EN SV
Gör en Förfrågan
Förfrågan

FAQ

Frequently Asked Questions

Ska jag lämna någon information till min familj/vänner innan avresa?

Se till att lämna dina flyguppgifter, försäkringsinformation samt kontaktinformation till hotell/båtoperatör och Scuba Travel till en familjemedlem/vän som inte är med på samma resa. 

Vad behöver jag tänka på gällande pass och visum?

Se till att kolla ditt pass i god tid före avresa. Se till att det är giltigt i minst sex månader efter hemkomst och att det är helt och inte saknar några sidor. Inget visum behövs vid resor upp till 30 dagar för de flesta resmål, men det är ditt ansvar som resenär att kolla upp vad som gäller för just din resa med t ex resmålets utrikesdepartement.

Visum är i regel inkluderade i alla Scuba Travel-resor till Egypten. Vänligen kontakta oss för mer information. Visum till Sudan måste köpas vid ankomst, och ett visum kan nekas om det finns stämpel från Israel i ditt pass.

Om ni reser via USA så måste ni anmäla er ankomst, även om ni bara mellanlandar, annars blir ni inte släppta vidare. Ni anmäler er genom att fylla i alla uppgifter med stjärna på ESTA, det kostar ca US$ 17: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Samma regel gäller för resor till eller via Kanada fast det är ett separat anmälan än det för USA. Kanadas heter ETA och kostar ca CAD$ 7: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit-canada/eta/apply.html

Vilken försäkring behöver jag?

Kontrollera din hemförsäkring och ta reda på hur villkoren ser ut för förlorat bagage, missade dykdagar dykning och medicensk transport, bl. a.

Vi rekommenderar att du har någon form av avbeställningsskydd om något skulle hända innan avresa som gör att du måste avboka din resa. De flesta försäkringar gäller även om en nära familjemedlem eller resekamrat skulle bli sjuk och förhinda att du reser som planerat. De flesta försäkringsbolag tar 6% av resans pris och det måste betalas in tillsammans med depositionen då man inte får köpa till försäkringen senare än 48 timmar efter att depositionen betalats in.

Klicka här för mer information om Europeiska ERVs reseförsäkringar.

En dykförsäkring kan vara nödvändig för att täcka eventuella dykrelaterade olyckor. Vissa försäkringar täcker dykolyckor, det är absolut nödvändigt att begära specifik information och helst få det i skriftlig form. Om du behöver en mer omfattande dykförsäkring så rekommenderar Scuba Travel DAN (Divers Alert Network). En Sport Member-försäkring är tillräcklig för rekreationsdykare.

Bagageregler och rekommendationer

På grund av alltmer stränga restriktioner då det gäller bagagevikt på flyget så måste varje väska godkännas av flygbolaget. Vi hjälper gärna till ifall ni behöver boka extra bagage.
Avgifterna varierar mellan flygbolagen. Kontakta Scuba Travel i god tid inför avresa.

Vaccinationer och hälsa

Scuba Travel rekommenderar att du tar kontakt med din närmaste vaccinationsklinik för mer information.

Se till att hämta ut recept i god tid innan avresa, samt köpa på dig produkter du kan behöva vid ditt resmål som kanske kan vara svåra att få tag i på plats. Detta är speciellt viktigt för dig som ska på en liveaboard. Huvudvärk, åksjuka och magbesvär är vanliga åkommor. För våra kvinnliga resenärer rekommenderar vi att även packa med bindor/tamponger.

Skulle det uppstå en allvarlig skada eller dödsfall har Scuba Travel en nödplan förberedd. 

Dykutrustning - vad behöver jag ta med mig?

Om du planerar att dyka från land så kan du hyra utrustning när som helst under din semester. Vi rekommenderar dock att du förbokar din utrustning för att vara säker på att dina storlekar finns tillgängliga. 

Minimiutrustning för alla resmål är följande:

  • Våtdräkt
  • BCD 
  • Regulator med octopus
  • Dykdator
  • Boots, fenor, mask, snorkel
  • Loggbok
  • SMB

Malta & Kroatien – Under vårmånaderna kan det vara bekvämare att dyka i torrdräkt eller en 7mm semidry. Vi rekommenderar också att packa handskar och en huva för extra värme och skydd.

Egypten & Sudan – Vattentemperaturen är vanligtvis hög och oftast räcker det med en 3-5mm hel våtdräkt. För den som är frusen av sig rekommenderar vi en 7mm våtdräkt, och en huva är bra att ha med sig under vintermånaderna (dec-feb). Handskar är inte tillåtna.

Filippinerna, Maldiverna, Indonesien, Tobago & Curacao – Någon slags fotskydd är nödvändigt för husrevsdykning och det är därför praktiskt att ha med sig boots och hälremsfenor. Vattnet här är ungefär likvärdigt med Egypten, så samma rekommendationer för dräkt gäller här.

Kanada - Här är torrdräkt normen. Under sommarmånaderna används ofta våtdräkt (7mm).

Kan jag hyra dykutrustning på dykcentret/liveaboarden?

Om du ska på en liveaboard så måste all hyrutrustning förbokas via Scuba Travel. Det finns vanligtvis extrautrustning om någonting skulle gå sönder medan du är på båten, men på grund av att det finns begränsat med utrymme så kan besättningen inte ha med extrautrustning i alla storlekar. Önskar du hyra utrustning så behöver detta förbokas senast två veckor innan avresa. Skulle du behöva komplettera din hyrutrustning efter detta så kan vi inte garantera att det kommer med på din båt.

T +46 (0) 301 22100   E info@scubatravel.se   Skype scubatravel

Fabriksgatan 13, 412 50 Gothenburg, Sweden

Nyhetsbrev

Missa inte våra erbjudanden och nyheter.Newsletter

Get the latest news and offers from Scuba Travel