EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Alor - WOW!

av Per Lagerberg

Dykresa till Alor i Indonesien

Att få komma till en plats man läst och hört om i över 20 år men inte fått tiden att räcka till. Att ha prioriterat annat. Förhoppningsvis en dröm som ska bli så bra som man hoppats är nästan svårt att få till.  Efter att ha läst artiklar sett filmer och bilder från Alor i Indonesien i så många år är det äntligen dags för min dykresa till Alor i Indonesien.

Att ta sig hit är inte svårt, först några sköna dagar på Bali och sen flyg till Alor . Alor nås med olika lösningar beroende på veckodag och inrikesflygens schema. Med allt från non-stopflyg till två stopp på vägen och övrenattning i Kupang på Timor. För mig en bonus att se något annat kul och för andra lite jobbigt. Men till slut kommer vi till vår resort.


Vi är framme

Stranden är lång, vit sand, helt orörd, gräset växer högt och det ger en känsla av riktig natur. Ingen tillpiffad all inclusive resort som många söker. Det här är äkta och resa på riktigt.  Vi blir guidade till våra enkla men funktionella bungalows och vi börjar packa upp dykutrustning och personliga tillhörigheter. Sprider ut oss som man gör när man ska vara på en plats i två veckor.

Något att dricka efter en härlig middag i den enkla loungen/matsalen och lite genomgång om dykningen som väntar så är det rätt skönt att sova några timmar. Nästa dag går jag upp tidigt, riktigt tidigt, har föresatt mig att gå en timme varje dag. Tar mig ut genom "min" gång genom gräset och ut på stranden. Solen har precis gått upp och ljuset är magiskt.

20161027_050019_2_kopiera
20161024_061959_2_kopiera
Promenad längs stranden

Jag börjar gå och just nu är det högvatten så jag kommer inte förbi några stora klippor på respektive sida om stranden så det blir fram och tillbaka några vändor innan timmen har gått.
Tar en del bilder och njuter av upplevelsen. Det är inte ofta numera man kan ha en helt egen nästan kritvit sandstrand för sig själv och känna sig lite som Robinson Crusoe.

Dags för frukost, äntligen. Några andra har också tagit sig ut på stranden och snart går vi till matsalen där det är frukost framdukat i buffé style och kaffet till är gott och färsk frukt är som balsam för själen.


Nu ska vi dyka

Det börjar suga i dyktarmen och äntligen ger vi oss ut. En lång resa och många års väntan är över.
Vi hoppar i och det är faktiskt lite KALLT.....brrrr vad är det som händer???, 23 grader och en 3 mm våtdräkt är inte helt optimalt men bara att bita ihop, får reda på att det är lite kallare än normalt i år men vad gör det, Vi kör nu! Vattnen i sundet mellan Alor och Pantar som ön heter vi bor på är kända för friskt strömmande vatten och i stort sett vad som helst kan hända här vad gäller marint liv. Till och med hammarhaj, blåvalar och späckhuggare har setts här ibland.

20161101_055332_2_kopiera

Veckans dykning är helt underbar och hela gänger har kul tillsammans på väg till dykplatserna.
Reven är fantastiska, variationen av koraller är enorm. De första dagarna ser jag fler arter av korall som jag inte sett förr, mångfalden av fisk är stor och här kryllar det av makroliv och större fisk.


Väldigt varierande

Dykplatserna är mycket varierande, strömdyk är vanliga men det finns platser där man slipper ström helt. Väggar, platta bottnar med muck diving eller revsluttningar, bläckfiskar av alla tänkbara sorter, kräftdjur som visar upp sina fantastiska färger och former, anemoner, kelpskogar, nudingar som jag aldrig sett förr.

Vi får till och med se mola mola på ytan från båten, delfiner, vi dyker med rockor och hammarhaj, sköterskehaj, revhajar och en hel del stora stim med fisk. Det mäktigaste tycker jag själv dock är variationen av koraller, hur friska de ser ut och mängden av olika skojiga smådjur.

Det är inte svårt att komma hit, men det tar en del tid. Inrikesflyg i Indonesien är inte alltid pålitliga och det är bara någon enstaka dag i veckan det finns non-stopflyg hit från Bali och det är inte säkert de kommer att fortsätta men via andra flygplatser går det att komma dit i stort sett dagligen. Ta chansen att uppleva Alor innan detta paradis exploateras än mer. Här finns ännu endast några få resorter. Men allt fler liveaboarder tar sig hit några dagar så förändringens vindar blåser även här. Men det är verkligen en väldigt annorlunda och spännande plats för dig som vill uppleva lite av allt och komma bort från allt.


Fotogent

Varje dag gör vi 2 till 3 dyk beroende på strömförhållanden och alla dyken har sin charm och variation. Några platser dyker vi på igen för de är så oerhört bra. Andra platser är mer för upplevelsen att göra riktiga strömdyk snarare än att fotografera för det går knappt i vattenvirvlarna men upplevelsen är otrolig.

Strandpromenaderna på morgonen blir längre och längre då tidvattnet blir lägre och lägre för var dag. Snart kan jag gå hela den 2 km långa stranden och tillbaka. Träden och mangroven som växer längs stranden är gamla och / eller döda men formationerna är fräcka och gör sig på bild.

Gillar du att fota på land så är bara det en upplevelse här. För att inte tala om alla människor och barn jag möter på stranden och som bor i byn ca 2 km bort. Flera grupper av barn ställer villigt upp och visst syns det att de har blivit fotade förr. De älskar att se sig själva på bild.

Lyx att vara här

Alor är inte för dig som söker lyx och flärd. Det finns inte här, lyxen är att vara här. Nära naturen och ha naturen nära inpå, dvs ödlor, spindlar, myror och andra insekter finns hela tiden. Krabbor i rummet någon dag, fåglar som sjunger. En dag upptäcker vi att här finns mängder med myrlejon som hjälper oss att slå ihjäl ett par timmar.

Eftermiddagar och kvällar tillbringas i loungen och vi pratar om det ena och andra. Internet fungerar inte så bra här ännu även om det kommer och ska bli bättre. Men det är rätt skönt och avkopplande att ha lyxen att slippa vara nåbar och uppkopplad. Att bara få resa och njuta på riktigt.
Maten är genomgående mycket bra, personalen är supertrevlig. Och som sagt, fantastisk dykning med en mångfald och i stort sett genomgående friska koraller överallt.


Vill hit igen

Jag vet att många åkt hit igen, jag vet att många som varit här vill hit igen. Jag vill hit igen, någon sa att det här är nog den mest märkliga och fantastiska platsen de varit på. Vill du åka på en dykresa till Alor i Indonesien ska du kontakta Scuba Travel. De har erfarenhet av Indonesien och lösningar på din resa som annars skulle kunna bli till problem.

Alor är en destination för dig som söker natur och att komma bort. För dig som är villig att resa lite längre för att uppleva något som är nästan bortom det möjliga idag. Korallerna i den här delen av världen är nog bland de bästa och friskaste som finns. För dig som söker något unikt och oerhört bra med nära till naturen är en dykresa till Alor i Indonesien nog ett måste någon gång.

20161027_153025_2_kopiera
20161030_103830_2_kopiera
20161027_055144_2_kopiera

Det är inte svårt att komma hit, men det tar en del tid. Inrikesflyg i Indonesien är inte alltid pålitliga och det är bara någon enstaka dag i veckan det finns non-stopflyg hit från Bali och det är inte säkert de kommer att fortsätta men via andra flygplatser går det att komma dit i stort sett dagligen.

Ta chansen att uppleva Alor innan detta paradis exploateras än mer. Här finns ännu endast några få resorter men allt fler liveaboarder tar sig hit några dagar så förändringens vindar blåser även här. Men det är verkligen en väldigt annorlunda och spännande plats för dig som vill uppleva lite av allt och komma bort från allt.

20161031_063003_kopiera

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel