Dykning i Indonesien
Dykning i Indonesien är stort och väldit varierande. Republiken Indonesien ligger i sydöstra Asien. Landet består av över 16 000 öar. Öarna är utspridda över 4 tidszoner (man använder endast 3 tidszoner i landet dock). Öarna är av varierande storlek men några är bland de största öarna i världen och mest befolkade. Andra är knappt fullt upptäckta och mer glest befolkade. Klimatet är tropiskt, vilket innebär att det är varmt och fuktigt. Dykning i Indonesien växer för varje år tack vare helt otroligt bra och artrik dykning, det härliga klimatet och möjligheterna till bra semester.
Årstider
Indonesien har i grova drag tropiskt klimat överallt och vädret är ganska lika året runt. I och med sitt läge vid ekvatorn är det sällan utsatt för stormar och orkaner så du kan åka till Indonesien året runt. Beroende på var och när i landet du är så kan vädret vara totalt olika i olika delar. En enkel tumregel är dock att det är mest regn från mitten av december till mitten av mars. Varmaste och minst blåsiga perioden är normalt april – november. Det finns delar av Indonesien som är undantaget för detta och har nästan omvänd säsong. Räkna med att regnskurar kan förekomma året runt oavsett var du är. Dock regnar det i huvudsak på eftermiddagar, kvällar och nätter. Medelårstemperaturen ligger på runt 27-30 grader året runt.
Bäst tid att åka
Indonesien har säsong året runt! Det beror dock helt på vilken del av landet du vill uppleva och vad som finns tillgängligt men landet är så stort så du kan alltid åka hit för bra dykning. De flesta ställen är normalt mycket bra året runt.
Djur och natur
Indonesien är känt för sin fantastiska undervattensvärld. Indiska oceanen och Stilla havet möts här. Strömmarna för med sig näringsrikt vatten från djupet vilket gör den här delen av världen till det artrikaste området i världen. Vi har allt kunnande och erfarenhet om vad som behövs för att kunna erbjuda dig dykning och dykresor som inte har sin like någon annanstans. Manta, valhajar, makro, märkliga bläckfiskar, nudingar, valar, mola mola och mycket mer finns här.
Våra orter med dykning i Indonesien
Vi har valt att fokusera på följande områden i Indonesien för dykning och vi bokar såväl resorter, hotell och liveaboarder samt alla transfers du behöver.
Bali – mest känt för vanlig turism men som har helt fantastisk dykning och gillar du nudingar och makro är det extremt bra. Men här finns också möjlighet att dyka med mantor och mola mola eller klumpfisk delar av året och mycket mycket mer.
Raja Ampat, världens mest omtalade område i västra Papua som erbjuder otroligt bra och varierad dykning från både resort och liveaboard. Här hittar du också Misool och Triton Bay som är mindre känt men med fantastisk dykning.

Sulawesi med allt från rev, muck och väggdykning och möten med stora djur vid flera ställen på ön kring Manado. I söda Sulawesi hittar du också en av världens bästa dykresorter, Wakatobi med möjlighet till boende på resort eller liveaboard.
Komodo och Alor erbjuder dykning i strömt vatten och här hittar du världens kanske vackraste korallrev. Resorter och liveaboard.
Moluckerna med bland annat Halamhera och Ambon i Bandahavet är en underbar blandning av Raja Ampat, Sulawesi och Komodo. Extremt bra dykning med såväl stort som smått hittar du här. Vissa liveaboarder i området ser regelbundet hammarhaj och mycket annan stor fisk.
Även den indonesiska delen av Borneo, Kalimantan, erbjuder bra dykning ute vid atollerna Maratua och Derawan. Spännande väggdykning och gott om stor fisk och stora stim men makro finns här också.
Missa inte att uppleva Indonesien också på land.
I alla de här områdena är naturen också fantastisk. Du kan kombinera dykningen med fågelskådning, besök till byar och marknader, djungelvandring och besöka underbara stränder. Missa inte att göra utflykter på land och möt härliga människor och upplev fantastisk mat.
Vi erbjuder även liveaboarder genom Bandahavet. Fantastiska transitionstrips som går vår och höst när de flesta liveaboarderna flyttar mellan Komodo och Raja Ampat.Kontakta oss för de här näst intill ultimata liveaboardturerna och boka i tid, de blir ofta snabbt fulla, kanske rent av ett år i förväg.
Klicka på fliken Resmål så ser du mer om de olika destinationerna
Välj Sydostasien eller mer specifikt det område i Indonesien du vill uppleva dykning i. Det finns så många möjligheter till dykresor här att vi måste dela upp det och du har också möjlighet att åka tillbaka och uppleva nya saker om och om igen.BaliSulawesi med LembehGanggaBangkaTompotika och BunakenRaja Ampat med Triton Bay och MisoolMoluckerna med Halmahera och AmbonWakatobi (vi har valt att lägga den separat), Borneo med Maratua Atoll samt Komodo och Alor
Liveaboard och dykning i Indonesien

Om du vill fokusera på din dykning så rekommendera vi varmt att välja en av alla liveaboards som finns här. Då dyker du i regel minst två-tre gånger per dag och bor också ombord på båten. Det går knappt att få en mer ultimat dykresa i Indonesien och du kommer till de bästa platserna som inte går att nå från land.  Klicka på fliken så kan du läsa mer om våra alternativ. Givetvis kan du kombinera din dykning med liveaboard med en vecka eller valfritt antal dagar på hotell eller dykresort. Kontakta oss med dina önskemål på tel: 0301-22100 – Avgångar

Dykningen i Indonesien
Indonesien får nog anses vara världens bästa dykresmål. Inga andra länder har så enormt stort utbud av bra dykning och av så hög klass. Artrikedomen är enorm och det finns flera typer av dykning här. Makrodykning som är magiskt bra och få platser har så stor variation av unika djur som Indonesien. Du kan dyka längs väggar som stupar rakt ner i djupet och du kan uppleva dyk längs med fantastiska rev eller korallträdgårdar. Här kan du göra strömdyk eller varför inte nattdyka och ta bilder av och titta på märkliga fiskar och ryggradslösa djur. Frogfish eller färgglada nakensnäckor, endemiska hajar. Här finns allt för din dykresa, från pyttesmå amphipoder till världens största fisk, valhajen.
Stor artrikedom
Området erbjuder mycket att välja mellan. Du ser ofta olika arter av haj och rockor. Sköldpaddor och stora stim med fisk är också vanligt. Korallerna är många och storslagna på grund av det näringsrika vattnet. Du blir lätt lite bortskämd med dykningen här- För dig som gillar makrodykning och att fotografera har du ett verkligt paradis i Indonesien men här kan du också få dyka med, se och uppleva, manta, valhaj, hammarhaj, mola-mola eller klumpfisk, olika arter av valar. Allt från delfiner, pilotvalar till späckhuggare och blåval finns här i Indonesien.
Du som inte dyker
Som du redan har förstått finns här mycket att göra förutom dykning. Indonesien har allt man kan önska sig oavsett om du dyker eller inte. Här finner du allt från fantastisk natur med spektakulära geologiska formationer i form av grottor och vattenfall, till ett rikt lokalt kulturliv, historiska byggnader samt kul och spännande shopping.
Dykning i varmt vatten

Temperaturen i vattnet ligger på 24-30 grader och det behövs därför inte mer än en tunn våtdräkt. Även om det känns behagligt i vattnet rekommenderar vi dock att du använder dräkt, det kan nämligen lätt bli kallt om du gör fler än ett dyk per dag. Ytterligare en anledning till att ha en dräkt är skydda dig mot solen och eventuellt drivande partiklar från hydroider som kan förekomma. Tveka inte att kontakta oss direkt här eller på telefon: 0301-221 00

Annan Information