EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

Anda - WOW!

av Per Lagerberg

Anda i östra Bohol, Filippinerna - 
av Per Lagerberg

Anda, östra Bohol – fantastiskt, varierat och paradisiskt.

Wow, haha!! Ett mottagande och ”Välkommen hem!” som jag aldrig upplevt tidigare!

Efter en färd genom lummig grönska och fått se hur vacker och faktiskt rätt oexploaterad ön Bohol (än så länge, mycket är på gång här) är så kommer jag fram till en liten grusväg och efter några hundra meter passerar vi vakten som meddelar resorten att jag är på ingång.
Jag kliver ur bilen och har framför mig ett par rejäla trädörrar som öppnas av två flickor som glatt önskar mig välkommen, det känns lite overkligt faktiskt, lite hollywoodglans över det hela och nästan en smula overkligt! Jag skrattar inombords och får en cocosdrink (Boco-juice) serverad innan jag blir ledd ner till den kombinerade receptionen/baren och sen leds vidare genom lummig grönska till mitt rum som är väldigt stort och rymligt, snyggt designat och det känns väldigt lyxigt utan att vara överdådigt. Ett rus av lycka sköljer över mig när jag går ut på balkongen och tittar ut över havet och den härligt gröna omgivningen som omger resorten, det är så här det ska vara!!

20180308_153713

Anda på sydöstra Bohol är inte så exploaterat som många andra dykdestinationer i Filippinerna ännu. Resorten är lyxig och naturen finns hela tiden tätt inpå. Man har medvetet inte öppnat upp utan tänkt på att bevara naturen så mycket som möjligt.

När jag kommer ner till restaurangen har jag min egen plats och den är ”min” under mina dagar här. Sitter ner och blickar ut över den härliga infinitypoolen som är snyggt byggd och ligger mycket vackert och sen utsikt vidare ut över havet. Maten jag beställer är bra, lite onödigt ”piffig” meny i min smak men det smakar riktigt bra efter en halv dags resande.

Nästa dag är det frukost och sen dags för dykning. Dykcentret ligger nere vid stranden och vilken strand sen.

Helt privat för resorten, vit sand och vackert inbäddad mellan kalkstensklippor skulle den få vem som helst att tänka på paradiset. Vi åker ut med en av deras bangkabåtar och de följande dagarna är det riktigt härliga upplevelser med blandat stort och smått. Allt från valhaj, revhajar, sköldpaddor till små bläckfiskar och nakensnäckor och dykningen är väldigt varierad och fina rev.

Platta sandbottnar, strömt, lugnt, väggdyk i en härlig blandning och här känner jag att nog vem som helst kan hitta något som verkligen tilltalar. Själv fastnar för väggarna där en underbart vacker leopardfläckad anemon sitter på piskkorallerna och här lever en räka som jag aldrig sett tidigare vilket gör hela resan hit värt tiden.

20180308_150311
20180308_142214

Sista kvällen är det dags för drinkar på stranden. Ett stilla regn faller och jag undrar om det kommer att bli någon drink utomhus när jag sitter på balkongen och summerar intrycken från den här härliga platsen. En timme innan vi ska ses så avtar regnet och när det är dags tar jag den korta promenaden ner och det doftar fräscht och ”nyregnat” och känns riktigt uppfriskande.
Nere vid stranden sitter vi och summerar dagen och pratar lite om livet och när solen gått ner tänds stjärnhimlen sakta upp och är helt magisk. Inga ljusföroreningar här som förstör och intrycket att vara en liten liten människa mitt i ett väldigt universum får mig och övriga att bara sitta lugnt och tyst och stirra upp i himlen. Vintergatan är allt för sällan man ser som den ska upplevas men här vid Amun Ini resort på stranden infinner sig ren magi.

Det här är riktigt bra boende och avkoppling för dig som njuter av livet och vill ha bra men inte för avancerad dykning. Är turen med så kan nog nästan vad som helst dyka upp i havet och vill du ta en dag med bara avkoppling så är det en väldigt skön plats att hänga på. Solstolarna vid poolen kan jag rekommendera!!!

20180308_151029

Welcome!! Jilo kommer ut och hälsar oss välkomna med öppna armar och ett härligt leende precis som de flesta här i Filippinerna. Min man är inte här ännu men han kommer straxt.
- Vill ni ha en kopp kaffe eller något att dricka medan ni väntar?? Frågar hon och tar oss till den lilla baren/restaurangen som ligger högt över havet och med en härlig utsikt.
Vi pratar lite och vinden fläktar skönt medan ett glas kallt vatten får kyla insidan. Ralf kommer snart och han visar oss runt på den lilla resort J&R Residence.
Resorten är liten men väldigt mysig och här finns bara 5 rum i dagsläget men det kommer att bli något eller ett par till. Rummen är enkla men funktionella och har det som behövs för att bo och alla rummen skiljer sig något från varandra.

De flesta rummen vetter mot havet utom ”the bamboo house som ligger på framsidan men det är knappt 20 meter till restaurangen och poolen så inga konstigheter.
Allt är nära och utsikten över havet är underbar. Det är många trappor men är man som jag på sight inspection så är det bara att ”klättra” och finna sig i det.

20180308_151106

Nere vid stranden är det lugnt och skönt och straxt ovanför finns en liten tiki hut där det erbjuds massage med havsutsikt, blir riktigt sugen men jag känner att tiden inte riktigt räcker till. Vi går upp igen och nu bjuds vi på lunch. Några gäster har kommit tillbaka från sin dykning och de ligger nu och vilar vid den lilla poolen. Ser rätt behagligt ut måste jag säga, skulle lätt kunna se mig själv där.
 
Maten är bra och det är väldigt stillsamt då det är så få som kan vara här samtidigt. Många som åker hit väljer att komma tillbaka för den lugna känslan och för att det är så familjärt.
Boka i tid! säger Ralf, minst tre månader i förväg brukar det vara fullt annars, särskilt under högsäsong. Även om de flesta inte stannar så länge så är det såklart information jag suger i mig!
Vinden fläktar och min chicken curry smakar bra och det hettar i munnen av grön chilli. Skönt att lugna ner smaklökarna med lite glass efter maten och sen är det lite kallprat medan vi njuter av lugnet och utsikten över ett nästan spegelblankt hav.

Dykning erbjuds inte direkt på resorten, det är ”grannarna” Amun Ini som sköter det åt J&Rs gäster.
Det är bara 10 minuter bort med bil och inga konstigheter och man behöver inte släpa dykutrustning utan det är helt ok att ha den kvar på dykresorten. Ett ypperligt alternativ för dig som vill spara lite pengar skulle jag säga. Frukost erbjuds att boka i förväg och även landturer går att boka samt då dykningen.

20180310_075825

J&R är en liten resort men med väldigt skön atmosfär och väldigt lugnt och stilla som det mesta verkar vara i den här regionen, Anda. Ingen stress utan ren avkoppling och väldigt väldigt bra dykning. Här finns även mycket att uppleva för dig som inte dyker. Utflykter och sköna vyer och allt i ett lugn som är svårt att hitta på många platser i Filippinerna även om det finns gott om pärlor som Anda

En skön kombination är Anda med någon annan del av Filippinerna och jag skulle lätt kombinera det med Anilao som ligger söder om Manila och sen ta flyget hit för en veckas dykning och avkoppling.
Transfern är bara två timmar med bil och det går flera flyg om dagen så lätt att kombinera.

Upptäck Anda och gör det nu, det här är en region som kommer att växa de närmaste åren på gott och ont så klart. Här är väldigt lugnt och avkopplande ännu och dykningen är fantastiskt bra och varierande. Jag skulle kunna säga att hit kan du åka mer eller mindre året runt faktiskt och ha en riktigt bra semester och med väldigt bra dykning. Säsongerna spelar inte så stor roll, det är nog alltid bra här.

20180311_063404
20180308_150532_2

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel