EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Fotosafari i Röda Havet

av Ingvar Eliasson och UV-fotograf Jonna Bergström berättar

Fotosafari i Röda Havet

Ett spegelblankt hav och över 40 grader i skuggan. Det var 28-31 grader i vattnet och totalt gjorde vi 19 dyk under väldigt fina förhållanden. Vi var ofta den enda båten här ute på revet. En bekväm båt med bra logistik för dykning och vi hade handplockade dykguider. Sist men inte minst var vi ett härligt gäng med trevliga, taggade och fotointresserade dykare. Det här satte själva ramen för en tredje fotosafari i Röda Havet i Scuba Travels regi. Till det ska läggas att vi hade en besättning som satsade allt på att vi skulle ha det bra. Inte minst kocken var fantastisk!

Den här gången var vi två fotoguider ombord på båten. För Ingvar var det tredje gången som guide. I år ackompanjerades han av Jonna Bergström som var svensk mästare i UV-foto 2009. Tanken med att vi var två guider var bland annat att vi skulle kunna ge mer individuell återkoppling till varje deltagare.

Upplägget på fotosafarin hade tre huvudkomponenter: Korta utbildningsinslag med olika teman. Individuell återkoppling på bilder och kanske viktigast av allt, gemensamma bildgenomgångar där deltagarna visar ett urval av sina bilder och ger varandra återkoppling. Sen byggde det hela förstås på att vi kunde erbjuda mycket tid med kamera i vattnet, och att deltagarna fick bilduppdrag  som stimulerade och utmanade. För detta lämpade sig vår liveaboard utmärkt med tanke på den enkla logistiken: Dyka – äta – rigga kameror och ladda batterier – vila – dyka. Inget annat som stör!


Dykkryssningen

Årets kryssning tog oss till för oss delvis nya dykplatser på en sydligare rutt som bland annat innefattade St Johns och Abu Fandira. Vi besökte även klassiska dykplatser som Dolphin Reef och Elphinstone. Sikten var för det mesta ypperlig, och reven sprudlade av liv. Möjligen blev de som längtade efter möten med haj lite besvikna. Vattnet var nog lite för varmt, så det blev relativt få hajmöten. Men i övrigt sprudlade reven av liv! Sammanlagt 19 dyk hann vi med, varav tre nattdyk och flera mäktiga dyk i revlabyrinter med grottformationer och solljus som silade in genom öppningar i taket! Två av dykplatserna hade även vrak som erbjöd fina möjligheter att öva vidvinkelfotografing.

Nu vill vi försöka förmedla lite av resan genom en serie bilder som olika deltagare har bidragit med. Ett bättre sätt att redovisa en fotosafari tror vi inte finns. (Se galleri till höger på sidan)*


Sammanfattning av fotosafari i Röda havet

Med den här reseberättelsen knyter vi ihop säcken från ännu ett lärorikt och härligt äventyr med Scuba Travel. Det gav oss nya vänner, återträff med gamla vänner och inspiration till framtida övningar! Tack alla som var med, för att ni bidrog till att göra den här fotosafarin till Röda havet till en så rolig resa!

- Ingvar Eliasson & Jonna Bergström
 

*Alla bilder på den här sidan © gänget från fotosafarin, mer specifikt: Ingvar Eliasson, Oskar Arvidsson, Agneta Fransson, Annika Garnås, Annikki Wahlöö, Eva Holmen, Håkan Berg, Patrik Gustafsson, Peter Sandén, Roger Viktorsson, Suz Viktorsson och Linnea Arvidsson.

Översta bilden © Ingvar Eliasson.

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel