EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Galapagos igen - en berättelse om magisk dykning

av Anders Salesjö

Dykning i Galapagos

"I månadsskiftet oktober-november 2017 var vi två förväntansfulla gäng som lämnade Skandinavien och flög till Ecuador och vidare till Galapagos. För det stora flertalet av oss var dykning i Galapagos en drömresa sedan länge. Vi hade alla hoppats på att någon gång få uppleva de här mytomspunna öarna. Efter en lång resa och sen två nätter på plats i Ecuadors huvudstad Quito anlände vi slutligen till Galapagos och ön San Cristobal.

Ön ligger i den sydöstra delen av ögruppen Galapagos. För att få uppleva djurlivet på land så valde många av oss att anlända till San Cristobal några dagar innan vår liveaboard Galapagos Master skulle gå. Det var verkligen lyckat. Att genast få uppleva djurlivet med mängder av sjölejon, havsleguaner, vackra röda krabbor och diverse oskygga fåglar kändes närmast sagolikt.

Väl ute på vår båt gjorde vi ett anpassningsdyk där många blev överraskade av kylan i vattnet. Vi hade 16 grader i vattnet!! Därefter satte vi genast av norrut. Målet var att få se och dyka vid den legendariska dykplatsen Darwin Arch. På vägen dit gjorde vi en fantastisk landexkursion på den lilla ön North Seymour. Där skulle vi titta på den vackert gulorangefärgade drushuvudsleguanen. Även på fregattfåglar och diverse andra sjöfåglar. Vi gjorde också dyk vid den norra delen av ön Baltra, där vissa hade turen att se manta och klumpfisk.

Dykning vid Darwin

Uppe vid ön Darwin fick vi verkligen uppleva dykning av världsklass. Vi hade rikligt med hammarhaj och galapagoshajar omkring oss. Större delen av gruppen fick också se riktigt stora, gravida valhajshonor. Periodvis var strömmen här väldigt stark. Det innebar att vi fick klättra längs bergväggar täckta av vassa havstulpaner. Där kunde man lätt skada såväl fingrar som dräkt. Väl uppe i gummibåten glömmer man dock fort blödande fingertoppar när knölvalar, grindvalar och delfiner passerar förbi på ytan. Efter dessa fantastiska dagar vid Darwin åkte vi vidare ner till Wolf. Även här hade vi rikligt med hammarhaj och galapagoshaj.

Dagen efter var det dags att dyka vid den största ön; Isabela. På öns nordvästra sida ligger Punta Vicente Roca. Här fick många uppleva klumpfisk, medan andra hade oturen att komma hit när det var mycket begränsad sikt. Så dålig sikt att det var närmast odykbart, Punta Vicente Roca var också platsen för att uppleva Galapagos egen endemiska tjurhuvudshaj. Dessa små, söta, nattaktiva hajar låg och sov lite här och var mellan klippblock och stenar.

De som inte hade möjlighet att uppleva klumpfisk vid Isabela fick istället uppleva ett fantastiskt dyk vid Douglas Cape på ön Fernandina. Här fick alla uppleva havsleguaner som betar alger under vattnet. Detta är otroligt fascinerande djur, och de är helt oskygga. Så orädda att man kan trycka kameran rätt upp i ansiktet på dem utan att de bryr sig det minsta.

Fantastisk dykning sista dyket

Sista dykplatsen vid Cousin Rock har vid tidigare resor upplevts medioker, som ett dyk på vägen tillbaka, för att kunna komma i vattnet någonstans på den långa vägen ner till San Cristobal. Men, oj vilken felbedömning. Här hade den ena gruppen ett av sina absolut bästa dyk. Vi såg där klumpfisk, stora vitfläckiga örnrockor i stim, gyllene örnrocka, mantor, stingrockor, hammarhajar och vitspetsade revhajar. Alla fiskar kom mycket nära oss så vilken helt suverän avslutning på resan!

Sammanfattning

Sammanfattningsvis var vi nog ganska överens om att djurlivet vid Galapagos var precis så fantastiskt som vi alla hade trott. Så även om man är inbiten dykare och kanske främst tänker sig en dykresa, så är en ovanligt stor del av behållningen djurlivet man hittar i strandkanten och på land. Dykningen är suverän, men kall, krävande och oberäknelig. Ofta med mycket stark ström. Galapagos erbjuder definitivt ingen tropisk, avslappnad dykning i varmt, kristallklart vatten. Trots att ögruppen faktiskt ligger mitt på ekvatorn.

Själv har jag nu gjort tre likadana rutter med samma liveaboard under samma tidpunkt på året. Alla tre resorna har bjudit på helt otroliga, unika naturupplevelser. Djurlivet har också varit fullkomligt olika vid de tre resorna. De djur jag inte sett skymten av på en resa har ibland funnits där i överflöd på den nästa. Därför vill jag definitivt tillbaka igen, för Galapagos har fantastiskt mycket att erbjuda, med ett enormt varierat djurliv."

- Anders Salesjö, marinbiolog, undervattensfotograf och Scuba Travel-ambassadör

När du vill boka din dykresa till Galapagos eller någon annanstans så kontakta Scuba Travel direkt här.

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel