EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Dykresa med liveaboard i Filippinerna

av Tomas Jansson

Dykresa med liveaboard i Filippinerna

Vi var 16 taggade dykare från Sverige, Norge, Danmark och England, som otåligt stod och väntade vid bagagebandet på flygplatsen pa den filippinska ön Cebu. Under 7 dagar skulle den 40 meter långa lyxiga liveaboard S/Y Philippine Siren ta oss runt ön på en dykresa här i Filippinerna. Dykplatserna Kalanggaman, Malapascaua, Gato Island, Oslob och Apo Island skulle besökas. Med en svalkande välkomstdrink i handen och en väntande middagsbuffé, lättade vi ankar och började vår resa.


Vi börjar dyka

Första natten kastade vi ankar utanför paradisön Kalanggaman. Vi gjorde två fina dyk med bra sikt och vackra koraller. Efter det fortsatte vi till Cebus norra spets Malapascaua, där en av resans höjdpunkter väntade. Nästa morgon, innan solen gått upp, väcktes vi och samtidigt som vi gnuggade sömnen ur ögonen åt vi frukost och gjorde oss klara. I dag skulle vi dyka med den skygga och mystiska rävhajen. Ribbåtarna låg klara vid relingen för att ta oss ut till Monad Shoal.

När vi kom fram till den populära dykplatsen (en av världens bästa för möte med rävhaj), låg redan dykbåtar på platsen. Förberedda som vi var, kunde vi bara rulla i från båtarna och sakta sjunka ner mot puttsarstationen på 32 meters djup. Det var mörkt där nere, men efter en stund såg vi rävhajens karaktäritiska långa stjärtfena skymta i mörkret. Den kom majestätiskt glidande in över putsarstationen, för att sedan diskret försvinna bort i mörkret. När den putsats ett par gånger, dök 3 hajar upp från olika håll och gled in för putsning. Nere på djupet gick tiden otroligt fort och plötsligt var det dags att börja vår uppstigning. Tillbaka i ribbåtarna var glädjen stor. Vilken drömstart vi fått!


Resan går vidare söderut, dags för valhaj

Resan fortsatte söderut, utefter Cebus västra kust, med första stopp vid Gato Island. Vi dök i mindre grottor, på fina revformationer med stort utbud av vackra mjukkoraller och makro. Efter en utsökt middag, gick vi igenom följande morgons tidiga valhajsdyk vid Oslob. Vi var först på plats och befann oss innanför det markerade området när man från bangkabåtarna, började mata in valhajarna med småfisk. Det var häftigt att se när de stora bjässarna kom upp från djupet och in på grunt vatten. Under 15 minuter var det bara vi och valhajarna. Sedan dök snorklare i orangea flytvästar upp överallt. Bästa platsen för att studera när valhajen sög i sig och filtrerade födan, var vid ytan.

Det var fascinerande att se hur otroligt stora mängder vatten den sög i sig. Tiden gick fort även här och snart var våra 60 minuter förbrukade. Tillbaka på båten var stämningen hög och alla ville berätta om sina speciella möten med de snälla jättarna. Det började nu närma sig slutet på vår härliga resa. Vårt sista stopp skulle bli vid Apo Island med sina friska rev, orörda koraller och kristallklara vatten med oändlig sikt. Dykarens absoluta drömförhållanden.


Hemresa

Med i bagaget hem hade vi vackra och spännande upplevelser från vår liveabordresa runt Cebu. Ett stort tack till besättningen på S/Y Philippine Siren, som alltid håller en hög standard och säkerhet ombord på båten och under dyken. Vår dykresa med Liveaboard i Filippinerna var underbar. Vill du göra samma tur kan du göra en förfrågan här.

valhaj

Text and photos with © approval from Scuba Travel ambassador Tomas Jansson

PH-17-33A-MADA06_Pics_5

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel