group trips

Anders Salesjö - Marinbiolog

anders

Redan under uppväxtåren intresserade jag mig mycket för djur- och växtliv i vatten. I sexårsålder fick jag mitt första akvarium, som med åren blev fler och fler. Sportfiske var ett annat sätt att få kontakt med livet där nere under ytan. Vid tolv års ålder gick jag med i Skövde Sportdykarklubb för att få se hur djuren levde i sin naturliga miljö. Sedan dess har mitt intresse för dykning och livet under ytan bara blivit större med åren. Mitt yrkesval har därför alltid varit helt självklart, redan under mellanstadietiden ville jag bli marinbiolog.

Under min studietid på biologutbildningen vid Göteborgs Universitet gjorde jag flera studieavbrott för att på heltid kunna ägna mig åt dykningen. Det blev dykintruktörsjobb lite här och var, såväl i Sverige som i tropiska vatten. Då studietiden var slut blev jag kvar en period vid dåvarande Tjärnö marinbiologiska laboratorium för att undervisa på universitetskurser om Sveriges marina fauna. Efter några års flackande på olika forskningsstationer och dykcenter fastnade jag i Lysekil. Här fick jag nämligen mitt drömjobb; fast anställning för att undervisa i marinbiologi och dykning. Utöver mitt ordinarie jobb vid Gullmarsgymnasiet är jag en ofta anlitad föredragshållare, kursledare, dykresearrangör och artikelförfattare.

Jag är extremt nyfiken på djurlivet under utan och får aldrig nog av att vara därnere, men jag brinner också för att förmedla mina upplevelser från undervattensvärlden till andra. Min uppfattning är nämligen att det är mycket viktigt att sprida kunskap om livet under ytan. Personligen tror jag nämligen att det är det enda sättet att bevara dessa unika livsmiljöer. 
Jag har i många varit en av Skandinaviens absolut främsta undervattensfotografer och är nordisk samt flerfaldig svensk mästare i undervattensfoto. Vid upprepade tillfällen har jag också representerat Sverige i VM sammanhang.

Sedan 2006 är jag invald som medlem i föreningen Naturfotograferna. Mest känd är jag nog för mina djurbilder från nordiska vatten. Många års aktivt fotograferande i våra hemmavatten har nämligen lett till att jag idag har Sveriges största bildarkiv över nordiska marina djur. Efter en mängd resor och flera års arbete utomlands har jag också ett stort bildarkiv med vattenlevande organismer från andra delar av världen. 
Vill ni se exempel på mina bilder eller veta mer om min verksamhet besök då gärna min hemsida på: www.undervattensbilder.se

Resor som är på gång:

 

Resor som har varit:

  • Visayas, Filippinerna med Philippine Siren - sep 2012 tillsammans med Jennie Soriano
  • Sardine Run, Sydafrika - juni 2013
  • Socorro med Solmar V, Mexico - mars 2014
  • Azorerna - augusti 2014
  • Fantastiska Fiji med Fiji Siren - nov 2015
  • Valhaj & Vithaj, Isla Mujeres & Guadalupe - juli 2016
  • Drömmen om Galapagos - november 2016
  • Best of Raja Ampat - feburari 2017
  • Expedition Galapagos - oktober 2017

 

Åtta korta frågor om Anders

Beskriv dig själv med tre ord.

Marinbiolog, undervattensfotograf, lärare


När började du dyka och hur mycket har du dykt?

Vid tolv års ålder, 1978, gick jag med i Skövde Sportdykarklubb. På den tiden var dykklubbarna i princip det enda sättet att komma i kontakt med dykning. PADI hade fortfarande inte kommit till Sverige och komersiella dykcenter fanns i princip bara på större orter som Stockholm och Göteborg samt några få ställen på kusten, inte i lilla Skövde där jag växte upp. Redan då intresserade jag mig mycket för djur- och växtliv i vatten och jag älskade att bada och simma, att gå med i dykklubb kändes därför helt naturligt. Sedan slutet på sjuttiotalet har jag kontinuerligt hållit på med dykningen och jag har aldrig haft något längre uppehåll. Hur mycket jag har dykt vet jag faktiskt inte riktigt, då jag varit slarvig med att logga. Jag har jobbat heltid med dykningen i flera år och försörjt mig som dykguide, dykinstruktör och undervattensfotograf, så det har onekligen blivit en hel del dyk. Uppskattningsvis har jag gjort ca 3 500 dyk, fast jag har betydligt fler timmar under ytan.

Har du gjort något favoritdyk som du vill dela med dig av?

Jag kan inte säga att jag har ett favoritdyk, utan jag har många fantastiska minnen under ytan. Olika dykmiljöer bjuder på så vitt skilda upplevelser, så det går inte att jämföra dessa dyk med varandra. Dykning under packisen i Arktis var en fullkomligt fantastisk upplevelse, med solens strålar som spelade ner genom isen och isbjörnar som promenerade ovanpå. Samtidigt älskar jag smidigheten och enkelheten vid tropisk korallrevsdykning från liveaboardbåtar. Här har Röda havet gett mig många oförglömliga minnen. Sardin run i Sydafrika, med frossande delfiner, hajar och sjöfåglar, mitt upp i ansiktet, var något av den mest intensiva dykupplevse jag har varit med om, men jag älskar också stillheten och lugnet jag kan finna på djupet i norska fjordar.  I Trondheimsfjorden har jag haft ett flertal fullkomligt underbara djupa dyk under 50 meters djup med makalösa koralltäckta väggar.

Sommaren 2013 hade jag ett helt annat fullkomligt fantastiskt dyk. Jag dök då för första gången med min 8-åriga dotter till en meters djup i svensk insjö. Vi tittade på abborrar och småkryp och hade det helt underbart tillsammans. Hon älskade det och jag tyckte det var toppen att få dela min passion med henne. Som sagt, för mig kan dykning vara så många olika saker och det går inte att jämföra det ena dyket med det andra.

Har du några andra intressen förutom dykningen?

Mina ungar är självklart det mest centrala jag har i tillvaron. Förutom min dotter har jag också en son på 7 år. Det finns inget som är viktigare än dem. Det låter kanske konstigt, men egentligen har jag inte så stort intresse av dykning. Trots detta kretsar hela mitt liv kring dykningen och har gjort så de senaste 35 åren. Men, för mig är dykning bara ett transportsätt som ger mig möjlighet att komma ner till den värld jag älskar! Det är undervattensvärlden som är det stora intresset. För att uppleva, förstå, bevara och kunna förmedla kunskap om undervattensvärlden blir det många sidospår. Biologi, kemi, styrke- och konditionsträning, aktivt miljöarbete, undervattensfotografering, bildhantering i datorn, skrivande av bok och artiklar, kurser och föredrag, i princip allt jag gör handlar i grund och botten om ett brinnande intresse för livet under ytan. 

Berätta om en pinsam händelse i samband med dykning…

Mitt första utlandsjobb hade jag för många herrans år sedan på Malta i Medelhavet. Jag tågluffade faktiskt ner från Sverige med min dykutrustning. Allt var jättespännande, men jag hade ingen erfarenhet alls av utomnordiska vatten, utan var van vid ganska begränsad sikt här hemma i Sverige. Vi instruktörer och divemastrar hade fått strikta förhållningsorder om att aldrig ta ner kunderna under 30 meters djup. Mitt första uppdrag var att ansvara för en grupp med erfarna dykare från Storbrittanien. Jag gjorde en noggrann dykgenomgång, precis som vi hade blivit lärda, och poängterade särskilt att all dykning under 30 m djup var strängeligen förbjudet. Då jag hade med erfarna dykare att göra närmast läxade jag upp dem för att verkligen få dem att förstå att det var max 30 meter som gällde. Så snart vi kom i vattnet hade jag fullt upp med att räkna in mina dykare i gruppen. Jag såg båten på ytan och fortsatte neråt. När jag väl fått gruppen samlad nere på botten tittar jag hastigt till på djupmätaren: 36 m ...... 

Jag som aldrig upplevt så bra sikt trodde att jag fortfarande var strax under ytan. Efter dyket var det en ung dykguide som inte var lika kaxig längre. 

Om du kunde få vara en annan person för en dag, vem skulle du vilja vara och varför? 

Jag stortrivs med det liv jag lever och skulle absolut inte vilja byta med någon annan. Däremot kan jag se mig själv i ett framtidsperspektiv i en något annorlunda tillvaro. För närvarande har jag svårt att få dygnets timmar att räcka till. Det mesta av tiden i min nuvarande livssituation går till jobb, ungar, hus och hem. Framöver hade jag velat ägna betydligt mer tid åt dykningen och då allra helst ihop med mina barn. Att någon gång få jobba heltid med dykningen ihop med ungarna hade varit toppen. En annan framtidsdröm är att äntligen få ge ut en bok om Sveriges marina fiskar. Denna bok har jag arbetat  med under många år.

Vad är ditt bästa resetips för den perfekta resan?

I dag finns det ett väldigt stort utbud av olika dykresearrangemang med olika inriktningar. Dykningen har blivit väldigt mångfacetterad och det handlar inte enbart om att komma i vattnet längre. För att få en optimal behållning av din resa tror jag det är viktigt att du hittar en resa som passar just dig, med dina intresseinriktningar. Personligen skulle jag till exempel aldrig åka på en dykresa som huvudsakligen handlar om vrak, medan andra älskar det. 

Vad har du på gång i framtiden?

Jag har flera mycket spännande resmål jag ska besöka med Scuba Travel framöver. Inför sommaren 2013 ser jag verkligen fram emot att uppleva och fotografera undervattensvärlden på Azorerna. Under hösten 2015 ska jag återbesöka Fiji för att dyka med bland annat närgångna tjurhajar, men det blir också en fantastisk liveaboard på Fiji Siren med mycket korallrevsbiologi. Jag älskar liveaboard-konceptet och i synnerhet Siren-flottans suveräna service för undervattensfotografer.

Längre fram under 2016 ska jag förverkliga två stora drömmar. I augusti blir det valhaj och vithaj i Mexikos klara vatten och under november blir det äntligen Galapagos. Galapagosresan sker i samverkan med Jonna Bergström som också är ambassadör för Scuba Travel. Till Galapagos tar jag även med mig min fru Bettina, så det blir extra spännande att få uppleva denna drömdestination tillsammans med henne.

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.