travel blog

Fotosafari to Abu Fandira & St Johns with Contessa Mia, July 2010

safari1

Gänget från årets fotosafari! Bilden togs på kajen framför båten, när vi gått i hamn i Port Ghalib efter sex dagars kryssning ”Deep South”. Sammanlagt deltog 18 dykare, varav de flesta också var fotografer.

Spegelblankt hav, över 40 grader i skuggan, 28-31 grader i vattnet, nitton dyk under fantastiskt fina förhållanden, där vi ofta var enda båten på revet, bekväm båt med bra dyklogistik, handplockade dykguider, och sist men inte minst, ett härligt gäng med trevliga, taggade och fotointresserade dykare. Detta sätter själva ramen för den tredje fotosafarin till Röda Havet i Scuba Travels regi. Till det ska läggas en besättning som satsade allt på att vi skulle ha det bra, inte minst kocken!

safari2

Kocken bjöd till ordentligt – varje dag!

Denna gång var vi två fotoguider på båten. För Ingvar var det tredje gången gillt som guide. I år ackompanjerades han av Jonna Bergström, svensk mästare i UV-foto 2009. Tanken med att vi var två guider var bl.a. att vi skulle kunna ge mera individuell återkoppling.

safari3

Familjen Garnås kollar bilder i en paus mellan dyken. Foto Ingvar Eliasson

Upplägget på en fotosafari har tre huvudkomponenter: Korta utbildningsinslag på olika teman, individuell återkoppling på bilder och kanske viktigast av allt, gemensamma bildgenomgångar där deltagarna visar ett urval av sina bilder och ger varandra återkoppling. Sedan bygger det hela förstås på att kunna erbjuda mycket kameratid i vattnet, och att ge deltagarna bilduppdrag som stimulerar och utmanar. För detta lämpar sig en liveaboard utmärkt med tanke på den enkla logistiken: Dyka – äta – rigga kameror och ladda batterier – vila – dyka. Inget annat som stör!

safari4

Jonna och Peter diskuterar Peters bilder från de senaste dyken. Till undervisningen och de gemensamma bildgenomgångarna hade vi projektor och filmduk i saloonen på övre däck. (Foto Oskar Arvidsson)

Årets kryssning tog oss till delvis nya dykplatser på en sydlig rutt, som bl.a. innefattade St Johns och Abu Fandira, men även klassiker som Dolphin Reef och Elphinstone. Sikten var för det mesta ypperlig, och reven sprudlade av liv. Möjligen blev de som längtade efter hajmöten litet besvikna. Vattnet var nog litet för varmt, så det blev relativt få hajmöten, men i övrigt sprudlade reven av liv! Sammanlagt 19 dyk hann vi med, varav tre nattdyk och flera mäktiga dyk i revlabyrinter med grottformationer, och solljus som silade in genom öppningar i taket! Två av dykplatserna hade även vrak som erbjöd fina övningsmöjligheter för vidvinkelfotograferna.

safari5

Dykguide Fiona ger den obligatoriska dykgenomgången på övre däck. (Foto Oskar Arvidsson)

Nu vill vi försöka förmedla litet av resan genom en serie bilder som olika deltagare har bidragit med. För ett bättre sätt att redovisa en fotosafari tror vi inte finns.

safari6

Kameraöverräckning. Dags för väsentligheterna! (Foto Oskar Arvidsson)

safari7

Foto Agneta Fransson

safari8

Foto Annika Garnås

safari9

Foto Annikki Wahlöö Foto Annikki Wahlöö

safari10

Foto Eva Holmen

safari11

Foto Håkan Berg

safari12

Foto Jonna Bergström

safari13

Foto Oskar Arvidsson

safari14

Foto Patrik Gustafsson

safari15

Foto Peter Sandén

safari16

Foto Roger Viktorsson

safari17

Foto Suz Viktorsson

safari18

Jonna fotar sköldpadda - foto Ingvar Eliasson

safari19

Modell Oskar Arvidsson - foto Linnea Arvidsson

safari20

Modell Jonna Bergström - foto Ingvar Eliasson

safari21

Linnea Arvidsson över vrak - foto Ingvar Eliasson

safari22

Modell Linnea Arvidsson - foto Oskar Arvidsson

safari23

Med denna reseberättelse knyter vi ihop säcken för ännu ett lärorikt och härligt äventyr med Scuba Travel, som givit oss nya vänner, återträff med gamla vänner och inspiration till framtida övningar! Tack alla som var med, för att ni bidrog till att göra detta till en så rolig resa!

Ingvar Eliasson & Jonna Bergström

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.