EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Nyår i Riviera Maya

av Camilla Norberg

Dykning i Mexiko Riviera Maya

Vågorna från det turkosa havet rullar in över den finkorniga vita stranden, som känns som florsocker mellan mina tår. Den svalkande coronan blandas med smaken av lime i min mun. Varma vindar får de färglada sombrerohattarna att svaja och när jag tar ett djupt andetag känner jag doften av kryddorna från nylagade burritos. Jag kan knappt tro det, men i år firar jag, Camilla (resesäljare på Scuba Travel) nyår med dykning i Riviera Maya i färgstarka Mexiko!

Efter en förvånansvärd snabb flygresa kommer vi av planet i Cancun. Här möts vi av omedelbar värme och när jag kollar på klockan så har den ändå hunnit bli 22:30 (lokal tid), härligt! En timma senare så sitter vi på vår takterrass och firar semestern med varsin whisky. Ingen av oss kan nog riktigt förstå att vi faktiskt lämnat de 17 minusgraderna i Göteborg och nu sitter här. Kommentaren som ständigt hörs och som nu mer eller mindre blivit standard är ”Nu har vi det riktigt jäkla gött” på klingande göteborgska.

Jag kanske också ska ta och presentera mina kära medresenärer, ett riktigt härligt gäng. Precis som under resan till Dahab tidigare i år så har jag med mig min pojkvän Andreas, hans föräldrar, Roger och Elisabeth samt Andreas bror Kristian och hans flickvän, Annie. Skillnaden denna resa är att de alla har några fler dyk i sin loggbok att skryta med. Men om vi skulle backa tillbaka till början…

Förberedelser

Det är inte jättemycket att tänka på innan man ska resa iväg, men det är ändå värt att nämna några punkter. Först av allt, kontrollera era pass! Det är mycket viktigt att de är hela och giltiga minst sex månader efter hemkomst. Om inte är man körd redan från början. En annan sak är att man ska ringa till sin lokala vårdcentral eller liknande och höra med dem vad man behöver vaccineras mot, finns även en bra sida vaccination.nu som man kan titta på, men det är fortfarande att rekommendera att ringa och kolla för att vara säker.

Ytterligare otroligt viktig punkt är att se efter om man reser via USA på vägen till Cancun(väldigt vanligt). Gör du det så måste alla oavsett om ni bara mellanlandar i USA gå in och anmäla er ankomst på ESTA senast 72h innan avresa. Googla ESTA så kommer ni rätt, Det är bara att fylla i alla punkter som har en stjärna och betala de $15 som det kostar, tar bara 5 min så är det klart.

Annars är det inget annat direkt att tänka på, förutom att packa och ta sig till flygplatsen i tid.

Flyga till Cancun, piece of cake!

Trots orosmoment som snö, dimma och blåst som stängde flygplatser på löpande band så flöt vår resa som på alldeles utmärkt. Vi flög från Göteborg klockan sju på morgonen och hade vår första mellanlandning på London Heathrow. Här spenderade vi fyra timmar innan vi reste vidare. Kan kanske låta mycket, men när vi hade tagit oss igenom pass och säkerhetskontroll, strosat runt och druckit en kaffe så var det helt plötsligt dags att boarda Continental airlines till Newark i New York.

Här hade vi tre timmar och det var bra det för det är mycket som ska göras för att man ska få släppas in i USA samt en hel del köande. Återigen vill jag påminna om ESTA, några av svenskarna i kön bredvid oss hade inte fixat detta och jag vet inte vad som hände tillslut. Men problem blev fick de för dem i alla fall. Efter att de fotat oss, tagit våra fingeravtryck, adresser, namn och vår tid så hann vi precis få i oss en obligatorisk slaffsig hamburgare i sann amerikansk anda innan det var dags att fortsätta med Continental till Cancun i Mexiko.

I Cancun fick vi tag i våra väskor och ställa oss i kö för deras slumpmässiga väskkontroll som innebär att var och en går fram till en knapp, trycker på den och får man grönt ljus vandrar man vidare ut och får man rött ljus så ber de om att få öppna och kontrollera dina väskor. En kontroll blev det i vårt gäng och sedan var vi ute i de cirka 22 graderna och hittade med en gång vår transfergubbe.


Vi checkar in

En timme senare så var vi framme på vart lägenhetshotell Paseo del Sol i Playacar, ett bostadsområde som ligger på ca 15 min promenad från vår destination Playa del Carmen. Mer detaljerat kan ni läsa om Playa del Carmen under Mexiko på vår hemsida, men det jag kan säga är att bilderna inte ljuger, det är verkligen vackert här.

Paseo del Sol har vi inte på vår hemsida än, men det är ett väldigt bra alternativ om man är en familj eller några vänner som reser ihop och vill bo tillsammans. Det är privatägda lägenheter som hyrs ut till turister under kortare perioder.

Vi ville ha möjligheten att laga egen mat ihop och ha mysiga spelkvällar med mera. Nu bor vi i en lägenhet med tre sovrum, två badrum, kök med vardagsrumsdel, balkong och en härlig takterrass med minipool.

En skön dag! -30 dec

Vi valde att inte börja dyka redan första dagen, utan istället sova ut, orientera oss och bara ta det lugnt.

Det första vi gjorde efter att vi slagit upp ögonen var att ge oss ut för att skaffa föda och hittade till det lilla centrumet som finns i vårt område Playacar. Här åt vi burritos med starka såser på ett mysigt litet hak. Därefter var det dags att söka upp stranden. Det finns både privata stränder där man betalar för att vara under en dag och allmänna stränder där man sköter sig själv utan kostnad.

Vi promenerade cirka tio minuter och där dök början av Playa del Carmens allmänna strand upp. Vit sand och turkost hav, hade inte vågat tro det, men det var verkligen precis som på bilderna jag tidigare sett. Därefter bar det iväg till Walmart som ligger i mitten av Playa del Carmen för att fylla upp vårt kök inför veckan.

Cenotes, bland det bästa dyk jag gjort –Nyårsafton

Dags att dyka och 8:00 stod vi redo på Oxygen Mexiko (Scuba Playa) och fick fylla i alla nödvändiga papper och prova ut utrustning. Här kör man på märket Scuba Pro och hyrutrustningen var i mycket bra skick. Dykcentret ligger vid stranden, mitt i Playa del Carmen på en tvärgata till populära 5th Avenue.

Vår plan var att åka ut med båt och göra två dyk runt Playa. Dock så blåste det alldeles för mycket så hamnen var stängd hela dagen och vi fick ändra om i vårt schema. Sagt och gjort så satt vi i en bil på väg in i djungeln. Det är nämligen så att hela Yucatan halvön består av kalksten och har världens största undervattenssystem, vilket vi skulle få utforska. Dessa ”grottor” kallar för cenotes och några av dem är öppna för dykare. En cenote är alltså vattenfyllda ihåligheter i kalkstenen, som användes av Mayafolkets som skyddsrum och offerplatser. En resa med dykning i Mexiko Riviera Maya ska absolut innehålla cenotedykning.


Dyka cenotes

Vi dök i cenotes Chac Mool och Kukulkan denna dag. Chac Mool var en helt fantastisk upplevelse och ett av de bästa dyk jag har varit med om. Åker ni till Mexiko så är det ett måste att dyka i en cenote. Något kallare än i havet när vi hoppade i, men det spelade ingen roll, vi fick se fossiler insprängda i väggarna, vatten klart som dricksvatten, rötter från träd som letat sig in i grottorna, små kattfisk som simmade runt och helt otroliga formationer.

Efter drygt halva dyket kom vi fram till en öppning där vi kunde gå upp till ytan och andas i några minuter och studera cenoten ytterligare, lampor försedde dykcentret oss med. Här fanns dessutom ett hål som vi kunde kika upp i och få se himlen och trädtopparna som svajade. Därefter var det bara att gå ner igen. Det bästa var att se solstrålarna stränga sig igenom och färga vattnet grönt. Det går inte riktigt att beskriva detta dyk även om jag försökt, det måste helt enkelt upplevas.

Efter att ha käkat varsin burrito så åkte vi tillbaka till dykcentret där vi var framme vid klockan 14:00. Nu var det bara att ta sig hem för att styla till sig lite inför kvällen, det är ju inte vilken kväll som helst ikväll utan självaste Nyårsafton stundar.


2011

Gott Nytt 2011! Kvällen blev riktigt bra, vi hade bokat bord på en mysig restaurang på 5th Avenue i Playa där det serverades fyrrätters. Middagen bestod av gorgonzolaröra, hummersoppa, oxfilé och paj, självklart använde restaurangen lite mer fancy uttryck för dessa rätter. Allt smakade mycket bra och tolvslaget firades med bubbel, tequila och munnen full av vindruvor(spansk/mexikansk tradition). Sen bar det iväg ut på gatorna och ner på stranden och överallt kryllade det av nyårsfirande turister och mexare som dansade salsa. Här i Mexiko kan man fira nyår vill jag lova!

Årets första dagar och en resa tillbaka i tiden -1 och 2 jan

Inte varje 1 januari man vaknar klockan 8:30 och känner sig helt utvilad och som om att man inte druckit annat än vatten dagen innan. Det tackar vi för, en mycket bra början på det nya året! Stranden är den perfekta platsen för slappa dagar som denna. Idag har jag ett bra restaurangtips att dela med mig av. På Las Mananitas På mitten av 5th Avenue kan man beställa en Nancy wrap som är kyckling i tunnbröd med massa goda tillbehör eller så väljer man en ”South of the border double cheese burger”, faktiskt bland de bästa burgare jag ätit. Perfekt lunchmat för ca 60 kr per rätt.

Tulum heter dagens äventyr! Vi tog lokalbussen för 55 mex pesos(ca 25 kr) från Playa och var framme i Tulum 45 min senare. Här följde vi strömmen av folk och vandrade ca 10 min tills vi kom fram till en biljettlucka. Vi betalade 35 pesos och promenerade in i ett stort område av ruiner. Tulum är lämningar från Mayafolket och anledningen till att många åker just till Tulum, det finns ju flera ruinområden runt Playa som bl.a. världsarvet Chichen Itza, är den vackra omgivningen i kombination med ruinerna. Man får inte längre klättra på ruinerna, men titta får man.


Tulum, väl värt ett besök

Ruinerna är hem till några hundra varaner i olika storlekar, så man får passa sig för var man sätter fötterna. Går man rätt igenom området så öppnar det upp sig. Vips så står man på en klippa bredvid en ruin och tittar ut över havet. Vid klippornas fot här är det små sandstränder. Hade det inte varit för att det är en hel del folk här så skulle detta vara en total idyll. Trots folket så är Tulum verkligen värt ett besök. Istället för att gå ner och svalka oss precis här, vilket behövs i dessa 28 grader, så fortsatte vi åt vänster håll istället. Efter ett tags vandring så kommer det en skylt som leder oss ut från själva ruinområdet mot en strand.

Det är ganska varmt så vi följer skyltens anvisning och tillslut kommer vi fram till en lång strand. Den är som tagen ur en katalog. Vacker och folktom precis till en början och fortsätter man en bit så myllrar folket på och det dyker upp lite tält och andra boende möjligheter samt en liten bar. Verkar vara en plats dit många backpackers tar sig för att spendera några nätter. Det blir det inte den här gången utan efter en härlig utflykt vänder vi hem till Playa igen.

Massor av sköldpaddor -3 jan

8:00 är vi på dykcentret och i full färd med att plocka på oss vår utrustning. Vi lämnar kvar alla våra prylar och spatserar ner till stranden där båten ligger vid strandkanten och väntade på oss. Vi hoppar ombord och åker ut ca 15 min där vi stannar och får en detaljerad briefing. Väldigt proffsig och serviceinriktad personal på Oxygen Mexico.

Platsen som vi ska dyka på heter Turtles, ett strömdyk längs sandbotten med en del koraller. Här är det egentligen inte är så mycket att se förutom just sköldpaddorna. Vi hade 25 grader i vattnet och då både vid ytan och på 22 m, härligt. Vi såg totalt fem stycken stora sköldpaddor på 50-80 cm vid olika platser. De låg lugnt och käkade på botten. Fräckt att bara ligga och kolla in dessa stora uråldriga djur. På vägen upp sen fick vi även syn på en större muräna samt fyra stora Napoleonfiskar som låg på rad med jämna mellanrum. De följde ett väldigt ensidigt mönster för att få i sig föda samtidigt som de flöt iväg med strömmen.


Gott om stora fiskar

Uppe på båten igen så fick vi i oss lite dricka och en bit choklad. Sen hade vi tagit oss de ca 20 min till nästa dykplats som var Barracuda. Detta rev är format som en hand och man dyker inte ovanpå revet eftersom det är mer strömt där och maxdjupet är på 14 m. Så vad man gör här är att följa ”fingrarnas” konturer. Här formas överhäng som man kan simma under och här hade det samlats stora stim av snappers. Dök även upp en stor barracuda och i de små håligheterna i revet tittade det vid flera tillfällen fram muränor.

Vi var tillbaka på dykcentret vid klockan tolv och här tog man med en gång hand om vår hyrutrustning så att vi kunde gå och äta lunch. Det blev en görbra dykdag det här och Karibiska havet har mycket att erbjuda. Dykning i Mexiko Riviera Maya är toppen. Det känns lite som att de flesta fiskar här i Karibien är snäppet större än all annanstans som i alla fall jag tidigare dykt på. Nu vankas det grill uppe på vår takterrass, gott man har det nu!

Cozumel, ett dykparadis -4 jan

När ens största problem är flipp-flopp skav, då är inte livet speciellt komplicerat.

Idag vid klockan åtta tog vi färjan från Playa över till ön Cozumel. En plats där många kryssningsfartyg lägger till och en ö känd för sin fantastiska dykning. Vi ordnade med all utrustning hos Carribean Divers, dykcentret på Cozumel som Oxygen Mexico samarbetar med. Vi åkte ut till deras båt som tog oss ut på havet ca 1h från hamnen. Dykplatserna vi besökte hette Palancar och Paso del Cedral . Jag förstår varför Cozumel har blivit så känt, för här var det riktigt bra dykning. Vi dök längs väggar och in i flera swim through. Bland annat fick vi seen nurse shark, flera jättekrabbor, kräftor och stora eagle rays,. En av dessa stannade länge hos oss så att vi riktigt kunde studera den. Igen var alla djur stora och igen var detta bland de bästa dyk jag gjort.

Hotellcheck, golf och Nitrox kurs -5 jan

Idag ville de andra ut och spela golf på banan som vi har precis bakom vår lägenhet. Det är en av flera 18 håls banor här runt Playa och de berättade att det var en väldigt fin och ganska svår bana. Sen fick de varsin golfbil att ta sig runt med. Eftersom jag inte spelar golf så passade jag på att arbeta lite och gå och titta på hotell. Jag besökte Hotel Kinbe och Hotel Posidan Saan Kaan. Båda hotellen var väldigt fina och fräscha och båda ligger mitt i Playa mellan stranden och Fifth Avenue. Kinbe ligger mitt emot dykcentret och Posidan två gator från dykcentret, så det tar knappt 5 min att gå emellan. Kinbe passar bäst för par eftersom de endast har dubbelsängar. Posidan är alldeles nybyggt och passar bäst för grupper och vänner.

När jag var klar med denna lilla rundan så gick jag till dykcentret vid kl. 16 för att gå en nitroxkurs. Eftersom man egentligen inte måste genomföra ett dyk för att klara av kursen så är jag numera certifierad nitroxdykare.

Akumal

Idag åkte vi ut till Akumal som ligger ca 30 min med bil från Playa. Här ligger nämligen ett hotell och ett dykcenter som inriktar sig mer på grottdykning som vi ville kolla in. Hotellet och centret ligger direkt på stranden och även här är det lägenheter, både små och stora. Jag tog med Andreas, Annie och Krille hit och så spenderade vi hela dagen här. Vi badade, paddlade kajak, åt och spelade spel i den lilla strandbaren. Det var väldigt lugnt och fridfullt här och perfekt om man iväg och bara koppla av eller dyka mycket. Det har nämligen upplägget att man kan göra fyra dyk per dag om man vill det.


Dykning i Mexiko Riviera Maya - Nattdyk

Vid klockan 17 var vi tillbaka på vårt dykcenter i Playa. Andreas, Roger och jag skulle hänga med på kvällens nattdyk. Vi var sex personer totalt så vi delades upp i två grupper och så drog vi ner till båten och åkte ut. Under dyket träffade vi på en jättemuräna som låg och sov under ett överhäng. Den var ca 3m och riktigt fet. Lite senare stötte vi på ytterligare en stor muräna som var ute och jagade.

Den största kontrasten fick vi när vi kom upp till ytan. Vi var bara ca 5 min utanför Playa där det var full fest på gång. Så från att ha haft ett stillsamt och tyst dyk kom vi nu upp och fick höra musik strömma ut från högtalarna på strandfesten, rättså fräckt. Det här var Andreas och Rogers första nattdyk och som ni säkert kan lista ut så var de mycket nöjda.


De sista härliga dagarna 7-10 jan

Sista dagarna med dykning i Mexiko Riviera Maya blev mycket slappa, vi hade semester med stort ”S”. Vi badade, bättrade på brännan, åt och drack gott och bara tog det väldigt lugnt. Sista kvällen drog vi ut och firade Rogers födelsedag med champagne, liveband och eldshow. 9 jan var det dags att flyga hem så klockan 9:00 stod vår transfer buss utanför för att ta oss till Cancun flygplats. Flyget gick klockan 12:00 och vi såg sorgset hur palmerna blev mindre och mindre under flygplanets vingar.

Nu sitter jag här hemma i min soffa i Göteborg och utanför snöar det för fullt. Vårt äventyr med dykning i Mexiko Riviera Maya är slut och jag går igenom bilderna och kan inget annat än drömma mig tillbaka. Tillbaka till värmen, stränderna och framförallt den underbara och varierande dykningen. Jag har bara en sak att säga, Dykning i Mexiko och Riviera Maya har inte sett det sista utav oss än!

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel