EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Bali och Sumbawa Island

av Daniel Benér

Bali och östra Sumbawa

Scuba Travels kontorschef Daniel har utforskat både Bali och östra Sumbawa Island som ligger väster om Komodo. Vill du veta mer om resan, resmålen och resorterna så kan du läsa Daniels reseberättelse nedan.

Del 1. Bali Dive Resort & Spa - Tulamben, Bali

"Ibland får vi på kontoret möjligheten att åka iväg och njuta av några av de destinationer som våra kunder åker till. Den här gången var det min (Daniel Benér) tur att ta pulsen på Bali Dive Resort & Spa. En dedikerad dykresort i Tulamben, Bali. Många av våra kunder har älskat sin vistelse här eftersom den erbjuder fin dykning, sköna dagar vid poolen och avkopplande massage. Allt till ett mycket bra pris vilket alltid är attraktivt!


Bali

Första stoppet på min kombinationsresa med Bali och östra Sumbawa är Bali.  Jag landar här på Denpasar flygplats efter en behaglig men lång flygresa (knappt 20 timmar). Vi rekommenderar våra kunder att ha minst 9 nätter på plats eftersom flygresan är så pass lång. Efter att jag hämtat upp mitt bagage går jag igenom säkerhetskontrollen. Här utanför står Nyoman Suartawan, min chaufför, och väntar på mig med en skylt.

En otroligt trevlig man som berättar mycket spännande om Bali under den 3 timmar långa transporten till Bali Dive Resort. Under normalsäsongen (oktober-november & mars-juni) och lågsäsongen (december-mars) tar transporten 2-2,5 timmar. 


Mata apor och förundras av landskapet

På vägen får jag möjlighet att mata apor och även se en hel del av de vackra risfälten som förgyller det balinesiska landskapet. Väl framme på Bali Dive Resort & Spa möts jag av personal som tar hand om mig efter den långa färden från Göteborg till Tulamben. De visar mig till mitt rum och ser till att jag kommer tillrätta. Även resortens manager Pauline tar sig tid att hälsa mig välkommen.

De stora rummen är välutrustade med allt som du behöver och håller en fin standard. Mitt rum var ett deluxe-rum med en pool framför utgången. Poolen delas med de övriga rummen i samma byggnad (totalt 4 rum). Jag slås av hur rymliga rummen är och det finns även bungalows med utsikt över havet och trädgården som du kan välja på om du är 1-2 personer som åker på resan. Om ni är en familj rekommenderar jag er att välja ett familjerum som har en dubbelsäng samt en enkelsäng. De här rummen är extra stora och rymliga så det är inga problem att ta in ytterligare en extrasäng så att man kan bo 4 personer i rummet.


Fantastiska soluppgångar

En dag bör du gå upp strax före kl 6 för att bevittna den fantastiska soluppgången. Ljuset växer sig starkare för varje minut som går och himlen skiftar från rött, orange och gult. Till slut tittar solen upp över horisonten och efter endast 5-10 minuter har solen “skuttat” över horisonten och börjar värma upp landskapet. Otroligt vackert och förgyller resten av din dag!

Frukosten serveras varje morgon från kl 7 och du väljer från en à la carte meny. Det känns skönt att slippa frukostbuffén, och att få möjlighet att välja olika typer av frukost varje dag känns lyxigt. Efter frukosten vid kl 8 är det dags för dykning (du bestämmer dock själv när du börjar dyka)!


Dykdags

Dykningen är mycket avkopplad. Vart du kommer dyka nästkommande dag görs upp med dig som kund dagen innan; du bestämmer var och när dyken ska göras. När all pappersexcercis är avklarad och hyrutrustningen är testad är det dags för dykningen. Du behöver aldrig bry dig om din utrustning utan den tar personalen hand om. Du hoppar bara upp på bilen som tar dig till dykplatsen.

Väl framme vid dykplatsen tar bärare emot utrustningen och bär den ner till stranden där de sätter ihop den åt dig. Det är därefter lätt att ta sig från stranden och påbörja sin dykning. På vissa dykplatser behöver man ta en dykbåt ut för att komma till dykplatser som ligger lite längre ut. Dagarna förgylls av vackra dyk och min dykguide Sas ser till att jag får se så mycket av undervattenslivet som möjligt.


Muckdiving och koraller

Dykningen är en blandning av muck- och korallrevsdykning. För dig som inte vet vad muck diving är, innebär detta att du simmar över den svarta lavasanden och letar efter de små underliga djuren som bor där. Nakensnäckor, räkor, krabbor, muränor osv. Korallreven är på många ställen mycket vackra och har stora fiskstim runtomkring sig, vilket alltid är skönt att se eftersom det tyder på ett hälsosamt rev.

Jag rekommenderar dig att testa husrevet som är rakt ut vänster från dykcentret. Det är ett litet rev som innehåller en stor mängd djurliv och är ett lagom dyk att avsluta sin dag med. Vi ser 3 stycken ribbon eels på ett och samma dyk vilket är riktigt trevligt. Självklart ska du även göra ett dyk på det kända vraket Liberty som endast ligger 5 minuter från dykcentret.


Liberty wreck, Balis mest kända dykplats

Runt vraket kan du få se en familj med humphead parrot fish som patrullerar vraket samt bläckfiskar, stora groupers och sköldpaddor. Vraket i sig är fortfarande spektakulärt trots att det har legat där i många år. Jag rekommenderar även att göra en heldagsutfärd till Amed eftersom dyken där erbjuder större korallrev. Här får vi även se revhajar.

Efter en stunds vila efter dykningen tar jag mig en välförtjänt massage (tänk på att inte boka massage för nära inpå dykningen) som är så billig att det är svårt att låta bli. Även om du inte är van vid massager rekommenderar jag dig att testa detta när du är här, och jag lovar att du inte kommer att bli besviken. Nu efteråt önskar jag att jag hade hunnit med fler av dem!


Ingen tid för landturer tyvärr

För dig som vill finns det många olika utfärder man kan göra ifall man vill ha en dykfri dag. Bland annat kan man besöka ett av de många templen som finns i trakten eller bestiga den aktiva vulkanen Mount Batur. Jag hade tyvärr inte tid för någon av utfärderna eftersom jag prioriterade dykningen över allt annat! Men om du vill bestiga vulkanen får du tänka på att du inte får dyka dagen innan eftersom toppen ligger på 1 700 meter över havet.

Du kommer påbörja bestigningen runt kl 2 - 3 på morgonen för att hinna upp till toppen lagom till soluppgången, det gäller att du är morgonpigg eftersom du blir upphämtad på hotellet kring 1 på morgonen. Du är tillbaka på hotellet strax efter lunch. Se till att ha ett par riktigt bra vandringskängor och du bör ha en bra grundkondition.

På Bali Dive Resort & Spa blir du riktigt bortskämd till ett attraktivt pris som gör att det är värt att komma tillbaka flera gånger och utforska fler platser kring Bali och östra Sumbawa med mera i Indonesien. Något som jag väljer att göra härnäst på min resa…"


Del 2. Kalimaya Dive Resort - East Sumbawa Island

"Nu är det dags för ett litet äventyr. Det är inte bara Bali utan också östra Sumbawa som ska besökas. Genom ett par kontakter har jag fått nys om en helt ny dykresort som byggts upp på östra Sumbawa Island. Enligt dem ska resorten vara något alldeles extra. På ön finns i skrivande stund inga andra dykcenter och det har gjort mig misstänksam, varför finns det inga andra dykcenter på ön? Är dykningen verkligen så bra om det inte finns några andra dykcenter? Frågorna var många men svaren var få så jag bestämmer mig för att förlänga min vistelse i Indonesien och besöka Kalimaya Dive Resort för att bilda mig en egen uppfattning.

Efter en mycket avkopplande vistelse på Bali Dive Resort & Spa är jag spänd av förväntan över den stundande dykäventyret. Steg två på resan där jag kombinerar Bali och östra Sumbawa är Kalimaya resort längre österuti Indonesien.
Från Denpasar på Bali tar jag ett propellerplan som tar mig raka vägen till Bima (huvudstaden på Sumbawa Island). Vi rekommenderar att ha minst en säkerhetsnatt mellan det internationella flyget och inrikesflyget, såvida du inte har några dagars vistelse på Bali innan Sumbawa Island.


Ankomst till Bima och Sumbawa Island

Flygplatsen på Bima är liten och består egentligen bara av en asfalterad väg och ett hus som verkar som terminalen. När jag hämtat upp mitt bagage möter jag upp med min chaufför och vi åker iväg mot resorten. Bilresan tar oss över bergen genom slingriga serpentinvägar. Jag inser snabbt att detta är ett mycket fattigt område då husen snarare är skjul och sophanteringen har mycket övrigt att önska.

Efter 2 timmars färd kommer vi fram till havet. Jag är nu spänd av förväntan över vad som kommer att möta mig. Efter att vi åkt igenom en mycket enkel fiskeby där mängder av barn möter minibussen när den åker längs med gatorna så åker vi upp på en enkel jordväg som jag först upplever vara en cykelväg. Vägen är full med hål och det blir en skumpig tur. Chauffören vänder sig glatt om och säger “only 1 km left!”. Jag tänker för mig själv “är detta verkligen rätt? Har jag hoppat in i fel bil?”.

Det enda som känns rätt är att vi är nära havet annars känns det väldigt konstigt. Efter ett par minuters skumpande kommer bilen över en brant kant och då ser jag en idyllisk vik breda ut sig, det är Kalimaya Dive Resort.


Framme vid Kalimaya

När bilen stannat blir jag mottagen av personalen. Det känns det som man stigit in i en helt annan värld efter det jag upplevde under bilfärden hit. En ren idyll med 6 stycken vackra bungalows som ligger precis vid havet med en mycket fin byggkvalitet med tanke på att vi nu är mitt ute i ingenmansland. Det känns som man har kommit till paradiset efter alla intryck man fick under bilresan.

Stuart och Tegan som är managers för dykcentret tar emot mig och ser till att jag kommer tillrätta. De är otroligt sociala och säkerhetsmedvetna vilket skapar ett lugn direkt hos mig efter den långa resan. Jag har fortfarande svårt att släppa att de har lyckats bygga detta boutique resort på en sådan avlägsen plats och till en sådan pass hög standard. Vid huvudbyggnaden finner man lobbyn, matsalen, relax-området och saltvattenpoolen.

Vi sätter oss ner för att avnjuta middagen tillsammans. Alla måltider avnjuts tillsammans vid ett långbord vilket skapar en mycket mysig stämning, och man får möjlighet att träffa och bekanta sig med övriga gäster.


Bra mat

Eftersom du kan köpa enbart 1 sängplats på resorten, likt en liveaboard, fungerar det mycket bra att åka till den här resorten på egen hand utan att känna dig exkluderad. Du kan självklart betala för att få ett enkelrum om du skulle föredra detta. Eftersom resorten ligger så pass avlägset finns det inte möjlighet för dem att tillhandahålla en à la carte-meny. Därför får du välja dagen innan vad du vill äta följande dag.

Till lunch väljer du mellan två förrätter och två huvudrätter och till middag är det likadant. Till middagen tillkommer även en dessert. Maten är otroligt god och vällagad vilket leder till många tysta stunder när maten serverats, eftersom alla njuter av den goda maten.

Hittills har allt fungerat smärtfritt och resorten håller en god standard, men jag är fortfarande spänd inför dykningen. Kommer den att hålla måttet, eller kommer den inte vara värd den långa resan? Förväntansfull hoppar jag i dykbåten min andra dag vid kl 8, och vi sätter av mot vår första dykplats som ligger ca 45 minuter bort. Det är en ganska skumpig färd ut eftersom vi behöver passera öppet hav för att nå dykplatsen. Efter en genomgående säkerhetsgenomgång och beskrivning av dykplatsen är det äntligen dags för att hoppa i havet.


Var det bra dykning?

De bästa korallrev jag någonsin har sett, mångfalden är helt enastående och storleken på korallerna är häpnadsväckande. Jag kan inte säga att jag har varit en dykare som är speciellt fascinerad av koraller men här kommer en vändpunkt i mitt liv som dykare. Att få se så här pass hälsosamma rev är en sann fröjd och få avnjuta dem helt ensam med en liten dykgrupp gör upplevelsen helt fantastisk. Under veckan på Kalimaya Dive Resort stöter vi endast på en enda passerande liveaboard, annars är vi helt ensamma på alla dykplatser. Det finns få sådana här platser kvar på jorden.

Varje ny dykplats som vi besöker ger fler och fler intryck och det känns som att revet gör allt för att imponera på oss dykare. Vi får se fiskar som jag aldrig har sett innan; flera olika Rhinopia, Ghostpipe fish, en uppsjö av olika nakensnäckor, Frogfish, mängder av krabbor, Cat shark, reef shark. Det finns även möjlighet att se mantor, men det är tyvärr ingenting jag får uppleva.


Upplägget på dykningen

Dykningen är upplagd så att man åker ut kl 8 på morgonen för att genomföra 2 stycken båtdyk. Väl tillbaka på resorten kring kl 12-13 intas den gemensamma lunchen och sedan är det fritt fram för dykning på egen hand på husrevet. Husrevet är helt otroligt och bjuder på så mycket mångfald att det är svårt att greppa.

Jag genomför ett nattdyk på husrevet som jag skulle vilja benämna som mitt bästa nattdyk någonsin! Dykguiden Sam är helt otrolig när det gäller att hitta de mest konstiga små varelserna. Det är ett bra tips att hålla sig i närheten av honom. Ifall du känner att det är nog med dykningen så vill jag tipsa om att läsa en god bok i någon av de cabanas (liggbord med myggnät och tak) som finns eller att bara ta en liten eftermiddagstupplur.

Resorten håller för närvarande på att byggas ut med ytterligare 4 stycken bungalows. Dessa kommer att passa utmärkt för familjer eftersom de byggs som 2 bungalows som ligger vägg-i-vägg. När de här bungalowerna är klara kommer resorten klara av att husera 20 stycken gäster totalt. De är också i färd med att bygga upp ett dykcenter med ett eget kamerarum som är planerat att vara klart i januari - februari 2018.


För vem passar Kalimaya Dive Resort?

För dig vill uppleva otroligt fin dykning och boende i ett fint boutique dykresort så är detta perfekt. Du måste vara beredd på att det är en lång transport att ta sig till Sumbawa Island. Det kan vara en bra idé att ta några dagar i Bali som en mellanlandning. Bali Dive Resort & Spa är då ett utmärkt sådant stopp.

Du kan åka som ensam resenär, i par eller grupp och få samma fina upplevelse. Eftersom måltiderna intas tillsammans kommer en härlig gemenskap infinna sig och upplägget liknar mycket det du finner på en liveaboard. Kombinationen av Bali och östra Sumbawa här blir en fantastisk upplevelse.


Viss vana vid starka strömmar är nödvändigt

Som dykare bör du känna dig bekväm med strömmar. Stundtals kan strömmarna vara mycket starka och en revkrok är ett måste. För att kunna dyka på samtliga dykplatser behöver du vara certifierad som Advanced Open Water (eller liknande) och genomfört ca 50 dyk och några av dem i strömt vatten. Personalen på plats bestämmer vilka dykplatser som är lämpliga för dig.

Ifall du inte känner för att testa de dykplatser med mest ström så behövs enbart 30 dyk och Advanced Open Water-certifikat. Under hösten 2017 kommer dykresorten att införskaffa ytterligare en dykbåt. Det gör att valmöjligheterna ökar för dig som vill genomföra enklare dyk eller mer strömma dyk. Det är viktigt att nämna att enklare dyk inte innebär sämre dykning, dykningen är fortfarande fantastisk på de dykplatser som inte har lika mycket ström.


Säsong och bokning

Eftersom östra Sumbawa Island är en ny destination håller säsongen fortfarande på att utvärderas. Men regnperioden ligger mellan december-mars och då skulle jag inte rekommendera att du åker dit. Mellansäsongen ligger mellan mars-maj samt oktober-november och högsäsongen ligger mellan juni-september. De här säsongerna har jag som sagt baserat på regnet. Om man tittar på vinden så blåser det som mest under den tiden det regnar som minst, så om man vill ha lite vind så ska man åka i mellansäsongen då vinden avtar.

Jag hoppas att vi får möjlighet att hjälpa dig med en liknande resa med kombination Bali och östra Sumbawa som jag nu fått uppleva och tveka inte att höra av dig ifall du skulle vilja få en fullständig offert på detta resmål." 

Text av: Scuba Travels Daniel Benér

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel