EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Dykresa till Zanzibar

av Sanna

Dykresa till Zanzibar

Ni som följer oss på Instagram vet att vår Scuba Travel-Sanna varit iväg på äventyr. Nyligen hemkommen berättar hon nu om sina upplevelser från sin dykresa till Zanzibar i Tanzania. Enligt Sanna är detta det perfekta resmålet för dig som suktar efter tropisk dykning, vackra stränder och spännande kultur. Läs Sannas berättelse här nedan och låt dig inspireras.

”Zanzibar är en väldigt speciell ö, bestående av en blandning av afrikansk och arabisk kultur. En spännande kombination som verkligen präglar ön. Vi började vår resa på östkusten i byn Matemwe som ligger närmast Mnemba atoll, känd för alla sina fina dykplatser.


Pole pole

Båtarna som dagligen går ut till atollen är många, oftast fyllda av snorklare men även flera dykbåtar. När och hur du tar dig till Mnemba beror helt på tidvattnet. Eftersom stränderna är långgrunda på östkusten och skillnaden mellan flod och ebb så stor som 5 meter. Tidvattnet avgör om vi just denna dag kan gå ut med båt från dykcentret eller måste åka buss en bit norrut för att kunna ta oss ut till dykbåten. Vi förstår snabbt att detta är en stor utmaning för dykcentret och deras planering och flexibilitet imponerar. På Zanzibar råder generellt en väldigt avslappnad stämning och inställning till tid.

Uttrycket “pole pole” lär man sig snabbt. Vilket innebär "ta det lugnt" Men när tidvattnet är på väg ut, då gäller det att vara i tid till dykcentret på morgonen om vi ska hinna ut i båtarna. Då är det snarare “hurry hurry” som gäller och inga långsamma rörelser är tillåtna.

Väl ute vid Mnemba atoll bjuder dykningen på stor variation. Fina rev, mycket fisk och spännande makrodykning. Bläckfiskar, sköldpaddor och delfiner hör till vanligheterna, vitfenad revhaj likaså, men mest under sommarmånaderna då det är några grader kallare i vattnet. I januari har vi 28 grader i vattnet och 32 i luften, det är tur att dykbåten har tak eftersom vi tillbringar cirka 5 timmar ute till havs varje dag.


Stora djur

Under våren finns det också möjlighet att se knövalar som passerar på atollens östra sida. Även valhajar skådas då och då. Vår guide Cheti berättar att han tycker att dykningen är som allra bäst i mars-april och i sept-nov då havet ligger blankt och sikten är som bäst.

Mellan dyken får vi något väldigt typiskt för Zanzibar - spiced tea. Varmt, sött te kryddat med kanel och kardemumma som värmer gott. Till detta serveras chapati, färsk frukt och bakverk. Helt klart det bästa dyksnacket jag någonsin fått!

Jag måste även passa på att berätta om vårt boende i Matemwe, Zanzibar Retreat Hotel som låg på 15 min promenadavstånd från dykcentret. Hotellet är litet, personligt och helt underbart! 12 rum alldeles vid havet, massor av mysiga sittplatser både i sol och skugga. De har en härlig pool som svalkar skönt när det är lågvatten och svårt att bada, jättetrevlig personal och fantastiskt god mat. Gillar man att njuta av stora middagar efter en lång dag på havet så är det helt klart värt att ta halvpension här och varje kväll få njuta av en 4-rätters middag. Massagehyddorna nere vid stranden är också väl värda ett besök.


Kryddornas ö

Vi fortsatte vår resa västerut mot Stone town och stannade längs vägen. Där besökte vi en kryddfarm och vi fick smaka på mer frukt och kryddor är vi visste fanns! Det var verkligen en otroligt läcker upplevelse. Sol-mogen mango rätt från trädet, mangosten, rambutan, custard apple, jackfruit, gurkmeja, nejlika, muskot, kanel och mängder av andra fruktträd, buskar, örter och rötter. Vår guide visade oss hur allt växte och lät oss smaka och dofta. Här fick vi även lunch och trots att vi ätit säkert 2kg frukt var så smakade den hemlagade lunchen fantastiskt. Ett besök på en kryddfarm är något jag verkligen rekommenderar dig och alla som vill resa till Zanzibar.


Stone Town

Sedan fortsatte vi vår resa med slutdestination Stone town som också är en väldigt spännande del av Zanzibar. Inte alls en tråkig stad där man bara tillbringar sista natten nära flygplatsen, snarare ett ställe där jag önskat att jag hade haft mer tid. Stonetown ligger vackert vid havet vilket innebär att det går alldeles utmärkt att ligga på stranden en eftermiddag och bada i havet några gånger till. Dykcentret One Ocean som vi dök med på Mnemba atoll har ett dykcenter även i Stone town och tack vare läget kan de erbjuda en hel annan sorts dykning här. Dels är de inte alls påverkade av tidvattnet vilket gör att de har samma starttid varje morgon och dessutom kan göra eftermiddagsdyk och nattdyk för den som vill.

Det som framförallt lockar till den dykresa till Zanzibar och till Stone town är de vrak som finns att utforska. "The Great Northern" som sjönk på nyårsafton år 1902 ligger på 12m djup och är mycket populärt både bland snorklare och dykare. På 30 meters djup finns även The Royal Navy Lighter som sänkts för dykning. Det är numera täckt av koraller och stora stim med snappers trivs i dess närhet. Det finns också ett par fina välmående rev här på östsidan.

När man inte dyker eller badar så finns det mängder av spännande gränder att utforska i Stone town. Jag som själv brukar påstå att jag har väldigt bra lokalsinne gick totalt vilse gång på gång. Men det var bara spännande och roligt. Zanzibarerna hälsade vänligt med ett “Mambo” och frågade om vi var vilse när vi förvillat oss in på en skolgård, eller in i ännu en återvändsgränd bland deras bostäder :)


Bra mat

Förutom små trevliga butiker så finns det massor av mysiga caféer, restauranger, takbarer och varsamt renoverade hotell i Stone town. Här syns verkligen spår av den arabiska kulturen. Vi hade behövt minst en vecka för att äta middag på alla de läckraste takterasserna i stan.

Ett annat måste i solnedgången är ett stop i Forodhani Gardens där det serveras grillspett, Zanzibar pizza och sockerrörsjuice från de små stånden på matmarknaden varje kväll.

Zanzibar är verkligen ett härligt resmål för den som vill ha avkoppling och aktivitet, uppleva både natur och kultur. Det är väldigt enkelt för snorklare att följa med dykare då man ofta åker ut med samma båt. 4-5 dykdagar är lagom för att göra de bästa dykplatserna på ön."

Är du intresserad av att höra mer om eller boka en dykresa till Zanzibar så är det bara att slå en signal eller kontakta oss här så berättar vi på kontoret gärna mer!

/Sanna

3598990

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel