EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Fotosafari i Röda Havet

av Ingvar Eliasson och UV-fotograf Jonna Bergström berättar

Fotosafari i Röda Havet - Juli 2010
av Ingvar Eliasson

Spegelblankt hav, över 40 grader i skuggan, 28-31 grader i vattnet, nitton dyk under fantastiskt fina förhållanden, där vi ofta var enda båten på revet, bekväm båt med bra dyklogistik, handplockade dykguider, och sist men inte minst, ett härligt gäng med trevliga, taggade och fotointresserade dykare. Detta sätter själva ramen för den tredje fotosafarin till Röda Havet i Scuba Travels regi. Till det ska läggas en besättning som satsade allt på att vi skulle ha det bra, inte minst kocken!

Denna gång var vi två fotoguider på båten. För Ingvar var det tredje gången gillt som guide. I år ackompanjerades han av Jonna Bergström, svensk mästare i UV-foto 2009. Tanken med att vi var två guider var bl.a. att vi skulle kunna ge mera individuell återkoppling.

Upplägget på en fotosafari har tre huvudkomponenter: Korta utbildningsinslag på olika teman, individuell återkoppling på bilder och kanske viktigast av allt, gemensamma bildgenomgångar där deltagarna visar ett urval av sina bilder och ger varandra återkoppling. Sedan bygger det hela förstås på att kunna erbjuda mycket kameratid i vattnet, och att ge deltagarna bilduppdrag som stimulerar och utmanar. För detta lämpar sig en liveaboard utmärkt med tanke på den enkla logistiken: Dyka – äta – rigga kameror och ladda batterier – vila – dyka. Inget annat som stör!

Årets kryssning tog oss till delvis nya dykplatser på en sydlig rutt, som bl.a. innefattade St Johns och Abu Fandira, men även klassiker som Dolphin Reef och Elphinstone. Sikten var för det mesta ypperlig, och reven sprudlade av liv. Möjligen blev de som längtade efter hajmöten litet besvikna. Vattnet var nog litet för varmt, så det blev relativt få hajmöten, men i övrigt sprudlade reven av liv! Sammanlagt 19 dyk hann vi med, varav tre nattdyk och flera mäktiga dyk i revlabyrinter med grottformationer, och solljus som silade in genom öppningar i taket! Två av dykplatserna hade även vrak som erbjöd fina övningsmöjligheter för vidvinkelfotograferna.

Nu vill vi försöka förmedla litet av resan genom en serie bilder som olika deltagare har bidragit med. För ett bättre sätt att redovisa en fotosafari tror vi inte finns. (Se galleri till höger på sidan)*

Med denna reseberättelse knyter vi ihop säcken för ännu ett lärorikt och härligt äventyr med Scuba Travel, som givit oss nya vänner, återträff med gamla vänner och inspiration till framtida övningar! Tack alla som var med, för att ni bidrog till att göra detta till en så rolig resa!

- Ingvar Eliasson & Jonna Bergström
 

*Alla bilder på denna sida © gänget från fotosafarin, mer specifikt: Ingvar Eliasson, Oskar Arvidsson, Agneta Fransson, Annika Garnås, Annikki Wahlöö, Eva Holmen, Håkan Berg, Patrik Gustafsson, Peter Sandén, Roger Viktorsson, Suz Viktorsson och Linnea Arvidsson.

Översta bilden © Ingvar Eliasson.

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel