EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Mantor

- havets änglar

Dyka med Mantor

Manta, jättemanta, stillahavsmanta eller djävulsrocka, kärt barn har många namn som vi säger. Många dykare längtar efter att få se en manta under ett dyk. Andra berättar med glädje om sina möten med dessa graciösa jättar. Vi här på Scuba Travel får ofta förfrågningar där man ber specifikt om att åka någonstans där chansen att se och dyka med mantor är stor, och det är inte svårt att förstå!

Denna majestätiska varelse kan bli mer än 7 meter mellan vingspetsarna men den genomsnittliga mantan är omkring 4,5 meter. De blir som äldst 20 år gamla och kan väga uppåt 2 ton. En kul grej med mantan är att den har en ovanligt stor hjärna och den kan lära sig att känna igen olika dykare. Det finns två olika arter av mantor och några underarter. Alla djuren har ett unikt mönster och det går därför att identifiera de olika djuren och mycket forskning sker idag om dessa stora graciösa "änglar". Dessutom finns de mindre men besläktade mobulas i många av världens hav och förekommer ofta i stora stim. De är betydligt mindre än sina större kusiner men ser stora ut på nära håll och är minst lika vackra och graciösa. 

Mantor och mobulas är rödlistade från IUCN för att den är sårbar. Mantan fastnar i fiskenät som bifångst och fiskas även eftersom kött och gälars skull. Gälarna används tyvärr inom kinesisk medicin. 


Komma nära en manta

Hur ska du då göra om du vill komma nära en manta? Jo, du får röra dig långsamt och försiktigt, undvika att jaga den och vänta tills den kommer fram till dig. Börjar du simma emot dem kommer de garanterat att simma iväg. Med lite tur kommer de så nära att du faktiskt måste flytta på dig för att inte bli bortknuffad. Det är stora och tunga djur så var försiktig. Att dyka med mantor är helt fantatiskt och en upplevelse som alla dykare borde få uppleva.

Vill du läsa mer om de andra djuren på vår BIG 5 lista så kan du gå vidare här: Valhaj,  Delfiner,  Sköldpaddor,  Hajar

Reseblogg

“Det var en manta. Det vita vi såg, var magen på den. Vi hoppade i och snart dök fler mantor upp och ville ta del av buffén. Ibland var de bara på några centimeters avstånd. När de hittat ett ställe där det finns mycket fiskrom börjar festandet. De gör loopar för att skyffla i sig så mycket rom som möjligt. Jag har genom årens lopp dykt på flertalet ställen i världen men aldrig upplevt mantor på så här nära håll och så många till antalet. Helt otroligt!”

Läs mer...

Våra bästa resmål för att dyka och se mantor

Det finns många platser i världen du kan se mantor. Nedan har vi satt ihop ett urval från våra olika destinationer.

 

Liveaboard i Palau, Mikronesien, Mexico -
Palau Siren 

Den 40 meter långa lyxiga liveaboardbåten S/Y Palau Siren lanserades i juli 2012. Hytterna är utformade så att de kan användas både med dubbel eller enkelsängar. Den rymliga matsalen där du kommer avnjuta alla måltider erbjuder gott om sittplatser. Dykdäcket är kanske det mest rymliga och bekväma som du har upplevt. S/Y Palau Siren är precis som alla andra Siren Fleet båtar anpassade för undervattensfotografering med sina specialbyggda utrymmen för kameror och videoutrustning.   

Palau har tre havsströmmar i sina vatten och dessa för in näring till ett av det mest varierade och bländande marina livet i världen. Palau är synonymt med ordet underbart då platsen erbjuder ett oändligt utbud av dykplatser med allt från grottor till väggar och stora drop-offs, från tunnlar och kanaler till grunda rev. Här kan du se bland annat sjökor, mantor och havssköldpaddor. 

Bästa tiden att se manta: december - mars

Hanifaru Bay, Maldiverna -
Aveyla Maldives    

En dyksemester på ett så kallat guesthouse ger dig en chans att lära känna den maldivska kulturen och njuta av det rofyllda ölivet som råder, samtidigt som du får ta del av den dykning som Maldiverna är världskänt för. Havet, reven och dykplatserna är desamma oavsett om du bor på en resort eller på ett guesthouse på en lokalbefolkad ö, prislappen skiljer sig däremot. 

Den maldiviska ön Dharavandhoo ligger i Baa atoll mycket nära det omtalade reservatet Hanifaru Bay där mantor skådas i hundratal under mantasäsongen. 

Bästa tiden att se manta: året runt men mest juni - oktober 

Liveaboard i Socorro, Mexico -
Nautilus Liveaboards  

Området är berömt för nära och personliga möten med Giant Pacific manta ray, jättemanta, vilka kan bli över sex meter långa från vingspets till vingspets. Båtens besättning har varit bekanta med dessa vänliga jättar och som ett resultat av att ha arbetat med flera mantaforskare genom åren har de kunnat identifiera de flesta och skapat mycket nära relationer med dem. 

Revillagigedos, mer känt som Socorro ligger i östra Stilla havet ungefär 400 km utanför Cabo San Lucas, Mexiko vid Bajahalvöns södra udde. Dessa öar har jämförts med Galapagos i Ecuador och Cocos i Costa Rica tack vare den mängd möten med stora djur som äger rum här. 

Bästa tiden att se manta: november - maj 

Yap, Mikronesien -  
Manta Ray Bay Resort   

Yap i Mikronesien är troligtvis en av de bästa platserna på jorden för att få se den vänliga gigantiska och magnefika mantan. Här lever ca 100 mantor året om tillsammans med revhajar och annat intressant makroliv. Med nästan 100 km barriärrev, samt flera stora kanaler och laguner finns här något för alla smaker. Du kan väggdyka på de yttre reven, strömdyka i de djupa och grunda kanalerna samt simma runt i laguner och njuta av makroliv samt nattdyka.  
   
Höjdpunkten för många är dock de vackra mantorna. Varje morgon syns dessa giganter kryssa in i de skyddade kanalerna som leder genom barriärrevet. De tar sig till sina ”rengöringsstationer” där små putsarfiskar rengör dem från parasiter medan de sveper förbi dig på bara någon meters avstånd. Det är en magnifik syn att få betrakta dessa varelser på nära håll. 

Bästa tiden att se manta: parningsperioden är mellan december och april, då ser ni flest mantor, annars finns de året om.  

Komodo, Indonesien -
Kalimaya Dive Resort  

Komodo är nu ett världsarvslistat resmål. Även om bilder och filmer från området kan ge en liten vink om vad som väntar, så kan ingenting jämföras med känslan att personligen uppleva denna plats. Mantor, örnrockor, hajar, tonfisk, valar, sjöhästar och nakensnäckor. Det är omöjligt att med ord beskriva Komodo. 

Här finns också en hel del makro att titta på, såsom olika typer av sjöhästar, ghost pipe fish, frogfish, nakensnäckor och blåringad bläckfisk för att nämna några. I Komodos vatten bidrar näringsrika tempererade havsströmmar till en fantastisk artrikedom. Du dyker på regnbågsskimrande grunda rev och på branta väggar patrullerade av fiskar från näringskedjans topp. 

Vakna upp till soluppgången över Komodo. Med läge mot öst, har alla bungalows havsutsikt så att du kan vakna upp och se solen gå upp över Komodo Island och Gili Banta, för att senare somna till ljudet av vågor mot strandkanten. 

Bästa tiden att se manta: juni - augusti  

Liveaboard i Komodo, Indonesien

Upplev det bästa av Komodo och den fantastiska dykningen som finns här. Komodo aspirerar på att erbjuda världens bästa dykning och den bästa dykningen får du med en liveaboard. Vi har flera olika alternativa liveaboarder och alla erbjuder bra dykning och service. Här kommer du att uppleva mantor på vissa platser i stora mängder och det är näst intill garanterat att få se dem. Vid putsarstationerna som finns här samlas de i stora grupper och glider genom det strömmande vattnet medan du bara sitter och njuter. En liveaboard i Indonesien och Komodo är bland det bästa du kan få uppleva.


Bästa tiden att se manta: juni - augusti

Liveaboard i Maldiverna     

Missa inte chansen att åka med oss på en av våra åtta olika liveaboards att erbjuda på magiska Maldiverna. Här lever du i ett med havet, närmare det stora blå kommer du inte. Vi har båtar allt mellan maffiga 43 meter och 26 meter långa.  

Bortsett från mantor, får du uppleva val-, hammar- och revhajar på riktigt nära håll. Den största attraktionen är dock det rika utbudet av mantor och dykning vid denna tiden ger dig en mycket stora möjligheter till att stöta på dem. 

Hungriga mantor och valhajar kommer i stora antal tack vare strömmarna som sveper in plankton till den grunda lagunen. Manta Point och Gangethi är välkända dykplatser, så kallade ”cleaning stations”, dit mantor kommer år efter år för att tvätta sig. Dykplatserna Rasdhoo och Maya Thila utlovar ännu fler fantastiska dyk, förhoppningsvis tillsammans med hammar-, grårevs- och vitfenad haj. Självklart kan vi inte garantera att du får se dessa magnifika djur, men på denna tid av året har du mycket goda chanser att få uppleva detta oförglömliga äventyr. 

Bästa tiden för att se manta: augusti - oktober 

Raja Ampat, Indonesien -  
Kri Eco Resort     

Kri Eco Resort är starkt förankrad i den lokala kulturen på Kri Island. Resorten har ett starkt fokus på att vara så miljövänlig som det bara går. Resorten har byggts av material som är lokalt producerade och inte inskeppade från fjärran länder. Detta gynnar inte bara miljön utan även de lokala företagen. 

Området Raja Ampat består av 1 500 i stort sett orörda öar, här finns den största biologiska mångfalden på jorden. Utanför nordvästra spetsen av Bird's Head Peninsula, utgör Raja Ampat en av de sista utposterna för den indonesiska övärlden.  

Mycket få platser kan konkurrera med Raja Ampats enastående och orörda miljöer, undervattensgrottor, mangroveträsk, regnskog och fjordar som bebos av de mest extraordinära och varierade undervattens livet. Korallreven i Raja Ampat är inte bara känt för att vara hem till den fantastiska Wobbegong hajen, utan också till den fantastiska, Epaulette Walking Shark som i idealfallet kan observeras jakt under ett nattdyk. 

Bästa tiden att se manta: september - april 

Bali, Indonesien -  
Lembongan & Nusa Penida   

Nya dykplatser upptäckts hela tiden vida Nusa Lembongan, Nusa Ceningan och Nusa Penida. Men de vanligaste dykplatserna ser du ovan.  

Vid manta point och manta bay avslöjar nog namnet vad det är som ni kommer att leta efter, stora mantor! Dykplatserna kan inte dykas varje dag på grund av vädret men resan till Manta Point är vacker när ni åker längs med de stora klipporna som tornar upp sig på Nusa Penida. Crystal Bay har oftast kristallklart vattnet och starka strömmar. Ifall du åker hit mellan maj - oktober finns goda möjligheter att se mola-mola.  

Norra delen av Nusa Penida erbjuder ett färggrannt rev med stora koraller och stora svampdjur "barrel sponge". Stora stim av fisk simmar runt dig medan du kanske letar efter de mindre varelserna på väggen som nakensnäckor eller räkor. Har du tur kan du faktiskt se valhaj och delfiner som passerar här ibland även om det ska till mycket tur.

Bästa tiden att se manta: året runt men i regel fler april - november

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel