EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Maratua Atoll i Borneo

av Daniel Benér

Dykresa till Borneo Maratua

Jag landar i Balikpapan som ligger på den sydöstra spetsen av Borneo. Det är på den Indonesiska sidan som oftast kallas för Kalimantan. Jag ska på en dykresa till Borneo Maratua atoll. Det här är den typ av resa man ser fram emot under flera månaders tid! Det är en liten bit att flyga för att komma till Borneo. Ett exempel är flyga först till Amsterdam för att sedan åka vidare till Jakarta och därefter inrikesflyg till Balikpapan. När jag landar i Balikpapan hämtar en chaufför upp mig för att ta mig till resans första stopp, Samboja Lodge. Samboja drivs av Borneo Orangutang Survival Foundation (BOS). Organisationens mål är att ta orangutanger som har varit i fångenskap eller farit illa av olika anledningar tillbaka till djungeln. Det här är en lång process, det tar cirka 7 – 8 år att återföra en orangutang till det vilda.


Samboja Lodge

Jag möts av vänlig personal som tar väl hand om mig. På Samboja Lodge kan man välja mellan tre olika boenden, standardrum, queen-svit-rum eller king-svit-rum. Standardrummen ligger på marknivå och har utsikt över djungeln, de erbjuder eget badrum med kallvattensdusch. Att det enbart är kallvatten brukar dock inte vara ett problem då det generellt sätt är ganska varmt i djungeln. Queen-svit-rummen är större än standardrummen och har betydligt större panoramautsikt över djungeln. Dessa rum har även varmvattendusch. Ifall man vill slå på stort och få en riktigt minnesvärd upplevelse ska man välja att bo i en king-svit.

De här rummen ligger precis över trädtopparna i ett torn. Att vakna upp till utsikten som dessa rum erbjuder kan jag inte beskriva på annat sätt än helt fantastiskt! Rummet är otroligt rymligt och hyser ett stort badrum med badkar där den häftiga utsikten avnjuts genom ett panoramaglas. På Samboja Lodge bor du med helpension och maten serveras i buffé-form. Maten är god, men det är inte det som är huvudattraktionen på Samboja Lodge. Fokus ligger på att så mycket resurser som möjligt ska gå tillbaka till BOS huvudverksamhet, att hjälpa djuren.


Orangutanger och malajbjörnar

På Samboja Lodge får du göra ett besök hos orangutangerna och malajbjörnarna. Malajbjörnarna har under åratal används som cirkusdjur och sällskapsdjur i regionen och många av björnarna har farit mycket illa. Tyvärr är det omöjligt att återföra malajbjörnar i det vilda efter att de har levt i fångenskap under längre tid. De har helt enkelt inte samma förutsättningar som orangutangerna att återanpassa sig. Orangutangerna har det betydligt bättre på Samboja Lodge än vad de hade i fångenskap och det är på dem man lägger störst fokus hos BOS.

Det finns 9 öar på området som huserar över 150 orangutanger och målet är att majoriteten av aporna ska tillbaka ut i det vilda igen. Det är dock tyvärr en del av dem som aldrig kunna kan återvända. Eftersom de har tagit för mycket skada mentalt eller fysiskt. Det finns inget stängsel kring öarna utan enbart vallgravar fyllda med vatten. Orangutangerna kan inte simma och därför behövs inget stängsel. Avsaknaden av stängsel gör att du som besökare får en trevligare upplevelse med orangutangerna. Av naturliga skäl kommer du inte kunna komma allt för nära aporna eftersom målet är de ska tillbaka till det vilda. Därför minimeras den mänskliga interaktionen så mycket som möjligt.


Andra utflykter

Utöver de fina upplevelserna inom BOS område erbjuds även andra utflykter. Bland annat kan du åka på en flodguidning i båt där du har möjlighet att se näsaporna om du har lite tur. En apa med mycket karaktäristiskt utseende. Det finns även möjlighet att åka ut i djungeln och göra en så kallad canopy high walk. Det är en djungelvandring där du får gå upp i trädkronorna på hängbroar. Otroligt läckert att uppleva djungeln från ovan, där faktiskt majoriteten av djurlivet finns i djungeln. Samboja Lodge är ett fantastiskt ställe som erbjuder en härlig vistelse i djungeln och möjlighet att få se de mest unika invånare på Borneo. Det känns även bra att majoriteten av pengarna som du spenderar på Samboja Lodge går till att sponsra verksamheten BOS.

När du bokar en dykresa till Borneo Maratua lägger vi alltid in 2 nätter på Samboja Lodge när du anländer till Borneo. Både för att vi tycker det är värt ett besök men också för att minimera risken för att eventuella flygförseningar av ditt internationella flyg. Det skulle göra att du missar direktflyget mellan Balikpapan och Maratua atoll som enbart går 1 gång i veckan.

 

 

 

Önskar du restips?

Vill du ha ett exakt reseförslg på ett av våra specialerbjudande? Vill veta mer om en gruppresa? Vet du inte vart du vill åka, vad du kan få se eller hur mycket du vill spendera? Oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig. Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med råd inför din nästa dyk/snorklingsresa. Kontakta oss direkt eller gör en förfrågan via vårt formulär!

T + 46 301 22 100
E info@scubatravel.se

Maratua Atoll

Även om Samboja Lodge är otroligt trevlig upplevelse så är det ändå en dykresa hit till Borneo och Maratua Atoll som är huvudmålet för resan. Det går enbart ett direktflyg i veckan så det gäller att du inte missar detta. Huvudön är hästskoformad och de vackra revväggarna som jag kommer dyka på ligger framförallt på östra sidan och på södra spetsen. Sedan finns även möjlighet att åka till öarna Kakaban och Sangilaki som ligger väster ut samt grannatollen Muaras som ligger söder ut. Muaras kan du dock bara besöka om du bor på någon av de två resorter som ligger längst söder ut (Nunukan & Virgin Cocoa).

När jag landar på Maratua atoll möts jag av personal från resorten som tar hand om mitt bagage och guidar mig till båten som kommer att ta mig ut till resortön. Jag kan helt enkelt bara flyta med och njuta av omgivningarna. Det här är verkligen ett paradis, utan massturism. Den första resorten jag besöker är Nabucco Island Resort.

Nabucco Island Resort

Resorten Nabucco har funnits längst av de tre som jag besöker och det märks tydligt på den sammansvetsade personalen som möter mig. Min första tanke när jag anländer till ön är att jag kommer att bo på Robinson Crusoes ö. Otroligt charmig liten ö där man bor i bungalows som står på höga stolpar. Vid högvatten omges stolparna av havet och vid lågvatten ersätts havet med en enorm sandstrand. De Bunglows som ligger inne i trädgården har fortfarande havsutsikt, men där sticker inte verandan ut över vattnet. Som gäst här känner jag att man har tagit stor hänsyn till naturen för att inte påverka omgivningarna allt för mycket. Målet är här att vi ska leva i harmoni med naturen, ett tema som är genomgående på alla resorter.

Nabucco drivs av paret Kathrin och Tarkan som är helt fantastiska och ser till att samtliga gäster känner sig mycket väl omhändertagna. Jag känner även att de har en god kontakt med den övriga personalen vilket gör att min helhetsupplevelse av servicen blir mycket positiv.

På Nabucco kan du välja mellan att ha halv- eller helpension. I halvpension får du då en frukost där det ingår juice, frukttallrik, te/kaffe, bröd samt omelett. Till kvällen serveras sedan en 4-rätters middag i typisk indonesisk stil. Väljer man helpension får man dessutom en utsökt 3-rätters lunch. Ifall du älskar god mat så ska du självklart välja helpension till din dykresa hit till Borneo och Maratua, men känner du att 3-rätters lunch inte är din grej, räcker det gott med halvpension och så beställer du en enklare lunch på plats.


Dykdags på Nabucco

Nu är det äntligen dags för dykning! På Nabucco sker all dykningen på de omkringliggande reven där majoriteten av dykplatserna ligger 10 – 20 minuter bort. Några dagar åker vi ut på längre utfärder och på dem gör vi 2 dyk. På Nabucco kan du göra upp till 4 dyk om dagen så det är absolut inga problem att hinna med fler än 10 dyk om du bor här i 1 vecka. Dykningen är superfin med en blandning av sluttningar, väggar och platta rev. Korallerna är i en mycket god kondition och har massor av fiskar omkring sig.

Med hjälp av guidarna lyckas vi hitta mängder av de små sakerna som räkor, orangutangkrabbor, nakensnäckor, sjöhästar mm. Guiderna är otroligt duktiga på att hitta dem här små krabaterna så det är bra att vi har med oss dem så att vi inte missar 50 % av dykplatsen. För den som gillar sköldpaddor så är en dykresa hit till Borneo och Maratua atoll fantastiskt då reven stundtals kryllar av gröna och hawkbill sköldpaddor.


Big fish country

Om dykguiderna känner att har bra avvägning och klarar av strömmar så kommer du att bli erbjuden ett besök på Big Fish Country. Detta är en riktigt häftig dykplats. Inget för nybörjare då det innebär starka strömmar och du kommer behöva använda dig av din revkrok. Du hoppar ifrån båten med negativ flytkraft för att snabb komma ner på djupet. Sedan driver du med strömmen och försöker hålla ett djup av 24 meter. Efter ett tag når du fram till väggen och en klippavsats som du krokar fast dig på. Sedan väntar du på hajarna!

Det är inte alltid man får se hajar här, men regeln är att ju mer ström det är ju mer troligt är det. Hajarna som det är vanligast att man får se är revhajar. Om du har riktigt tur så kan du även få se hammarhaj och valhaj. Men det som Big Fish Country är mest känt för är sina stora stim med stora barracudor. Ibland kan det vara tusentals barracudor! Den här dykplatsen ligger precis utanför Nabucco så det är enkelt att göra flera dyk på denna dykplats under sin vistelse om du bor på Nabucco.


Kakaban Lake

För dig som väljer 10 dyk-paket på Nabucco ingår även 1 dagsutfärd till Kakaban och Sangilaki där 3 dyk ingår.  (Gäller enbart för Nabucco, det är tillägg för de andra resorterna). Ön Kakaban gör att din Dykresa till Borneo Maratua blir unik. Ön har en stor sjö som har bräckt vatten i sig. I skrivande stund är det den enda sjön i världen som huserar endemiska sötvattensmaneter (de bränns inte). Innan fanns det även en liknande sjö på Palau men tyvärr har maneterna där dött (vi hoppas att de ska återhämta sig). Men det är inte bara sötvattenmaneterna som lockar i den här sjön. Det finns även hel del unika fiskarter så jag rekommenderar att du simmar i strandkanten för att se dem. Vid sidan av Kakaban dyker vi även på en vacker korallvägg som har mängder av gorgornia och fläktkorall. Riktigt vackert!

Sedan bär färden vidare till Sangilaki som är känd för att ibland ha mantor som besökare, tyvärr var inte vi lyckosamma nog att få se dem. Men dykplatsen är ändå mycket trevlig så det gjorde inte så mycket. Massor av vackra korallöar under vattnet där man kan finna mängder av häftiga invånare, en riktig lekpark för en dykare!


Internet är segt och möjlighet att betala med kort saknas

Helhetsupplevelsen av min vistelse på Nabucco är att servicen är toppen och mycket personlig. Dykningen är varierande och för den som är duktig nog kan besöka den häftig Big Fish Country med sina stora barracudastim och förhoppningsvis några hajar. Ön är mindre än de andra två öarna så för dig som vill röra dig mer på land är de andra två öarna ett bättre val.

För dig som är beroende av internet är inte Maratua atoll en ultimat destination eftersom internet är mycket begränsat. Man ska vara glad om man har möjlighet att ladda ner några mail, att titta på filmer är inte att tänka på. Internet är lite bättre på Nunukan och ”bäst” på Virgin Cocoa. Bäst innebär dock inte att kapaciteten är bättre utan snarare att internet är mer stabilt. Det är också viktigt att du tar med dig kontanter till ön rupiah, euro eller dollar går bra. Det går nämligen inte att betala med kort på någon av öarna.

Nunukan Island Resort

Dags att byta resort och dagen för bytet brukar det vara möjligt att göra 1 dyk på vägen ut till nästa resort. Det är cirka 45 minuter mellan Nabucco och Nunukan så det är toppen att kunna göra ett dyk på vägen. Jag behöver inte fundera på min packning eftersom resorten tar hand om den. De ser till att den är på plats när jag kommer fram till Nunukan. Det enda jag behöver tänka på är att den är packad och står utanför min dörr på morgonen sedan är det bara dykning jag behöver tänka, tänk om livet kunde vara så här enkelt hela tiden!

Efter dyket åker vi till Nunukan Island Resort som är en betydligt större ö än Nabucco Island Resort och har en helt annan känsla och atmosfär. På östra sidan av ön finner vi den långa piren som leder ut till husrevet. Väl framme på ön kommer vi fram till dykcentret, restaurangen och kontoret. Restaurangen ligger innästlad bland träden och man ser ut över husrevet. Maten som serveras är god och personalen är hjälpsam och trevlig.


Spa, stora rum och sagolik dykning

På den västra sidan finner vi boendena som ligger utmed stranden som följer viken som bildas mellan Nunukan Island Resort och Virgin Cocoa. Längst söder ut på stranden finner vi spa-anläggningen där du kan njuta av en härlig massage efter en lång dags dykning. Glöm inte att ha några timmar mellan sista dyket och massagen då det inte är lämpligt. Det går en gångbro som sammankopplar den östra och västra delen av ön. Den här gångbron är byggd över det gamla revet som är flera 1000 år gammalt. Detta är mycket snyggt gjort och på dagarna och kvällarna är det mängder av djur som rör sig bland de gamla stenformationerna. Det var en gång som de huserade koraller och fiskar. Men nu har varaner, ödlor, kokosnötskrabbor, duvor, fladdermöss med flera hittat detta som sitt hem.

Bungalowerna på ön är några kvadratmeter större än på Nabucco och har en annan stil som är lite mer nutida i sitt desginspråk. Med tydliga inslag av indonesisk design med mörka toner. Här har vi även ett stort däck där det finns en dagbädd med en tjock madrass där man med fördel kan läsa en bok mellan dyken samt solstolar ifall man föredrar att njuta av solen.


Husrevsdykning

På Nunukan erbjuds husrevsdykning i ditt förbeställda 10 eller 20 dykpaket. I priset ingår guide samt båtutfärden från piren till dagens dykplats på det långa revet som sträcker sig hela vägen från Nunukans norra spets till Virgin Cocoas södra spets. När det kommer till husrevet är det utan tvekan de vackraste revdyken jag upplevde på Maratua. Framförallt de grundaste 10 metrarna på revet. Den vackraste delen av husrevet finner du utanför Virgin Cocoa på dykplatserna Bakungan och Bakungan Tengah. Även fast guide ingår i priset så går det även bra att genomföra oguidade dyk för de dykare som resorten uppfattar kommer att klara av detta. Jag rekommenderar dock att du tar med dig en guide. De är experter på att hitta de små sakerna på revet vilket för många av oss är näst intill är omöjligt att hitta.

Nunukan Express

För dig som vill ha lite mer aktion packad dykning så är ett eller två dyk på Nunukan Express (norr delen av husrevet) ett måste. Ett tidigt morgondyk innan frukost är att rekommendera eftersom då har vi många hajar som är aktiva. Men för att se dem behöver du vara certifierad till 30 - 40 meter och känna dig bekväma med ström. För mig personligen så var min dykning vid Nunukan Express de bästa dyken vi gjorde på Maratua Atoll. Eftersom den dykplatsen innehöll så många olika upplevlers tack vare strömmarna finns det möjlighet att se. Hajar, stim av jack fish, travelly och barracuda. Mängder av sköldpaddor och även massor av makroliv. Korallivet är visserligen inte lika fint som i de södra delarna av husrevet men om du vill ha lite mer variation på dyket och klarar av lite ström är detta utan tvekan det bästa dyket.

Nunukan och Virgin Cocoa besöker även de Kakaban och Sangilaki likt Nabucco, men till en extra avgift. Även Big fish country men det ligger ju 45 minuter bort. Så ifall du lägger två veckor på din dykresa hit till Borneo och Maratua atoll rekommenderar jag att du betar av så många dyk som möjligt på big fish country på Nabucco innan du byter resort. En dykplats som Nunukan och Virgin Cocoa besöker frekvent som inte Nabucco besöker är atoll Muaras. Denna atoll är nästan dubbelt så stor som Maratua atoll och är ännu hyfsat outforskad. De dykplatserna som vi besöker ligger på den norra delen av atollen och ligger cirka 45 minuter bort.


Lunch mellan dyken

När du gör en utflykt hit så lägger man alltid 2 dyk på plats med lunch i mellan. De har en dykplats där de frekvent ser rävhajar, men tyvärr så hade jag inte sådan tur att jag fick se dem på mitt dyk. Här finns det också otroligt vackra väggar med lila koraller som gör dyken mycket minnesvärda. Det är även en stor population av sköldpaddor här ute så det är nästan att man kan garantera att man kommer att få se sköldpaddor på dyken.

Sammanfattningsvis är detta en härlig ö med en fin atmosfär. Dykningen är riktigt bra och du kommer inte att bli besviken på den ifall du älskar vackra korallrev. Servicen är bra på resorten men när jag jämför med Nabucco så är personalen där med sammansvetsad än personalen på Nunukan vid tidpunkten för mitt besök. Ifall du planerar en 2 veckors dykresa till Borneo med vistelse på Maratua atoll och vill kombinera 2 st resort så skulle jag rekommendera Nabucco och Virgin Cocoa i den kombinationen ifall din budget klarar av detta.

Det samma gäller för internetuppkopplingen som jag nämnde i stycket för Nabucco att den är mycket begränsad samt att det är viktigt att du har med dig kontanter till ön då det inte finns möjlighet att betala med kort.

Virgin Cocoa

Dags att lämna Nunukan och avsluta resan på Virgin Cocoa. Som vanligt så kan inte förflyttningen vara enklare. Du behöver bara se till att plocka ihop din dykutrustning i en back på dykcentret och plocka ihop din egen packning. Sedan kommer den att transporteras över till det andra resortet. Det enda du behöver göra är att ta med en vattenflaska ta på dig lite solkräm och sedan vandra över till Virgin Cocoa på den nästan 1 kilometer långa bron. På vägen får du säkert se vita muränor jaga efter småfisk i det grunda vattnet.

På plats på Virgin Cocoa blir jag varmt välkomnad med en välkomstdrink och en presentation av resorten av Kurt som är resort manager. Ön är inte lika kuperad som Nunukan men ungefär lika stor. Temat för ön är det stora antalet palmer på ön som ligger strax över 300 st. När ägaren bestämde sig för att bygga upp resorten på ön så sattes strikta orders om att inga palmträd fick fällas. Det gör att det blir en mycket specill karaktär på ön med sina otroligt höga palmträd. De är många som går rakt upp igenom taken på bungalows och poolen är designad på ett sätt så att palmträden går rakt upp igenom pooldäcket. Det är faktiskt en heltidsanställd på resorten som varje dag plockar ner kokosnötter från palmerna. Så varje morgon får man avnjuta cocosnöts vatten till frukost.


Fantastiskt boenden

Nu är det dags att titta på rummen och vilka rum det är! Rummen är härligt stora och är gjorda i en ljusare kulör än Nabucco och Nunukan vilket gör att rummet känns ännu större och fräschare. Sängen är bäddad med vackra lakan och mängder av kuddar och jag upplevde att sängen var helt perfekt! Badrummet är stort och erbjuder schampo, balsam samt hudkräm, vilket inte ingår på varken Nabucco eller Nunukan. På terrassen finner vi två solstolar och en liten stolsgrupp. Det finns två nivåer på boendet, superior och deluxe rum. Deluxe rummen ligger alla i sydlig riktning och har espressomaskiner. De har också solstolar med madrasser och lite andra finesser som gör att de är lite dyrare än superior rummen. Oavsett vilket boende du väljer så kommer du inte att bli besviken men om du vill ha det lilla extra guldkanten så väljer du deluxe rummen.

Maten är utan tvekan den bästa av de tre resorten. Det finns 4 olika menyer att välja mellan och som kund väljer du mellan halv- och helpension. Något som jag fann mycket trevligt var att som kund blir man erbjuden att äta tillsammans med de andra gästerna vid ett stort bord. Något som är riktigt trevligt då man får möjlighet att lära känna de andra dykarna på resorten. Ifall man inte vill sitta vid samma bord som de andra så är det självklart inga problem. Även maten på båten är bättre än på de andra resorterna. I priset för dyknigen ingår även nitrox så det är inget man behöver lägga till.


Yoga på plats

För dig som gillar yoga ingår 2 pass varje dag och du behöver inte kunna yoga sedan innan för att delta och du behöver inte vara med på varje pass. Jag fann yoga-passen mycket bra för att öka uthålligheten när man dyker mycket. Även att finna lugnet om du känner att du har haft mycket på jobbet innan avresan. Rekommenderar starkt att du deltar och testar detta ifall du väljer att bo på Virgin Cocoa.

Virgin Cocoa är helt klart mer kostsamt än de andra två resorten. Men med tanke på den ökade levnadsstandarden, kvalitén på maten, yoga-passen, att nitrox ingår från början och den goda servicen så är det helt klart värt kostnaden tycker jag. Om du känner att du har råd att lägga din semester på Virgin Cocoa är det värt det. Jag vill också påpeka att även om prislappen är högre på Virgin Cocoa så är verkligen inte känslan att det är snobbigt utan snarare tvärt om. Det är mycket avslappnat och det är inga klädkrav till middagen utan du kan komma som du är (badkläder är dock inte att rekommendera). Oavsett vilken eller vilka resorter du väljer kommer din dykresa till Borneo Maratua vara en upplevelse.

Du bör ta med dig kontanter till ön; Rupiah, euro eller dollar går bra. Det går nämligen inte att betala med kort på någon av öarna.

Sammanfattning

Jag lämnar Maratua atoll och Borneo med otroligt fina upplevelser i bagaget, både ovan och under ytan. Min Dykresa till Borneo och Maratua har varit fantastisk. Om du värdesätter att åka till en plats som inte har allt för mycket turister och du tycker om att vara nästan ensam under dina dyk, då bör du sätta Maratua Atoll på din bucket list. Vi hoppas att vi får möjlighet att hjälpa dig med denna resa. Kika gärna in på Scuba Travel och fråga eller boka din dykresa till Borneo och Maratua här. Maratua Atoll är en fantastiskt destination för par, individuellt resande eller grupper.

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel