EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Valhaj

Havets jättar

Valhaj

Den magnifika gigantiska valhajen är världens största haj och även den största levande fiskarten vi har på jorden. Detta fredliga djur äter främst plankton men även småfisk. I hav där vi kan hitta valhajar i flock indikerar det starkt på att ekosystemet är i balans. Om det finns gott om plankton kan du ha turen att se en stor grupp med valhaj, annars lever oftast den här enorma och fredliga ett solitärt liv.  

Varje valhaj har ett unikt mönster med sina gulvita prickar, det gör att det faktsikt är lätt att identifiera dom. De kan bli närmare 20 meter långa, men det är mycket sällsynt att de uppnår den storleken. En vuxen valhaj kan väga uppåt 36 ton och blir cirka 60–150 år gammal. Det vi känner igen främst när vi ser en valhaj är ju den gigantiska munnen som kan bli nästan 1,5 meter (!!!) bred. Den här lugna fisken äter genom att filtrera plankton vid ytan med öppen mun.

Vill du läsa mer om de andra djuren på vår BIG 5 lista så kan du gå vidare här: Mantor,  Delfiner,  Sköldpaddor,  Hajar

Bilder © Anders Salesjö och Tomas Jansson

Reseblogg

"Efter min två veckors långa resa på Yucatanhalvön i Mexiko kan jag inte säga annat än att denna plats är ett dykparadis! Simma bland stora valhajar och mantor i Cancun som äter fiskägg eller upplev segelfiskar på jakt efter fiskstimmen.” Läs mer från vår reseblogg HÄR (Rundresa mexico)

Läs mer...

Reseblogg

“Rätt som det var ropade kaptenen ”Hold on”, utombordsmotorerna mullrade till och vi ökade farten betydligt. Längre ut kunde vi nu skymta ett flertal fenor som bara blev fler och fler. Snart var vi omringade av ca 100 st. Glädjen spred sig ombord, vilken magnifik syn. Vattnet var fullt av stora gap, några nära inpå båten” Läs mer från vår reseblogg HÄR. (Valhajar i isla mujeres)

Läs mer....

Våra bästa resmål för att dyka, snorkla med och se valhaj

Det finns många platser i världen du kan se valhaj Nedan har vi satt ihop ett urval från våra olika destinationer. Det finns flera men vi har dem inte på vår hemsida med goda anledningar. Huvudorsaken är att dessa platser antingen inte är så jättebra chanser att få se valhajar utan det beror mer på turen samt att många platser är så avlägsna att de endast går att nå med liveaboarder som kanske kör till dessa platser en eller par turer vart annat eller var tredje år. Eller så är siktförhållandena så dåliga i jämförelse med hur bra det kan vara så vi helt enkelt inte tar med dem.

Dyka och simma med valhajar i Maldiverna

Den maldivska ön Dhigurah i Södra Ari atoll har en väldigt speciell attraktionskraft. Här trivs valhajarna som allra bäst. Året runt kan du här dyka och snorkla med världens största fisk längs atollens yttre rev. Dhigurah är en stillsam ö med ett litet utbud av lokala restauranger, caféer och butiker. Ön har kilometerlånga vita stränder och ett fantastiskt yttre rev där valhaj skådas flera gånger i veckan. Guesthouset TME Shairose guesthouse erbjuder dykning, snorklingsutflykter, besök på öde öar och sandbanker, delfinsafari, nattfiske och olika vattensporter. Det går även att besöka närliggande resortöar om du är intresserad av att prova på lyxlivet för en dag. På södra Ari Atoll ligger valhajsforskningcentret.

Bästa tiden att se valhajar: Året runt

Dyka och simma med valhaj på en liveaboard i Maldiverna

Vi har ett drygt 10-tal olika båtar för liveaboards på Maldiverna för att åka med och sju olika helt fantastiska rutter att välja mellan. Under flera av dessa rutter så är det faktiskt ganska goda chanser att se valhaj oavsett vilken rutt du åker med på men den med kanske bästa chanserna är de som går förbi södra Ari atoll där det är mycket vanligt att valhajarna simmar utmed revet.

Ni kan välja mellan våra rutter som heter: Best of Maldives, Sharktastic, Pelagic Magic, Manta Madness, Deep South och South Central. Ni kan läsa mer om rutterna HÄR  Läs mer....

Bästa tiden att se valhajar: året runt

Dyk och simma med valhajar på en liveaboard i Socorro Mexiko

Din bekvämlighet ombord är högsta prioritet ombord på Nautilus Explorer. Det är ett högklassigt fartyg som är designat med en mycket stark stålkonstruktion och omfattande ljudisolering. Skrovets utformning och moderna stabiliseringssystem gör Nautilus Explorer till en mycket säker och stabil plattform för sina passagerare och det gör resan till ett stort nöje! En specialbyggd plattform i aktern, med direkt access från dykdäcket, gör att det är lätt att hoppa i dykbåtar och kajaker.En mycket viktig komponent för en lyckad resa är maten ombord. Nautilus har utan tvekan hörsammat detta med en fräsch och fantasirik blandning. Här vid Socorro Island ute i Stilla havet är det vanligt att se valhaj och detta tillsammans med mycket annan stor fisk.

Bästa tiden att se valhajar: december-maj

Dyk och simma med valhajar på Galapagos - vår egen gruppresa i okt 2021

Få platser i världen erbjuder sån fantastisk dykning som magiska Galapagos. Föreställ dig att under ett och samma dyk interagera och uppleva valhajar, lekande sjölejon, stora hammarhajstim, nyfikna havssköldpaddor, mantor, flertal hajarter, såsom silkeshaj och galapagoshaj, mängder med fisk och lekande delfiner. Allt dett är faktiskt möjligt om turen är med. Förutom den här härliga mixen med havets giganter som kronan på verket kan du här få se och uppleva klumpfiskar, pingviner, späckhuggare med mycket mera. Följ med på ett oförglömligt äventyr och upplev Galapagos unika djur och natur.  Vi utlovar ett stort leende på dina läppar. Läs mer om vår tur till Galapagos HÄR Läs mer....

Bästa tiden att se valhajar: juli – november

Dyk och simma med valhajar på Mafia Island Tanzania

Mafia Island är en lugn, oexploaterad och naturskön och betydligt mindre känd ö än sin granne Zanzibar. Mafia island lockar natur- och djurfantaster. Här kan du se valhajar från september till mars. En stark eko-profil avspeglar sig i både hotellverksamheter och dykturismen på ön. Åk hit för att uppleva välbevarade marinparker, orörd natur och ett rikt djurliv. Destinationen är forfarande relativt okänd bland dykare vilket innebär att ni här får uppleva orörda rev, få dykbåtar och spännande nya dykplatser. Under ytan befinner du dig i ett av de största marina ekosystemen i Indiska Oceanen. Området blev en skyddad marinpark år 1995 och har ett mycket friskt och varierat korallrevsystem. Vattnet håller en genomsnittlig temperatur på 26 grader och sikten ligger normalt på ca 25-30 meter.

Bästa tiden att se valhajar: september-februari

Dyk och simma med valhajar på Isla Mujeres Mexiko - Yucatan Dive Trek

Utanför Yucatanhalvön på den mexikanska ostkusten hittar du en av världens bästa platser för att fridyka med valhaj. Under sommarhalvåret samlas årligen hundratals valhajar i detta område. De söker sig till denna plats för att frossa på fiskägg och bjuder dig som åskådare på en föreställning utan dess like. Det här ett ypperligt tillfälle att stifta bekantskap med världens största haj och få möjlighet till att ta oslagbara bilder på valhajar.

Sannolikheten är stor att du kommer att få uppleva hundratalet valhajar med en snittlängd på cirka fem meter. Det klara, blå vattnet ger suveräna fotomöjligheter för vidvinkelfotografering. När du befinner dig så här långt ute till havs ökar också chanserna för att du även får möta andra pelagiska arter som till exempel mantor och klumpfisk.

Bästa tid att se valhajar: juni-augusti

Dyk och simma med valhajar i Thailand, Similand Island   

De senaste 20 åren har resenärer valt Thailand som dykresmål på grund av att här erbjuds några av de klaraste vattnen i Asien som också är fyllda av vackra koraller. Vattnet är varmt året runt och det marina livet har stor mångfald.

Den västra sidan av Thailand, där Andamansjön ligger, kan erbjuda den bästa dykningen i Thailand. Det här området inkluderar Koh Phuket, Koh Phi Phi, Krabi, Similanöarna, Surinöarna, Richelieu Rock, Koh Bon och Koh Tachai. Den bästa tiden att åka på sin dykresa i detta område är när monsunen befinner sig i nordöst, vilket är mellan november-maj. Den allra bästa dykningen i Thailand är på Similanöarna i Andamansjön och det bästa sättet att uppleva dykplatserna är med en liveaboard.

Bästa tiden att se valhajar: mars-april

Dyk och simma med valhaj i Tubbatha Reef, Filippinerna -  Vår egen gruppresa dit 2022

Lär dig mer om UV foto och marinbiologi - Ta chansen att uppleva och dyka i ett land som få har besökt. Du och 15 andra personer kommer få vägledning i UV-foto samtidigt som du lära er mer om den fantastiska undervattensvärlden i Filippinerna. Filippinerna är ett land dit du kan åka igen och igen och igen. Här finns mängder av platser och varje plats har massor att erbjuda. Två verkliga favoriter är Dauin och Tubbataha dit du kommer att åka tillsammans med Scuba Travels ambassadör Anders Salesjö. Dauin ligger vackert beläget på ön Negros i centrala Filippinerna i det som kallas Visayas och här råder lugn och avkoppling, med fantastisk dykning och även tillgång till allt fler ställen att gå ut och äta på.  

Tubbataha är kanske ett av världens mest omtalade dykresemål och det finna orsaker till varför. 5–6 olika arter av haj på ett dyk är inte omöjligt och här finns fantastiska korallväggar, svampdjur, svartkorall och gorgonier som sträcker sig ut från branta klippväggar, tagghudingar, bläckfiskar, kräftdjur och en otrolig mängd fisk färgar och lever upp den här miljön. Här har du mycket goda möjligheter att få se valhaj och flera andra släktingar under dyken

Bästa tid att se valhajar i Tubbataha_ året runt

Filippinerna - Visayas  

Filippinerna har några av världens bästa platser för att se valhaj. Här finns till exempel Oslob som du når från Moalboal och Dauin där det i princip är 100% säkert att se dessa havets jättar. Det är dock lite av ett turistjippo och ganska höga avgifter men det går att boka på plats för dig som vill uppleva dessa superfredliga stora fiskar. Även övriga delar av Visayas (centrala delarna av Filippinerna) erbjuder ofta möten med valhaj. Såväl Bohol med Cabilao och Anda liksom Södra Leyte ger dig goda chanser att se dem både när du snorklar och dykar. Särskilt södra Leyte har en plats där de frekvent kommer förbi under delar av året men det kan egentligen ske när som helst liksom i övriga delar.

Valhajarna har sina naturliga stråk här och många är märkta och man vet att de rör sig över stora områden ända ned till Indonesien med Sulawesi, Moluckerna, Papua Barat med Raja Empat, Cenderawasih bay och Triton bay. Koralltrianglen har valhaj så gott som året runt men det gäller att vara på rätt plats och ha lite tur. Läs mer om Filippinerna HÄR Läs mer....

Bästa tiden att se valhajar: året runt 

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel