EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Dykresa med valhaj och vithaj till Mexiko

av Anders Salesjö

Dykresa med hajar till Mexiko

I slutet på juli var vi elva förväntansfulla dykare som lämnade en regnig svensk sommar för att åka på en dykresa med hajar till Mexiko. Sol och värme väntade men nu var det i och för sig inte sol och värme vi var ute efter. Tanken var mer att förverkliga en dröm som vi alla gick och bar på; Vi ville alla dyka med storvuxna hajar. Tanken med resan var att uppleva såväl valhaj som vithaj på en och samma resa.


Mexikanska östkusten

Vi landade snart på Cancuns flygplats i Mexiko här började vi vårt äventyr vid Yucatanhalvön på den karibiska sidan och Mexikanska östkusten. Där samlas årligen hundratals valhajar. De söker sig till denna plats för att frossa på fiskägg som flyter i vattenytan. Efter en lång och bitvis ganska skumpig båtutfärd siktade vi nu äntligen de första valhajarna. Väl i vattnet kunde vi alla konstatera att de var där i stort antal. Man såg dem precis överallt; över, under, framför och bakom dig, överallt var det valhaj. När det var som flest hade vi fyra till fem stycken i synfältet framför masken. Tittade man sedan ovanifrån ut över vattnet från båten kunde man lätt se ett tjugotal samtidigt.

Så här fortsatte det även andra, tredje och fjärde dagen. Fast då hade det dessutom tillkommit en stor mängd närgångna mantor som förgyllde tillvaron för oss. På vägen tillbaka från fjärde dagen ryktades det om en ankommande orkan och det började blåsa ganska kraftigt. Blåsten gjorde att den femte dagen med valhaj fick ställas in. Trots detta var vi alla mycket glada och nöjda. Vi hade ju redan sett mängder med både valhaj och mantor, så våra förväntningar var väl uppfyllda.


Liveaboard i Stilla havet med vithajar

Från Cancun på Mexikos östkust flög vi sedan till San Diego, där vi hade två nätter på hotell innan vi med busstransfer tog oss ner till Ensenada i Mexiko. Därifrån tog vi oss ut på Stilla havet med liveaboard-båten Nautilus Explorer. Slutdestinationen var Guadalupe; världens bästa plats för att dyka med vithaj. Vi hade nu kommit till resans höjdpunkt, äntligen skulle vi få uppleva vithaj under ytan. Det visade sig att många av oss hade burit på denna dröm sedan barnsben och nu skulle den förverkligas, en gång för alla.

Efter nästan ett dygns skumpig båtresa öppnades burarna vid sjutiden på morgonen. De första timmarna hände ingenting, men sedan siktades det vithaj såväl vid de ytbaserade burarna som vid de nedsänkbara. En och annan haj kom och försvann under hela dagen, men de höll sig på avstånd och det var aldrig någon större aktivitet. När dag två kom tänkte vi alla att idag blir det nog bättre, med fler hajar som kommer närmare. Dessvärre hade vi helt fel, inte en enda vithaj syntes till på hela dag två. En oro började nu sprida sig bland resenärerna, kommer det inte bli bättre än så här, blir det inte fler hajar? Det blev dock bättre.

Redan tidigt på morgonen dag tre siktades det vithaj och sedan var det ett flertal vithajar till och från under hela dagen. Ibland kom de så nära att de störtade rakt in i buren. Det skallrade till rejält och blev ett väldigt oväsen då detta skedde. När de kom så nära fanns alla möjligheter att få riktigt bra bilder. Den här avslutande finalen var alldeles toppen tyckte samtliga resenärer." - Scuba Travel ambassadör, Anders Salesjö
 

Intresserad av dykresor med haj?

Är du intresserad av att dyka med hajar så finns flera tillfällen framöver med Anders Salesjö. Han är en av Scuba travels mer aktiva ambassadörer och han har flera resor med hajar på gång framöver. Det finns en resa till Galapagos i okt 2017 (1 plats kvar) där du bland annat har chans att uppleva valhaj, galapagoshaj, silkeshaj och flerhornig hammarhaj. Dessutom har han en resa till Franska Polynesien 2018 där du kommer se otroliga mängder med grå revhaj under ett naturfenomen som kallas ”wall of sharks”. Båda dessa resor är närmast fullbokade, men det kommer fler resor med Anders.

Blir du sugen på Guadalupe?, Du kan såklart också boka din egen dykresa med hajar till Mexiko direkt med Scuba Travel här.

Mexico-gallery-anders-salesjo1

Text and photos with © approval from Scuba Travel ambassador Anders Salesjö and liveaboard pictures © from Nautilus Explorer

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel