EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Hajar

- fantastiska och missförstådda

Hajar

Få djur i världen har så dåligt rykte som just hajar och det är nog först och främst hollywood som står bakom men även känslan att inte kunna kontrollera den miljö man befinner sig i när man är i vattnet. Hajarna har utvecklats under hundratals miljoner år och fanns långt före dinosaurierna. De har utvecklats till perfektion och är en överlevare som världen sällan skådat. Tyvärr blir hajarna allt mer sällsynta på grund av den brutala rovdrift som människan står får och även på grund av att det är en toppredator som står högst upp i näringskedjan och på det sättet också ansamlar stora mängder miljögifter.
Inget kan vara mer felaktigt än att påstå att det här är mördare och brutala bestar som äter allt. Visst, det är en stor fisk många gånger och vill de prova så blir det stora mekaniska skador men vi människor står absolut inte på deras menu så glöm allt du sett på film för det är inte sant.
Hajar är mycket försiktiga och vaksamma djur, de har utvecklats under lång tid och för att överleva så många miloner år måste det nog till en del vaksamhet och försiktighet. Vissa hajar är mycket små och den minsta dvärgkäxan som lever på 3-400 meters djup och blir knappt 20 cm lång. Dvärgpigghajen blir inte ens 30 cm lång vid vuxen ålder, den största valhajen kan å andra sidan bli över 18 meter lång men ändå äter den bara plankton och småfisk.

Det som drar många dykare är naturligtvis dramatiken och fascinationen av de större hajarna och på topplistan brukar finnas; hammarhaj, valhaj, vithaj, tigerhaj, brugd, tjurhaj, galapagoshaj, rävhaj, årfenshaj, ctironhaj, sköterskehaj och sandtigerhaj men det finns naturligtvis många många fler. Det finns drygt 500 olika kända hajarter idag varav drygt 200 är helt bottenlevande och drygt 200 lever såväl på botten som i öppet hav. Endast cirka 25 olika arter lever enkom i öppet hav. Nära 300 av hajarterna blir inte större än 1 meter, drygt 50 arter blir mellan 1 och 1,5 meter, 50 av arterna blir 1,5–3 meter och 25 arter blir över 3 meter. Det är alltså ofta inte stora djur vi pratar om men naturligtvis är det de mest imponerande och som lockar flest dykare. Inte desto mindre är det väldigt fascinerande att få se små katthajar och epaulettehajar på 40-70 cm i tropiska hav där de ofta på nattdyk vandrar omkring på botten och faktiskt flera är kända som just "walking sharks"

Alla hajar är broskfiskar och saknar simblåsa. Brosk är lättare än ben och med hjälp av de välutvecklade fenorna kan de enkelt glida genom haven utan att slösa energi. Många hajar måste hålla sig simmande hela tiden för att syresätta sig och slutar de så sjunker de sakta till botten. Många hajar kan dock ligga still på botten under lång tid och själva pumpa friskt syrerikt vatten genom gälarna och måste inte alls simma hela tiden. Alla hajar har alla inre befruktning och vissa lägger ägg medan andra föder "levande" ungar, dvs de kläcks när de släpps ut. Hajar har fler sinnen än människan. De har även ett sjätte sinne som ibland kallas för det elektriska sinnet. Alla levande djur skickar ut små elektriska impulser. Dessa känner hajen av genom små porer som kallas för Lorenzinis ampuller. Dessa är fyllda med gelé och sitter över hela kroppen men främst i nosen. Genom dessa porer kan hajen alltså känna av fiskar och andra djur trots att de är utom synhåll, vilket hjälper dem när de jagar. Man tror att detta elektriska sinne också hjälper dem att navigera.

Många hajarter är hotade, framför allt p.g.a. överfiskning. I världshaven dödas årligen cirka 120 miljoner hajar, samtidigt som beståndet minskat med över 90 % sen 20 år tidigare. Allmänhetens intresse har mest riktats mot människoätande hajars farlighet, och kännedomen om att det även finns för människan ofarliga och även nyttiga hajar har varit dålig. Nu växer emellertid intresset i takt att man fått upp ögonen för att det finns hotade arter bland hajarna. Hajar ligger högt upp i näringskedjan och har en nyckelroll i ekosystemet. Vi som dykare har därför en viktig roll att åka och se levande hajar i naturen och sin naturliga miljö då en levande haj har ett långt större värde än en som ligger på en tallrik.

Välkommen att boka ditt hajäventyr med oss, det här är verkligen fascinerande, spännande, respektingivande djur men som i de flesta fall inte ens bryr sig om oss som dyker, tvärtom simmar de tyvärr ofta alltför snabbt iväg och det är därför viktigt att veta vart du ska åka för att få se dessa otroliga djur och lära dig interagera med dem så du verkligen får uppleva dem på nära håll.

Vill du läsa mer om de andra djuren på vår BIG 5 lista så kan du gå vidare här: SköldpaddorMantor,  Valhaj,  Delfiner

Reseblogg

“Plötsligt, närmade sig två hajar betet. Sikten var nu bättre och med fokus på de två hajarna märkte jag inte att fler närmade sig. När jag släppte blicken på kameran räknade jag till minst 7 som cirkulera runt burarna” Läs mer från vår reseblogg HÄR (vithajar i Guadalupe)

Läs mer....

Reseblogg

".......dags att dyka med blåhaj. Innan vi gav oss av fick vi tydliga instruktioner av guiderna hur vi skulle få det bästa mötet. Det tog cirka 20 minuter för ribbåten att komma ut till platsen där vi skulle börja beta in hajarna. Hur lång väntan skulle bli berodde på hajarna, strömmarna och vinden. ”Haj”, ropade kaptenen och pekade ner mot ytan. En stor ryggfena bröt vattenytan och vi såg en stor blåhaj. Den......" Läs mer från vår reseblogg HÄR (blåhaj Azorerna)

Läs mer....

Våra bästa resmål för att dyka med hajar

Det finns många platser i världen du kan se hajar, här har vi satt ihop ett urval från våra olika destinationer. Det är svårt att ta med alla ställen då det finns oerhört många arter och de lever över hela världen från grunda till djupa hav, från kalla till varma vatten. Vissa finns över stora delar av världen och andra lever i starkt begränsade områden. Hajar har alltid fascinerat och det är många som vill se dessa toppredatorer i sin naturliga miljö.

 

Dykning med Tigerhaj och stor hammarhaj + många fler i Bahamas

Ingen annan plats i världen kan nog erbjuda lika intensiva och närgångna möten med hajar som Bahamas. Här i de grunda ljusa vattnen, ibland knappt tio meter djupa så stortrivs dessa havets toppredatorer och särskilt vid ett ställe, Tiger Beach, så erbjuds dykning med otroligt intensiv och nära kontakt med hajar. Det här är för dig som vill komma nära och med nära så menar vi nära. Föreställ dig en fyra meters tigerhaj liggande i knät som en stor hund eller ett trettiotal, citron och revhajar sakta cirklandes inom bara några meters avstånd från dig. Många fotografer har kommit hit och vittnar om skrapmärken från tänder i kameradomeportarna och ändå gör alla det med ett stort leende. Vill du se och uppleva hajar och stora hajar är det här platsen som är nummer ett i världen för riktigt intensiv närkontakt. Tigerhaj, sköterskehaj, citronhaj, karibisk revhaj, stor hammarhaj och tjurhaj är alla vanliga här. Det som är spännande är att du kan dyka nästa när och hur mycket du vill då det är så pass grunt och ljusa fina förhållanden. Vill du göra det riktigt spännande så är det nattdyk med tigerhaj som står på programmet. Anmäl dig till våra oerhört populära hajresor till Bahamas. Det är svårt att få plats och det bokas ofta upp minst ett år i förväg, ibland två.

Bästa tiden att se hajar: året runt men bäst i januari - mars

Liveaboard och vithaj i Guadalupe

Guadalupe i Stilla havet förväxlar ibland med sin karibiska nästan namne men det här är "THE" hotspot för vithajar i världen och fjärran från tropiska stränder och palmer. Ingen annanstans i världen har du så bra förhållanden för att se vithaj till ett överkomligt pris som till just Guadalupe i Mexiko (Sydafrika är billigare men har sämre sikt och Australien har bättre sikt men dyrare och inte lika bra förutsättningar). Den här avlägsna lilla klippan ute i Stilla havet rakt utanför mitten av californiska halvön är vida känd i dykarkretsar för sina vithajar. Du åker hit med en liveaboard och har sen ett antal dagar där du dyker med dem, i huvudsak burdyk är det som gäller här men upplevelsen förtas på intet sätt för det är dramatiska möten. När hajarna väl kommer in så kan det vara allt från en till sju-åtta djur samtidigt och de kommer mycket mycket nära dig. Skönt att buren ingår! Det här en upplevelse som slår det mesta vad gäller adrenalinkickar att få möta dessa gigantiska fiskar som har ett så oförtjänt dåligt rykte.

Bästa tiden att se hajar: augusti - november

Mängder med haj - Sydafrika 

Sydafrika är nog det land i världen som kan erbjuda flest olika möten med olika hajarter. Med sitt unika läge mitt mellan Atlantens kalla vatten och den avsevärt varmare Indiska Oceanen erbjuder Sydafrika en enorm rikedom under ytan i form av näringsrika vatten och möjligheter för många olika djur att trivas. Här finns möjlighet att se till exempel, silkeshaj, sandtigerhaj, hammarhaj, tigerhaj, tjurhaj, blåhaj, vithaj, makohaj, Trubbnosig sjugälshaj, högfenad haj, valhaj, pyjamashaj, hundhajar, såghaj, rödhajar, kopparhaj, mörkhaj samt flera andra. Beroende på vilken del av det här stora landet du besöker och dyker i och vilken årstid så finns olika hajar att uppleva. Ett av de mäktigaste skådespelen du kan uppleva är naturligvis Sardine run då hundratals, kanske tusentals olika hajar samlas och jagar i de enorma stimmen av sardiner som vandrar längs Sydafrikas östkust.

Bästa tiden att se hajar: året runt

Liveaboard och hajar i Galapagos

Galapagos är verkligen känt för just hajdykning och är en av många saker som verkligen drar turister och dykare hit. Få ställen i världen kan verkligen erbjuda mer eller garanterat att du kommer att se haj men det här är ett av dem. Från vitspetsade revhajar till silkeshaj, galapagoshaj och många andra till de som många åker hit för, stora stim med hammarhaj och valhaj. Hajarna finns året runt och lite överallt men det är just de norra öarna Wolf och Darwin som kan erbjuda stora mängder av dem och nästan garanti och det enda sättet att komma hit är med en liveaboard. Räkna med 12-16 timmar båtfärd från de centrala öarna för att komma hit så förstår du hur avlägset det verkligen är. När du sitter vid Wolf Island bland klippblocken och tittar ut i det blåa havet och ser stim med hundratals, kanske tusentals hammarhajar blandat med andra arter så är det en känsla som är väldigt väldigt svår att beskriva och bara kan upplevas.
 
Bästa tiden att se hajar: året runt, valhajar juli - november

Dyka med hajar i Maldiverna - Liveaboard

Ett av världens verkliga dykparadis är Maldiverna och även här finns goda chanser att uppleva olika arter av haj. VIt-, och svartspetsade revhajar, grå revhaj, hammarhaj, tigerhaj och valhaj ses frekvent men även olika små rödhajar och sköterskehajar är ganska vanliga och särskilt på nattdyk. Bästa sättet att uppleva hajar i Maldiverna är på en liveaboard där du kommer ut till mer avlägsna rev som inte nås från öarna med resorter och guesthouses även om de kan erbjuda hajar vid dykning också på sina dagsturer och ibland på sina husrev. Många platser i Maldivera är kända för olika typer av haj och särskilt tidiga morgnar kan hajlivet vara ganska intensivt på vissa platser. Gör du turer till de södra delarna så är det goda chanser att få se många olika stora hajarter och särskilt under perioden februari - mars. Boka din liveaboard  och oasett vilken tur du väljer så är chanserna goda att få se olika arter av haj.

Bästa tiden att se hajar:  året runt

Hajar i Filippinerna

Filippinerna har över 7500 öar och att förflytta sig här mellan öarna görs idag endast med flyg eller båt, där båt är den vida vanligaste metoden. Dykcentren i Filippinerna är många och så är även hajarna. Det finns många platser i Filippinerna som är kända för haj men det är några som sticker ut. Nummer ett måste nog vara Malapascua som är känt för sina rävhajar. Dessa underbart vackra djur finns på flera platser men det är just här de är som vanligast vid Monad Shoal. Tidiga morgnar åker du hit, och då är det tidigt vi menar, räkna med halv fem senast och sen rakt ut på havet och väl ute vid revet så är det att vänta en stund och nästan varje dag kommer dessa makalöst vackra hajar med sina stora hundögon in till revet för att bli putsade. En fantastisk upplevelse som alla dykare bör prova på. Andra hajar som är vanliga förutom valhajar är hammarhaj och olika arter av revhaj men även tigerhaj och mindre rödhajar. Särskilt vid Tubbataha reef i Suluhavet är det gott om många och stora hajar och de fåtal turer som görs hit under året på grund av det osäkra vädret brukar alltid vara fullbokade långt i förväg, i regel minst två år. Här hittar du Filippinerna annars kanske mest spännande destination för hajar men det finns som sagt haj över hela landet.

Bästa tiden att se hajar: december - juni

Hajdykning i Franska Polynesien

Franska Polynesien mitt i Stilla havet, mer känt för Tahiti kanske, erbjuder nervkittlande dykning med haj. Här finns många olika arter men kanske är det mängden av haj som är mer spännande. Det är inte ovanligt att hundrtals hammarhajar eller grå revhajar nästan förmörkar ljuset eller bildar en vägg framför dig där du omöjlight kan se vad som finns på andra sidan. Särskilt de norra delarna vid Fakarava är kända för dessa mängder av haj men det finns haj över hela arkipelagen om än inte i lika stora stim som just i det här området. Hammarhajarna är vanligast att se januari - mars och grå revhajar mellan maj och juli men som sagt, haj, rockor och valar finns här året runt och i såna mängder att det nog saknar motstycke. Föreställ dig en vägg med grå revhajar där hela väggen sakta rör sig mot strömmen och känn hur pulsen ökar när hela väggen vänder upp och kommer rakt emot dig. Upplev Franska Polynesien medan mängden av hajar fortfarande finns. Det här är en once-in-a-life-time-must-do-upplevelse

Bästa tiden att se hajar: januari - juli

Liveaboard i Röda havet

Röda havet, vårt närmaste korallhav är känt för möten med haj och många olika sorter. Revhajar av olika sorter är vanliga men kanske lite mer spännande är möten med hammarhajar, valhaj, tigerhaj och den som kanske lockar mest den beryktade och väldigt vackra årfenshajen. Vid några platser i de södra delarna av i Egypten så är det vanligt att se dessa toppredatorer som ofta simmar helt nära ytan för att se vad som kan finnas. Det här är haj ma ska ha respekt för och den kommer ofta och gärna väldigt nära när dykare ligger i ytan. Hajen är känd för att ofta ha en mängd lotsfiskar som följer nära och som är gjort för fantastiskt vackra bilder på de här ståtliga, spännande och vackra hajarna. Särskilt på hösten i augusti - oktober är de särskilt vanligt att se dem men de finns året runt och många åker hit om och om igen för att få riktigt nära möten med dessa och andra hajarter. Vanligaste arterna annars är vitspetsad och grå revhaj som kan vara nog så nervkittlande för dig som söker din första närkontakt med haj.

Bästa tiden att se hajar: året runt

Hajar i Sea of Cortez, Mexiko

Ett av världens bästa ställen för att se stora djur generellt är vid Baja California. Valar och hajar är vanliga här och många arter finns året runt. Det är många arter av haj du kan hitta i den här väldiga viken och många arter som faktiskt är små, till exemperl Port jacksonhajen men här finns också många större arter som till exempel, valhaj, hammarhaj, silkeshaj, blåhaj, makohajar och den mycket speciella havsängelhajen. Hajar finns året runt men det är generellt större chanser att se de stora stimmen av hammarhaj under hösten.

Bästa tid att se hajar: året runt

 

Hajdykning i Mexiko med tjurhaj

Tjurhajar är kanske den mest fruktade av de stora hajarna men det går faktiskt bra att dyka med dessa bjässar i kontrollerade former. I vattnen ca 200 meter utanför turistorten Playa del Carmen, samlas under månaderna november till mars en grupp av stora, oftast gravida, tjurhajar. Ett möte med tjurhaj är en helt otrolig upplevelse som du absolut inte vill missa.

Vi samarbetar med områdets bästa operatör för att kunna erbjuda ett bra "feeding dive" tillsammans med tjurhajarna. Guiderna är experter inom detta område och använder alla en speciell dräkt s.k. "chainmail suits". Du matar inte själv hajarna, men du är med i vattnet och kan studera dessa vackra varelser på nära håll när de glider omkring helt nära dig.

Bästa tiden att se tjurhaj: november till mars

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel