EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Visaya Magic - kombo Dauin och Moalboal

av Per Lagerberg

Spännande dykning i Filippinerna

Häng med på besök till två destinatiner i centrala Filippinerna, Visayas. Här hittar du spännande dykning i Filippinerna och vi ska titta på Dauin på ön Negros och Moalboal som ligger på ön Cebu. De centrala delarna av Filippinerna erbjuder fantastiska möjligheter med så kallad Island hopping men självklart finns det fler platser du hittar spännande dykning i Filippinerna.

Dauin / Dumaguete
Atmosphere resort

Skönt, jag bli insläppt hos vakten vid entren och får kliva ur bilen. Efter dygt 45 minuters bilfärd från Dumaguetes flygplats så är det skönt att sträcka på benen. Känslan när jag kliver ur varje gång här är ”Wow!” – vilken atmosfär!! Ett lugnt avskilt paradis med stora härliga ytor, nästan som att gå genom en golfbana. Men här finns även lummig grönska, blommor som doftar, fåglar som kvittrar och även om det inte är knäpptyst så infinner sig snabbt ett lugn som är svårt att beskriva, det måste upplevas.

Atmosphere resort ligger i södra Dauin och gör skäl för sitt namn. För dig som söker hög klass och avkoppling är det här stället att vara på. Eller för dig som vill avsluta din resa med något väldigt speciellt. Hög klass på allting, intill perfektion och med still och klass. Personalen är fantastisk, att sitta och småprata med dem är alltid skoj och de ler alltid mot mig. Redan efter några minuter så vet de var jag bor, vad jag heter och var jag kommer ifrån. Här kommer jag att trivas och efter några dagar med skön dykning, fantastisk mat, bra boende och en spa-anläggning som slår det mesta jag upplevt så vet jag redan att jag kommer att känna mig som en bättre och helare människa.

Morgonkaffe och frukost med havsutsikt, ett skönt sorl från köket, glada människor som skrattar och dofter av hav, nyklippt gräs, nybryggt kaffe, rostat bröd sköljer över mig och får mig att glömma vardagen med ett ibland hektiskt liv och alla ”måsten”.

Om dykningen

Dykningen är otroligt bra. Olika typer av miljöer, mest känt för sin otroliga så kallade muckdiving, dvs att ligga och leta efter små skojiga djur på det som vid första anblicken känns som öde havsbottnar varvas med valhajar, sköldpaddor, rev fulla med fisk, pygmesjöhäst på husrevet och koraller och mellan dyken småprat med guiderna som är otroligt duktiga och kunniga om det marina livet. Efter dykning och lunch så känner jag bara lycka. Lite kameravård i det generöst tilltagna och väl genomtänkta kamerarummet och sen är det dags för lunch.

Eftermiddagen tillbringar jag vid poolen (en av flera), vilar och kopplar av och läser en bok. Personalen kommer självklart och frågar om jag vill ha något att dricka och passar upp på mig och får mig att känna mig som VIP-gäst. Efter en timme skiner huden av porlande svettpärlor och det är dags att svalka av sig i den inbjudande infinitypoolen. Skrider ner i vattnet och avkopplingen är total. Det är som en mjuk filt välver sig omkring mig och återigen och jag hänger vid kanten och skådar ut över havet där några fiskebåtar passerar och sakta puttrar förbi, återigen sköljs jag över av bara lycka. Det är verkligen ett paradis här.

Maten är sagolik, det är ”fine dining” här som gäller. Atmosphere är inte en vanlig dykresort. Det är mer lyx och avkoppling där du även erbjuds möjlighet att dyka. Hit vill jag igen och igen och igen…. Här mår jag bra!

Dauin
Atmosphere-gallery4
Pura Vida / Vida Homes

Lite i motsats till lyx och stil men med stor charm och helt klart mer inriktat på dykning i större skala med fler gäster så sitter jag och dricker morgonkaffe vid Pura Vida resort och Vida Homes. Utsikten över havet är makalös och harmoni är en bra beskrivning innan morgonrushen startar, fler gäster kommer till frukost och personalen börjar slita och klingandet av dyktankar hörs, nitrox analyseras och det klassiska pyset från kranar som avluftas fyller morgonen.

Här finns möjlighet att bo i lite olika prisskalor och standards men överlag så är det väldigt avkopplande här också. Lägenheterna vid Vida Homes är stora och rymliga och inredda med stil och ger känsla av lyx. Standardbungalows är betydligt enklare men fyller sitt syfte, sova och förvara mig och mina saker, sen finns några alternativ däremellan. Jag är här för att dyka!, min plånbok säger mig att det enklare är smartare men mitt hjärta och drömmar säger mig lyx. Den stora lyxen är dock att vara här och uppleva den härliga atmosfären och det bästa av all spännande dykning i Filippinerna så går att hitta här just i Dauin.

Det är mer sorl, mer aktivitet, inte samma avskildhet som på Atmosphere men det händer något hela tiden och dykningen är det primära. Hjärtat av resorten är dykcentret och det är skrattande glada människor här hela tiden. Flera båtar med olika grupper, flera dykmål varje dag och full fart, tre-fyra dyk / dag och sen få i sig lite mat och dryck mellan dyken, skoja med personalen och försöka hinna med lite vila och avkoppling.

Dykdags

Guiderna här är också duktiga, vissa är bättre än andra på att hitta vissa saker och andra är bättre på annat. Oavsett vem jag dyker med så är det alltid något skoj att se. 60 minuter under vattnet går fort, guiderna får inte dyka längre eftersom de dyker så mycket och nästan varje dag. Jag stannar några minuter till för jag vill inte lämna lugnet under ytan. Eftersom jag älskar dykning så älskar jag att vara här. Bläckfiskar, räkor, krabbor, sköldpaddor, frogfish, rockor, barracudor, stim med snappers, mängder av fisk och vackra koraller varvas med sandbottnar och mycket märkliga djur. Så gott som varje dag ser jag något jag inte sett förr så varje dag är en upplevelse här.

Middag

På kvällen sitter jag i baren och njuter av lokal kall öl, ljudet av människor från olika delar av världen som pratar med varandra. Inga gränser finns utan alla är här för att koppla av och njuta av livet. Vi skrattar tillsammans och skålar, här är alla vänner. Tiden går, fler gäster kommer, borden börjar bli besatta av hungriga gäster efter en dag full av aktivitet. Ljudet från sprakande fräsande mat avbryter ibland när mat kommer från köket. Någon beställer en flaska vin och jag hör ljudet av en vinkork som går upp. Doften av mat lägger sig över mig och jag inser att jag är hungrig. Bläddrar mig igenom menyn och allt ser ju gott ut. Tur att jag är här några dagar så jag kan prova flera rätter.

Efter några timmar med full fart kring baren och restaurangen kommer lugnet åter och de flesta går och sover. Dags att ladda för en ny dag full med dykning. Några av oss går upp till Deco bar uppe vid stora vägen för att fortsätta kvällen ett tag till. Det finns några alternativ här i närheten som också erbjuder mat och dryck. För dig som bor vid någon av resorterna i centrala Dauin finns möjlighet att prova lite mer bara några minuters promenad bort.

Sea Dreams resort

Första känslan när jag kommer hit är att det ligger lite ensligt men när jag går ner från stora vägen ser jag vita fräscha byggnader med hög finish och jag får nästan känslan av att vara i Spanien. Här har man kapacitet för många gäster men det är enkelt att försvinna och hitta lugn och ro. Öppna ytor tillsammans med utrymmen för avkoppling, stora luftiga och väldigt fräscha och ljusa rum med högt till tak, luftkonditionering och TV mm.

Här finns flera olika typer av rum och det största är närmast att beskriva som att komma in i ett gammalt kolonialt gigantiskt arbetsrum med en säng i, badrummet är större än många hotellrum jag sett i världen och känslan av att jag befinner mig i en balsal infinner sig.
När det är dags för lunch tar jag stegen mot deras luftiga härliga matsal där doften av nylagad curry sprider sig och jag känner total avkoppling. Maten är väldigt bra och dykcentret här kanske det bästa i hela Dauin.

Erfaren personal

Här jobbar instruktörer och dykguider som är väldigt erfarna och som har valt att jobba kvar på samma ställe länge så det märks att de trivs. Väldigt kunniga och ger bra service och deras ny photo academy kommer att bli det som kommer att göra Sea Dreams till nummer ett av dykcenter i Dauin. Standarden är hög, servicen bra och det är verkligen lugn och ro och avkoppling här. De skönt placerade poolerna gör att jag verkligen känner att jag har semester här. Middagen idag består av fisk med ris och den är välkryddad och god. Ett glas vin till maten och sen avsluta vi dagen med ett par öl nere vid strandbaren där vi pratar om dagens upplevelser samtidigt som jag hör vågorna klucka mot stranden och i fjärran lyser himlen upp av blixtar ovanför en avlägsen ö. Life is good!!!

Dauin sammanfattning

Dauin är ett verkligt paradis för dykare och även för de som inte dyker då det är så rogivande och finns annat att göra på land också. Det erbjuder en del av den spännande dykning i Filippinerna som finns. Här hittar du ett verkligt mecka för dig som gillar makro, fina rev och möjligheten att se valhaj. För uv-fotografer är det här ett verkligt paradis.

Oavsett du letar lyx eller bara gillar att dyka mycket så kommer du att gilla Dauin. Ett litet samhälle utanför staden Dumaguete (city of gentle people), människor är glada, det är inte för turistigt ännu och varje dag erbjuder skratt och glada människor, alltid hjälpsamma och även om det ibland går långsamt och inte alltid är perfekt så är det lätt att känna sig avkopplad och glad och dykningen är riktigt riktigt bra och aldrig långt bort. Här finns också flera andra resorter så det finns något för alla.

puravida-gallery14
puravida-gallery1
Moalboal

En kort tur med färja från Negros ligger ön Cebu och en av de mest kända dykdestinationerna som erbjuder mer spännande dykning i Filippinerna är Moalboal. Det som tidigare var en liten sämning fiskeby har idag utvecklats till ett verkligt paradis för dykare.

Kasai Village

Efter ett par timmars färd med bil från Cebus nya internationella flygplats så är vi framme i Moalboal. Det som förr var en sömning liten fiskeby med ett par dykcenter är idag en helt annan plats. Dock finns här lugn och ro att hitta också och Kasai Village är definitivt ett av dessa ställen. Bra boende med bra standard och lite off från övriga ställen. När jag kommer hit så blir jag glad. Här är stora öppna ytor, ljudet av vatten från poolen, sorl från dykare vid dykcentret och vågor från havet.

Efter en rejäl frukost och laddade batterier i ovanligt bra sängar är det dags att dyka. Det är därför du åker till Moalboal även om det finns lite aktiviteter också på land. Här har du gott om plats vid dykcentret. Känslan att kunna bre ut sig och svänga både armar och ben och dykprylar omkring sig och ändå inte vara i vägen är riktigt härlig. De mjuka underlagen på golvet är underbar, ingen sand i våtdräkten, inga stenar att trampa på. Här har man tänkt till på riktigt. Dykcentret erbjuder även avancerad rebreatherdykning så jag förstår att det behövs plats. Ändå är det väldigt unikt att få uppleva den enorma ytan att kunna byta om på. Här finns även utrymme för kameravård.

Dykning Moalboal

Dykningen här är oerhört bra och väldigt varierad. Dykbåtarna tar dig utmed kusten till olika platser, olika typer av dykning med allt möjligt att se. Från enkel husrevsdykning, till väggar vid Pescador Island, nattdyk i djuphavet, grottdykning och turer till Oslob för att titta på valhajar. Till det ett makalöst sardinstim som hållit till här i flera år och ibland olika typer av haj som passerar. Förutom allt detta även massor av smått och annorlunda marint liv. Med hjälp av erfarna guider och deras vana ögon får du verkligen uppleva dykningen här.

Efter dagens dykning med en härlig lunch är det dags att chilla lite vid ”The Rock bar” En härlig plats med utsikt över piren och havet, solen går ner i väster över ön Negros och ett näst intill magiskt vackert ljus infinner sig. Havet ligger nästan blankt och på avstånd ser jag en flock delfiner simma i sundet mellan öarna. Alla i baren skrattar och är glada, ölen är kall och god. En bra dag helt enkelt på ett väldigt organiserat dykcenter. Dags för middag och sen lite vila innan nästa dag tar vid.
Älskar avskildheten här men jag tror inte man ska var här för länge, det kan bli lite för tomt även om allt finns. Mat, dykning, pool, hav, härlig personal och ett riktigt härligt och avkopplande ställe att uppleva.

Kasaipool
Quo Vadis

Lite mer ”centralt” nära flera andra dykcenter och med ett större utbud av restauranger så kommer jag till Quo Vadis resort. En liten ganska enkel men väldigt charmig och trevlig resort och som erbjuder allt jag behöver. Enkla men bekväma rum, här finns rum med eller utan Air condition. De flesta rummen har utsikt över havet men inte alla. En pool och en restaurang med havsutsikt, vad mer behövs.

Morgonkaffet är starkt och gott, ljudet från vågorna når mig upp till restaurangen där jag blickar ut längtande och drömmande över sundet med Pescador Island mitt i. Någon i personalen frågar mig artigt om jag vill ha mer kaffe och om jag ska dyka idag. Klart det ska dykas, det är därför man åker till Moalboal.
Här finns dykning direkt vid stranden och självklart turer ut med båt. Mängder av olika märkliga fiskar, ghost pipe fish, frogfish, skorpionfiskar, rockor och ett gytter av fisk som fyller upp det vackra reven. Ute i det blå ser jag barracudor, sköldpaddor, örnrockor, tonfisk och ett par revhajar.

Här finns det liv, det skulle kunna vara ännu mer men det är ändå kul att se mångfalden och till fiskarna även ett rikt liv av olika ryggradslösa djur.
Lunch vid resortens restaurang, utsikt över havet och jag samlar tankarna efter förmiddagens dyk. Mat är alltid gott efter dykning och med den här utsikten stimulerar det ännu mer. Skrattande personal frågar om dykningen var bra och om jag ska dyka igen senare eller om jag vill ha öl till maten. Jag hade gärna tagit en öl nu men det ska dykas igen så en kall mango-shake får räcka.
Underbart söt och fräsch och känslan av hur liv fyller mig. Tänk om frukt alltid var så här välsmakande för mango i Filippinerna slår allt jag upplevt.

Ett litet sardinerun

Eftermiddagen bjuder på action vid dyket. Ett enormt stim med sardiner som förmörkar ljuset från ytan. Stimmet är gigantisk och ljusspelet är helt fantastiskt när de simmar helt synkront med varandra. När en fisk vänder så vänder resten också - magi!. 20 minuter senare så ligger jag fortfarande tagen av skådespelet och tiden har jag glömt. Det finns inget annat när man får en i det närmaste religiös upplevelse under ett dyk. Så här borde all dykning vara men det är dags att gå upp, tiden är slut för dyket och tyvärr måste jag lämna den här upplevelsen för den här gången . Stimmet har hållit till här i flera års tid längs kusten så det är inte ovanligt att få se dem. Det här borde alla få uppleva. Det är verkligen spännande dykning i Filippinerna och överraskningarna är många.

Efter några dagar med dykning, lite poolhäng, sköna kvällar med utsikt över sundet och vackra solnedgångar, småprat med personal, härligt skrattande och glada människor, havet som doftar och inspirerar till lugn och harmoni är det dags att röra sig vidare.

Moalboal sammanfattning

Moalboal har lite av varje, oavsett du gillar stort eller smått. Rev eller muckdiving, grottor med teknisk dykning, rebreather, nattdyk eller bara avkoppling. Här finns det i en skön blandning som alla kan njuta av. Dykare eller icke dykare, erfaren eller nybörjare. Allt kan dyka upp här, till och med världens största fisk, valhaj ses här ibland. På land finns massor av små restauranger inne i byn. Kanske någon dag att du gör en tur med canyoning, en upplevelse för dig som gillar action och äventyr. Fördelen med Moalboal är det går att komma hit enkelt från Cebus flygplats. Endast  ett par timmar med bil och du är framme. Eftersom det inte spelar någon roll vilken tid du landar, det går alltid att komma hit.
Vill du börja med något enkelt med spännande dykning i Filippinerna utan inrikesflyg, båtar och långa transporter är Moalboal helt idealt.

För dig som vill resa och uppleva mer än ett ställe under din resa till Filippinerna är Dauin och Moalboal en underbar kombination. Med helt olika typer av dykning och det är relativt enkelt att ta sig mellan dessa ställen när man väl vet hur det fungerar. Men boka din resa med Scuba Travel för att få det att fungera smidigt för det finns flera fällor och vet du inte hur det fungerar kan det bli jätteknasigt. Det är verkligen spännande dykning i Filippinerna och särskilt i centrala Visayas där bland annat öarna Negros och Cebu ligger.

Verkligt bra kombo

Det är bil och färja som gäller och det samordnas naturligtvis genom dykcentrens försorg. En halv dag får du räkna med att det tar mellan de olika ställena. Stannar du 10-12 dagar eller fler så är det en trevlig kombination och lätt att ordna. Är din semester färre dagar så kommer det kanske att kännas jobbigt att flytta. Visayas oavsett är en fantastisk region med vänliga hjälpsamma människor, bra och varierande dykning och lätt att flytta sig mellan olika platser. Utvecklingen här går fort så passa på att åka medan massturismen inte slagit klorna i dessa underbara platser här i Filippinerna. Boka din resa eller kontakta Scuba Travel här för förfrågan.

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel