Vem är Anders?

Redan under uppväxtåren intresserade jag mig mycket för djur- och växtliv i vatten. I sex års ålder fick jag mitt första akvarium, som med åren blev fler och fler. Sportfiske var ett annat sätt att få kontakt med livet där nere under ytan. Vid tolv års ålder gick jag med i Skövde Sportdykarklubb för att få se hur djuren levde i sin naturliga miljö. Sedan dess har mitt intresse för dykning och livet under ytan bara blivit större med åren. Mitt yrkesval har därför alltid varit helt självklart, redan under mellanstadietiden ville jag bli marinbiolog.

Under min studietid på biologutbildningen vid Göteborgs Universitet gjorde jag flera studieavbrott för att på heltid kunna ägna mig åt dykningen. Det blev dykintruktörsjobb lite här och var, såväl i Sverige som i tropiska vatten. Då studietiden var slut blev jag kvar en period vid dåvarande Tjärnö marinbiologiska laboratorium för att undervisa på universitetskurser om Sveriges marina fauna. Efter några års flackande på olika forskningsstationer och dykcenter fastnade jag i Lysekil. Här fick jag nämligen mitt drömjobb; fast anställning för att undervisa i marinbiologi och dykning. Utöver mitt ordinarie jobb vid Gullmarsgymnasiet är jag en ofta anlitad föredragshållare, kursledare, dykresearrangör och artikelförfattare.

Jag är extremt nyfiken på djurlivet under utan och får aldrig nog av att vara därnere, men jag brinner också för att förmedla mina upplevelser från undervattensvärlden till andra. Min uppfattning är nämligen att det är mycket viktigt att sprida kunskap om livet under ytan. Personligen tror jag nämligen att det är det enda sättet att bevara dessa unika livsmiljöer. 
Jag har i många varit en av Skandinaviens absolut främsta undervattensfotografer och är nordisk samt flerfaldig svensk mästare i undervattensfoto. Vid upprepade tillfällen har jag också representerat Sverige i VM sammanhang.

Sedan 2006 är jag invald som medlem i föreningen Naturfotograferna. Mest känd är jag nog för mina djurbilder från nordiska vatten. Många års aktivt fotograferande i våra hemmavatten har nämligen lett till att jag idag har Sveriges största bildarkiv över nordiska marina djur. Efter en mängd resor och flera års arbete utomlands har jag också ett stort bildarkiv med vattenlevande organismer från andra delar av världen. 
Vill ni se exempel på mina bilder eller veta mer om min verksamhet besök då gärna min hemsida på undervattensbilder.se.

Anders kommande gruppresor:

Anders tidigare gruppresor: