EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Snorkla med Brugd

av Tomas Jansson

Snorkla med Brugd

Dag 1.

Efter ca 5 timmars bilfärd från London, Heathrow flygplatsen kommer vi fram till den lilla mysiga fiskebyn Penzance, Cornwall som ligger på Englands sydkust. Förutom den unika Brugden finns här gott om trevliga pubar där de flesta rätterna på menyn har anknytning till havet. Här ska vi bo och förhoppningsvis få snorkla med Brugd. Världens näst största fisk i dessa delar av Atlanten.


Dag 2.

Nästa morgon träffar vi Charles Hood nere vid hamnen där hans RIB ligger och väntar på oss i det solglittrande vattnet. Vi puttrar ut från hamnen och ut på öppet hav. Charles har flera års erfarenhet av att leta upp vatten där brugden brukar hålla till. Vår strategi idag är att åka utmed kusten och spana in mot land efter den stora svarta triangelformade fenan. Fenan som är kännetecknet för brugden. Vi letar och letar men utan resultat. Charles tar prover ur vattnet och konstaterar hur mycket eller lite plankton det finns. Efter den kalla vintern har planktonen lyst med sin frånvaro. Ingen brugd i sikte den här dagen.


Dag 3.

Även den här dagen lyser solen och jag som trodde att det regnade för det mesta i England. Men där jag hade fel. Också idag börjar vi precis som under gårdagen spana efter den efterlängtade fenan längs kusten. Tyvärr är det utan resultat även idag. Vi beger oss istället ut till en ö där en stor koloni med sälar håller till. Vi hoppar i vattnet och snorklar med några närgående gråsälar. Det blev ett underhållande möte med pigga och orädda sälar i olika åldrar. Resten av dagen lyser brugden med sin frånvaro, vilket bekymrar Charles.


Dag 4.

I dag har Charles fått ett tips av en fiskare som ska ha sett brugd. Vi beger oss ut för att leta. Men ingen lycka den här gången heller. Charles tar prover och det är samma sak här, det är dåligt med plankton. Efter lunch tar vi sikte mot en klippa där det blåser väldigt hårt och vågorna går höga. Efter att rundat klippan kommer vi in i en stor vik med turkosfärgat vatten och vindstilla.

Vi börjar spana och efter en stund ser vi två stora fenor framför båten. Vilket stort ögonblick! Men fenorna rör sig ut mot havet och plötsligt har de försvunnit. Sökande fortsätter för nu vet vi att giganterna är här och vi är på rätt plats. Efter en stund, ser vi en stor svart fena röra sig nära land. Det är en brugd. Vi är nu förberedda och väntar på klartecken från Charles. Att försiktigt få glida ner i vattnet. Det första som gäller är att se hur brugden rör sig i vattnet och sedan försöka korsa dess väg.


Första mötet med brugd

Plötsligt, ser jag hur en stor svart fena kommer i riktning mot mig. Jag tittar ner, till höger och till vänster. Var har jag brugden? Det är svårt att se något i vattnet för här är det rikt med plankton. Jag upptäcker brugden när den är cirka 1-2 m ifrån mig och jag ser dess enorma gap. Det är helt öppet för filtrering av plankton. Att i mer än 4 timmar få möjlighet fotografera dessa 4-5 meter långa giganter ur olika vinklar och positioner är fantastiskt. Man fylls av en väldigt mäktig känsla. Mycket nöjda avslutade vi, med att fotografera brugdens stora fenor som skar genom vattnet.

Brugden är inte bara en stor attraktion för engelsmännen. Intresserade kommer hit från hela världen,. För att möta hajarna i vattnet eller med kameran i hand från land. Ett stort tack till Scuba Travel och Charles Hood som gjorde The Basking Shark Expedition 2013 möjlig. Jag vill också tacka ett bra gäng, som såg till att stämningen var på topp under alla 4 dagarna. Snorkla med Brugd var en höjdare, vill du prova så kontakta Scuba Travel här!

Brugd_2013_1

Text and photos with © approval from Scuba Travel ambassador Tomas Jansson

Brugd_2013

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel