EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Galapagos - en berättelse från Anders Salesjö

Scuba Travels ambassadör berättar

En berättelse från Galapagos av Anders Salesjö

"I mitten på november var vi 16 stycken förväntansfulla resenärer som lämnade ett blåsigt och regnigt Sverige och flög ut till Ecuador och Galapagos. Där var vi sammanlagt 12 dagar; fem landbaserade dagar följt av en veckas liveaboard på Galapagos Master. För det stora flertalet av oss var Galapagos en drömdestination som vi länge hoppats på att någon gång få uppleva. Väl på plats vid ön San Cristobal tog vi oss genast ut till en lokal strand som heter Playa Loberia. Det kändes närmast sagolikt då vi omedelbart fann sjölejon, havsleguaner, vackert röda krabbor och diverse oskygga fåglar. Dagarna fortsatte på liknande sätt. Förutom strandlivet passade många av oss också på att uppleva Galapagos storvuxna landsköldpaddor. Efter ett par dagar med snorkling var vi några stycken som kände att vi ville ner under ytan ordentligt och vi bokade därför apparatdykning vid Kicker Rock precis utanför San Cristobal. Vi överraskades av hur kyligt vattnet var, men glömde snabbt bort kylan då vi såg rikligt med galapagoshajar och havssköldpaddor. Vissa av oss hade även turen att se klumpfisk.

Sedan var det då äntligen dags att ge sig ut på liveaboarden Galapagos Master. Vi satte genast av norrut mot öarna Darwin och Wolf. Uppe vid Darwin hade vi några fantastiska dyk med rikligt med hammarhaj och galapagoshajar. Sikten var dock inte den bästa och valhajarna lös med sin frånvaro. Vi beslutade oss därför för att lämna Darwin tidigare än planerat och åkte istället ner till Wolf. Där välkomnades vi av stora grupper med delfiner som vi såg från ytan. Nere i vattnet hade vi hammarhaj, silkeshaj och galapagoshaj. Efter Wolf bar det av tillbaka söderut, ner mot den största ön; Isabela. På öns nordvästra sida ligger Punta Vicente Roca. Här fick en del av oss det absolut bästa dyket på hela resan: fyra storvuxna klumpfiskar samtidigt! De var helt oskygga och sikten var riktigt bra. Klumpfiskarna samlas vid denna plats för att bli rengjorda av putsande läppfiskar. Denna dag började helt fantastiskt och den fortsatte i samma anda. Nästa dyk var vid Douglas Cape på ön Fernandina. Här fick alla möjlighet att uppleva havsleguaner som betar alger under vattnet. De var helt oskygga och man kan trycka kameran rätt upp i ansiktet på dem utan att de bryr sig det minsta.

Sammanfattningsvis var vi nog ganska överens om att Galapagos var precis så fantastiskt som vi alla hade trott vad det gäller djurlivet. Även om man är inbiten dykare och kanske främst tänker sig en dykresa, så är en ovanligt stor del av behållningen djurlivet i strandkanten och på land. Dykningen är suverän, men förhållandevis krävande, ofta med mycket stark ström. Galapagos erbjuder definitivt ingen tropisk, avslappnad dykning i kristallklart vatten, trots att ögruppen ligger mitt på ekvatorn. Den låga vattentemperaturen och den begränsade sikten gör att dykförhållande faktiskt påminner mer om svensk sommardykning än tropikerna. Den ständiga närvaron av havssköldpaddor, sjölejon, havsleguaner och hajar gör dock dykningen på Galapagos helt unik! Något som helt enkelt måste upplevas!" Av marinbiolog, undervattensfotogra och Scuba Travel ambassadör Anders Salesjö.

Nästa höst kan det vara din tur att åka till Galapagos. Än finns nämligen enstaka platser kvar inför höstens resor till Galapagos med Anders Salesjö. Läs mer här! Anders har även en väldigt annorlunda resa på gång till Palau, en drömresa för dig som är intresserad av marinbiologi, läs mer om vår Palau Spawning trip här!

Samtliga foton är tagna av Anders Salesjö!

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel