group trips

Jennie Soriano - UV Fotografer

jennie

Jennie är undervattensfotograf med ett stort intresse och fascination för allt marint liv, men hajar och nakensnäckor ligger henne varmast om hjärtat.

Jag blev helt betagen av undervattensvärlden, dess invånare och mystik när jag för 16 år sen började med dykning i mörka Östersjön och den känslan håller i sig än i dag. Jag dyker så ofta jag kan för att upptäcka och lära mig mer. Min nyfikenhet är aldrig stillad och jag dyker lika gärna i tropiska varma vatten som hemma under lite mer utmanande och kallare förhållanden.

Jag bor i Sveriges ”dykmecka” Lysekil, för att komma närmare havet och lättare få tillgång till något av Sveriges mest artrika dyk vatten. För att bättra på mina kunskaper om livet under ytan och möjligheter till att ta bättre foton så har jag studerat marinbiologi, fiskekologi och fiskfysiologi. Mitt stora intresse har lett mig till en mängd erfarenheter vad gäller dykningen och fotograferingen och jag har haft möjligheten att resa massor och har arbetat som dykguide i spännande länder såsom Thailand, Egypten och på Kanarieöarna.

Ett av mina absoluta favoritresmål är Filippinerna med sin artrikedom och fantastiska möjligheter till att studera de allra minsta marina djuren på nära håll, antingen genom ett objektiv eller bara med blotta ögat. Jag har spenderat många månader runt om i detta härliga örike och känner väl till landet, dykningen och människorna.

Jag har varit ordförande i Svenska Sportdykarförbundets UV-Foto kommitté. Där arbetar vi för att utveckla regler för tävlingar, material till kurser och anordnar workshops. Tillsammans med mina kollegor har jag haft nöjet att organisera Svenska Mästerskapet i UV-foto, varit domare i Nordiska Mästerskapet och i fototävlingen ”Vraket i bild” och lagkapten åt det Svenska landslaget i Världsmästerskapet i Turkiet. 

Under åren har jag träffat dykare och fotografer som inspirerat mig, guidat och hjälpt mig att utvecklas och det är precis det jag hoppas kunna göra för andra.

Jag se fram emot roliga och lärorika resor med er!

Läs mer om mig här: www.jenniesoriano.com


Resor som är på gång:

  • Inga gruppresor på gång just nu


Resor som har varit:

  • Puerto Galera, Filippinerna - oktober 2011
  • Visayas, Filippinerna - september 2012 
  • Tubbataha Reef, Filippinerna - april 2014


Åtta korta frågor om Jennie


Beskriv dig själv med tre ord.

Glad, omtänksam, engagerad

När började du dyka och hur mycket har du dykt?

1996 i Östersjön. Har gjort ca 1000 dyk, (fast det har jag sagt länge nu:) men svårt att hålla koll på eftersom jag tyvärr slutat ägna mig åt den roliga loggningen.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?

Pescador Island-Filippinerna. Att ligga helt stilla i vattnet och bara njuta av synen av de enormt stora sillstimmen och predatorerna som jagar runtomkring, allt går så otroligt fort och det är en häftig upplevelse som jag är glad att jag fått chansen att vara med om, det är nämligen inte alltid stimmen är så stora och heller inte alltid man ser dem.

Har du några andra intressen förutom dykningen?

Något av det bästa som jag vet är att spendera tid med min underbara schäfertik, vi går promenader och gosar, då är livet som bäst. Eftersom jag reser merparten av tiden så uppskattar jag de små sakerna i vardagen så som att laga mat, pyssla hemma och träna. Att vara hemma är för mig kvalitetstid.

Berätta om en pinsam händelse i samband med dykning…

Under min första vecka som guide på ett dykcenter i Thailand så var jag och en annan ny kollega med på en två dagars snorkel tur, för att lära oss rutiner etc. och vi blev presenterade som personal ombord på båten. När vi lägger till utanför en känd strand där det lever vilda apor blir jag och min kollega så ivriga så vi struntar i att lyssna på genomgången, med tron om att den är likadan som alla andra, och springer för att hämta frukt och kastar oss sen i vattnet, glada för att vi är de första som är på väg mot aporna. Min kollega är snabbare än jag och hinner upp på stranden där jag glatt ser apa efter apa som skuttar fram mot honom, han börjar mata dem lite lätt, men det blir fler och fler apor runt honom och de börjar till slut att klättra på honom, han kastar frukten och springer i panik ut i vattnet, medan jag ropar vänta på mig och har uppenbarligen inte förstått att paniken inte var ett skämt.

När sen alla andra snorklare kommit upp på stranden och vi står och pratar så frågar vi om de såg hur galna aporna blev, ja svarar de, guiderna sa ju på genomgången hur viktigt det var att vi inte matade dem med frukt eftersom de kan klösa rätt bra och på så sätt överföra farliga infektioner. Gissa hur skamsna vi kände oss när vi återvände till båten och den övriga personalen stod med armarna i kors och sa att de hade sett några på stranden som matade aporna och funderade vilka knäppskallar det var, för att sedan upptäcka att det var deras egen personal.

Inom vilket område inom dykning skulle du vilja utvecklas och hur?

Jag har varit några vändor till Mexiko de senaste 10 åren och grottorna där fascinerar mig mer och mer för varje besök. Mitt mål är att gå kurser där, hur långt jag tänkt gå beror helt på hur det känns, jag letar efter ”rätt” instruktör och går enbart på rekommendationer, just nu har jag svårt att finna luckor i mitt schema för detta men inom närmsta framtiden så blir det verklighet. Jag är väldigt nyfiken på GUEs utbildningar och planerar en fundamentals kurs till sommaren. Jag vill lära mig hantera min utrustning bättre och förbättra mina färdigheter i vattnet, speciellt med torrdräkt och inför grottdykarkurserna tror jag att detta är ett viktigt steg för mig.

Vad är ditt bästa restips för den perfekta resan?

Växla alltid till dig lite lokal valuta innan avresa. Stora hotell och dykcenter tar vanligtvis både visakort och dollar eller euro. Men om du behöver köpa vatten, solkräm eller liknande på någon lokal butik så tar de oftast bara emot landets egen valuta. I många länder kan det dessutom vara svårt att hitta en bankomat eller den enda som finns i just den byn är trasig. En del hotell lägger också på avgifter för att betala med kort.

Vad har du på gång i framtiden?

Just nu håller jag på att förbereda en fotoutställning i Spanien, det är första gången jag gör detta så det är spännande. Jag har investerat i en del ny UV-foto utrustning och kommer ägna mig mer åt att utveckla mina färdigheter samt delta i fler fototävlingar eftersom jag anser att det är ett väldigt bra sätt att lära sig på. Min nästa dykresa bär av till Filippinerna i april nästa år och jag ser verkligen fram emot att åka dit igen, förutom att landet ligger mig varmt om hjärtat så är jag glad över att kunna bidra till deras återväxt, de behöver all hjälp de kan få och turismen är en viktig inkomstkälla för dem.

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.