EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Delfiner

- havens glädjespridare

Delfiner

Delfiner finns i alla våra världshav. Dessa eleganta och glädjespridande tandvalar har många små och spetsiga tänder, men de tuggar inte sitt byte utan sväljer sina byten hela. Delfinerna är mycket sociala djur och kommunicerar med andra delfiner genom visslingar och klickljud.  De har en stor hjärna vilket gör att många zoologer anser att delfiner anses vara de djur med högst intelligens. På grund av sin kroppsform har de ett särskilt lågt strömningsmotstånd och kan nå höga hastigheter, upp till över 50 km/h när de simmar.

Det finns många olika arter av delfiner, faktiskt över 40 olika och i olika storlekar varierande mellan dryga metern upp till över fyra meter eller mer och där faktiskt späckhuggaren är den största och klassas som en delfinart som kan bli över åtta meter lång. De minsta arterna väger som vuxna cirka 50 kg medan fullvuxna späckhuggarhannar kan väga över 9 ton. Alla delfinarter lever av animalisk föda, främst fisk och bläckfisk och späckhuggaren är den enda som äter andra däggdjur till exempel säl.

Delfiner har ett socialt beteende och lever i grupper. Finns det gott om föda samlas ibland upp till 1000 djur i stora grupper. Grupperna är också till för att skydda varandra mot angrepp från andra djur. Mindre delfiner har faktiskt förmåga att döda större hajar tillsammans genom att kollidera och köra in sina hårda nosar i sidan på hajarna. Liksom alla valar föder delfiner bara ett ungdjur åt gången och ungen stannar i regel cirka sex år hos mamman.

Vill du läsa mer om de andra djuren på vår sida så kan du gå vidare här: Mantor,  Valhaj,  Sköldpaddor,  Hajar

Reseblogg

“Vår resa hade nu börjat närma sig sitt slut. Sista dagen, och vi skulle snorkla med vilda delfiner. Vi såg vanlig delfin och större flasknosdelfin. Den sistnämnda snorklade vi med. Att få närkontakt med de graciösa delfinerna var verkligen något alldeles speciellt. Går inte att beskriva med ord” Läs mer från vår reseblogg HÄR (hajar i azorerna)

Läs mer....

Våra bästa resmål för att dyka, snorkla och uppleva delfiner

Det finns många platser i världen du kan se delfiner. Nedan har vi satt ihop ett urval från våra olika destinationer. Det är svårt att ta med alla då delfiner och tandvalar finns i alla världens hav. Rätt vad de är kan dyka upp och resultatet brukar vara detsamma, eufori och enorm glädje bland alla deltagare. Till och med delfinerna uppfattas i regel som glada.

 

Dykning och interaktion med delfiner på Azorerna

Azorerna mitt ute i Atlanten och tillhör Portugal. Här lever ett flertal olika arter av delfiner, vanlig, strimmig, flasknosdelfin, pilotvalar och till och med späckhuggare. Ute på de öppna ytorna mellan de olika öarna rör sig dessa tandvalar i sina grupper i jakt på mat och lek. Det är vanligt att man ser dessa fantastiska djur dyka upp en bit ifrån eller helt nära båten när du är ute och är på väg till eller från dykplatserna. Var beredd med fenor, mask och snorkel för det går undan och det som vid första tanken kan upplevas som enkelt att hoppa i vattnet och simma med de här underbara djuren kan vara fysiskt påfrestande och stressigt och vara över inom några sekunder. Under perioden juli - oktober är de här djuren som allra mest aktiva och vanligast att se men de finns här året runt. Varför inte åka med på någon av våra gruppresor till Azorerna. Det är ett fantastisk dykresemål och det klarblåa havet med den fantastiska sikten gör att du kanske till och med ser delfiner under dyken.

Bästa tiden att se delfiner: året runt

Liveaboard och safaris i Egypten

Vårt närmaste korallhav och mest populära dykdestination från Europa är Röda havet. I det här fantastiska korallhavet hittar du i regel alltid delfiner. Det finns flera olika arter och det är vanligt att kunna snorkla med dem, ibland även dyka och att inte få se dem från båt är faktiskt ovanligt, särskilt i de sydligare delarna. Delfinerna här finns året runt och det är ofta nyfikna och lekfulla och simmar gärna i bogsvallet till din dykbåt där de kan ösa på och simma i höga hastigheter utan att behöva ödsla energi och när en delfin väl har startat så kommer det ofta fler som vill vara med och leka. En underbar upplevelse att ligga eller stå i fören på båten och titta ner och förundras över de här sagolika djuren.
Vi erbjuder resor och liveaboarder till Egypten och Röda havet året runt.


Bästa tiden att se delfiner: året runt.

Liveaboard i Socorro, Mexico -
Nautilus Liveaboards  

Området är berömt för nära och personliga möten med mantor och olika sorters hajar men här är också mycket vanligt att man ser delfiner här. Ofta både från båten och faktiskt under dykning. Här finns många sorters valar och delfiner och det är ofta du hör deras kommunikation och sång i vattnet när du dyker och ibland går deras ljud rakt igenom skrovet på båten mitt i natten. Delfinerna här är vana vid dykare och har du tur kan du komma riktigt nära men oftast ser du dem på lite avstånd. Även de till delfinerna närstående pilot- och grindvalar kan ses här ibland, också dessa kan dyka upp mitt under dykningen.

När du åker från det mexikanska fastlandet hit ut så kan båten följas av stim av olika tandvala och till och med flockar med späckhuggare har upplevts. Revillagigedos, mer känt som Socorro ligger i östra Stilla havet ungefär 400 km utanför Cabo San Lucas, Mexiko vid Bajahalvöns södra udde. Dessa öar har jämförts med Galapagos i Ecuador och Cocos i Costa Rica tack vare den mängd möten med stora djur som äger rum här. 

Bästa tiden att se delfiner, året runt men kanske mest i november - april

Liveaboard Bahamas  

Få ställen i världen kan erbjuda så nära internation med vilda delfiner som i Bahamas. Här fnns möjlighet att simma och snorkla med dessa underbara djur i grunda varma vatten med god sikt och djuren är vana att umgås med människor även om de är vilda och väljer själva om de vill leka och umgås. Ombord kryssningarna i Bahamas är det ofta någon eller flera dagar som tillägnas de här smäckra och graciösa djuren och här i Bahamas finns flera olika arters delfiner. Vissa turer är helt fokuserade på delfiner men det är under en begränsad tid på året då dykningen med hajar drar mer folk. Dessa tider under året är dock inte hajarna lika aktiva och samarbetsvilliga så man fokuserar på andra delar av arkipelagen och mer fokus riktat just på delfinerna och mer traditionell dykning
   
Bästa tiden att se delfiner: året runt men normalt bäst maj - augusti

Delfiner i Sydafrika

Vattnen från två stora världshav möts här vid Sydafrika södra spets och för med sig oerhörda mängder med näring men också väldigt speciella händelser där varmt och kallt vatten blandas. Oavsett du väljer de kalla vattnen i Atlanten eller de betydligt varmare delarna i Indiska Oceanen så finns här mycket att se och delfiner finns här också. De lever här året runt och särskilt under en tid på året, ungefär maj - juli nästan varje år så sker ett av världens största skådespel här, Sardine run! Gigantiska stim med sardinen förflyttar sig längs den sydafrikanska kusten och detta sker inte i stillhet. Hajar, mängder av hajar, valar, allt från delfiner i enorma flockar till gigantiska fenvalar skockas kring sardinerna och som om det inte var nog så attackeras de eller störtbombas av olika sorters havsfåglar från ytan. Det här är ett skådespel som saknar motstycke men det är inte så mycket dykning utan mer ett naturskådespel och mer fokus på fridykning och snorkling. 

För dig som vill se delfiner i full action så är det här något av det mest actionpackade som går att uppleva i djurvärlden,för mer detaljer och förfrågan om Sardine run och Sydafrika, kontaka oss.

Bästa tiden att se delfiner: året runt men maj - juli är sardine run när det är som mest action

Delfiner på öppet hav i Filippinerna

Filippinerna har över 7500 öar och att förflytta sig här mellan öarna görs idag endast med flyg eller båt, där båt är den vida vanligaste metoden. Dykcentren i Filippinerna och det fåtal liveaboarder som erbjuds upplever ofta delfiner i stora flockar och det är många olika arter som finns i de här delarna av världen. Väldiga stim med blandadade arter på delfiner eller ibland pilotvalar med hundratals individer ses ofta på avstånd och särskilt i Visayas, de centrala delarna av Filippinerna, samt ute på Suluhavet ses dessa djur mycket regelbundet och ibland varje dag. Suluhavet som är den mest avlägsna platsen för dykning med Tubbataha reefs som sin klart lysande stjärna erbjuder ofta möten med de här glädjespridande djuren. Inte bara under gång utan även på plats. Apo Island, Coron, Cebu och Moalboal, Bohol med Anda och Cabilao samt Negros med Dauin och Apo Island erbjuder ofta möten med olika arter av delfiner

Bästa tiden att se delfiner: året runt men mars - oktober är mest frekvent

Valarnas och delfinernas hav Sea of Cortez i Mexiko

Den stora viken Sea of Cortez mellan det mexikanska fastlandet och californiahalvön är ett väldigt rikt hav och här frodas det marina livet och olika sorters valar och delfiner är vanligt. Här lever också världens minsta tumlarart och val, den endemiska kaliforniatumlaren eller vaquitan som den heter på spanska. Den är väldigt sällsynt numera tyvärr men kanske kanske kan du få se den här med en liveaboard. Dock är chansen mycket liten tyvärr då den är på gränsen till utrotad och numera kanske det endast finns ett 20-tal djur kvar i hela världen. Här finns dock flera andra arter av delfiner och ibland även späckhuggare under valda delar av året som går in för att jaga säl och valar. Vill du öka chanserna att se valar och delfiner ska du åka med på en liveaboard som går genom hela Sea of Cortez men de här turerna är tyvärr inte vanliga. Vi har en tur som går i september 2022. En av världens bästa platser för att få se val och delfiner.

Bästa tiden att se delfiner: året runt

Delfiner i Galapagos

Galapagos är en drömdestination för många dykare och det är verkligen en dröm. Här finns ett oerhört rikt maring liv och inte minst gott om delfiner. Kanske mest känt för stora stim med hammarhaj och de enorma valhajarna men delfiner av olika sorter finns här gott om. Det är vanligt att se dem till och med från land men närmast kommer du såklart med en liveaboard och ut på öppet hav. Uppe vid de norra öarna Wolf och Darwin som är mest kända för hajar är det faktiskt väldigt vanligt med delfiner och även när du dyker kan de titta fram bara någon meter från dig. Här kan du se stora flockar i bogsvallet under transfers mellan dykplatserna eller bara se deras grupper sakta förflytta sig över det öppna havet mot nya mat- och lekplatser. För dig som vill kombinera en fantastisk dykdestination med chansen att se riktigt vilda delfiner även när du dyker är Galapagos en fantastisk destination. I de kallare vattnen vid västra delarna av ögruppen är det dessutom ganska vanligt med de större arterna såsom pilotvalar och späckhuggare.

Bästa tiden att se delfiner: året runt

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel