EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Anilao - ett dykparadis ett stenkast från Manila

av Per Lagerberg

Anilao - dykresa till paradiset
 

För dig som har viss resvana så skulle jag våga sticka ut hakan och säga att likaväl som att åka till New York på en långweekend så varför inte lägga på några timmar och flyga åt andra hållet till Manila. Det är inte många timmar som skiljer faktiskt, med rätt flygbolag och rutt, i alla fall inte om du är tvingad till ett flygplansbyte. Jag har provat att åka till Anilao - en dykresa till paradiset och det fungerar faktiskt väldigt bra.

Tänk dig då att kunna åka till Manila och Filippinerna för en veckas skön dykning i ett verkligt paradis eller säg 9-10 dagar utan att behöva tänka på långa transporter och stora avstånd till dykresorter. Straxt söder om Manila, Filippinernas megahuvudstad med över 10 miljoner invånare och ett brutalt myller av trafik, bara ett par timmars bilfärd ligger Anilao vid Mabini Bay. Vägen hit är ganska rakt på och de två timmarna går rätt fort. Möjlighet att göra stopp på vägen finns för såväl mat som toalettbesök. Mabini är en halvö i provinsen Batangas och här bor du direkt vid havet med mängder av dykplatser direkt inpå knuten och även mer avlägsna platser går att besöka om väder och vindar tillåter men det är något som får bokas på plats.

Mabini Bay

Området är oerhört rikt på marint liv. Här finns goda chanser att uppleva och se många märkliga djurarter som sällan ses på andra platser. Möjlighet att göra landturer och någon timme bort finns och också möjlighet till besök till shoppingmalls mm. Området är stort så även om det finns många resorter så känns det absolut inte trångt här och dykningen är väldigt varierande. 

Mabini Bay ligger i provinsen Batangas, på den södra delen av huvudön Luzon, straxt söder om Manila. Batangas är ett välkänt namn för dykare som genom åren passerat här på väg till det genom åren populära och omskrivna Puerto Galera på ön Mindoro. Nu är det sen några år ännu lättare att komma till riktigt vass dykning och du slipper vänta på båt eller färja och kan istället åka direkt till Anilao/Mabini på bara ett par timmar direkt från flygplatsen.

Här ligger idag flera resorter av varierande standard. Många lockar till sig dykare från Manila som åker hit på helgerna för att undvika storstadsbruset och få några dagars frisk luft och avkoppling och uppleva den fantastiska dykningen som finns här. Jag var här på ett kort besök till en av resorterna. En underbar resort med hög standard och fantastisk mat och med magiska solnedgångar på menyn och fick en smak av ett verkligt paradis och för grupper med dykare är det här en resort jag verkligen kan rekommendera. 

Solitude_17

Vår dykresort

Direkt när vi kommer till resorten välkomnas vi av personalen och resortens manager, Pernilla från Sverige, och vi skriver in oss och tar oss till vårt rum. Nästan alla rum har utsikt mot havet, det är bara ett par stycken som inte har det men i gengäld finns en skön uteplats utanför dessa med soffor och lugn och ro.

Vi öppnar dörren till vårt rum och känslan är direkt "wow vad fint!". Kaklade golv, modern design, sparsamt möblerat, TV, aircon, kaffekokare, ett riktigt fräscht duschrum som erbjuder väldoftande handdukar, duschkräm, tvål, shampoo och gigantiska speglar. 

Sängen är kingsize i alla rum men alla rummen kan göras om till två enkelsängar. En stor TV på rummet med massor av olika kanaler i utbudet, flera internationella nyhetskanaler, filmkanaler, musik och naturligtvis ett stort urval av filippinska såpor och annat.

Balkongen erbjuder en härlig utsikt över havet, sittstolar och ett bord erbjuder skön avkoppling och alla rummen har detta. De lite större sviterna högst upp har lite större yta och större balkong men annars är standarden samma och genomgående hög.
Någon av de filippinska gästerna som varit där före oss hade klagat på utsikten för det stod ett stort träd i vägen för dem och de kunde "inte se havet"...... trädet som står här är det som ger resorten sin speciella karaktär och bidrar till harmoni, erbjuder skön skugga och att ta ner det vore en skymf men men ... smaken är olika och havet syntes mer än väl på nära håll.

Solitude_1
Restaurangen

När vi kommit fram är det dags för lunch. Restaurangen är mycket inbjudande och superfräsch, större delen är under tak, inglasat med blommor i taket som nog kommer att bli en liten mysig djungel inom kort, vadderade plattor i taket som smälter väl in i inredningen gör att ljudet dämpas effektivt och slammer från köket, pratande gäster, och annat som kan låta eller störa skärmas effektivt av och känslan av total avkoppling sköljer som en skön varm våg över oss. Genom glasrutorna ser vi poolen och det stora Acaciaträdet och på andra sidan ligger dykcentret och dykbaren.

Yttre delen av restaurangen har inget tak men här sitter du och njuter av samma utsikt och även ut över havet. Sikten i vattnet när havet ligger blankt är lockande och jag ser botten en bra bit ut..... mmm känslan att snorkla eller dyka här för att se vad som dyker upp tar redan grepp om mig och jag längtar ut i havet. Inne i matsalsdelen fångar två stora TVskärmar uppmärksamheten och bildspel med dykning. Också bilder från systerresortern i Indonesien eller någon av deras två superfina liveaboarder visas. De lockar verkligen till mer resor. Ibland spelar man musik och även det gör att avkopplingen blir total.
 

Maten är väldigt bra

Maten då.... underbar! En meny med starters, sallad eller soppa, varmrätter av olika slag, såväl filippinska rätter som mer internationella och sen en liten dessertmeny till det. Vin, alkohol, softdrinks med mera finns på drinklistan. Här finns nog mat för alla. Har du speciella önskemål om vegetariskt, veganskt eller allergier att tänka på så löser de detta. Säger du till innan du kommer hit kommer de att vara än mer förberedda. Vi sitter snart och njuter av en fantastisk räksallad med pomelo som fräschar upp och vattnar smaklökarna. Efter det sen en krämig och välsmakande chicken quesadilla och till det då utsikten över havet och efter en stund infinner sig den där riktigt sköna semesterkänslan.

Menyn finns både på pränt och som QR-kod så det är lätt att ta med menyn till rummet och bestämma i förväg vad du vill ha till varje måltid. Sen att det är framtaget pga rådande pandemi där all form av kontaktyta försöker minimeras spelar ingen roll. Efter maten är det dags för en tupplur efter en lång resa och mat i magen.

Ett besök till dykcentret

Dykcentret är riktigt bra. Kompressorerna står nära entren till resorten i ett helt ljudisolerat rum så de hörs inte ens där. Kompressorerna är moderna och man har dragit luftledningarna ner till dykcentret och där finns fyra gigantiska tankar som luftbankar. De kan fylla en flaska på 60 sekunder och när du jobbar med luftfyllning så hörs inte ett ljud här. Gott om flaskor, både luft och nitrox finns och INT eller DIN kan du också välja. Viss utrustning för teknisk dykning, hyrutrustning, lampor, datorer och annat finns också och allt är i väldigt bra skick.

Direkt vid dykcentret finns ett par duschar, stora rymliga sköljkar, gott om plats att hänga upp utrustning att torka och ett tiotal steg ner för en trappa ligger stranden och här är båtarna "parkerade" för att snabbt och lätt komma ut till dykplatserna.

På andra sidan poolen finns ett kamerarum, kanske inte bara ett kamerarum utan "THE KAMERARUM".
Stora arbetsytor, gott om plats, eluttag, luftkonditionering som är tillräcklig för att torka hela rummet, till och med ett torkskåp finns här för till exempel, våta linser och annat. Direkt vid kamerarummet finns en kamera lounge, där kan du sitta i bekväma soffor och titta på TV, dina nytagna bilder, här håller man briefings eller visar bilder från dagens dykning.

Här kan till exempel barnen vänta och se barnprogram medan du tar hand om och vårdar din kamera. Du hittar också ett litet bibliotek, Självklart med böcker om marint liv men även vanliga böcker för lån/byte som är så vanligt numera i världen.

Utanför kamerarummet finns gott om förvaringsplats för dykutrustning också och även ett stort utrymme med duschar och toaletter. Ibland kommer gäster från Manila på besök över dagen och de vill kunna duscha och byta om efter ett par dyk och här finns den möjligheten. Självklart är det tillgängligt även för resortens gäster.


Dykbaren, solnedgångar och chokladmousse

Dagen går, klockan är tjugo över fem och det börjar bli dags att ta sig ner mot dykbaren. Här vid en upphöjd terass ovanför poolen ser du alla rummen, restaurangen, poolen och naturligtvis ut över havet. Här kan du sitta och koppla av efter dagens dykning och njuta av en kall öl, en svalkande coca cola eller en avkopplande drink. Du kan njuta av det skådespel som nästan varje kväll året runt utspelar sig på himlavalvet. Anilaos omtalade solnedgångar!

När solen går ner och det fräser till i havet, sista strålen glimmar till och den gröna blixten visar sig för att sen övergå till en allt mer färgsprakande pallet i orange, rosa, violett, ljusblått, gult, rött i en magisk blandning och du sippar på din drink och njuter av vänners sällskap är det ren magi. Det är verkligen något att koppla av och förunnas av. Du har varje kväll att hoppas på nya scener innan nattens mörker lägrar sig.

Det har blivit mörkt och det är dags för middag och höjdaren, efter en riktigt bra vegoburgare, för dagen efterrätten, chokladmousse. En chokladmousse jag skulle kunna åka tillbaka till resorten om och om igen för att njuta av. Jo den var faktiskt så bra. Än en gång "I'm in heaven". Medan jag njuter av sista skeden och klurar på om jag får slicka ur skålen.......

Solitude_8
Frukost, starten på en bra dag

Nästa dag är det frukost, bra frukost där du kan välja mellan många olika alternativ. Så många att du kan prova alla på en dryg vecka och inte ha samma en enda dag. Japansk, kinesisk, filippinsk, western style, omelette, pannkakor, frukt med flera. Jag måste bara rekommendera deras eggs Benedict som var verkligt bra. Fräscha grönsaker som i sig själva var så bra att äggen knappt behövdes. Till det sen ägg med hollandaisesås och jag lyxade till det med lax istället för skinka. En fantastisk start på dagen. Inklätt i ljudet från vågor som skvalpar in över stranden, havsbrisen och doften av kaffe och vällagad mat. Svårt att starta dagen bättre innan det är dags för dykning.

Dykningen

Dykningen i Anilao är mycket varierad och här finns mängder av dykplatser. Inte som i Puerto Galera där dykplatserna är relativt lika och ligger på varandra. Här är de istället väl utspridda och versatila. Väggar, vrak, sandbottnar, korallträdgårdar, slopes, ibland strömt och ibland stilla. För fotograder är Anilao en dykresa till paradiset. Här har dokumenterats över 500 olika arter av nudingar, (nakensnäckor). Mängder med bläckfisk av alla tänkbara olika sorter, mimic, wonderpus, blåringad, flamboyant och många fler. Märkliga fiskar, frogfish, skorpionfiskar inklusive Rhinopias, ghost pipefish, gobies, blennies. Men här finns ibland även stim med spadefish (batfish), ibland barracudor eller tonfisk. Även rockor av olika slag inklusive mantor som ibland ses passera i det blå. 

Kort sagt dykningen är väldigt bra och nästan vad som helst kan visa sig här. Makrolivet är det som gjort Anilao populärt och känt men nu börjar även blackwater diving komma som en trend. Även detta erbjuds på resorten. Det är över 600 meter djupt här i Mabini Bay, bara 5-6 minuter ut med båt. Resorten kan erbjuda även den här typen av dykningoch även bonfire dyk. Säg till i förväg vad du önskar om du har särskilda önskemål så kan de fixa i stort sett allting. Resorten är verkligen gjord för dykning och upplevelser i havet . För dig som reser i mindre grupper är det helt idealt då allt är nära.

Solitude_Pool_bar_5
Mer om resorten och Anilao

Resorten är egentligen relativt liten, det är endast ett drygt 20-tal rum, men ändå känns det väldigt rymligt. Vill du ha lite avskildhet går det att hitta. Du kan sitta på din balkong och ända vara med gänget som sitter vid poolbaren eller i poolen. Du kan se eller höra dem om de är i restaurangen så för grupper är det här en helt fantastisk resort och ett idealt ställe att lägga en dykresa till eller som en del av en längre vistelse i Filippinerna. Förutom dykning går det att arrangera landupplevelser också, det är bara att prata med personalen så ordnar de detta.

Anilao är en pärla - en dykresa till paradiset. Ändå så nära en mångmiljonstad, ändå är du ute vid havet och upplever lugn och ro och frisk luft. Framförallt också fantastiskt bra dykning. Endast ett par timmar bort från Manila flygplats. Resorten är väldigt bra, modern, fräsch och på rätt plats och med möjlighet att göra din dykresa till något extra. Varför inte kombinera med deras egen liveaboard eller med en annan resort i Filippinerna.

Det skulle faktiskt gå att flyga hit för en veckas dykning likaväl som vi flyger till Karibien eller Maldiverna. Ja det är lite längre men väl värt det. Jag ska tillbaka, hoppas kunna åka med en grupp hit och uppleva Mabini/Anilao med dig och andra. Om inte för dykningen så för den där fantastiska chokladmoussen! Anilao är verkligen - en dykresa till paradiset. Vill du åka hit på egen hand så kontakta Scuba Travel här.

Solitude_Resto_9

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel