EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Vadå Bonaire ?

av Per Lagerberg

Vad är dykning på Bonaire...

... och var sjutton ligger det?, frågar sig kanske de flesta, i alla fall icke dykare eller personer utan rötter i Nederländerna.
Nederländska Antillerna... hmm, ta fram kartboken eller google map så hittar du Bonaire straxt norr om Venezuela i Sydamerika. Det är en liten grupp öar (Det är några öar till längre norrut också som ingår) bestående av Aruba, Bonaire och Curaçao eller ABC-öarna. Vad är då dykning på på Bonaire?

Bonaire har genom åren alltjämt hållit en av topplatserna för världens mest populära dykdestinationer. Det var här konceptet drive and dive kom till och det är inte för inte som till och med nummerplåtarna på bilarna har texten "Divers paradise" på sig! Jag undrar om det finns något annat ställe i världen där dykning är så enkelt och lättillgängligt!

Bonaire
Välkommen till en Rosa flygplats

När du kommer hit så landar du på Flamingo airport.... jo den heter så faktiskt så och naturligtvis är flygplatsen helt ROSA!!! Gillar man det så visst men det skär sig lite första gången man ser den lilla terminalen. Härifrån är det inte långt dit du ska bo, Bonaire som ö är liten, riktigt liten, du åker runt hela ön i "yttervarv" exklusive nationalparken i norr på ca 4-5 timmar.

Ön är karg, mer lik ett bränt landskap vid medelhavet snarare än tropisk miljö. Det regnar inte mycket här och det går att åka hit året runt även när det regnar men då är det blött, rejält blött och den torra marken har svårt att suga åt sig vatten. Här finns många bra dykresorter eller om man vill så kan man hyra hus också eller lägenheter. Gemensamt för alla ställen är dock att du ska ha en bil!!!
Hyra bil här är enkelt och antingen kan du ta ut den direkt på flygplatsen vid ankomst eller så kommer du kunna kvittera ut den vid din dykresort beroende på var du bor.


Drive and dive

Konceptet sen är enkelt som sagt; drive and dive! Du lastar din bil med dykutrustning och sen åker du runt på ön och besöker de dykplatser som finns utmarkerade på kartor och är oftast enkla att hitta då det ligger kycklinggula stenar utplacerade där dykplatserna är och namnet på dykplatsen är skrivet i svart.

Bonaire_parking
Bonaire_divers

Enkelheten är helt fantastisk att sköta sig helt själv. Du slipper passa tider, du kan dyka hur mycket eller lite du vill och när du vill. Välj en dykplats och åk dit. Är det för många andra där redan, typ 3-4 bilar.... och det känns "trångt", kan du alltid välja nästa dykplats en liten bit bort. Sätt ihop din dykutrustning och gå ut i vattnet och dyk och njut.

Här hittar du ett nästan kristallklart karibiskt vatten med väldigt olika typer av botten. Allt från väggar av korall och sten, till ren sandbotten men det vanligaste är sluttningar som gör dykningen enkel och bekväm. Även nybörjare klarar den här typen av dykning med glans. Det blir inte enklare än så här, gå i, följ revet, vänd och simma tillbaka. Försök komma upp ungefär där du gick i. De flesta dykplatser är lätta att navigera på. Andra kräver lite mer känsla för var du är och hur långt du simmat. Kommer du lite fel så simma eller dyk tillbaka till din uppgångsplats och sen lastar du bilen och beger dig till nästa dykplats.


Dykningen

Vad ser man här då?, jo typisk karibisk dykning med oftast bra eller mycket bra sikt, 30-40 meter är inte ovanligt. Till det koraller och många sorters svampdjur, men här finns också vraket Hilma Hooker som är en populär dykplats. Har du tur så kan man se en hel del stora fiskar här. på Bonaire men det krävs lite tur.
Valhaj, mantor, örnrockor, delfiner, sköterskehaj, tjurhaj, barracudor och flera andra stora fiskar men också sköldpaddor allt som oftast. Missa inte heller de stora Tarponerna, stora silverglänsande fiskar upp till 2 meter i längd, som ibland skrämt slag på dykare men som är helt harmlösa.

Till det massor av olika mindre arter som till exempel papegojfiskar, kejsar- och fjärilsfiskar, ekorrfisk, soldatfisk, frogfish, sjöhästar, blennies, gobies, skorpionfiskar, papegojfisk, kirurgfisk, boxfish, frökenfiskar. I stort sett det du ser i de flesta tropiska miljöer men det saknas clownfiskar. Till detta en mängd med ryggradslösa djur som kräftdjur, tagghudingar, mollusker med mera.

Invasiv drakfisk

Tyvärr har den invasiva drakfisken kommit även hit och man jobbar hårt på att hålla koll på beståndet. Vill du ta ett certifikat i hur man jagar och samlar drakfisk och sen få äta upp den så finns den möjligheten också.
Färgerna under ytan är inte riktigt lika intensiva på fiskar och koraller som i till exempel Sydostasien eller Maldiverna och inte riktigt lika artrikt men just enkelheten i upplägget gör att dykare från hela Europa och nordamerika åker hit igen och igen och Bonaire har i många många år ansetts vara en av världens bästa dykdestinationer.

För dig som bor vid någon resort direkt vid kusten går det självklart att dyka direkt från land. Då behöver du inte alltid tänka på att packa bilen. Det finns även möjlighet att göra båtdyk. Med bil når du ungefär hälften av alla dykplatsen men med båt så ökar utbudet rejält och du kommer även ut till den lilla ön Klein Bonaire som på den västra yttre sidan erbjuder fantastisk fina rev och ofta mycket bra sikt.

Bonaire_Buddy_Dive
Det är så enkelt!

Enkelheten med Bonaire är just att man sköter sig själv. Här bor du, dyker, äter på någon av alla restauranger som finns i stan och sen sover. Nästa dag är det dags att upprepa. Det finns en del vackra miljöer att se på land också. Missa inte en dag till Slagbaai national park uppe i norr. Det är väldigt vackert på en del ställen men skumpig terrängväg. Det går även att ta med dykutrustningen dit då det finns ett par lämpliga igångsplatser även där. Även om den norra (och östra) sidan inte är direkt tillgänglig för dykning. För dig som vill dyka mycket, sköta dig själv och slippa stress så är Bonaire helt fantastiskt. 6-10 dagars dykning brukar räcka för de flesta, 8-9 tycker jag själv är lagom.

Det är lätt att skräddarsy din resa hit, flyg går nästan dagligen. Bilkörningen är enkel, vanligt svenskt körkort räcker, det är lite trafik, dykningen är enkel och kan erbjuda alla något och det är helt upp till dig hur mycket du vill dyka varje dag och om du vill ha bara landdykning eller också dyka med båt.

Bonaire_divers_crossing
Bonaire_Iguana
Annat än dykning

Förutom dykning finns här inte så jättemycket annat att göra. Men gillar du lugn och ro är det lätt att trivas. Tycker du om windsurfing som är otroligt bra på Bonaires östra sida eller gillar att titta på fåglar så finns det också. Bonaire har ett mycket rikt fågelliv. Så för fägelskådning är det också en bra destination, även fiske finns möjlighet till här. Divers Paradise gör verkligen skäl för sig. Det här är en ö som är helt optimal för dykare framförallt. Men alla kan nog åka hit och hitta avkoppling och njuta även om du inte dyker.

När det sen är dags för hemresa så kommer du garanterat att fortsätta drömma om det blå havet som omger den här lilla tropiska pärlan. Bonaire är verkligen värt ett besök någon gång under din dykkarriär. Dykning på Bonaire är helt enkelt för bra och bekvämt att missa.

Vill du uppleva dykning på Bonaire och den underbara avkoppling du kan uppleva här så kontakta Scuba Travel direkt här!

Bonaire_sunset

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel