horse shoe bay och Rinca Island

Straxt öster om Komodo Island ligger ön Rinca. Det är en av de få öar som också har en population av Komodovaraner. Här är det inte tillåtet att gå i land som på Komodo. Dels vill man inte att varanerna ska bli för vana vid människor och dels är de lite mer aggressiva här. Du kan ändå se dem ibland från en liten följebåt när du åker hit bara några meter från stranden. Ibland ser du någon enstaka och ibland ser du flera. Till och med apor eller hjortar kan visa sig här.

Här vid Rincas södra sida ligger Horse shoe bay. En vida omtalad dykplats och perfekt för liveaboarder då de kan söka lä. Här finns flera mycket bra dykplatser och den kanske mest kända är Cannibal rock. Här finns inte en kvadratmillimeter som inte är täckt av koraller, gorgonier, sjöpungar, svampdjur eller hårstjärnor. Den mycket speciella sjögurkan “Sea Apple” som annars normalt ligger nedgrävd i sanden sitter här helt öppet på klipporna.
På ett ställe bland en massa lysande blå ascider, eller sjöpungar hittar vi små amphipoder eller lady bugs. De hoppar omkring och är helt makalöst vackra men också svåra att fotografera. För dig som är duktig undervattensfotograf är det här ett fantastiskt fotoobjekt men också en utmaning då de bara är ett par millimeter stora.

Stora mängder fisk

Det marina livet i  hela nationalparken och överallt omkring är oerhört rikt. Alla dykplatser vi besöker utom den där vi drev över vit sand till mantorna hade oerhörda mängder fisk av olika sorter. Det var sådär som man önskar sig att det ser ut i hela världen. Eftersom nationalparken är väl skyddad mot fiske har det marina livet här kunnat utvecklas och frodas i egen takt. Det har gjort att du kan hitta stora napoleonfiskar, bumphead parrotfish, massor av andra olika papegojfiskar och andra mellanstora arter.

Här ser vi flera stora stim med tonfisk, barracudor och snappers. Vackra fjärilsfiskar och kejsarfiskar som tävlar i färgprakt med olika läppfiskar, clownfiskar, frökenfiskar, drakfiskar och puffers i en underbar blandning. Mängder av bottenlevande arter som blennies, gobies, muränor, dragonets, plattfiskar och skorpionfiskar i mängder och så vidare. Till de mer spektakulära arterna är så klart frogfish, ghost pipe fish och sjöhästar.

För dig som dyker och gillar välmående friska och artrika korallrev, spännande ryggradslösa djur och även stor fisk är Komodo en verklig dröm. Kan ske har du här världens bästa dykning. I alla fall konkurrerar Komodo om det när man väger samman tillståndet på reven, artrikedomen och hur korallerna mår. Sikten är nästan alltid minst 35 meter och ofta mer. Du kan resa till och dyka vid Komodo året runt.

Kombinera med Bali

En resa till Bali och att komplettera med en liveaboard här i Komodo är ett makalöst koncept. En resa som få kombinationer kan slå. Många liveaboarder överger “tyvärr” Komodo mellan oktober till mars då de istället åker till Raja Ampat och Papua i norr som lockar fler genom att skapat sig ett rykte om att vara bäst då. Så det är enklast att åka hit mellan april och oktober då det också oftast är bäst väderförhållanden. Januari och februari kan ofta vara rejält regnigt och blåsigt här.

När jag åker hem från Komodo så dyker vi vid ön Moyo norr om Sumbawa. Vi ser några revhajar, vackra koraller, mycket fisk och en hel del örnrockor. Som grädde på moset en grupp med ett knappt tiotal hammarhajar. När vi alla sen kommit upp så kommer en valhaj förbi oss precis vid båten. Det blir en helt underbart perfekt avslutning på en rätt igenom fantastisk dykresa  En  dag senare är vi åter på Bali nästa morgon där vi avslutar med frukost och mönstrar av. Det blir några dagar med avkoppling och semester på Bali efter den här fantastiska dyksafarin.

Sammanfattning

För att avsluta den här resan så kan jag bara säga: -Åk på en dykresa och liveaboard till Komodo i Indonesien! – du kommer inte att ångra dig. Det är helt fantastiskt. Du kommer att få en fantastisk dykresa och semester. Var medveten om att du kommer att behöva några extra nätter på Bali eller någonstans under resan. Oavsett vilket upplägg på dykresa med din liveaboard här i Komodo och Indonesien du väljer så är det nödvändigt.

Nusa_Penida_Manta_square