faq liveaboard

Om dykning från en liveaboard


Informationen här gäller i första hand för resor till Röda Havet men mycket stämmer överens med upplägget på våra liveaboardbåtar runt om i världen. Fråga gärna oss om du har specifika frågor.

Hur många dyk har jag möjlighet att göra på en dag?

Normalt brukar man göra tre dyk per dag, men ibland är det möjligt att göra fyra dyk. På vissa dykplatser är det inte möjligt att göra nattdyk, t.ex. Brothers Islands. Det är alltid upp till kaptenen eller dykguiden att bestämma hur många dyk som görs.

Kan ni berätta lite om dykguiderna ombord?

Det är normalt två dykguider ombord på båten och de har lång erfarenhet av dykning samt stor kännedom om dykplatserna ni kommer att besöka. Nationaliteten på guiderna varierar. Vi kan inte garantera vilka guider som kommer att vara på respektive båt vid specifika avgångar.

Dykguiderna ger gästerna en fullständig genomgång/ briefing inför varje dyk. Varje dykpar ansvarar för sin egen säkerhet och dykguiderna är med i vattnet för att öka säkerheten, visa vägen och för peka ut intressanta saker under vattnet. 

Eftersom dykguiderna gör många omfattande dyk varje vecka, är det ofta bara en guide i vattnet åt gången på vissa dykplatser. Kom ihåg att det också är en viktig del av dykguidernas jobb att vara ytvakt.

Vad behöver man för certifikat för att åka på en liveaboard?

Områdena runt Brothers Islands och Daedalus Reef är marinparker och därför reglerade av Egyptens regering. För att dyka på Brothers och Daedalus måste man ha minst 50 loggade dyk och vara advanced open water diver eller motsvarande.

Vi rekommenderar generellt att man har minst 20 loggade dyk, samt att man även är advanced open water diver för att kunna få ut det mesta av sin dykresa. Det finns ofta möjligheter att gå en vidareutbildning ombord men det måste bokas i förväg.

Var finns närmaste tryckkammare då man åker på Liveaboard?

Det finns inte alltid en tryckkammare inom rimligt avstånd från där båten befinner sig. Det är därför alla ska hålla sig till de gränser som guiderna anger. I Egypten så finns det flera tryckkammare och även det finns även Marine Rescue Squad som är stationerad i Egypten. I Sudan finns det inga tryckkammare överhuvudtaget så dyk försiktigt.

Jag har inte dykt på länge, kommer vi att göra ett check-out dyk?

Samtliga dykare, oavsett erfarenhet eller datum för senaste dyket kommer att göra ett check-out dyk. Då kommer dykguiden bl.a. att kolla att ni är rätt avvägda och även se att ni har kontroll över er flytkraft och grundläggande dyktekniker.

Kommer all dykning att ske i grupp eller finns det möjlighet att dyka i par?

Detta är upp till dykguiderna och er själva att bestämma. Alla dykare rekommenderas att dyka i par, och sen kan man välja om man vill dyka med gruppen eller lämna lite avstånd emellan. 

Hur ser en vanlig dykdag ut på en Liveaboard?

En vanlig dykdag på en liveaboard kan se ut ungefär så här: 

 • 05:30  Wake up call! Dags för lite kaffe och dykgenomgång
 • 06:00  Första dyket för att se hajar och andra morgonpigga fiskar
 • 07:45  Frukost
 • 10:00  Andra briefing
 • 10:30  Andra dyket
 • 12:00  Lunch
 • 14:00  Tredje briefing
 • 14:30  Tredje dyk
 • 16:00  Mellanmål serveras
 • 17:30  Fjärde briefing
 • 18:00  Fjärde dyk
 • 19:30  Middag
 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.