group trips

Tomas Jansson - Specialresor

tomas

Jag tog dykcertifikat för 15 år sedan. Är i dag PADI Divemaster med stort intresse för undervattensfotografering. Att använda kameran har gett mig stora möjligheter att dela med mig av de fantastiska former och färger som finns under vattenytan. Kom förra året trea i den svenska uttagningen till Epson Red Sea 2009.

Intressanta dykvatten för mig har hittills varit Thailand (artrikedom), Karibien (fina revdyk), Maldiverna (fina rev, stor artrikedom) och de senaste i Syd Afrika (vit - och tigerhaj) och Mozambique (delfiner och manta). Vatten som aldrig slutar att fängsla mig är Röda Havet med sitt klara vatten, artrikedom och som alltid bjuder på något extra varje gång.

Länk: www.scubasite.nu

Resor som är på gång:

Resor som har varit:

 • Simply the Best, Röda havet - juli 2011 - Hammerhaj m.m.
 • Azorerna - augusti 2012 - Blå och makrohaj
 • Cornwall, England - juni 2013 - Brugdhaj
 • Isla Mujeres, Mexiko - juni 2013 - Valhaj - Läs reseblogg!
 • Azorernas - augusti 2013 - Mantor, valar, hajar, delfiner m.m.
 • Sydafrika - april 2014 - Haj haj haj
 • Cornwall, England - juni 2014 - Brugdhaj
 • Palau, Mikronesien med Palau Siren oktober 2014
 • Bahamas - mars 2015 - tjurhaj
 • Bimini Island - mars 2015 - Hammarhaj
 • Isla Mujeres, Mexiko - juli 2015 - Valhaj
 • Chinchorro, Mexiko - juli 2015 - Krokodiler
 • Socorro, Mexiko - mars 2016
 • Best of Raja Ampat - april 2016
 • Krokodiler vid Chinchorro - juli 2016

 

Åtta korta frågor om Tomas

Vem är Tomas Jansson? Beskriv dig själv med tre ord.
Drivkraftig, social och ansvarsfull

När började du dyka och hur mycket har du dykt?
Fridykt sedan åtta års ålder. Tog mitt Open Water 1994, i Östersjön en kall och blåsig dag.  Är idag Divemaster med över 400 dyk världen över. Undervattensfotografering har idag tagit över mitt loggande.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?
Ett hittills oslagbart möte var när jag fridök med hundratalet närgående valhajar utanför Mexikos kust. Har tagit fram en bok i text och bild om det hittills oslagbara äventyret.

Har du några andra intressen förutom dykningen?
För det mesta har det anknytning till dykning och undervattensfotografering, men jag försöker också hinna med att spela innebandy och gå på gym. Sköter gärna om våra hästar, hundar, katter och kanin. 

Berätta om en pinsam händelse i samband med dykning…
Under mitt första dyk på Maldiverna efter grundkursen, dök jag med en tysk dykguide. Hon var min parkamrat under hela dyket. När luften började ta slut gick vi upp till ytan där berättade hon något för mig som jag inte förstod.  Snart därefter försvann hon ner i djupet igen. Jag förstod inte varför jag skulle ligga kvar vid ytan, så jag dök ner efter henne. Efter några minuter kände jag hur luften verkligen tog slut. Jag simmade nu lugnt fram till henne och knackade henne på axeln. Hennes ögon håll på att poppa ut när hon vände sig om och fick syn på mig. Väldigt snabbt tog hon mig med upp till ytan, där jag blev utskälld på tyska, utan att jag förstod någonting. 

Om du kunde få vara en annan person för en dag, vem skulle du vilja vara och varför?
Jag skulle vilja arbeta för Animal Planet som undervattensfilmare/fotograf.  En dröm jag haft sedan länge och som jag hoppas går i uppfyllelse en dag. 

Vad är ditt bästa resetips för den perfekta resan?
Kom förberedd! Läs om destinationen du ska till och de olika fiskarter du kommer att möta. Se till att din utrustning, kamera etc är OK. Ta noga del av den information som ges inför resan.   

Vad har du på gång i framtiden?  
Förbereder en fotoutställning i februari. Blir en del arbete med min hemsida. Ser fram emot att fortsätta utvecklas som undervattensfotograf tillsammans med valhajar och saltvattenskrokodiler i Mexiko.  Blir nog en unik resa som inte många har varit med om.

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.