wildlife calendar

Torbjörn Gylleus - UV-fotograf

torbjörn gylleus

Jag har alltid känt en stark dragning till havet och växte upp i en familj där mamma arbetade som simlärare på somrarna och med en pappa som var en inbiten vrakdykare, och något av en pionjär bland stockhomsdykarna. Jag fick tidigt vattenvana och provade på dykning redan som barn. Östersjön var mörk och lite skrämmande, men jag fascinerades av miljön och sparade veckopengen för att köpa en Minolta Instamatic-kamera för UV-bruk som jag fridök med.

Under min uppväxt så fotade jag en del på landbacken, men det var först i 30-årsåldern som intresset för dykning vaknade på allvar efter en resa till Zanzibar. När jag 2001 skaffade ett UV-hus till min digitalkamera tog även UV-fotointresset fart och sedan dess har jag knappt gjort några dyk utan kamera. Det som gör undervattensfotografering så spännande är att man aldrig slutar att utvecklas, och det finns alltid nya utmaningar och tekniker att lära sig.

Jag har också ett intresse för historia inom det maritima området, och vrakfoto har blivit något av mitt signum. Mina vrakbilder har vunnit priser i både internationella och svenska tävlingar, men jag tycker egentligen om alla slags motiv och miljöer och älskar variationen under ytan.

De senaste åren har jag även skrivit artiklar för flera dykmagasin i Norden och Storbritannien. Genom detta blev jag i slutet av förra året tillfrågad om att vara med i nystarten av tidningen DYK som online-magasin, och i dag arbetar jag som redaktör för den svenska delen av tidningen.

Länk till magasinet DYK.net och gylleus.se

Resor som är på gång:

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.