EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Tjejresa till Kroatien

av Elin Linde

Tjejresa till Kroatien

Så var det äntligen dags för årets tjejresa! Det var jag och Anna från Göteborg, och Annica, Eva, Inger och Pia från Stockholm, som satte kurs för vår tjejresa till Kroatien.

Jag och Anna flög från Göteborg till Wien för att där sammanstråla med Annica, Eva, Inger och Pia. Tillsammans flög vi vidare till Zagreb där vi blev upphämtade av dykcentret. Transfer där och körda till Crikvenica, en mysig och anrik liten stad vid Adriatiska havet.

Väl på dykcentret blev vi välkomnade av ägaren Boris med familj och installerade i de piffiga tvårumslägenheterna som ligger i samma byggnad som dykcentret. Lägenheterna, utrustade med pentry, TV och balkong, var fräscha och supertrevliga. Eftersom vi hade planerat för fyra dykdagar och två dagar för annat kul, förslog Boris att vi skulle påbörja dykningen först på söndagen. Det passade oss utmärkt, vi fick hela lördagen på oss att komma i ordning, prova ut utrustning och njuta på stranden.


Dykdags

Förväntansfulla samlades vi på dykcentret på söndag morgon för resans första dykdag. Utrustningen packades på ett släp och kördes den korta biten till hamnen, där dykbåten Irma väntade. Irma har plats för hela 28 dykare och är som gjord för dykning med sin låga akterspegel och gott om plats för utrustning.

Vi besökte två fina dykplatser; det trevliga väggdyket Sveti Marak och Kamarak, som bjöd på trevliga canyons, vackra gorgonier och små grottor. Den skickliga guiden Rick pekade ut bläckfiskar som närmast osynliga låg och plirade mot oss.

Eftersom det varit dåligt väder i Kroatien innan vi kom dit (vi tog givetvis med oss solen från Sverige) var vattnet lite kallare än normalt och andra dagen var vi några som pälsade på oss lite extra.


Ny dag med mera dykning

Dag två och resten av veckan hade vi turligt nog båten för oss själva, med ett gästspel av Rosetta från Italien. Massor med svängrum och några av tjejerna tog tillfället i akt att sola i fören. Ytintervallen tillbringade vi på pittoreska ön Krk, där vi njöt av mat och dryck i solen. Boris berättade om Krks historia, guidade oss genom de små gränderna och pekade ut världens minsta gata!

På dykdag tre var det dags för vrakdyk. Peltastis är ett sextio meter långt fraktfartyg som sjönk i en storm 1968. Vraket vilar kölrätt på 30 meters djup och har gott om möjligheter för enklare penetrering. Rick förslog två olika rutter på vraket: djupa rundan med en titt på propellern och det stora hål i skrovet som avgjorde Peltastis öde, och grunda rundan med mer tid på överbyggnaden. Jag, Annica, Eva och Inger tog djupa rundan och letade efter den Conger-ål som ibland huserar i hålet i skrovet. Vi tog också en tur genom det utrymme som troligen varit mäss, och kommandobryggan. Vraket är bebott av mängder av fiskstim, skorpionfisk och nakensnäckor som blivit rödfärgade av all rost de får i sig i sin tillvaro på vraket. Ett riktigt trevligt och lättdykt vrak med mycket kul att titta på.

Eftermiddagen bjöd på ett fint dyk vid Punta Silo. Mängder av vackra nakensnäckor, gorgonier och anemoner. Annica hade kamera med sig på dyken, och hon hade fullt upp med att hinna med alla motiv.


Båtdykning

Under onsdagen tog Rick och Boris med oss på en lite längre båtfärd för att nå ut till Glavina, en lodrätt klippa som stupar dramatiskt ner i havet. Har man tur kan man få se Griffon Vulture, eller gåsgamar, som häckar här. Glavina är ett klassiskt strömdyk skepparen släpper av dykarna och tuffar sedan till andra sidan klippan för att hämta upp oss. Ett riktigt vackert väggdyk med mängder av djurliv. Här hittar man också en mysig liten grotta med hål i taket så att solens strålar skapar ett ljusspel. Boris berättade att det finns mycket ovanliga, lila gorgonier här om man dyker lite djupare. De upplevs bäst på cirka 40 meters djup. Eftersom jag hade nitrox höll vi oss på max 30 meter, men jag har redan lovat mig själv att återkomma för att uppleva den purpurfärgade trädgården.

Vi följde upp med ett häftigt dyk vid revet Tenki. Ett dyk här inleds med att simma igenom en liten grotta, Grottan börjar på fem meters djup och slutar på tio meter. Insidan av grottan är beväxt med färgsprakande spongier och koraller. Här bor också många unga skorpionfiskar, så man får hålla fingrarna i styr. På andra sidan grottan väntar ett spännande undervattenslandskap med vackra formationer, överväxta av mjukkorall och svampdjur. Efter dyket hade vi också turen att få se en delfinflock nära båten. Det var nog enda gången den veckan det var helt knäpptyst ombord, eftersom vi inte vill skrämma bort delfinerna.


Sista dyket

Vi var alla lite vemodiga över att detta var vårt sista dyk i Kroatien för den här gången. Väl tillbaka i hamnen i Crikvenica blev vi tillfrågade av Boris om vi ville göra ett extra dyk under förmiddagen nästa dag. Vi var inte sena att slå till på erbjudandet. Sagt och gjort: under torsdag förmiddag besökte vi vraket Peltastis igen. Jag ledde gruppen för ”djupa rundan”, men till min stora förtret hade någon vänt på vraket 180 grader. Eller det är i alla fall min förklaring till att vi irrade runt på styrbords sida och letade efter det maffiga hålet i skrovet….

Nåja, efter att de andra tjejerna hyggligt nog hade påpekat att vi kanske skulle ta oss andra sidan av vraket fick vi oss en sista titt på propellern. Detta innan vi gick upp till ett grundare djup och tog en vända genom lastrummen. Ett riktigt fint dyk att avsluta en härlig vecka med!

Jag och de andra tjejerna kan varmt rekommendera Crikvenica i Kroatien som destination. Dykningen passar såväl den färskaste nybörjare som den mer avancerade dykaren. Perfekt för en tjejresa hit till Kroatien.

Nu har vi redan börjat längta efter nästa års tjejresa till Dahab! Kontakta Scuba Travel för att boka dig på nästa resa på info@scubatravel.se redan idag.

”Jag har verkligen haft en toppenvecka. Jättetrevliga, lättsamma och glada tjejer, Elin är jättetrevlig, lugn, trygg och hjälpsam och bröderna Dive City, Boris och Rick, likaså. Och jag tror att vi alla verkligen uppskattade att det var så lugnt och avslappnande. En tjejresa till Kroatien utan stress och press när vi skulle i vattnet eller i övrigt - utan bara roligt och skönt!” - Eva Thorsson – deltagare på resan

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel