Årfenhaj Cat Island i Bahamas

I vattnen runt Bahamas finns ca 40 olika skyddade arter av haj. Bahamas rankas som en av de bästa destinationerna för att dyka med haj i världen. Vid Grand Bahama bank på östra sidan av Cat Island där Atlanten och Antillerströmmen möts skapas perfekta förhållanden för stora pelagiska fiskar. Till exempel tonfisk, spjutfisk och årfenhaj också kallad vitfenad oceanhaj. Vi åkte för att uppleva just årfenhaj vid Cat Island i Bahamas.

Årligen under april och maj återkommer årfenhaj till Cat Island i Bahamas´ vatten när den följer tonfiskens migration.

Årfenhajen är en av de hajarter som ständigt måste vara i rörelse för att pumpa vatten över sina gälar. Den måste få tillräckligt med syre från vattnet och det får den genom att alltid hålla munnen lite öppen. Fram till 1980 var den ofta synlig i de Bahamiska vattnen men illegalt fiske har gjort den alltmer sällsynt. Idag är årfenhajen IUCN rödlistad och kategoriserad som sårbar och akut hotad.

Dags att hoppa i

När dykbåten befann sig ute på djupt mörkblått vatten slängdes betesboxen i, markerad med en röd boj. Doften från fiskrenset spreds snabbt i den starka strömmen och snart bröts ytan av den första stora runda ryggfenan. Det var dags att hoppa i.

Dyktiden på samtliga dyk var upp till 60 minuter och djupet varierade mellan 5 till 10 meter. Den enda referens jag hade när jag dök i 360 grader var den silverfärgade betesboxen.

Det kunde ibland vara upp till sex årfenhajar runt boxen. Vissa av dem kom nära och stötte med nosen på min kamera andra simmade upp bakom, över eller bredvid mig.

Vissa dagar kunde de starka strömmarna ta mig 6 kilometer ut till havs på 60 minuter. Andra dagar drev jag mot revet och då försvann hajarna ner i djupet.

Fiskrenset lockade också till sig andra hajar såsom silkeshaj, mörkhaj, karibisk revhaj sköterskehaj, tigerhaj och även mahi mahi eller guldmakrill. Jag var aldrig rädd när jag dök med hajarna men när vi plockades upp av dykbåten var jag den som alltid var först upp ur vattnet. Vill du också uppleva möten med årfenhaj vid Cat Island i Bahamas ska du boka den här resan med Scuba Travel, kontakta dem här.

Text, video and photos with © approval from Scuba Travel ambassador Tomas Jansson

CatIsland_1200x800_10

CatIsland_1200x800_09