about

Nyheter från Scuba Travel och dykvärlden

Reseberättelse från Franska Polynesien - av Anders Salesjö

I slutet på september var vi en grupp svenska dykare på nio personer som gav oss iväg till Franska Polynesien. Resan lanserades tidigt och flera av oss hade sett fram mot denna resa i närmare tre år. Ingen av oss hade erfarenhet av dykning i Franska Polynesien sedan tidigare och förväntningarna var extremt högt ställda.

En stor del av gruppen började sin dykning på Tahiti med hajmatning arrangerad av Fluid Dive Center. Hajmatningen var helt fantastisk! Vi hade inte mindre än sex olika hajarter i bra sikt som kom upp nära kamerorna. Hajarna vid denna hajmatning var tigerhaj, svartspetsad revhaj, vitspetsad revhaj, grå revhaj, vassfenad citronhaj och spotthaj, västra Stilla havets och Indiska Oceans egen sköterskehaj.

black tips french polynesia

Efter två dagars hajmatning var det så dags för knölvalssnorkling, även detta med Fluid Dive Center. Nästa direkt när vi lämnade hamnområdet fick vi syn på de första valarna. En knölvalshona med unge. Ungen vilade tryggt under moderns huvud strax under oss, men då den skulle upp för att andas tog den sig ibland en närmare titt på oss märkliga varelser som flöt på ytan. Att se och komma nära dessa stora djur under ytan var definitivt ett minne för livet.

baby humpback french polynesia

Väl om ombord på vår liveaboardbåt French Polynesien Master bar det genast av mot atollen Rangiroa. Här skulle vara ett av de bästa ställena för att dyka med lekfulla delfiner, men dessvärre fick vi bara se dem på avstånd. Vid Taou atoll hade vi en underbar upplevelse med grå revhajar som simmade runt i stora stim med rödfärgade bigeyes. Gällande liveaboarden kan man generellt sett säga att det var mycket grå revhaj vid de allra flesta dyk, men inte så stor diversitet av andra hajarter. Vi var alla imponerade av sikten, ofta var det verkligen kristallklart, utan att överdriva tror jag att vi vid många av dyken hade 50-60 m sikt. Den absolut bästa dykplatsen under liveaboarden var tveklöst atollen Fakarava. Genast när vi anlände hit började det cirkla svartspetsade revhajar kring båten.

sharks french polynesia

Här gjorde vi också ett nattdyk som tveklöst är ett bland mina tio i topp dyk. Vi gick ner och satte oss vid revet och sedan strömmar det in hajar från alla håll och börjar jaga i lampornas sken. Vitspetsade revhajar gick in i skrymslen och vrår på revet för att jaga ut revfiskar medan ett helt följe av grå revhajar störtar efter de uppskrämda fiskarna. Allt föregick mitt framför ögonen på oss. Det var nästan overkligt, som att titta på TV, helt plötsligt var man inkastad mitt i värsta BBC produktionen. Hajarna stötte emot oss dykare ideligen, de kom ut mellan benen, stötte i kameran och var extremt närgångna. Man var verkligen omgiven av haj, men allt de var intresserade av var de uppskrämda korallrevsfiskarna.

reef sharks night

Sammanfattningsvis var vi nog alla överens om att Franska Polynesien är fantastiskt för stora djur som manta, hajar, knölvalar och napoleonfiskar. Du kan dock lämna makrolinserna hemma om du planerar att åka dit. Det finns nämligen väldigt få småkryp på reven. Sikten är enorm, men reven är inte speciellt välbevarade och ganska monotona, mjukkoraller och hornkoraller saknas nästan helt. De absoluta höjdpunkterna på vår resan var hajmatningen, knölvalarna och nattdyket med de jagande hajarna vid Fakarava. 

manta french polynesia

 

Reseberättelse från Maldiverna - av Annelie Pompe

 

 

Maldiverna låter som vita stränder och turkosblå havsbilder, och det är precis vad det ser ut som på bilder och reklam. Det är paradis-vackert både över och under ytan. Men det som gör om man trivs på en plats eller inte handlar varken om bra dykning eller vackra stränder, utan mer om människorna man möter på platsen. Vi är evigt tacksamma att Scubatravel ordnade resan till en lokal ö istället för en s.k ‘resort-island’. Det är så mycket trevligare och intressantare att lära känna en kultur och bidra till familjers överlevnad istället för opersonliga resort. Vi välkomnades fantastiskt av TME-retreats och Island divers redan vid ankomsten.

sköldpadda-maldiverna

 

fridykning-maldivernaJag och min assisterande instruktör reste ner ca en vecka innan eleverna anlände för att reka och lära känna dykplatserna. Det var extra bra att alla dykinstruktörer på dykcentret var fridykningsintresserade och hade till och med gått kurser i fridykning. De visste precis vad vi behövde; stilla blått hav för träning på boj med rep och magiska möten med djur och rev, samt yogamattor! Efter utforskandet lade vi upp en perfekt plan för kursen och fridykandet.

yoga-maldiverna

fridykning-maldivernaJu duktigare man är som fridykare ju mer kan man njuta av att vara med valhajar, mantor och sköldpaddor under ytan. Så vi började med att träna andhållning genom att stretcha oss till större andetag och lära alla hemligheter i hur man andas bättre. Eleverna lyckades hålla andan mellan 3 till 5 minuter efter en halvtimme med tips och övningar. Efter en välförtjänt frukost följde en introduktion till att fridyka på boj med lina ner till botten för att träna upp tryckutjämningsteknik och avslappning. Alla tog sig utan problem ner till botten på 8m. Efter ytterligare övningar i neddykningsteknik, fensimningsteknik var eleverna redo för större djup, räddningstekniker och att umgås en längre tid med fiskar och sköldpaddor, rockor och revhaj.

fridykning-maldiverna

fridykning-maldivernaOch såklart valhaj. Det var bokstavligen talat den ‘stora’ anledningen till att resa till just maldiverna. Jag har personligen fridykt med valhaj flera gången innan, men det är lika magiskt varje gång. Att se in i valhajens öga och simma tillsammans ett tag är en upplevelse för livet. Ju bekvämare man är på ett andetag ju längre kan upplevelsen bli. Vi var dessutom måna om att åka ut och leta valhaj dagar då färre båtar är ute. Valhaj-turismen drar in många miljoner dollar varje år och således är det många turister/snorklare/dykare på plats. Det kan ibland vara trångt på ytan. Då är det extra skönt att ta ett djupt andetag och lämna ytan ett tag. Kontrasterna blir stora. Dagen till ära fick vi dessutom fridyka med delfiner på nära håll, och en elev menade att dagen redan var perfekt. När vi sedan fick hänga med en valhaj via ytan under 20 minuter var lyckan total!

fridykning-maldiverna

fridykning-maldiverna

 

Reseberättelse från Kuba - av Arvid Kjell (foton av Arvid Kjell)

karibisk-revhaj

 

När jag och Scuba Travels ambassadör Tomas Jansson besökte den enorma båt- och dykmässan ”Boot” i Düsseldorf 2017 fick jag upp ögonen för Kubas välbevarade rev och hajrikedom. Dessförinnan hade Raúl Castro annonserat att han avsåg att lämna över makten i landet under 2018. Utan några politiska värderingar har jag länge velat uppleva Kuba innan den revolutionära generationen försvinner. Som inbiten hajdykare stod det klart för mig att jag måste resa dit i närtid. Jag kontaktade omgående Scuba Travel och uttryckte mitt behov och att det var bråttom. Scuba Travel meddelande att de för tillfället inte arrangerar gruppresor dit och varnade för att det är besvärlig administrativ process. Vi kom dock överens om att Scuba Travel skulle stödja arrangemanget av min resa i början av februari 2018 där jag skulle möta upp en amerikansk dykgrupp för en tredagars vistelse i Havanna och en veckas dykning på liveaboard-båten Jardines Aggressor II.

karibisk-revhaj

Arrangemanget gick via Oceans for Youth Foundation, en icke kommersiell stiftelse som arbetar för undervattensutbildning och skydd av marina miljöer. Det var inte en helt okomplicerad process att ordna med all administration och betalning över internet men det fungerade till slut och i gengäld var all pappersexercis kring dykcertifikat, försäkringar, utrustning med mera helt avklarad när vi väl kom fram till dykbåten. Det går direktflyg till Havanna från en rad europeiska flygplatser. Jag flög med KLM från Amsterdam-Schiphols flygplats, en resa på drygt 10 timmar.

Det landbaserade resepaketet i Havanna som jag och amerikanarna deltog i var mycket professionellt med bra guidning och föreläsningar om marinbiologi men vi alla ansåg att prisnivån inte alls stod i paritet med utbudet. Amerikaner får endast resa till Kuba av särskilda skäl, varav dykning och turism inte ingår. Genom arrangemanget med Oceans for Youth Foundation ingår utbildningsmoment och en del donation till skydd av marin miljö på Kuba och därmed får amerikanska medborgare genomföra resan av utbildningsskäl. Trots priset var vistelsen i Havanna en underbar upplevelse jag inte vill vara utan.

Båten Cuba Jardines Agressor II

Efter tre dagar i Havanna åkte vi med buss till den lilla fiskebyn Jucaro på södra sidan av Kubas kust. Resan tog ca sex timmar och bjöd på en hel del spektakulära vyer från den kubanska landsbygden. Från Jucaro utgår de två huvudsakliga operatörerna Aggressor och Avolon till ”Jardines de la Reina” (Drottningens trädgård). Jardines de la Reina är en skärgård på över 2000 kvadratkilometer som sträcker sig sydvästlig riktning parallellt med den Kubanska kusten och består av ett nätverk med hundratals mangroveöar, vita stränder och enorma rev. Området är så vackert i det karibiska solljuset att Christofer Columbus under sin andra resa namngav området för att hedra den spanska drottningen. Jardines de la Reina är inte bara ett av värdens största rev utan även ett av de i särklass bäst bevarade. Området är i princip obebott och relativt långt från fastlandet vilket har bidragit till en mycket låg grad av exploatering och utfiskning. Därutöver har Fidel Castros verkat för starkt skydd av området, i synnerhet eftersom Jardines de la Reina var diktatorns favoritställe för dykning och spearfishing. 1996 blev Jardines de la Reina officiellt ett skyddat marinområde och idag är hela 25 procent av Kubas kust naturskyddat marinområde.

Jutia beach med leguaner

Ganska direkt efter ankomsten till Jucaro lämnade vår båt Jardines Aggressor II hamnen för en fyra timmars resa till Canal de Caballones, där vi stannade för de tre första dykdagarna och därefter gick vi till Boca de la Piedra för de tre sista dykdagarna. Alla dyk sker från en mindre snabb båt, i vilken man bevarar sin dykutrustning under hela veckan. Alla dykplatser är markerade med fast förankrade bojar Det är inte tillåtet att ankra i området eller att dyka på icke markerade dykplatser. Det finns ett hundratal markerade dykplatser i Jardines de la Reina. Det är mycket få operatörer och dykare i området. Vi stötte aldrig på andra dykare och faktum är att vi sällan såg andra båtar över huvud taget. Vi genomförde fyra dyk per dag, det första efter frukost vid sjutiden och det sista vid 17-tiden alternativt ett nattdyk efter middagen. Dykningen på Jardines de la Reina är generellt enkel och säker. Maxdjupen är på 30 meter och längsta dyktider på 60 minuter. De flesta dykarna använde nitrox. Det är sällan strömt, sikten är generellt mycket god och vattnet är ljust på grund av det konstanta solljuset. Det går att dyka året runt på Kuba men vintern är att föredra då sikten är som bäst och under juni till november sträcker sig den karibiska orkansäsongen. Vintertid är det aningen kyligare i vattnet. Vi hade 26 grader i vattnet. De flesta föredrar en tunn heltäckande våtdräkt.

Jutia på Jutia beach

Dykningen sker i grupp, alltid med två dykledare varav den ene ägnar tid åt att fotografera och filma samt att ta leda tillbaka dykare som behöver gå upp tidigare. Även då dykningen sker i grupp gör det klara vattnet att man som dykpar till viss del kan tillåta sig att ge sig ut på egna begränsade utfärder. Samtliga dyk skedde på korallrev. Reven är mycket välbevarade, friska och erbjuder ett fantastiskt djurliv, i synnerhet stora djur såsom hajar och olika arter av grouper. Trots detta bör det nämnas att de karibiska reven inte har samma artrikedom som i vissa andra delar av världen, t.ex. Sydostasien. En amerikansk dykare på båten som brinner för makrofotografering berättade för mig att han upplevde Jardines de la Reina positivt men att det inte är makrodykarens paradis. Det finns dock vissa arter här som inte existerar någon annanstans.

Personligen uppskattade jag korallmiljöns stora variationer och formationer, med grunda starkt färgsprakande revplatåer, vertikala korallpelare, dropp-offs med en hel del skrevor och grottor som blandas med sandbottnar och sjögräsängar.

karibisk-revhaj

För mig är det dock hajarna som fascinerar mest och får mig att vilja återvända till Jardines de la Reina. Beroende på tur och säsong kan man se en mängd olika hajarter här men det är framför allt karibiska revhajar och silkeshajar som dominerar här och de är många, stora, välmående och närgångna. Jag har aldrig upplevt så stora hajpopulationer med närgångna hajar utan att det sker någon som helst betning, vilket för övrigt är förbjudet här. På vissa dykplatser, nära dropp-offs, cirklade 20-30 silkeshajar nära ytan under båten och på andra ställen lika stora populationer av karibiska revhajar. Vid ett par tillfällen observerade jag dykare som inte lyckades undvika att kollidera med ytsimmande hajar när de rullade ner i vattnet från båten. Båda arterna, som här består nästan bara av honor, är närgångna och verkar nyfikna men undviker normalt kroppskontakt. Enligt en av dykguiderna är anledningen till de stora ansamlingarna under båten att man betade här fram till för sex år sedan. Hajarna var alltid kvar under hela dykningarna vilket resulterade i mycket angenäma och långa säkerhetsstopp innan vi gick upp. Nere på djupet mötte vi främst karibiska revhajar, antingen i större ansamlingar eller patrullerande längs reven och ofta på mycket nära håll. Av de totalt 22 dyk som genomfördes under veckan var det endast ett fåtal tillfällen då revhajarna inte gjorde oss sällskap.

karibisk-revhaj

Utöver dykningen gjorde vi två mycket uppskattade utfärder. Vid ett tillfälle landsteg vi på ön ”Jutias beach” med sandstrand och mangroveträd, där vi möttes av en mindre armada av nyfikna leguaner. Efter en kort stund kom även ett gäng ”jutia” utklättrande från mangroveträden. Jutian är en art av bäverråttor som endast finns här och utgör en av få däggdjursarter som finns i Jardines de la Reina. Dessa små märkliga varelser är synnerligen närgångna och förväntar sig att bli bjudna på ananas eller andra söta frukter. Den andra utfärden gick också till mangrovemiljö där det lever en liten population av amerikanska saltvattenskrokodiler som vi snorklade med. Normalt är dessa krokodiler skygga men operatörerna har under lång tid utvecklat en relation med dem. När vi nådde området slog skepparen av motorn och guiderna började ropa på dem och efter en stund kommer en ensam yngre krokodil simmande till oss och som betades med rå kyckling. Vi snorklade med den ca 10 minuter innan den fått sitt kycklinglår och drog sig tillbaka.

Saltvattenskrokodil

Båten Cuba Jardines Aggressor II kan ta upp till 24 gäster i dess 12 hytter med privata badrum och båten erbjuder stora utrymmen på sina fyra däck. På det översta soldäcket finns även en bubbelpool. Maten, servicen och dykguidningen är av mycket hög kvalitét. Säkerhet och efterlevnad av regelverk är av preussisk art. Samtidigt genomsyras vistelsen av kubansk kultur. Varje gång dykbåten anlände till Aggressor välkomnades vi av en salsadansande besättning som delade ut varma frottéhanddukar och blandade romdrinkar efter dagens sista dyk. Vissa middagar hade teman såsom barbeque party och kubanskaafton med musik och dans. Vi ett par tillfällen kom även representanter från Oceans for Youth Foundation som ambulerade mellan alla Avalons och Aggressors båtar för att hålla marina föredrag. Det finns ingen kommers ombord. Allt ingår i det förbetalade priset, inklusive en CD med film och bilder från resan som dykguiderna har sammanställt under veckan.

Nu har Raúl Castro avgått men av allt att döma kommer det inte att ske någon större förändring av landet i närtid och förhoppningsvis kommer det starka marinskyddet av Jardines de la Reina bestå. Jag känner ofta ett dilemma i valet mellan att besöka nya dykmål och att återvända till beprövade paradis. Det råder dock ingen tvekan om att jag vill återkomma till Jardines de la Reina.

 

Vill du också uppleva Kuba? Följ med Anders Salesjö dit i februari 2020. Vår gruppresa är snarlik den som Arvid har gjort, men du dyker och bor ombord på en annan båt, nämligen liveaboarden Avalon I och resan betalas i vanlig ordning till Scuba Travel Scandinavia. Läs mer om gruppresan här!

silkeshaj-kuba

 

 

 

Reseberättelse från Maratua Atoll - av Daniel Bener

Nunucan-resort

Foto: Nunucan och Virgin Cocoa Resort

Jag landar i Balikpapan som ligger på den syd-östra spetsen av Borneo på den Indonesiska sidan som oftast kallas för Kalimantan. Det här är den typ av resa man ser fram emot under flera månaders tid! Det är en liten bit att flyga för att komma till Borneo, vanligtvis flyger man först till Amsterdam för att sedan åka vidare till Jakarta och därefter inrikesflyg till Balikpapan. När jag landar i Balikpapan hämtar en chaufför upp mig för att ta mig till resans första stopp, Samboja Lodge. Samboja drivs av Borneo Orangutang Survival Foundation (BOS). Organisationens mål är att ta orangutanger som har varit i fångenskap eller farit illa av olika anledningar tillbaka till djungeln. Det här är en lång process, det tar cirka 7 – 8 år att återföra en orangutang till det vilda.

Maratua Atoll

Jag möts av vänlig personal som tar väl hand om mig. På Samboja Lodge kan man välja mellan tre olika boenden, standardrum, queen-svit-rum eller king-svit-rum. Standardrummen ligger på marknivå och har utsikt över djungeln, de erbjuder eget badrum med kallvattensdusch. Att det enbart är kallvatten brukar dock inte vara ett problem då det generellt sätt är ganska varmt i djungeln. Queen-svit-rummen är större än standardrummen och har betydligt större panoramautsikt över djungeln. Dessa rum har även varmvattendusch. Ifall man vill slå på stort och få en riktigt minnesvärd upplevelse ska man välja att bo i en king-svit. De ligger precis över trädtopparna i ett torn och att vakna upp till utsikten som dessa rum erbjuder kan jag inte beskriva på annat sätt än helt fantastiskt! Rummet är otroligt rymligt och hyser ett stort badrum med badkar där den häftiga utsikten avnjuts genom ett panoramaglas. På Samboja Lodge bor du med helpension och maten serveras i buffé-form. Maten är god, men det är inte det som är huvudattraktionen på Samboja Lodge. Fokus ligger på att så mycket resurser som möjligt ska gå tillbaka till BOS huvudverksamhet, att hjälpa djuren.

samboja-lodge

På Samboja Lodge får du göra ett besök hos orangutangerna och malajbjörnarna. Malajbjörnarna har under åratal används som cirkusdjur och sällskapsdjur i regionen och många av björnarna har farit mycket illa av detta. Tyvärr är det omöjligt att återföra malajbjörnar i det vilda efter att de har levt i fångenskap under längre tid. De har helt enkelt inte samma förutsättningar som orangutangerna att återanpassa sig. Men de har det betydligt bättre på Samboja Lodge än vad de hade i fångenskap. Orangutangerna är där man lägger störst fokus hos BOS. Det finns 9 öar på området som huserar över 150 orangutanger och målet är att majoriteten av aporna ska tillbaka ut i det vilda igen, men en del av dem kommer tyvärr aldrig kunna återvända eftersom de har tagit för mycket skada mentalt eller fysiskt. Det finns inget stängsel kring öarna utan enbart vallgravar fyllda med vatten, orangutangerna kan inte simma och därför behövs inget stängsel. Avsaknaden av stängsel gör att du som besökare får en trevligare upplevelse med orangutangerna. Av naturliga skäl kommer du inte kunna komma allt för nära aporna eftersom målet är de ska tillbaka till det vilda och därför minimeras den mänskliga interaktionen så mycket som möjligt.

samboja lodge borneo

Utöver de fina upplevelserna inom BOS område erbjuds även andra utflykter. Bland annat kan du åka på en flodguidning i båt där du har möjlighet att se näsaporna om du har lite tur, en apa med mycket karaktäristiskt utseende. Det finns även möjlighet att åka ut i djungeln och göra en så kallad canopy high walk, vilket är en djungelvandring där man får gå upp i trädkronorna på hängbroar. Otroligt läckert att uppleva djungeln från ovan, där faktiskt majoriteten av djurlivet finns i djungeln.

samboja

Samboja Lodge är ett fantastiskt ställe som erbjuder en härlig vistelse i djungeln och möjlighet att få se de mest unika invånare på Borneo. Det känns även bra att majoriteten av pengarna som du spenderar på Samboja Lodge går till att sponsra verksamheten BOS.

I våra resor lägger vi alltid in 2 nätter på Samboja Lodge när du anländer till Borneo. Både för att vi tycker det är värt ett besök men också för att minimera risken för att eventuella flygförseningar i ditt internationella flyg gör att du missar direktflyget mellan Balikpapan och Maratua atoll som enbart går 1 gång i veckan.

virgin-coco-resort

Maratua Atoll

Även om Samboja Lodge är otroligt trevlig upplevelse så är det ändå Maratua Atoll som är huvudmålet för resan. Det går enbart ett direktflyg i veckan så det gäller att du inte missar detta. Huvudön är hästskoformad och de vackra revväggarna som jag kommer dyka på ligger framförallt på östra sidan och på södra spetsen. Sedan finns även möjlighet att åka till öarna Kakaban och Sangilaki som ligger väster ut samt grannatollen Muaras som ligger söder ut. Muaras kan du dock bara besöka om du bor på någon av de två resorter som ligger längst söder ut (Nunukan & Virgin Cocoa).

nabucco-resort

När jag landar på Maratua atoll möts jag av personal från resorten som tar hand om mitt bagage och guidar mig till båten som kommer att ta mig ut till resortön. Jag kan helt enkelt bara flyta med och njuta av omgivningarna. Det här är verkligen ett paradis, utan massturism. Den första resorten jag besöker är Nabucco Island Resort.

nabucco-resort

Nabucco Island Resort

Resorten Nabucco har funnits längst av de tre som jag besöker och det märks tydligt på den sammansvetsade personalen som möter mig. Min första tanke när jag anländer till ön är att jag kommer att bo på Robinson Crusoes ö. Otroligt charmig liten ö där man bor i bungalows som står på höga stolpar. Vid högvatten omges stolparna av havet och vid lågvatten ersätts havet med en enorm sandstrand. De Bunglows som ligger inne i trädgården har fortfarande havsutsikt, men där sticker inte verandan ut över vattnet. Som gäst här känner jag att man har tagit stor hänsyn till naturen för att inte påverka omgivningarna allt för mycket. Målet är här att vi ska leva i harmoni med naturen, ett tema som är genomgående på alla resorter.

Nabucco-resort

Nabucco drivs av paret Kathrin och Tarkan som är helt fantastiska och ser till att samtliga gäster känner sig mycket väl omhändertagna. Jag känner även att de har en god kontakt med den övriga personalen vilket gör att min helhetsupplevelse av servicen blir mycket positiv.

 

 

På Nabucco kan du välja mellan att ha halv- eller helpension. I halvpension får du då en frukost där det ingår juice, frukttallrik, te/kaffe, bröd samt omelett. Till kvällen serveras sedan en 4-rätters middag i typisk indonesisk stil. Väljer man helpension får man dessutom en utsökt 3-rätters lunch. Ifall man älskar god mat så ska man självklart välja helpension, men känner du att 3-rätters lunch inte är din grej, räcker det gott med halvpension och så beställer du en enklare lunch på plats.

divers-nabuccodivers-nabucco

Nu är det äntligen dags för dykning! På Nabucco sker all dykningen på de omkringliggande reven där majoriteten av dykplatserna ligger 10 – 20 minuter bort. Några dagar åker vi ut på längre utfärder och på dem gör vi 2 dyk. På Nabucco kan du göra upp till 4 dyk om dagen så det är absolut inga problem att hinna med fler än 10 dyk om du bor här i 1 vecka. Dykningen är superfin med en blandning av sluttningar, väggar och platta rev. Korallerna är i en mycket god kondition och har massor av fiskar omkring sig. Med hjälp av guidarna lyckas vi hitta mängder av de små sakerna som räkor, orangutangkrabbor, nakensnäckor, sjöhästar mm. Guiderna är otroligt duktiga på att hitta dem här små krabaterna så det är bra att vi har med oss dem så att vi inte missar 50 % av dykplatsen. För den som gillar sköldpaddor så är Maratua atoll fantastiskt då reven stundtals kryllar av gröna och hawkbill sköldpaddor.

divers-nabucco

Om dykguiderna känner att har bra avvägning och klarar av strömmar så kommer du att bli erbjuden ett besök på Big Fish Country. Detta är en riktigt häftig dykplats men inget för en nybörjare då det innebär starka strömmar och du kommer behöva använda dig av din revkrok. Du hoppar ifrån båten med negativ flytkraft för att snabb komma ner på djupet. Sedan driver du med strömmen och försöker hålla ett djup av 24 meter. Efter ett tag når du fram till väggen och en klippavsats som du krokar fast dig på. Sedan väntar du på hajarna! Det är inte alltid man får se hajar här, men regeln är att ju mer ström det är ju mer troligt är det att du får se haj. Hajarna som det är vanligast att man får se är revhajar, men om man har riktigt tur så kan man även få se hammarhaj och valhaj. Men det som Big Fish Country är mest känt för är sina stora stim med stora barracudor. Ibland kan det vara tusentals barracudor! Denna dykplats ligger precis utanför Nabucco så det är enkelt att göra flera dyk på denna dykplats under sin vistelse om du bor på Nabucco.

nabucco-dive

För den som väljer 10 dyk-paket på Nabucco ingår även 1 dagsutfärd till Kakaban och Sangilaki där 3 dyk ingår (gäller enbart för Nabucco tillägg för de andra resorterna). Ön Kakaban har en stor sjö som har bräkt vatten i sig och i skrivande stund är det den enda sjön i världen som huserar endemiska sötvattensmaneter (de bränns inte). Innan fanns det även en liknande sjö på Palau men tyvärr har maneterna där dött (vi hoppas att de ska återhämta sig). Men det är inte bara sötvattenmaneterna som lockar i denna sjö utan det finns även hel del unika fiskarter så jag rekommenderar att du simmar i strandkanten för att se dem. Vid sidan av Kakaban dyker vi även på en vacker korallvägg som har mängder av gorgornia och fläktkorall. Riktigt vackert! Sedan bär färden vidare till Sangilaki som är känd för att ibland ha mantor som besökare, tyvärr var inte vi lyckosamma nog att få se dem. Men dykplatsen är ändå mycket trevlig så det gjorde inte så mycket. Massor av vackra korallöar under vattnet där man kan finna mängder av häftiga invånare, en riktig lekpark för en dykare!

nabucco-dive

Helhetsupplevelsen av min vistelse på Nabucco är att servicen är toppen och mycket personlig. Dykningen är varierande och för den som är duktig nog kan besöka den häftig Big Fish Country med sina stora barracudastim och förhoppningsvis några hajar. Ön är mindre än de andra två öarna så för den som vi röra mer på sig på land är de andra två öarna ett bättre val.

För dig som är beroende av internet är inte Maratua atoll en bra destination eftersom internet är mycket begränsad och man ska vara glad om man har möjlighet att ladda ner några mail, att titta på filmer är inte att tänka på. Internet är lite bättre på Nunukan och ”bäst” på Virgin Cocoa. Bäst innebär dock inte att kapaciteten är bättre utan snarare att internet är mer stabilt. Det är också viktigt att du tar med dig kontanter till ön rupiah, euro eller dollar går bra. Det går nämligen inte att betala med kort på någon av öarna.

Nabucca-room

Nunukan Island Resort

Dags att byta resort och dagen för bytet brukar det vara möjligt att göra 1 dyk på vägen ut till nästa resort. Det är cirka 45 minuter mellan Nabucco och Nunukan så det är toppen att kunna göra ett dyk på vägen. Jag behöver inte fundera på min packning eftersom den tar resorten hand om och ser att den är på plats när jag kommer fram till Nunukan. Det enda jag behöver tänka på är att den är packad och står utanför min dörr på morgonen sedan är det bara dykning jag behöver tänka, tänk om livet kunde vara så här enkelt hela tiden!

Nunucan-resort

Efter dyket åker vi till Nunukan Island Resort som är en betydligt större ö än Nabucco Island Resort och har en helt annan känsla och atmosfär. På östra sidan av ön finner vi den långa piren som leder ut till husrevet. Väl framme på ön kommer vi fram till dykcentret, restaurangen och kontoret. Restaurangen ligger innästlad bland träden och man ser ut över husrevet. Maten som serveras är god och personalen är hjälpsam och trevlig.

 

 

På den västra sidan finner vi boendena som ligger utmed stranden som följer viken som bildas mellan Nunukan Island Resort och Virgin Cocoa. Längst söder ut på stranden finner vi spa-anläggningen där du kan njuta av en härlig massage efter en lång dags dykning, glöm inte att ha några timmar mellan sista dyket och massagen då det inte är lämpligt. Det går en gångbro som sammankopplar den östra och västra delen av ön och denna gångbro är byggd över det gamla revet som är flera 1000 år gammalt. Detta är mycket snyggt gjort och på dagarna och kvällarna är det mängder av djur som rör sig bland de gamla stenformationerna som en gång huserade koraller och fiskar men nu har varaner, ödlor, kokosnötskrabbor, duvor, fladdermöss men flera som ser detta som sitt hem.

Nunucan-resort

Nunucan-resort

Bungalowerna på ön är några kvadratmeter större än på Nabucco och har en annan stil som är lite mer nutida i sitt desginspråk, men med tydliga inslag av indonesisk design med mörka toner. Här har vi även ett stort däck där det finns en dagbädd med en tjock madrass där man med fördel kan läsa en bok mellan dyken samt solstolar ifall man föredrar att njuta av solen.

Nunucan-resort

På Nunukan erbjuds husrevsdykning i ditt förbeställda 10 eller 20 dykpaket. I priset ingår guide samt båtutfärden från piren till dagens dykplats på det långa revet som sträcker sig hela vägen från Nunukans norra spets till Virgin Cocoas södra spets. När det kommer till husrevet är det utan tvekan de vackraste revdyken jag upplevde på Maratua, framförallt de grundaste 10 metrarna på revet. Den vackraste delen av husrevet finner du utanför Virgin Cocoa på dykplatserna Bakungan och Bakungan Tengah. Även fast guide ingår i priset så går det även bra att genomföra oguidade dyk för de dykare som resorten uppfattar kommer att klara av detta. Jag rekommenderar dock att du tar med dig en guide då de är experter på att hitta de små sakerna på revet vilket för många av oss är näst intill är omöjligt att hitta.

 

 

För den som vill ha lite mer aktion packad dykning så är ett eller två dyk på Nunukan Express (norr delen av husrevet) ett måste. Ett tidigt morgondyk innan frukost är att rekommendera eftersom då har vi många hajar som är aktiva, men för att se dem behöver du vara certifierad till 30 - 40 meter och känna dig bekväma med ström. För mig personligen så var min dykning vid Nunukan Express de bästa dyken vi gjorde på Maratua Atoll eftersom den dykplatsen innehöll så många olika upplevlers tack vare strömmarna finns det möjlighet att se hajar, stim av jack fish, travelly och barracuda. Mängder av sköldpaddor och även massor av makroliv. Korallivet är visserligen inte lika fint som i de södra delarna av husrevet men om man vill ha lite mer variation på dyket och klarar av lite ström är detta utan tvekan det bästa dyket.

Nunucan-resortNunucan-resort

Nunukan och Virgin Cocoa besöker även de Kakaban och Sangilaki likt Nabucco, men till en extra avgift. Även Big fish country men det ligger ju 45 minuter bort så ifall man lägger två veckor på Maratua atoll rekommenderar jag att man betar av så många dyk som möjligt på big fish country på Nabucco innan du byter resort. En dykplats som Nunukan och Virgin Cocoa besöker frekvent som inte Nabucco besöker är atoll Muaras. Denna atoll är nästan dubbelt så stor som Maratua atoll och är ännu hyfsat outforskad. De dykplatserna som vi besöker ligger på den norra delen av atollen och ligger cirka 45 minuter bort. När man gör en utflykt hit så lägger man alltid 2 dyk på plats med lunch i mellan. De har en dykplats där de frekvent ser rävhajar, men tyvärr så hade jag inte sådan tur att jag fick se dem på mitt dyk. Här finns det också otroligt vackra väggar med lila koraller som gör dyken mycket minnesvärda. Det är även en stor population av sköldpaddor här ute så det är nästan att man kan garantera att man kommer att få se sköldpaddor på dyken.

Nunucan-resort

Sammanfattningsvis är detta en härlig ö med en fin atmosfär. Dykningen är riktigt bra och du kommer inte att bli besviken på den ifall du älskar vackra korallrev. Servicen är bra på resorten men när jag jämför med Nabucco så är personalen där med sammansvetsad än personalen på Nunukan vid tidpunkten för mitt besök. Ifall du planerar en 2 veckors vistelse på Maratua atoll och vill kombinera 2 st resort så skulle jag rekommendera Nabucco och Virgin Cocoa i den kombinationen ifall din budget klarar av detta.

Det samma gäller för internetuppkopplingen som jag nämnde i stycket för Nabucco att den är mycket begränsad samt att det är viktigt att du har med dig kontanter till ön då det inte finns möjlighet att betala med kort.

Nunucan-dive

Virgin Cocoa

Dags att lämna Nunukan och avsluta resan på Virgin Cocoa. Som vanligt så kan inte förflyttningen vara enklare. Du behöver bara se till att plocka ihop din dykutrustning i en back på dykcentret och plocka ihop din egen packning. Sedan kommer den att transporteras över till det andra resortet. Det enda du behöver göra är att ta med en vattenflaska ta på dig lite solkräm och sedan vandra över till Virgin Cocoa på den nästan 1 kilometer långa bron. På vägen får du säkert se vita muränor jaga efter småfisk i det grunda vattnet.

virgin-coco-resort

På plats på Virgin Cocoa blir jag varmt välkomnad med en välkomstdrink och en presentation av resorten av Kurt som är resort manager. Ön är inte lika kuperad som Nunukan men ungefär lika stor. Temat för ön är det stora antalet palmer på ön som ligger strax över 300 st. När ägaren bestämde sig för att bygga upp resorten på ön så sattes strikta orders om att inga palmträd fick fällas. Detta gör att det blir en mycket specill karaktär på ön med sina otroligt höga palmträd som i många faller går rakt upp igenom taken på bungalows och poolen är designad på ett sätt så att palmträden går rakt upp igenom pooldäcket. Det är faktiskt en heltidsanställd på resorten som varje dag plockar ner kokosnötter från palmerna, så varje morgon får man avnjuta cocosnöts vatten till frukost.

virgin-cocoa-resort

virgin-coco-resort

Nu är det dags att titta på rummen och vilka rum det är! Rummen är härligt stora och är gjorda i en ljusare kulör än Nabucco och Nunukan vilket gör att rummet känns ännu större och fräschare. Sängen är bäddad med vackra lakan och mängder av kuddar och jag upplevde att sängen var helt perfekt! Badrummet är stort och erbjuder schampo, balsam samt hudkräm, vilket inte ingår på varken Nabucco eller Nunukan. På terrassen finner vi två solstolar och en liten stolsgrupp. Det finns två nivåer på boendet, superior och deluxe rum. Deluxe rummen ligger alla i sydlig riktning och har espressomaskiner, solstolar med madrasser och lite andra finesser som gör att de är lite dyrare än superior rummen. Oavsett vilket boende du väljer så kommer du inte att bli besviken men om du vill ha det lilla extra guldkanten så väljer du deluxe rummen.

Nunucan-resort

Maten är utan tvekan den bästa av de tre resorten. Det finns 4 olika menyer att välja mellan och som kund väljer du mellan halv- och helpension. Något som jag fann mycket trevligt var att som kund blir man erbjuden att äta tillsammans med de andra gästerna vid ett stort bord. Något som är riktigt trevligt då man får möjlighet att lära känna de andra dykarna på resorten. Ifall man inte vill sitta vid samma bord som de andra så är det självklart inga problem. Även maten på båten är bättre än på de andra resorterna. I priset för dyknigen ingår även nitrox så det är inget man behöver lägga till.

 

 

divers-virgin-cocoa

För den som gillar yoga ingår 2 pass varje dag och man behöver inte kunna yoga sedan innan för att delta och du behöver inte vara med på varje pass. Jag fann yoga-passen mycket bra för att öka uthålligheten när man dyker mycket och även att finna lugnet om du känner att du har haft mycket på jobbet innan avresan. Rekommenderar starkt att du deltar och testar detta ifall du väljer att bo på Virgin Cocoa.

virgin-cocoa-resort

virgin-cocoa-resort

 

Virgin Cocoa är helt klart mer kostsamt än de andra två resorten men med tanke på den ökade levnadsstandarden, kvalitén på maten, yoga-passen, att nitrox ingår från början och den goda servicen så är det helt klart värt kostnaden tycker jag om du känner att du har råd att lägga din semester på Virgin Cocoa. Jag vill också påpeka att även om prislappen är högre på Virgin Cocoa så är verkligen inte känslan att det är snobbigt snarare tvärt om, mycket avslappnat och det är inga klädkrav till middagen utan du kan komma som du är (badkläder är dock inte att rekommendera).

Det är också viktigt att du tar med dig kontanter till ön Rupiah, euro eller dollar går bra. Det går nämligen inte att betala med kort på någon av öarna.

virgin-cocoa-resort

Sammanfattningsvis

Jag lämnar Maratua atoll och Borneo med otroligt fina upplevelser i bagaget, både ovan och under ytan. Om du värdesätter att åka till en plats som inte har allt för mycket turister och du tycker om att vara nästan ensam under dina dyk, då bör du sätta Maratua atoll på din bucket list. Vi hoppas att vi får möjlighet att hjälpa dig med denna resa. Kika gärna in här där vi har flera fina erbjudande på resor hit.

Nunucan-resort 

Reseberättelse från Galapagos!

eagle rays

Drömmer du om Galapagos? Undrar du hur det skulle vara att åka dit? Läs Scuba Travels ambassadör Anders Salesjös reseberättelse nedan, från hans resa just dit under hösten 2017, och dröm dig bort! 

Vill du göra drömmen till verklighet, så har vi platser kvar på våra gruppresor både hösten 2018 (med rabatt) och hösten 2019.

"I månadsskiftet okt-nov var vi två förväntansfulla gäng som lämnade Skandinavien och flög ut till Ecuador och Galapagos. För det stora flertalet av oss var Galapagos en drömdestination som vi länge hoppats på att någon gång få uppleva. Efter en lång resa och två nätter i Ecuadors huvudstad Quito anlände vi slutligen till ön San Cristobal i sydöstra delen av Galapagosöarna. För att uppleva djurlivet på land valde många att anlända till San Cristobal några dagar innan vår liveaboardbåt Galapagos Master lämnade kaj. Detta var verkligen lyckat. Att genast få uppleva mängder av sjölejon, havsleguaner, vackert röda krabbor och diverse oskygga fåglar kändes närmast sagolikt.

sjolejon

Väl ute på vår båt gjorde vi ett anpassningsdyk där många överraskades av kylan. Vi hade 16 grader i vattnet!! Därefter satte vi genast av norrut, målet var den legendariska dykplaten Darwin Arch. På vägen dit gjorde vi en fantastisk landexkursion på den lilla ön North Seymour för att titta på vackert gulorangefärgade drushuvudsleguaner, fregattfåglar och diverse andra sjöfåglar. Vi gjorde också dyk vid den norra delen av ön Baltra, där vissa hade turen att se manta och klumpfisk.

Uppe vid Darwin fick vi verkligen dykning av världsklass. Vi hade rikligt med hammarhaj och galapagoshajar. Större delen av oss fick också se riktigt stora, gravida valhajshonor. Periodvis var strömmen väldigt stark, vilket innebar att vi fick klättra längs bergväggar täckta av vassa havstulpaner, där man lätt skadade såväl fingrar som dräkt. Väl uppe i gummibåten glömmer man dock fort blödande fingertoppar när knölvalar, grindvalar och delfiner passerar förbi på ytan. Efter fantastiska dagar vid Darwin åkte vi vidare ner till Wolf. Även här hade vi rikligt med hammarhaj och galapagoshaj. 

valhaj

drushuvudsleguan

Dagen efter var det dags att dyka vid den största ön; Isabela. På öns nordvästra sida ligger Punta Vicente Roca. Här fick många uppleva klumpfisk, medan andra hade oturen att komma hit när det var mycket begränsad sikt, så dålig sikt att det var närmast odykbart. Punta Vicente Roca var också platsen för att uppleva Galapagos egen endemiska tjurhuvudshaj. Dessa små, söta, nattaktiva hajar låg och sov lite här och var mellan klippblock och stenar. De som inte hade möjlighet att uppleva klumpfisk vid Isabela fick istället ett fantastiskt dyk vid Douglas Cape på ön Fernandina. Här fick alla uppleva havsleguaner som betar alger under vattnet. Detta är otroligt fascinerande djur, och de är helt oskygga, så orädda att man kan trycka kameran rätt upp i ansiktet på dem utan att de bryr sig det minsta.

havsleguan

Sista dykplatsen vid Cousin Rock har vid tidigare resor upplevts medioker, som ett dyk på vägen tillbaka, för att kunna komma i vattnet någonstans på den långa vägen ner till San Cristobal. Men, oj vilken felbedömning. Här hade den ena gruppen ett av sina absolut bästa dyk. Vi såg klumpfisk, stora vitfläckiga örnrockor i stim, gyllene örnrocka, mantor, stingrockor, hammarhajar och vitspetsade revhajar. Allt kom mycket nära, vilket blev en helt suverän avslutning på resan!

revhaj

Sammanfattningsvis var vi nog ganska överens om att djurlivet vid Galapagos var precis så fantastiskt som vi alla hade trott. Även om man är inbiten dykare och kanske främst tänker sig en dykresa, så är en ovanligt stor del av behållningen djurlivet i strandkanten och på land. Dykningen är suverän, men kall, krävande och oberäknelig, ofta med mycket stark ström. Galapagos erbjuder definitivt ingen tropisk, avslappnad dykning i varmt, kristallklart vatten. Detta trots att ögruppen ligger mitt på ekvatorn. Själv har jag nu gjort tre likadana rutter med samma liveaboardbåt under samma tidpunkt på året. Alla tre resorna har bjudit på helt otroliga, unika naturupplevelser, men djurlivet har varit fullkomligt olika vid de tre resorna. De djur man inte sett skymten av på en resa har ibland funnits där i överflöd på nästa. Därför vill jag definitivt tillbaka igen, för Galapagos har fantastiskt mycket att erbjuda, med ett enormt varierat djurliv."

                            - Anders Salesjö, marinbiolog, undervattensfotograf och Scuba Travel-ambassadör

 

sea turtle

 

wrasse

pingvin

 

 

Scuba Travel-gruppen växer!

scuba travel dive travel finland

Vi är glada att meddela att Scuba Travel Scandinavia nu är delägare i Finlands ledande dykresearrangör - Dive Travel Finland. Scuba Travels VD Henrik Almers säger: “Vi är väldigt glada att tillkännage detta partnerskap och att ha möjligheten att erbjuda våra tjänster till ännu fler kunder i Norden”.

Scuba Travels finsktalande kunder kommer att ha fördelen att få support från båda kontoren i framtiden, vilket kommer att ge dem en ännu bättre kundupplevelse. Tillsammans med Dive Travel Finland så kan vi erbjuda en ännu bredare expertis angående våra dykresmål, många av vilka vi besökt själva.

För mer information, vänligen kontakta:
Daniel Benér
Kontorschef hos Scuba Travel Scandinavia
daniel@scubatravel.se

 

Reseberättelse från Azorerna av Scuba Travels ambassadör Tomas Jansson!

Scuba Travels ambassadör Tomas Jansson kom nyligen hem från en resa till Azorerna med ett gäng vänner, och har delat med sig till oss om sina erfarenheter och bilder från resan nedan. Om även du drömmer om att få uppleva denna fantastiska plats, så har du möjligheten att följa med en annan av Scuba Travels ambassadörer, Magnus Lundgren, på en magisk resa i september 2018. Läs mer om den här.

"Den här hösten var det tre år sedan jag senast besökte de magiskt vackra vulkanöarna mellan Europa och Nordamerika. Nu väntade mitt fjärde besök och mina följeslagare skulle bli en grupp nyfikna och glada dykare från Sverige och England. Jag hade mina funderingar om hajarna skulle finnas på plats och om vi skulle ha tur med vädret ute vid Princess Alice.

group azores

Efter en dags flygresa och en natt i Lissabon tog vi det tidiga morgonflyget över till Azorerna. Vid färjeläget på Pico hälsades vi välkomna av CW Azores; de skulle ta hand om oss under vistelsen på ön. När vi checkat in på dykcentret, fortsatte vi till hotellet som låg ett stenkast därifrån. Nu fick vi höra att valspejarna på ön hade sett bardval ute till havs. Vi var inte sena med att ta plats i ribbåten som i en kaskad av vatten satte full fart. Äventyret var i full gång! Bardval hade jag inte räknat med, för det var inte säsong för dem den här tiden på året. Efter en stund dök bardvalen upp väldigt nära, precis framför båten. Vilken start vi fått. Beroende på säsong är Pico en av de bästa platserna för val- och delfinskådning. Med ett brett leende på läpparna återvände vi till dykcentret för att göra i ordning dykutrustningen inför morgondagens checkdyk.

whale azores

Det kändes skönt att äntligen komma ner i vattnet och få koll på utrustning och avvägning. Viktigt att allt skulle vara okay inför typen av dyk som väntade. Tidigt på morgonen dagen därpå åkte vi ut till Princess Alice, ett djuphavsberg 50 sjömil (92,6 km) sydväst om Pico. Det väntar alltid ett äventyr där ute. När vi efter några timmar var framme, såg vi fridykare i vattnet. Skulle det visa sig att turen var på vår sida? Tidigare år hade varit tuffa här ute med starka strömmar, vilket resulterat i att jag aldrig hittills lyckats ta bra bilder. Vi gick ner via linan för att komma rätt. I den svaga strömmen runt berget hade stora grupper av Mobulasrockor samlats. De fanns överallt, ibland också i våra bubblor. Ett unikt möte som kändes i hela kroppen, gjorde en lycklig och glad på samma gång. Att sväva i det blå med över 30 rockor runtomkring sig är som att suga på en läcker karamell som räcker länge. Ännu en lyckad dag på havet.

mobula azores

Dagen därpå var det dags att dyka med blåhaj. Innan vi gav oss av fick vi tydliga instruktioner av guiderna hur vi skulle få det bästa mötet. Det tog cirka 20 minuter för ribbåten att komma ut till platsen där vi skulle börja beta in hajarna. Hur lång väntan skulle bli berodde på hajarna, strömmarna och vinden. ”Haj”, ropade kaptenen och pekade ner mot ytan. En stor ryggfena bröt vattenytan och vi såg en stor blåhaj. Den påminde om ett stort flygplan med sina stora bröstfenor. Nu gällde det för guiden att ta reda på om hajen skulle acceptera oss innan vi gick i vattnet. Vi fick klartecken och gled försiktigt ner i det klarblå vattnet. Eftersom båten drev med den svaga strömmen var det viktigt att vi gick ner via linan. Försiktigt som en nyfiken hund närmade den sig oss, som om den ville kontrollera vilka vi var. Den simmade runt oss på mycket nära håll, innan den försiktigt simmade vidare. De följande två dagarna fortsatte med framgångsrika hajdyk.

blue shark

Vår resa hade nu börjat närma sig sitt slut. Sista dagen, och vi skulle snorkla med vilda delfiner. Vi såg vanlig delfin och större flasknosdelfin. Den sistnämnda snorklade vi med. Att få närkontakt med de graciösa delfinerna var verkligen något alldeles speciellt. Går inte att beskriva med ord. När vi kom tillbaka till dykcentret blev det en lätt lunch och en tur runt den natursköna ön, med besök hos den lokala osttillverkningen, vinodlingar och valmuseet. Kvällen avslutade vi på en av Picos bästa restauranger. Utifrån mina erfarenheter av Pico fick vi den här gången uppleva allt man kunde tänka sig och lite till. Pico har en speciell plats i mitt hjärta. Hit återkommer jag mer än gärna."
                                                                   -Tomas Jansson

local dive azores


Julklappstips: Ett vildare liv (Årets Pandabok 2018)

ett vildare liv

Scuba Travels ambassadör Magnus Lundgren har tillsammans med Staffan Widstrand skapat en fantastisk bok: Ett vildare liv. Denna bok blev nyligen utsedd till "Årets Pandabok 2018" av Världsnaturfonden WWF.

WWF:s motivering: ”En underbart inspirerande och vacker bok som visar att naturskydd fungerar. Författarna tar oss med på en europeisk odyssé med en rad exempel på hur det vilda kan komma tillbaka och att mycket mer än vi anade faktiskt är möjligt. Boken bjuder på fantastiska bilder från atlantiska havsdjup till våra egna fjäll, från solstekta slätter till frodiga lövskogar. Ett vildare liv är en magnifik hyllning till vår egen och övriga Europas natur som vi läser med både förundran och genuin glädje. Författarna hör till det internationella toppskiktet av naturskildrare, med en rad prestigefyllda utmärkelser i bagaget”.

Magnus och Staffan skriver: ”Vi vill att mer av det vilda ska tillåtas komma tillbaka i våra liv. Vår tes är att praktiskt taget alla livsmiljöer kan bli ett eller flera steg vildare, med ganska små insatser. Det kallas ofta ”rewilding” eller återförvildande. Vi vill inspirera till att vi frågar oss själva vad vi kan göra för det vilda, i våra dagliga liv. Vi vill också visa upp vårt spännande naturarv, Europas gemensamma nämnare, med några av de bästa bilder som någonsin tagits av det. Så att många fler ska få uppleva hur fascinerande naturen är, också i vår del av världen. Vi riktar sökarljuset på naturskyddets stora framgångar så att alla kan se att naturskydd verkligen fungerar.

Om du vill ha ett eget exemplar av denna vackra bok, kan du beställa den här

Här finner du en artikel från WWFs websida om prisutdelningen.

Nedan kan du se några av alla fantastiska bilder ur boken.

blue shark

Photo: Staffan Widstrand/Wild Wonders of Europe

water lily

Photo: Staffan Widstrand/Wild Wonders of Europe

sunrise ett vildare liv

Photo: Staffan Widstrand/Wild Wonders of Europe

 

Världsrekord i yoga 

yoga pompe

Scuba Travels ambassadör Annelie Pompe har tillsammans med vännen Maria Cerboni ett nytt, roligt projekt på gång. I Annelies egna ord: "Den 5/10 ska vi sätta världsrekord i yoga (antal deltagare) i Serneke arena i Kviberg. Vi hoppas fylla den upp till 5000 deltagare! Vi har satt en entréavgift på 40:- där alla intäkter går till Göteborgsbaserade The Perfect World foundation som kommer börja arbetet med att rädda vår egen bakgård, vallgraven, där vattnet går ut i älven som går ut i havet. Vårt mål är att vallgraven ska sluta klassas som hälsovådlig och att man ska kunna simma i den!"

Försöket pågår mellan 17:30 och 18:30, alla kan vara med! För mer information kan du följa projektets event på facebook

 

Ny Scuba Travel-ambassadör

torbjörn gylleus

Vi på Scuba Travel är glada att kunna presentera vår nye ambassadör Torbjörn Gylleus, som är en del i ledet av vårt samarbete med DYK.net. Torbjörn är redaktör på online-magasinet DYK.net och en internationellt prisad undervattensfotograf. Han älskar vrakdykning och även om vrakfoto har blivit något av hans signum, så älskar han alla slags motiv. "Det som gör undervattensfotografering så spännande är att man aldrig slutar utvecklas". Läs mer om Torbjörn här.

 

Reseberättelse från Indonesien av Scuba Travel-Daniel!

Scuba Travels kontorschef Daniel kom nyligen hem från en resa till Indonesien. Han har utforskat både Bali och vårt nya resmål East Sumbawa Island som ligger väster om Komodo. Vill du veta mer om resan, resmålen och resorterna så kan du läsa Daniels reseberättelse nedan.

Daniel blev så inspirerad på sin resa, att han direkt han kom tillbaka satte ihop erbjudanden till både Bali och East Sumbawa Island. Du kan läsa mer om dem här.

map

 

Del 1. Bali Dive Resort & Spa - Tulamben, Bali

"Ibland får vi möjligheten att åka iväg och njuta av några av de destinationer som våra kunder åker till. Den här gången var det min (Daniel Benér) tur att ta pulsen på Bali Dive Resort & Spa. En dedikerad dykresort i Tulamben/Bali. Många av våra kunder har älskat sin vistelse här eftersom den erbjuder fin dykning, sköna dagar vid poolen och avkopplande massager. Allt till ett mycket bra pris vilket alltid är attraktivt!

BDR driver

Jag landar på Denpasar flygplats efter en behaglig men lång flygresa (knappt 20 timmar). Vi rekommenderar våra kunder att ha minst 9 nätter på plats eftersom flygresan är så pass lång. Efter att jag hämtat upp mitt bagage och gått igenom säkerhetskontrollen står Nyoman Suartawan, min chaufför, och väntar på mig med en skylt. En otroligt trevlig man som berättar mycket spännande om Bali under den 3 timmar långa transporten till Bali Dive Resort. Under normalsäsongen (oktober-november & mars-juni) och lågsäsongen (december-mars) tar transporten 2-2,5 timmar.

På vägen får jag möjlighet att mata apor och även se en hel del av de vackra risfälten som förgyller det balinesiska landskapet. Väl framme på Bali Dive Resort & Spa möts jag av personal som tar hand om mig efter den långa färden från Göteborg till Tulamben. De visar mig till mitt rum och ser till att jag kommer tillrätta. Även resortens manager Pauline tar sig tid att hälsa mig välkommen.

BDR crew

De stora rummen är välutrustade med allt som du behöver och håller en fin standard. Mitt rum var ett deluxe-rum med en pool framför utgången som delas med de övriga rummen i samma byggnad (totalt 4 rum). Jag slås av hur rymliga rummen är och det finns även bungalows med utsikt över havet och trädgården som du kan välja på om du är 1-2 personer som åker på resan. Om ni är en familj rekommenderar jag er att välja ett family room som har en dubbelsäng samt en enkelsäng. De här rummen är extra stora och rymliga så det är inga problem att ta in ytterligare en extrasäng så att man kan bo 4 personer i rummet.

BDR sunrise

En dag bör du gå upp strax före kl 6 för att bevittna den fantastiska soluppgången. Ljuset växer sig starkare för varje minut som går och himlen skiftar från rött, orange och gult. Till slut tittar solen upp över horisonten och efter endast 5-10 minuter har solen “skuttat” över horisonten och börjar värma upp landskapet. Otroligt vackert och förgyller resten av din dag!

Frukosten serveras varje morgon från kl 7 och du väljer från en à la carte meny. Det känns skönt att slippa frukostbuffén, och att få möjlighet att välja olika typer av frukost varje dag känns lyxigt. Efter frukosten vid kl 8 är det dags för dykning (du bestämmer dock själv när du börjar dyka)!

bdr restaurant

Dykningen är mycket avkopplad. Vart du kommer dyka nästkommande dag görs upp med dig som kund dagen innan; du bestämmer var och när dyken ska göras. När all pappersexcercis är avklarad och hyrutrustningen är testad är det dags för dykningen. Du behöver aldrig bry dig om din utrustning utan den tar personalen hand om, du hoppar bara upp på bilen som tar dig till dykplatsen. Väl framme vid dykplatsen tar bärare emot utrustningen och bär den ner till stranden där de sätter ihop den åt dig. Det är därefter lätt att ta sig från stranden och påbörja sin dykning. På vissa dykplatser behöver man ta en dykbåt ut för att komma till dykplatser som ligger lite längre ut. Dagarna förgylls av vackra dyk och min dykguide Sas ser till att jag får se så mycket av undervattenslivet som möjligt.

BDR muck diving

Dykningen är en blandning av muck- och korallrevsdykning. För dig som inte vet vad muck diving är, innebär detta att du simmar över den svarta lavasanden och letar efter de små underliga djuren som bor där. Nakensnäckor, räkor, krabbor, muränor osv. Korallreven är på många ställen mycket vackra och har stora fiskstim runtomkring sig, vilket alltid är skönt att se eftersom det tyder på ett hälsosamt rev.

Jag rekommenderar dig att testa husrevet som är rakt ut vänster från dykcentret. Det är ett litet rev som innehåller en stor mängd djurliv och är ett lagom dyk att avsluta sin dag med. Vi ser 3 stycken ribbon eels på ett och samma dyk vilket är riktigt trevligt. Självklart ska du även göra ett dyk på det kända vraket Liberty som endast ligger 5 minuter från dykcentret. Runt vraket kan du få se en familj med humphead parrot fish som patrullerar vraket samt bläckfiskar, stora groupers och sköldpaddor. Vraket i sig är fortfarande spektakulärt trots att det har legat där i många år. Jag rekommenderar även att göra en heldagsutfärd till Amed eftersom dyken där erbjuder större korallrev. Här får vi även se revhajar.

BDR reef

Efter en stunds vila efter dykningen tar jag mig en välförtjänt massage (tänk på att inte boka massage för nära inpå dykningen) som är så billig att det är svårt att låta bli. Även om du inte är van vid massager rekommenderar jag dig att testa detta när du är här, och jag lovar att du inte kommer att bli besviken. Nu efteråt önskar jag att jag hade hunnit med fler av dem!

BDR spa

För dig som vill finns det många olika utfärder man kan göra ifall man vill ha en dykfri dag. Bland annat kan man besöka ett av de många templen som finns i trakten eller bestiga den aktiva vulkanen Mount Batur. Jag hade tyvärr inte tid för någon av utfärderna eftersom jag prioriterade dykningen över allt annat! Men om du vill bestiga vulkanen får du tänka på att du inte får dyka dagen innan eftersom toppen ligger på 1 700 meter över havet. Du kommer påbörja bestigningen runt kl 2 - 3 på morgonen för att hinna upp till toppen lagom till soluppgången, det gäller att du är morgonpigg eftersom du blir upphämtad på hotellet kring 1 på morgonen. Du är tillbaka på hotellet strax efter lunch. Se till att ha ett par riktigt bra vandringskängor och du bör ha en bra grundkondition.

På Bali Dive Resort & Spa blir du riktigt bortskämd till ett attraktivt pris som gör att det är värt att komma tillbaka flera gånger och utforska fler platser kring Bali och Indonesien. Något som jag väljer att göra härnäst på min resa…"

Del 2. Kalimaya Dive Resort - East Sumbawa Island

"Nu är det dags för ett litet äventyr. Genom ett par kontakter har jag fått nys om en helt ny dykresort som byggts upp på East Sumbawa Island som enligt dem ska vara något alldeles extra. På ön finns i skrivande stund inga andra dykcenter och det har gjort mig misstänksam, varför finns det inga andra dykcenter på ön? Är dykningen verkligen så bra om det inte finns några andra dykcenter? Frågorna var många men svaren var få så jag bestämmer mig för att förlänga min vistelse i Indonesien och besöka Kalimaya Dive Resort för att bilda mig en egen uppfattning.

Kalimaya Daniel

Efter en mycket avkopplande vistelse på Bali Dive Resort & Spa är jag spänd av förväntan över den stundande dykäventyret. Från Denpasar på Bali tar jag ett propellerplan som tar mig raka vägen till Bima (huvudstaden på Sumbawa Island). Vi rekommenderar att ha 1 säkerhetsnatt mellan det internationella flyget och inrikesflyget, såvida du inte har några dagars vistelse på Bali innan Sumbawa Island. Flygplatsen på Bima är liten och består egentligen bara av en asfalterad väg och ett hus som verkar som terminalen. När jag hämtat upp mitt bagage möter jag upp med min chaufför och vi åker iväg mot resorten. Bilresan tar oss över bergen genom slingriga serpentinvägar. Jag inser snabbt att detta är ett mycket fattigt område då husen snarare är skjul och sophanteringen har mycket övrigt att önska.

Efter 2 timmars färd kommer vi fram till havet och jag är nu spänd av förväntan över vad som kommer att möta mig. Efter att vi åkt igenom en mycket enkel fiskeby där mängder av barn möter minibussen när den åker längs med gatorna så åker vi upp på en enkel jordväg som jag först upplever vara en cykelväg. Vägen är full med hål och det blir en skumpig tur, chauffören vänder sig glatt om och säger “only 1 km left!”. Jag tänker för mig själv “är detta verkligen rätt? Har jag hoppat in i fel bil?”. Det enda som känns rätt är att vi är nära havet annars känns det väldigt konstigt. Efter ett par minuters skumpande kommer bilen över en brant kant och då ser jag en idyllisk vik breda ut sig, det är Kalimaya Dive Resort. När bilen stannat blir jag mottagen av personalen. Det känns det som man stigit in i en helt annan värld efter det jag upplevde under bilfärden hit. En ren idyll med 6 stycken vackra bungalows som ligger precis vid havet med en mycket fin byggkvalitet med tanke på att vi nu är mitt ute i ingenmansland. Det känns som man har kommit till paradiset efter alla intryck man fick under bilresan.

Kalimaya beach

Stuart och Tegan som är managers för dykcentret tar emot mig och ser till att jag kommer tillrätta. De är otroligt sociala och säkerhetsmedvetna vilket skapar ett lugn direkt hos mig efter den långa resan. Jag har fortfarande svårt att släppa att de har lyckats bygga detta boutique resort på en sådan avlägsen plats och till en sådan pass hög standard. Vid huvudbyggnaden finner man lobbyn, matsalen, relax-området och saltvattenpoolen. Vi sätter oss ner för att avnjuta middagen tillsammans. Alla måltider avnjuts tillsammans vid ett långbord vilket skapar en mycket mysig stämning, och man får möjlighet att träffa och bekanta sig med övriga gäster.

Eftersom du kan köpa enbart 1 sängplats på resorten, likt en liveaboard, fungerar det mycket bra att åka till detta resorten på egen hand utan att känna sig exkluderad. Du kan självklart betala för att få ett enkelrum om du skulle föredra detta. Eftersom resorten ligger så pass avlägset finns det inte möjlighet för dem att tillhandahålla en à la carte-meny. Därför får du välja dagen innan vad du vill äta följande dag. Till lunch väljer du mellan två förrätter och två huvudrätter och till middag är det likadant, men där tillkommer även en desert. Maten är otroligt god och vällagad vilket leder till många tysta stunder när maten serverats, eftersom alla njuter av den goda maten.

Kalimaya dinner

Hittills har allt fungerat smärtfritt och resorten håller en god standard, men jag är fortfarande spänd inför dykningen. Kommer den att hålla måttet, eller kommer den inte vara värd den långa resan? Förväntansfull hoppar jag i dykbåten min andra dag vid kl 8, och vi sätter av mot vår första dykplats som ligger ca 45 minuter bort. Det är en ganska skumpig färd ut eftersom vi behöver passera öppet hav för att nå dykplatsen. Efter en genomgående säkerhetsgenomgång och beskrivning av dykplatsen är det äntligen dags för att hoppa i havet.

Kalimaya reef

Var det bra?

De bästa korallrev jag någonsin har sett, mångfalden är helt enastående och storleken på korallerna är häpnadsväckande. Jag kan inte säga att jag har varit en dykare som är speciellt fascinerad av koraller men här kommer en vändpunkt i mitt liv som dykare. Att få se så här pass hälsosamma rev är en sann fröjd och få avnjuta dem helt ensam med en liten dykgrupp gör upplevelsen helt fantastisk. Under veckan på Kalimaya Dive Resort stöter vi endast på en enda passerande liveaboard, annars är vi helt ensamma på alla dykplatser. Det finns få sådana här platser kvar på jorden.

Kalimaya reef 2

Varje ny dykplats som vi besöker ger fler och fler intryck och det känns som att revet gör allt för att imponera på oss dykare. Vi får se fiskar som jag aldrig har sett innan; flera olika Rhinopia, Ghostpipe fish, en uppsjö av olika nakensnäckor, Frogfish, mängder av krabbor, Cat shark, reef shark. Det finns även möjlighet att se mantor, men det är tyvärr ingenting jag får uppleva.

Kalimaya cuttlefish

Dykningen är upplagd så att man åker ut kl 8 på morgonen för att genomföra 2 stycken båtdyk. Väl tillbaka på resorten kring kl 12-13 intas den gemensamma lunchen och sedan är det fritt fram för dykning på egen hand på husrevet. Husrevet är helt otroligt och bjuder på så mycket mångfald att det är svårt att greppa. Jag genomför ett nattdyk på husrevet som jag skulle vilja benämna som mitt bästa nattdyk någonsin! Dykguiden Sam är helt otrolig när det gäller att hitta de mest konstiga små varelserna, så det är ett bra tips att hålla sig i närheten av honom. Ifall du känner att det är nog med dykningen så vill jag tipsa om att läsa en god bok i någon av de cabanas (liggbord med myggnät och tak) som finns eller att bara ta en liten eftermiddagstupplur.

Kalimaya cabana

Resorten håller för närvarande på att byggas ut med ytterligare 4 stycken bungalows. Dessa kommer att passa utmärkt för familjer eftersom de byggs som 2 bungalows som ligger vägg-i-vägg. När de här bungalowerna är klara kommer resorten klara av att husera 20 stycken gäster totalt. De är också i färd med att bygga upp ett dykcenter med ett eget kamerarum som är planerat att vara klart i januari - februari 2018.

För vem passar Kalimaya Dive Resort? För dig vill uppleva otroligt fin dykning och boende i ett fint boutique dykresort så är detta perfekt. Du måste vara beredd på att det är en lång transport att ta sig till Sumbawa Island och det kan vara en bra idé att ta några dagar i Bali som en mellanlandning. Bali Dive Resort & Spa är då ett utmärkt sådant stopp. Du kan åka som ensam resenär, i par eller grupp och få samma fina upplevelse. Eftersom måltiderna intas tillsammans kommer en härlig gemenskap infinna sig och upplägget liknar mycket det du finner på en liveaboard.

Som dykare bör du känna dig bekväm med strömmar. Stundtals kan strömmarna vara mycket starka och en revkrok är ett måste. För att kunna dyka på samtliga dykplatser behöver du vara certifierad som Advanced Open Water (eller liknande) och genomfört ca 50 dyk och några av dem i strömt vatten (personalen på plats bestämmer vilka dykplatser som är lämpliga för dig). Ifall du inte känner för att testa de dykplatser med mest ström så behövs enbart 30 dyk och Advanced Open Water-certifikat. Under hösten 2017 kommer dykresorten att införskaffa ytterligare en dykbåt vilket gör att valmöjligheterna ökar för dig som vill genomföra enklare dyk eller mer strömma dyk. Det är viktigt att nämna att enklare dyk inte innebär sämre dykning, dykningen är fortfarande fantastisk på de dykplatser som inte har lika mycket ström.

Kalimaya pier

Eftersom East Sumbawa Island är en ny destination håller säsongen fortfarande på att utvärderas. Men regnperioden ligger mellan december-mars och då skulle jag inte rekommendera att du åker dit. Mellansäsongen ligger mellan mars-maj samt oktober-november och högsäsongen ligger mellan juni-september. De här säsongerna har jag som sagt baserat på regnet. Om man tittar på vinden så blåser det som mest under den tiden det regnar som minst, så om man vill ha lite vind så ska man åka i mellansäsongen då vinden avtar.

Jag hoppas att vi får möjlighet att hjälpa dig med en liknande resa som jag nu fått uppleva och tveka inte att höra av dig ifall du skulle vilja få en fullständig offert på detta resmål." - Daniel Benér


Reseberättelse från Annelie Pompes gruppresa till Bali 2016 av Benjamin Patala!

Scuba Travels ambassadör Annelie Pompe reste i okt/nov 2016 till Bali för att hålla kurs i fridykning. Här kommer en reseberättelse med bilder från en av deltagarna; Benjamin Patala.

Annelie kommer att upprepa denna fantastiska resa i november 2017. Om du vill läsa mer om denna resa, kan du klicka här.

"När vi landat på Bali slogs vi av den härliga värmen och den sköna atmosfären. Den skumpiga bilresan genom bergen höll oss vakna tills vi var framme på resorten, där vi blev mottagna av den gästvänliga personalen.

Förväntan var stor den första dagen på kursen som startade med Yoga vid poolen klockan 08.00. Vi var en liten grupp av människor som aldrig innan hade träffats, vi tittade nyfiket på varandra och log medan yogan satte igång, vi njöt av värmen och havet som brusade ett stenkast från oss.

När vi avslutat passet gick vi för att avnjuta vår frukost och jag kan verkligen säga att den frukosten var den godast på länge för oss som är vana vid frukost innan aktivitet.

De följande dagarna lärde vi oss äta, leva och andas som fridykare. Vi startade dagen med yoga inriktning fridykning och andning, följt av frukost. När vi hade vilat klart var det dags för andningsteknik, fenteknik och mycket annan teknik som en fridykare måste behärska.

Dagarna var också varvade med teori och mycket vattenträning såklart Vi fick lära och även öva tekniskt hur vi skulle dyka vid boj.

Fridykning Bali

Vi umgicks ihop, åt ihop och var med varandra nästan dygnet runt och en samanhållning uppstod som blev väldigt stark och drivande. Konstigt var väl inte det då man som fridykare måste lita på varandra och hålla ihop i vattnet. Denna sammanhållning blev så stark att vi fortsatte resa och göra galna saker ihop även när vi kom hem.

Denna resa förändrade mig på väldigt många sett, bland annat lärde jag mig mycket om mig själv och vara i nuet på riktigt, vilket är en konst.

Jag vill rikta ett stort TACK till våran eminenta och underbara instruktör Annelie Pompe som stod ut med oss galningar under dessa härliga dagar på Bali."
-Benjamin Patala


Reseberättelse från Bahamas av Magnus Lundgren!

Magnus Lundgren, ambassadör för Scuba Travel och Exposure Expeditions, drog i mars/april 2017 iväg på hajäventyr med ett gäng passionerade dykare och UV-fotografer. En hajexpedition med bäring på Bahamas klara och hajrika vatten med två tydliga mål - tigerhaj och stor hammarhaj.

Scuba Travel och Exposure Expeditions vill passa på att tacka alla resenärer och vi vill påminna om att vi redan nu har planerat en ny tur 2019 med Magnus som workshopledare. Platserna är få och brukar försvinna fort så det är först till kvarn som gäller… Innan och efter en Bahamas-resa finns det fina ”muckdykning”-möjligheter vid Blue Heron Bridge, klara källor och fina havsdyk runt Florida för er som vill förlänga er resa. Maila Magnus eller Scuba Travel för matnyttiga och goda råd.

Vi ses kanske på Tiger Beach 2019, hälsar Magnus!

Alla bilder i inlägget nedan © Magnus Lundgren/magnuslundgren.com.

hammerhead magnus lundgren

"Vi samlades i West Palm Beach i Florida för en god middag dagen innan avfärd med liveaboard-båten. Jag mötte en intressant skara passionerade uv-fotograferande dykare. Några ville för första gången få närkontakt med en stor haj i klart och varmt vatten, andra skulle fotografera hajar och utvecklas som UV-fotografer. Några av resenärerna sorteras definitivt under diagnosen ”sharkoholics” där Tiger Beach är ett måste så ofta det går. Under middagen insåg jag att förväntningarna låg på en astronomisk nivå. Men runt Tiger Beach överträffar verkligheten oftast dikten, och så var det även denna gång.

shark magnus lundgren

Vi bordade båten ”Dolphin Dream” på eftermiddagen och kapten Scott satt vid rodret och hans enastående besättning tog hand om oss ombord. Vi åt, skrev på papper och installerade oss och under natten gick vi sedan till Grand Bahama. Redan nästa förmiddag ankrade vi upp på dykplatsen ”Anchor line” i det världsberömda Tiger Beach-området. Det var rätt blåsigt när vi gjorde första dagens två dyk, men vi kom alla i vattnet och fick känna på att dyka med 20, ja kanske 30 citronhajar plus en passerande sköterskehaj. Vi var igång.

tiger magnus lundgren

Jag har ju dykt med hajar runt om i världen i över 30 år, och jag vet att Tiger Beach spelar i sin egen liga. Men den vecka vi fick var bättre än så, det var rent ut sagt episka dyk. Vinden lade sig, sikten var grym, gruppen var så duktig och vi kunde verkligen göra det bästa av de förhållanden vi fick vid dykplatsen ”Fish tales”. Vi dök med sex olika hajarter på nära håll under samma dyk. De stora citronhajarna, som när solen faller genom ett blankt hav är alldeles guldgula i det azurblå vattnet. Ibland 10 citronhajar, men på andra dyk var de 30 eller 40. De snabba och gracila karibiska revhajarna var alltid på plats och lätta att känna igen. Nytt för i år var en stab på fyra till sex imponerande tjurhajar som ofta höll sig under båten och vi hälsade på dem i början och slutet av våra dyk.

sharks magnus lundgren

Nere på sanden mötte vi Bahamas imponerande tigerhajar. På vissa dyk en eller två tigrar, på andra dyk sex, sju eller kanske till och med ännu fler. Dykgruppens beteende sätter våra begränsningar när vi blir välsignade med så mycket ”action” och alla skötte sig exemplariskt i stort och smått.

hammer magnus lundgren

Som om detta inte var nog så huserade en stor hammarhaj, Patchy, vid ”Fish tales” hela vår vecka. Stor hammarhaj är en skygg hajart men Patchy, en hajhona känd från Bimini, hade flyttat till Grand Bahama precis när vi kom dit. Hon är en djärv hammarhaj som kommer ända in på beteslådan och hon simmade runt och ibland oss på de flesta av våra dyk. Ett enastående tillfälle. Efter att jag fått in en färsk rapport från Alex Mustard om ”slow action” runt Bimini (där han höll en workshop just då), så bestämde jag att vi skulle stanna på Tiger beach. Det var ett bra beslut och veckan blev en total succé med massor ”stor hammarhaj-action” och dessutom tiger-, tjur-, citron-, karibisk- och sköterskehaj i ypperliga siktförhållanden över vit sand."

group bahamas magnus lundgren

Daniel tar över Scuba Travels Instagram!

Scuba Travels kontorschef Daniel tar över vår Instagram! Onsdagen 26 juli drar Daniel iväg till Indonesien för att besöka våra partners på Bali Dive Resort & Spa på Bali och Kalimaya Dive Resort på East Sumbawa Island. Han kommer bland annat att testa boendet, maten och dykningen, och på så sätt se till så att vi kan ge er ännu mer detaljerad information om dessa resmål. Om du vill se vad han hittar på under sin resa kan du följa oss på Instagram.

Kalimaya diving

Utställning "Wild Water Animals"

fjärilshuset

Vår ambassadör Tomas Jansson ställer ut bilder från sina resor på Fjärilshuset Haga Ocean, Stockholm. Mellan juni och september kan du besöka utställningen "Wild Water Animals", där du kan se undervattensbilder från hela världen. Tomas bilder är från bl a Komodo, Bahamas och Mexiko.


Tomas säger: "Jag är väldigt stolt över att, tillsammans med Fjärilshuset i Stockholm, presentera utställningen Wild Water Animals. Med fotografier vill jag visa närkontakt med krokodiler och hajar. Mitt syfte med utställningen är att visa unika bilder av bl a utrotningshotade arter som vi också vill se i framtiden."

Missa inte denna chans att se fantastiska bilder av livet under ytan. Kanske kan du få inspiration för ditt eget fotograferande eller idéer för ditt nästa reseäventyr? 


tomas jansson fjärilshuset

Reseberättelse Scapa Flow

p-a andersson

Scuba Travels ambassadör P-A Andersson och ett gäng dykare kom nyligen tillbaka från Scapa Flow i Skottland, en av världens bästa destinationer för just vrakdykning. Han skrivit ihop en reseberättelse som du kan läsa nedan.

Om du blir sugen på att själv uppleva Scapa Flow så har vi en gruppresa dit med P-A som ambassadör i oktober 2019. Det var då 100 år sedan högsjöflottan sänktes, vilket betyder att området "firar" 100-årsjubileum. Läs mer om resan här.


"Scapa Flow, inbäddad mellan öarna i Orkney norra Skottland, är ett vrakdykarparadis med omfattande historia från både 1a och 2a världskriget. Under en vecka i maj samlades ett gäng glada dykare på Arlanda för att tillsammans få uppleva historiens vingslag.

Scapa Flow är en naturhamn med stor strategisk betydelse och här samlades den tyska högsjöflottan för att interneras vid slutet av det första världskriget medan freden förhandlades. Den 21 juni 1919 lämnade den engelska flottan Scapa Flow och tyskarna obevakade för att gå ut på övning i öppet hav. Tyske konteramiral Ludwig von Reuter utnyttjade detta tillfälle och beordrade via flagsignal samtliga tyska fartyg att sänkas av besättningarna. Totalt sänktes 52 fartyg av de 72 som internerades och idag finns det sju kvar som utgör grunden i vrakdykningen i Scapa. 3 Slagskepp - SMS König, SMS Markgraf, SMS Kronprinz Wilhelm 23Kryssare SMS Cöln, SMS Dresden, SMS Karlsruhe 1 Minutläggare SMS Brummer. Samtliga fartygen är väl över 100m långa och med sina majestätiska kanoner, torpeder, skrov och roder ger de en oförglömlig dykupplevelse.

Dykningen sker från MV Huskyan som är den bästa dykbåten jag någonsin satt min fot på. Allt är väluttänkt, designat och konstruerat för dykare i nordiska vatten. Skepparen Emily Turton bjuder på stor show med hennes sina interaktiva dykbreifings och härliga matlagning. Det känns som att man är på träningsläger i vrakdykning och blir inskolad från grunden med konstruktion, funktion och historia bakom varje detalj och händelseförlopp som gjort vraken till vad de är idag. Med bra ekolodsbilder, ritningar och bilder tagna på plats guidas vi igenom detalj för detalj och inte mer än vad dykarna kan komma ihåg för att täcka den tillgänliga dyktiden. Fokus är att få ut max och njuta utan att stressa runt vraket och bränna onödig gas och dyktid på fel saker. Detaljerna är nästan överväldigande. När du kommer upp till ytan plockas du smidigt upp av båten och åker hiss upp på däck. Ingen kraftansträngning i onödan.

Scapa Flow är vrakdykning i världsklass och även om vraken sakta bryts ner så finns det mer att se för varje dyk och vi lockas tillbaka med varje briefing. Det finns mer och vad gör vi sen och vad har vi missat. Vrakdykning i dessa förhållanden är svår att hitta och här bjuds vi till en buffé av det bästa. Sikten var över medel och med bra väder och ytljus visade vraken upp sig från sina bästa sidor. Vraken i Scapa Flow är för alla dykare och utmärkt tillfälle för någon att bli vrakbiten på riktigt."

- P-A Andersson

scapa flow

Gianni - ny på Scuba Travel

Gianni

Vi har fått en ny kollega! Vi välkomnar Gianni in i Scuba Travel-familjen. Gianni har under hösten och våren praktiserat på vårt systerbolag Invictus Travel & Training, och sprungit runt i korridorerna här på kontoret. Nu är han anställd hos Scuba Travel på 50%, och 50% hos Invictus. Gianni kommer när han blivit varm i kläderna att ansvara för administration av våra gruppresor. Läs mer om Gianni här.

Scuba Travel inleder samarbete med DYK


Som ett led i vår ambition att växa och nå ut till ännu fler dykare inleder nu Scuba Travel ett samarbete med det skandinaviska magasinet DYK.

Genom samarbetet skapas nya möjligheter för oss att tillsammans nå en större målgrupp som inkluderar DYK:s prenumeranter och mottagare av nyhetsbrev, liksom Scuba Travels kunder och samarbetspartners. DYK kommer även att medverka som mediapartner i samband med events och även på vissa resor arrangerade av Scuba Travel. På detta sätt kan vi fortsätta att arbeta för vårt gemensamma mål - att främja dykningen och få fler att upptäcka den fantastiska världen under ytan.

DYK - The Scandinavian Dive site lanserade i februari 2017 DYK NetMag, ett högfrekvent onlinemagsin i ett helt nytt format som utkommer 20 gånger per år. På DYK:s webbplats finns förutom nyheter även Nordens största dykrelaterade artikelarkiv med över 2000 artiklar om dykning illustrerade av mer än 10 000 bilder, samt en guide över dykcenter och andra aktörer inom branschen i Norden.

DYK NetMag hittar du här.

Equality Run

micke wolhardt

Scuba Travel är stolta sponsorer av Equality Run, ett initiativ från vår ambassadör Michael Wolhardt. Micke ska springa från Göteborg till Stockholm (ca 55 mil). Han gör detta för att påminna oss alla om hur viktigt det är med medmänsklighet och förståelse för alla människors lika rätt till ett drägligt liv, och samtidigt samla in pengar till UNHCR och Amnesty International.    
Micke själv skriver: "Löpning är ett utmärkt sätt att hålla formen fysiskt men framförallt mentalt. Denna idé om att springa för något som gör skillnad startade för några år sedan men åt vilket håll det skulle riktas var inte helt klart. Det sista året tycker jag att så mycket har hänt att riktningen blev glasklar, medmänsklighet. Utan medmänsklighet och förståelse för alla människors lika rätt till ett drägligt liv har vi ingenting."

Vill du veta mer om Equality Run och hur du kan vara med och stödja projektet? Klicka här för att komma till Equality Run på facebook.

 Ny Scuba Travel-ambassadör + kommande gruppresa till Scapa Flow

p-a andersson

Scuba Travel kan med glädje meddela att vi har ännu en ny ambassadör - P-A Andersson! P-A är en kallvattensdykare och teknisk instruktör inom Swedtech Diving. Han utbildar på alla nivåer från nybörjare till avancerad vrakdykning och rebreather-dykning. P-A är inte främmande för att dyka ner i ett grott- eller gruvhål när vädrets makter håller honom från havet, men vrak är det som han i första hand brinner för. Läs mer om P-A här.

P-A kom precis tillbaka från Scapa Flow i Skottland, en av världens bästa destinationer för just vrakdykning. Den största attraktionen i Scapa Flows vatten är den tyska högsjöflottan från första världskriget, men här finns ett stort antal vrak att välja och vraka bland. 2019 är det 100 år sedan högsjöflottan sänktes, och Scapa Flow har 100-årsjubileum.

KOMMANDE RESA: I oktober 2019 återvänder P-A till Scapa Flow för att vara på plats under 100-årsjubileet. Du är redan nu välkommen att anmäla ditt intresse för att följa med på äventyret som utöver den otroliga vrakdykningen innefattar en massa spännande händelser i området i samband med jubileet.

Scuba Travel kommer att lansera denna resa inom kort men vill du redan nu garantera dig en plats så kontakta Scuba Travel här eller skicka oss ett mail till info@scubatravel.se.

scapa flow 

Ny Scuba Travel-ambassadör

magnus lundgren

Scuba Travel är stolta att officiellt presentera Magnus Lundgren som ny ambassadör. Magnus har tidigare rest som ambassadör för resor med Exposure Expeditions, men kommer nu även att resa med på Scuba Travels egna resor. Magnus är en internationellt erkänd fotograf som förutom att själv ta fantastiska bilder hjälper och coachar sina resenärer att förbättra sin egen förmåga att fotografera. Läs mer om Magnus här.

 

Reseberättelse Silver Bank 11-18 mars 2017

 

 

Scuba Travels ambassadör Tomas Jansson var nyligen iväg med ett gäng till Silver Bank i Dominikanska Republiken, ett av bara tre ställen i världen du får snorkla med knölvalar. Vår egen Erika var också med, och hon har skrivit ihop en reseberättelse som du kan läsa nedan.

"När jag och ungefär halva gruppen landar i Puerto Plata i Dominikanska Republiken och beger oss till resorten där vi ska spendera en natt är vi alla trötta men glada att vara på plats. Väl framme checkar vi in, tar en snabb vända till en av bufférestaurangerna innan vi alla lägger oss tidigt, spända med förväntan inför morgondagen. Det visar sig senare att det här med att lägga sig tidigt blir genomgående för veckan som kommer.

flukesilverbank

Klockan fyra när det är dags att gå på båten kommer ett skyfall, men som tur är är detta det enda regn vi ska få under veckan på båten. Nästa gång det regnar är på resan tillbaka till hamnen i Puerto Plata, så vi har verkligen tur med vädret. Vindjackorna vi alla tagit med oss kommer aldrig till användning, men vi får höra att gänget som var ute veckan innan oss hade en väldigt blåsig vecka, så vi förstår varför vi blev rekommenderade att ta med dem.

Det blir istället för dåligt väder solen vi får se upp för. Trots att alla är noga med att smörja in sig ser vi röda händer och nackar lite här och var. Själv bränner jag ovansidan av händerna och får låna ett par handskar av en av resenärerna att ha i vattnet. Tack, Susanne!

TCAIIsilverbank

Väl på båten, Turks & Caicos Aggressor II, blir vi visade till våra hytter, och får sedan en säkerhetsgenomgång av kaptenen. Vi äter middag och får för första gången njuta av kockens fantastiska mat. När vi alla gått och lagt oss i hytterna påbörjar kaptenen på båten den ca 10 timmar långa resan över till Silver Bank. Vi kommer fram till Silver Bank på söndagsmorgonen, och sedan tar det ca en och en halv timme innan vi kommer fram till vraket Polyxeni och vår ankringsplats.

Vi som är uppe tidigt får se våra första valar uppe från soldäck, och vi börjar förstå hur många valar det faktiskt finns här ute vid den här tiden på året. Vi ser valar som blåser ut (det hjärtformade utblås som är knölvalarnas signum) runtomkring oss, och vi ser hoppande valar då och då. Pirret i magen blir lite starkare. Valarna finns här! Något man inte riktigt vågat tro på förrän nu. Båten vi befinner oss på är en av väldigt få båtar som har tillstånd att åka hit, och Silver Banks är en av bara 3 platser i världen där man får snorkla med knölvalar. Tillståndet gäller för 10 veckor, så det är inte många per år som får möjligheten att uppleva valarna på det här sättet.

humpbacksnorkelsilverbank

Efter lunchen på söndagen är det så dags att hoppa i de två ribbåtarna för att leta efter valar för första gången. Gruppen delas upp, och varje grupp får med sig en guide och en kapten från den sex man starka besättningen (egentligen fem kvinnor, och en man). Vi har redan förstått att personalen på båten är väldigt kunnig, men när vi sitter i ribbåtarna och hör kapten och guide berätta om sina jobb, och ser dem “in action” så sjunker det verkligen in hur mycket de kan, och hur passionerade och professionella de verkligen är. De är nästan overkligt duktiga på att hitta valarna, och visar enorm fingertoppskänsla när de väljer vilka valar vi får simma med, och hur nära vi får gå. De gånger vi kommer riktigt, riktigt nära är när valarna simmar fram till oss. Vi är många val- och djurälskare på båten, och vi blir imponerade av att personalen i första hand månar om valarna, och i andra hand om att gästerna ska få en bra upplevelse, och inte tvärtom.

Vår grupp får ganska snabbt syn på en honval med kalv, som har en så kallad eskort (hane som fjäskar för honan). Efter en liten stund tycker vår kapten att valarna är lugna och avslappnade nog för att vi ska testa att skicka ut vår guide i vattnet. Hur valarna reagerar på guiden blir ett mått på om resten av gruppen kan simma ut till dem. Stannar de kvar och struntar blankt i att det kommer en liten människa på besök så är det grönt ljus för resten av gruppen att tyst glida i vattnet, simmar de iväg så vill de uppenbarligen inte ha sällskap, och vi får leta vidare.

pecfinsilverbank

Just den här gången verkar det lovande, men helt plötsligt simmar de tre valarna iväg i ganska hög fart. Vi upptäcker snart att en fjärde val gjort dem sällskap. Vår kapten berättar att det med största sannolikhet är ännu en hane som kommit för att utmana den hane som redan gör honan och kalven sällskap. Hon berättar också att det vid sådana tillfällen ofta blir lite “bråkigt” (“rowdy” på engelska), och med det menar hon att valarna gärna hoppar och/eller slår med fenorna i vattnet. Valarna verkar ta kaptenen på orden, för nästan direkt börjar vi se både stjärtfenor och långa vita bröstfenor över ytan. Vi följer med valarna en bit, innan vår kapten bestämmer att det är dags att säga hejdå till dessa valar och leta efter andra som kanske låter oss simma med dem. Dock hittar vi inga fler valar denna första dag, men vi kommer tillbaka till båten nöjda och glada och med insikt om hur nära valarna ibland låter oss komma.

tenderfoodTCAII

Vi är alla trötta efter vår första dag i ribbåten och lägger oss tidigt, spända inför morgondagen. Vi är under veckan ute i ribbåtarna från 08:30 till ca 12:00, sedan tillbaka igen efter lunch mellan 14:00-17:30. Det är varmt och skumpigt och inte alltid jättebekvämt, men våra möten med knölvalarna väger upp för detta. De långa dagarna i solen innebär två saker: att vi blir väldigt hungriga, och att vi somnar som barn på kvällarna. På båten finns filmer och böcker att låna, men de flesta av oss nyttjar dem inte alls. Vi passar alla dock på att äta när vi kan. Den duktiga kocken lagar fantastisk mat, och varje dag får vi kall frukost 06:30, och de flesta dagar varm frukost efter beställning. Lunchen är alltid en buffé, och sedan får vi trerättersmiddag. Hon ser även till att varje dag skicka med oss en fruktlåda och energy bars att ha som mellanmål på ribbåtarna om vi blir hungriga.

Under två kvällar håller kaptenen föredrag för oss efter middagen. Hon berättar för oss om valarnas anatomi en kväll, och deras olika beteenden den andra. Vi får veta att knölvalarna som under dessa månader tar sig till Silverbanks kommer från norra Atlanten. De kommer inte för maten; det finns ingenting här för dem att äta, utan forskarna tror att de kommer för att föda och uppfostra kalvarna, uppvakta varandra samt para sig. De resenärer som tar sig hit har möjligheten att uppleva en mängd olika valbeteenden.

Vår grupp har sådan tur att vi lyckas checka av det mesta: hoppande valar, sovande valar, dansande valar, sjungande valar och nyfikna kalvar med sovande mödrar. Vi får fantastiska möten på riktigt nära håll i vattnet, vi simmar med valar alla dagar utom just den första. Mötena blir mer och mer intensiva, och valarna kommer närmare och närmare. Inte undra på att jag vid några tillfällen ser tårar av lycka hos några av resenärerna.

calfsilverbank

Vår sista dag simmar vi med en sovande mor och hennes lilla kalv som inte är det minsta trött. Hon vill hellre leka med och spana in de där lustiga snorklarna uppe vid ytan. Varje gång hennes mamma släpper upp henne till ytan för att andas passar hon på att simma fram till oss och titta, snurra runt och är så där härligt nyfiken och olydig som bara barn kan vara. Av alla de valar vi möter under veckan blir hon, vår sista lilla val, min absoluta favorit. När vi nästa morgon lossar förtöjningarna och påbörjar vår resa tillbaka till Puerto Plata är det henne jag tänker mest på, och jag hoppas innerligt att hon klarar den långa resan med sin mor tillbaka till norra Atlanten. En av mina medresenärer säger till mig att hon nästan vill gråta, att det känns som om vi åker ifrån våra vänner. Precis som jag hoppas hon att i framtiden kunna åka tillbaka hit till Silver Bank och dela den här magiska upplevelsen med nära och kära."

calfsilverbank

Om du själv vill åka till Silver Bank kommer här en liten lista på vad som kan vara bra att ta med dig:

  • SOLKRÄM (ta med i småbåtarna, smörj, smörj, smörj)
  • Solhatt
  • Buff (bra att ha när man ligger i vattnet för att skydda nacke och huvud)
  • Mjuka handskar med avklippta fingrar (skyddar händerna i vattnet, men ändå lätt att komma åt kameraknappar)
  • Rashguard (skönt att kunna dra av sig överdelen av våtdräkten om man blir varm i båten och inte behöva oroa sig för att bli bränd på överkroppen)
  • Den där vindjackan vi inte behövde just den här gången

 

På båten finns ett kamerabord där du kan förbereda din kamera för ribbåtturerna, och ett “videolabb” där du laddar dina kamerabatterier. Se till att förutom kamera och laddare ta med:

  • 2 pin-adapter 
  • Om du har flera batterier som ska laddas samtidigt, så ta med ett grenuttag (liten förlängningssladd med flera uttag)
  • Laptop eller extern hårddisk, alternativt extra minneskort (du filmar/tar fler bilder än du kan tro)

 

Blir du sugen på att åka till Silver Bank och snorkla med knölvalar? Vi har platser kvar på båda våra ambassadörsresor. Här kan du läsa om 2018 års resa i februari med vår Scuba Travel-ambassadör Magnus Lundgren, och här kan du läsa om 2019 års resa i februari med vår Scuba Travel-ambassadör Ingvar Eliasson.

 humpbackssilverbank

 

Erika och en del av gruppen passade sista dagen i Puerto Plata på att åka till Damajaqua Cascades, 27 Waterfalls. En riktigt kul upplevelse i vacker miljö!

 

 

Dykmässan i Stockholm 18-19 mars 2017

dykmässan

Nu är det äntligen dags igen för årets event! Denna helg, 18 - 19 mars, kommer vi att befinna oss i Stockholm på Skandinaviens största dykmässa. Boka genast upp helgen och kom för att träffa oss på Nackastrandmässan.

I vår monter (nr B6) kan du prata dykminnen och framtida resplaner med oss samt våra partners från Bali, Mexiko och Röda Havet. Vi bjuder på spektakulära mässerbjudanden till flera av våra destinationer samt berättar om våra senaste tillskott. Självklart har vi även en tävling där du i år har chansen att vinna en vistelse på Bali Dive Resort i Tulamben.

Precis intill vår monter ligger föreläsningscenen A0 och där kommer våra partners att underhålla med berättelser under både lördag och söndag. Läs mer om föreläsningarna här nedan.

Dykmässan är öppen lördag och söndag mellan kl. 10:00 - 17:00. Entrekostnaden är 170 kr per vuxen. Läs mer om mässan här!

Även om vi skulle vilja se alla era ansikten på plats, så förstår vi att inte alla har möjlighet att ta sig till vår huvudstad, därför vill vi även ge er andra en chans att ta del av våra mässerbjudanden. Klicka här för att komma till ett axplock av vad vi kan erbjuda. Läs, dröm dig bort och hör sedan av dig till oss för att planera din nästa semester!

FÖRELÄSNING RÖDA HAVET - öppen sal A0

Lördag 18 mars - 11:00-11:45 - Faisal Khalaf - Red Sea Explorers (IN ENGLISH)
Söndag 19 mars - 14:00-14:45 - Faisal Khalaf - Red Sea Explorers (IN ENGLISH)

De bästa liveaboarderna när det kommer till teknisk dykning i Röda Havet är utan tvekan Red Sea Explorers som är på mässan med Scuba Travel. Utöver den tekniska dykningen kommer Faisal Khalaf även prata om möjligheten för dig att ta med hela familjen på ett liveaboardäventyr. Dina familj får en oförglömlig resa med dykning, snorkling, delfin simning, vattenskidor, SUP-board, kite surfning osv.

FÖRELÄSNING BALI - öppen sal A0

Lördag 18 mars - 14:00-14:45 - Michael Purnabimba - Bali Dive Resorts (ENGLISH)
Söndag 19 mars - 15:30-16:15 - Michael Purnabimba - Bali Dive Resorts (ENGLISH)

Missa inte möjligheten att komma och lyssna på Michael från Bali Dive Resort & Spa som är på mässan med Scuba Travel Scandinavia. Bali Dive Resort har snabbt blivit en favorit bland Scuba Travels resenärer för att det erbjuder bra dykning, familjär service och en mycket god standard och under mässan erbjuder vi fantastiska erbjudanden.

FÖRELÄSNING MEXICO - öppen sal A0

Lördag 18 mars - 16:00-16:45 - Javier Salas - Yucatan Dive Trek (IN ENGLISH)
Söndag 19 mars - 11:00-11:45 - Javier Salas - Yucatan Dive Trek (IN ENGLISH)

Ifall du vill få ut det mesta av din Mexikoresa så är det med Yucatan Dive Trek man ska åka. De ordnar hela resan tillsammans med Scuba Travel. Dykning med valhaj, cenotes, svärdfisk, tarpon, sjökor, Xcalak, Chincorro, Cozumel men också snorkling med krokodiler!

dykmässan

dykmässan

En berättelse från Zanzibar av Scuba Travel-Sanna

zanzibar

Ni som följer oss på Instagram vet att vår Scuba Travel-Sanna varit iväg på äventyr. Nyligen hemkommen berättar hon nu om sina upplevelser från Zanzibar i Tanzania. Enligt Sanna är detta det perfekta resmålet för dig som suktar efter tropisk dykning, vackra stränder och spännande kultur. Läs Sannas berättelse här nedan och låter det lockande föreslår vi att du även spanar in vårt erbjudande på resa till zanzibar, klicka här!

”Zanzibar är en väldigt speciell ö, bestående av en blandning av afrikansk och arabisk kultur. En spännande kombination som verkligen präglar ön. Vi började vår resa på östkusten i byn Matemwe som ligger närmast Mnemba atoll, känd för alla sina fina dykplatser. 

Båtarna som dagligen går ut till atollen är många, oftast fyllda av snorklare men även flera dykbåtar. När och hur man tar sig till Mnemba beror helt på tidvattnet eftersom stränderna är långgrunda på östkusten och skillnaden mellan flod och ebb så stor som 5m. Tidvattnet avgör om vi just denna dag kan gå ut med båt från dykcentret eller måste åka buss en bit norrut för att kunna ta oss ut till dykbåten. Vi förstår snabbt att detta är en stor utmaning för dykcentret och deras planering och flexibilitet imponerar. På Zanzibar råder generellt en väldigt avslappnad stämning och inställning till tid. Uttrycket “pole pole” lär man sig snabbt. Vilket innebär "ta det lugnt" Men när tidvattnet är på väg ut, då gäller det att vara i tid till dykcentret på morgonen om vi ska hinna ut i båtarna. Då är det snarare “hurry hurry” som gäller och inga långsamma rörelser är tillåtna.

Väl ute vid Mnemba atoll bjuder dykningen på stor variation. Fina rev, mycket fisk och spännande makrodykning. Bläckfiskar, sköldpaddor och delfiner hör till vanligheterna, vitfenad revhaj likaså, men mest under sommarmånaderna då det är några grader kallare i vattnet. I januari har vi 28 grader i vattnet och 32 i luften, det är tur att dykbåten har tak eftersom vi tillbringar ca 5h ute till havs varje dag.

Under våren finns det också möjlighet att se knövalar som passerar på atollens östra sida. Även valhajar skådas då och då. Vår guide Cheti berättar att han tycker att dykningen är som allra bäst i mars-april och i sept-nov då havet ligger blankt och sikten är som bäst. 

Mellan dyken får vi något väldigt typiskt för Zanzibar - spiced tea. Varmt, sött te kryddat med kanel och kardemumma som värmer gott. Till detta serveras chapati, färsk frukt och bakverk. Helt klart det bästa dyksnacket jag någonsin fått!

Jag måste även passa på att berätta om vårt boende i Matemwe, Zanzibar Retreat Hotel som låg på 15 min promenadavstånd från dykcentret. Hotellet är litet, personligt och helt underbart! 12 rum alldeles vid havet, massor av mysiga sittplatser både i sol och skugga. De har en härlig pool som svalkar skönt när det är lågvatten och svårt att bada, jättetrevlig personal och fantastiskt god mat. Gillar man att njuta av stora middagar efter en lång dag på havet så är det helt klart värt att ta halvpension här och varje kväll få njuta av en 4-rätters middag. Massagehyddorna nere vid stranden är också väl värda ett besök. 

Vi fortsatte vår resa västerut mot Stone town och stannade längs vägen och besökte en kryddfarm där vi fick smaka på mer frukt och kryddor är vi visste fanns! Det var verkligen en otroligt läcker upplevelse. Sol-mogen mango rätt från trädet, mangostan, rambutan, custard apple, jackfruit, gurkmeja, nejlika, muskot, kanel och mängder av andra fruktträd, buskar, örter och rötter. Vår guide visade oss hur allt växte och lät oss smaka och dofta. Här fick vi även lunch och trots att vi ätit säkert 2kg frukt var så smakade den hemlagade lunchen fantastiskt. Ett besök på en kryddfarm är något jag verkligen rekommenderar alla som vill resa till Zanzibar.

Sedan fortsatte vi vår resa med slutdestination Stone town som också är en väldigt spännande del av Zanzibar. Inte alls en tråkig stad där man bara tillbringar sista natten nära flygplatsen, snarare ett ställe där jag önskat att jag hade haft mer tid. Stonetown ligger vackert vid havet vilket innebär att det går alldeles utmärkt att ligga på stranden en eftermiddag och bada i havet några gånger till. Dykcentret One Ocean som vi dök med på Mnemba atoll har ett dykcenter även i Stone town och tack vare läget kan de erbjuda en hel annan sorts dykning här. Dels är de inte alls påverkade av tidvattnet vilket gör att de har samma starttid varje morgon och dessutom kan göra eftermiddagsdyk och nattdyk för den som vill. Vad som framförallt lockar dykare till Stone town är de vrak som finns att utforska. "The Great Northern" som sjönk på nyårsafton år 1902  ligger på 12m djup och är mycket populärt både bland snorklare och dykare. På 30m finns även The Royal Navy Lighter som sänkts för dykning. Det är numera täckt av koraller och stora stim med snappers trivs i dess närhet. Det finns också ett par fina välmående rev här på östsidan.

När man inte dyker eller badar så finns det mängder av spännande gränder att utforska i Stone town. Jag som själv brukar påstå att jag har väldigt bra lokalsinne gick totalt vilse gång på gång. Men det var bara spännande och roligt. Zanzibarerna hälsade vänligt med ett “Mambo” och frågade om vi var vilse när vi förvillat oss in på en skolgård, eller in i ännu en återvändsgränd bland deras bostäder :)

Förutom små trevliga butiker så finns det massor av mysiga caféer, restauranger, takbarer och varsamt renoverade hotell i Stone town. Här syns verkligen spår av den arabiska kulturen. Vi hade behövt minst en vecka för att äta middag på alla de läckraste takterasserna i stan. 

Ett annat måste i solnedgången är ett stop i Forodhani Gardens där det serveras grillspett, Zanzibar pizza och sockerrörsjuice från de små stånden på matmarknaden varje kväll.

zanzibar

Zanzibar är verkligen ett härligt resmål för den som vill ha avkoppling och aktivitet, uppleva både natur och kultur. Det är väldigt enkelt för snorklare att följa med dykare då man ofta åker ut med samma båt. 4-5 dykdagar är lagom för att göra de bästa dykplatserna på ön."

Är du intresserad av att höra mer om Zanzibar så är det bara att slå en signal så berättar jag gärna mer! Kika även på vårt påskerbjudande som du hittar här!

/Sanna

 

Maratua Atoll - Nytt resmål

nunaken resort

Som ni vet så är vi på Scuba Travel ständigt ute och söker med ljus och lykta efter nya och annorlunda dykresmål världen över. Vårt senaste tillskott i Scuba Travel-familjen är något utöver det vanliga. Ett resmål för dig som redan varit med om flera dykresor och letar efter något nytt och spännande. Maratua Atoll ligger extremt avlägset mitt ute i havet, söder om den välkända dykdestinationen Sipadan på Malaysia. Ute vid Maratua finns tre otroligt natursköna resorter som du kan kombinera precis hur du vill.

Resortöarna ligger avlägsen ute i det sulawesiska havet och det finns begränsade möjligheter att till sig dit, därför krävs nogrann planering. Färderna ut till Maratua går bara ca 1 gång i veckan och vi hjälper dig att sätta ihop resan på bästa sätt så att du inte riskerar att missa transfern ut till detta lilla dykparadis. Nu undrar du säkerligen, hur kan då en resa till Maratua Atoll se ut? Det ska vi självklart förklara för dig.

Efter att din väska är packad med badkläder, dykutrustning, kamera, svala kläder och solkräm beger du dig iväg till din närmsta flygplats. För att ta dig till Maratua måste du först göra ett litet stopp på vägen, så du stiger ombord på flygplanet som ska ta dig till Borneo i Indonesien. Vi rekommenderar starkt att du gör detta lilla stopp på Borneo, både för att säkra upp mot eventuella flygförseningar, men också för att det är en rolig paus i flygresan och en upplevelse i sig. Inte långt ifrån där du landar på Borneo finns nämligen en plats som heter Samboja Lodge. Ett boende byggt av ”The Borneo Orangutang Survival Foundation”. Här bor du mitt ute i en 2000 hektar stor regnskog på en liten resort med enbart 26 rum. Här kommer du dagligen att kunna integrera med orangutanger, malajbjörnar (sun bear) och alla de andra vackra djuren som lever här. Du får njuta av god indonesisk mat samt besök av exotiska fåglar på din balkong. Vi rekommenderar att du spenderar minst två nätter här, innan du reser vidare ut till Maratua Atoll. Tänk dig att du står ute i regnskogen i Borneo när du hör att det börjar spraka och röra sig i träden omkring dig. Ljudet och trädrörelserna kommer närmre och närmre dig och plötsligt är du omringad av en hel flock med orangtanger. Det här är en upplevelse du absolut inte får missa!

Efter några dagar i Borneo börjar det troligtvis att rycka i din dyknärv. Nu är det dags att ta sig ut till havet. Du stiger ombord på planet som tar dig ut till Maratua Atoll. Här finns det som sagt tre olika resortöar att välja på Nabucco Island Resort, Nunukan Island Resort och Virgin Cocoa. De två sist nämnda är dessutom sammanlänkade med en unik 1,3 km gångbrygga över havet. Du kan kombinera alla dessa tre resortöar precis som du vill. Stanna hela din vistelsen enbart på en ö eller testa på att bo på två eller alla tre under din semester. Vad gäller dykningen så är den snarlik på samtliga resortöar, så skillnaden ligger främst i boendet och vistelsen på land. Gemensamt för öarna är att du får en ordentligt avkopplande semester långt bort från massturism och stress. Tänk dig at du vaknar upp till ljudet av vågor, helt bortom räckhåll från brummande mopeder, stadsljud, kyrkklockor och surrande mygg. Du stiger upp ur sängen, promenderar ut ur din bungalow där du direkt stoppar fötterna i den mjuka sanden. Går några få steg och tar dig ett skönt morgondopp i det kristallklara havet för att få bort sömnen ur ögonen. Kanske får du sällskap av några färglada fiskar eller en sköldpadda. Du går upp, duschar av dig saltet och slinker i svala lätta kläder. Sen promenerar du bort till restaurangen för att få något i magen, kanske lite färsk frukt och en kopp kaffe. Efter frukost är det dags för dagens första äventyr under ytan.

maratua

När du dyker ute vid Maratua Atoll så är det fortfarande så att dykbåten du befinner dig på är ensam eller en av få vid dykplatsen. Dessutom är reven friska, färgglada och de lokala dykplatserna ligger bara 5 - 20 min bort från resorterna. För dig som är fotointresserad finns det mycket att sikta sitt objektiv emot, både ovan och under ytan. I Maratua Atoll dyker du med sjöhästar, barracudor, hajar, mantor, orangurang krabbor, sköldpaddor och örnrockor. Någon dag kan du göra en dagsutflykt till Sangalaki/ Kakaban där du har stora chanser att få se mantor året runt samt besöka "jellyfish lake". 

Virgin cocoa

Okej, så vad är det då som gör de tre resortöarna så speciella och vilken/vilka ska du välja att sätta ner dina dykfenor på? 

Nabucco Island Resort är den äldsta ön. Det är en väldigt grön ö med många växter så som orkidéer, mangrove, limeträd, papayaträd och hibiskus. Här stormtrivs ödlor och kokoskrabbor m.fl. De flesta bungalows är byggda alldeles intill havet, så vid högvatten kan du nästan kliva direkt ner i vattnet från din egen veranda. Nabucco ligger inne i atollens lagunen, så det blir aldrig har höga vågor runt ön. Restaurangen är byggd på pålar, så medan du avnjuter din frukost kan du titta på det marina livet nedanför. Snorkla kan du göra direkt från resortens brygga. Servicen på Nabucco är kanon och maten bestående av färska råvaror är utsökt. Du kan även ta en volleybollmatch vid solnedgången eller om du föredrar lite mer avkopplande aktiviteter så rekommenderar vi en bekväm massage.

nabucco resort

Nunukan Island Resort ligger i södra Maratua atoll och är som sagt sammanlänkad med Virgin Cocoa Resort genom den 1,3 km unika gångbryggan. Under gångbron sträcker sig ett långt husrev som kryllar av makroliv. Ena sidan av Nunukan, där resortens restaurang är placerad, är det vidöppet hav vilket gör att du får en fantastisk vidsträckt utsikt. Medan alla resortens bungalows är på andra sidan ön, den sidan som vetter mot lagunen. Sandstranden är något längre på Nunukan är på Nabucco och även här trivs varaner och kokoskrabbor. Här får du uppleva extremt vackra solnedgångar och en promenad över den långa bryggan till Virgin Cocoa är en väldigt romantisk aktivitet, kanske får du sällskap av en sköldpadda eller två under din promenad. Som gäst på Nunukan kan du även till extra kostnad besöka Virgin Cocoa's restaurang någon kväll för att få lite variation.

Virgin cocoa

Virgin Cocoa är den senaste av de tre resortöarna och snäppet lyxigare än de övriga. Det finns en pool i mitten av ön där yoga är väldigt populärt bland resortens gäster. Den vackra restaurang på ön erbjuder fantastisk utsikt och utmärkt mat i form av lokala samt internationella rätter med både kött, fisk, vegetariskt och veganskt. Resorten har endast 18 bungalows, de är alla är rymliga med snygg design och egen veranda med solstolar. 

Vi på Scuba Travel tror starkt på Maratua Atoll som vårt nya resmål både för dykare och ickedykare samt både för dig som erfaren dykresenär och nyligen dykintresserad resenär. Vi tror att du kommer att stormtrivas här och komma hem totalt avslappnad, med extremt många fina semesterminnen och foton. Ring till oss eller skicka oss en förfrågan så ska vi berätta mer om Maratua. Klicka även här för att komma till ett specialerbjudande till Maratua.

 

nabuccan

Virgin cocoa

Virgin cocoa

Virgin cocoa

Virgin cocoa

 

En berättelse från Galapagos av Anders Salesjö

"I mitten på november var vi 16 stycken förväntansfulla resenärer som lämnade ett blåsigt och regnigt Sverige och flög ut till Ecuador och Galapagos. Där var vi sammanlagt 12 dagar; fem landbaserade dagar följt av en veckas liveaboard på Galapagos Master. För det stora flertalet av oss var Galapagos en drömdestination som vi länge hoppats på att någon gång få uppleva. Väl på plats vid ön San Cristobal tog vi oss genast ut till en lokal strand som heter Playa Loberia. Det kändes närmast sagolikt då vi omedelbart fann sjölejon, havsleguaner, vackert röda krabbor och diverse oskygga fåglar. Dagarna fortsatte på liknande sätt. Förutom strandlivet passade många av oss också på att uppleva Galapagos storvuxna landsköldpaddor. Efter ett par dagar med snorkling var vi några stycken som kände att vi ville ner under ytan ordentligt och vi bokade därför apparatdykning vid Kicker Rock precis utanför San Cristobal. Vi överraskades av hur kyligt vattnet var, men glömde snabbt bort kylan då vi såg rikligt med galapagoshajar och havssköldpaddor. Vissa av oss hade även turen att se klumpfisk.

Sedan var det då äntligen dags att ge sig ut på liveaboarden Galapagos Master. Vi satte genast av norrut mot öarna Darwin och Wolf. Uppe vid Darwin hade vi några fantastiska dyk med rikligt med hammarhaj och galapagoshajar. Sikten var dock inte den bästa och valhajarna lös med sin frånvaro. Vi beslutade oss därför för att lämna Darwin tidigare än planerat och åkte istället ner till Wolf. Där välkomnades vi av stora grupper med delfiner som vi såg från ytan. Nere i vattnet hade vi hammarhaj, silkeshaj och galapagoshaj. Efter Wolf bar det av tillbaka söderut, ner mot den största ön; Isabela. På öns nordvästra sida ligger Punta Vicente Roca. Här fick en del av oss det absolut bästa dyket på hela resan: fyra storvuxna klumpfiskar samtidigt! De var helt oskygga och sikten var riktigt bra. Klumpfiskarna samlas vid denna plats för att bli rengjorda av putsande läppfiskar. Denna dag började helt fantastiskt och den fortsatte i samma anda. Nästa dyk var vid Douglas Cape på ön Fernandina. Här fick alla möjlighet att uppleva havsleguaner som betar alger under vattnet. De var helt oskygga och man kan trycka kameran rätt upp i ansiktet på dem utan att de bryr sig det minsta.

Sammanfattningsvis var vi nog ganska överens om att Galapagos var precis så fantastiskt som vi alla hade trott vad det gäller djurlivet. Även om man är inbiten dykare och kanske främst tänker sig en dykresa, så är en ovanligt stor del av behållningen djurlivet i strandkanten och på land. Dykningen är suverän, men förhållandevis krävande, ofta med mycket stark ström. Galapagos erbjuder definitivt ingen tropisk, avslappnad dykning i kristallklart vatten, trots att ögruppen ligger mitt på ekvatorn. Den låga vattentemperaturen och den begränsade sikten gör att dykförhållande faktiskt påminner mer om svensk sommardykning än tropikerna. Den ständiga närvaron av havssköldpaddor, sjölejon, havsleguaner och hajar gör dock dykningen på Galapagos helt unik! Något som helt enkelt måste upplevas!" Av marinbiolog, undervattensfotogra och Scuba Travel ambassadör Anders Salesjö.

Nästa höst kan det vara din tur att åka till Galapagos. Än finns nämligen enstaka platser kvar inför höstens resor till Galapagos med Anders Salesjö. Läs mer här! Anders har även en väldigt annorlunda resa på gång till Palau, en drömresa för dig som är intresserad av marinbiologi, läs mer om vår Palau Spawning trip här!

Samtliga foton är tagna av Anders Salesjö!

galapagos

galapagos

galapagos

galapagos

galapagos

 

En berättelse från Bali av Annelie Pompe

I november 2016 packade äventyraren & fridykaren Annelie Pompe sin väska och begav sig till Bali Dive Resort & Spa i Tulamben. Detta var början på ett äventyr där Annalie under en tid skulle ta emot tre olika grupper med resenärer som alla hade intresset av att lära sig fridyka. Resan började med att våra två vinnare av förra årets Musikhjälpen-auktion landade på Bali och fick en privat fridykningsupplevelse tillsammans med Annelie. Därefter följde två smågrupper om fem personer. Så här säger Annelie själv om sin tid på Bali...

"Bali är ett av mina absoluta favoritländer och det var en ren glädje att få dela upplevelsen av landet ovan och under ytan med så många elever. Dagarna började med yoga och andningsövningar på en av de vackraste platserna någonsin. Vi andades till ljudet av havet och njöt av vinden från vulkanen. Eleverna lyckades hålla andan i allt ifrån 2 till nästan 5 minuter. Vi fortsatte efter nyttiga frukostar med lite vila innan det blev mer teknisk träning för fridykning. Efter lunch åkte vi ut på olika utflykter till dykplatserna omkring Tulamben. En favorit var såklart vraket Liberty, som med sina många öppningar och fiskar var en lekstuga för fridykare. Men bäst var ändå sista dagen på alla kurserna. Då kom allt eleverna lärt sig till nytta när vi åkte båt till dykplatsen Nusa Penida för att fridyka med mantorna!"

Ingenting är klart ännu, men vi jobbar på att få ihop en ny fridykningsresa tillsammans med Annelie. Låter det intressant, kan du anmäla ditt intresse till info@scubatravel.se, så skriver vi upp dig på vår intresselista. Vill du inte vänta kan du redan nu boka in dig på vår fridykningsresa till Palau som görs i sammarbete med fridykarklubben Stockholm Apnea. Läs mer om Palau-resan här (länk kommer snart)!

Samtliga foton är tagna av Annelie Pompe!

 

En berättelse från Röda Havet av Sine Åkerman på Nortech Diving och Dive Resort Kattegat

Nyligen kom dykcenter Nortech Diving och Dive Resort Kattegat tillbaka från Röda Havet. Här är NorTech-Sines berättelse från deras resa (text på engelska).

”On October 25 18 guests boarded MV Tala in Hurghada, Egypt and I felt lucky to be amongst them. We had been planning the trip since last fall and finally the time had come! Scuba Travel had taken care of all administration and travel arrangements and everything went smooth.

Upon boarding I immediately felt at home and in good hands. There is a unique ‘vibe’ onboard Red Sea Explorers' boats that I haven’t experienced elsewhere. All Red Sea Explorers (RSE) staff members are kind and helpful and seem to wake up every morning focused on only one thing: Keeping guests happy and safe. Everyone is socializing. No-one feels like he/she is traveling alone.

The following week was magic! We had decided on a last minute route change that took us to Brother Islands, Deadalus and Elphinstone. A change proposed by RSE owner Faisal Khalaf based on his marine life observations prior to our arrival. It turned out to be a great decision - especially for shark lovers like myself.

On most dives we were surrounded by hammerhead sharks, reef sharks, thresher sharks or majestic white tipped oceanic sharks. We also dived with manta rays, turtles, schools of barracudas, jacks and tuna. All added on top of the clear and warm Red Sea waters, the rich coral reefs, steep walls and beautiful wrecks. We experienced divers' paradise!

Life onboard is ‘easy-peasy'! Rise early for your morning dive when you hear the first bell. Enjoy a cup of coffee during briefing, jump in and enjoy! Come up for a great breakfast buffet and relax in the sun until the bell rings again. Go dive and come up for lunch. The buffets offer good food for all kinds of taste buds. Take a nap in the shadow until you hear the third bell: Jump in again! Then relax, enjoy the view and a snack before dinner is served. Some days a night dive is arranged depending on location and currents. Safety first!

At night we sat together and processed our experiences and impressions over a beer, a glass of wine or another cup of coffee. As days start early, the boat is usually quit by 11 pm.

Some dives were conducted from the platform of the MV Tala, others from the two ribs. We often used the underwater scooters onboard to cover longer distances and/or avoid working against the current. Diving activities were handled very professionally by our dive guides and the experienced crew. Some of the crew members ensuring our safety have been onboard since my first visit in 2010.

A week passes by quickly when having fun! When we all jumped in for the last dive, we were ‘Monkeys’. 'Monkey diving' is invented by RSE owner Faisal Khalaf. It teaches you absolute neutral buoyancy and is quite an eyeopener! It is also the closest thing to having fun in space :-)

I’ve tried other Red Sea operators but keep returning to Scuba Travel and RSE. I believe it is the best value for money experience the Red Sea can offer a diver. It is not only the high standard, the atmosphere and the amazing diving. It is how Red Sea Explorers can satisfy everybody’s needs on every dive. I did most of my technical training and dives with RSE and I see how everyones skills develop during a week onboard. The groups we bring to RSE via Scuba Travel are always a great mix of divers. Some are merely divers upon arrival. Some are still struggling with their diving skills. Some are very solid and experienced and some do 2-3 technical 100m dives on each trip. Some are photographers, some prefer wrecks and others the reefs. Some are first timers onboard while others like myself have spent 10-14 weeks with RSE and keep coming back for more. Every diver is met with respect at his/her level of diving. There is no hierarchy - we’re all in it together:-)

It is very important to me as group leader that every single person traveling with me returns happy and fulfilled. Scuba Travel and Red Sea Explorers deliver every time :-)

I want to thank Scuba Travel, Red Sea Explorers and all guests onboard that week for a magnificent diving experience.

If you want to join us on one of our next trips you are most welcome! But I must warn you: It is an addictive experience :-)

Contact me directly via sine@nortechdiving.dk or join our Facebook Group here! ” - Sine Åkerman, Nortech Diving och Dive Resort Kattegat

Vill du hänga med Nortech Diving och Dive Resort Kattegatt på deras nästa? Då är det fritt fram. De har resor till Röda Havet ombord på liveaboarden Tala. Klicka här (PDF) för att se mer detaljerad info om resan med safarin "North & Brothers" 17 - 24 okt 2017 och klicka här (PDF) för detaljerad info om resan med safarin "Daedalus, Rocky, Zabargad" 24 -31 okt 2017. Kontakta Nortech Diving och Dive Resort Kattegatt för att boka och få mer information, sine@nortechdiving.dk. 

 

En berättele från Serenity i Maldiverna av Mikael Hallsten på ArköDyk

I september åkte dykskolan ArköDyk till Maldiverna för att mönstra på den splitter nya liveaboarden Emperor Serenety.

 ”Båten var fantastisk med stora och bekväma hytter och fantastisk mat. Dykningen var i världsklass och bjöd på både Manta och Valhaj. Vi är mycket nöjda med våran resa och vill tacka alla deltagare som var med. Tack även till Scuba Travel för bra service. Hoppas vi snart ses igen!” - Mikael Hallsten, ArköDyk i Norrköping.

Vill du hänga med på ArköDyk’s nästa resa? Då är det fritt fram. De har precis bokat upp en påskresa till Röda Havet ombord på liveaboarden Asmaa med direktflyg från Stockholm den 13 april 2017. Klicka här (PDF) för att se mer detaljerad info om resan. Kontakta ArköDyk för att boka och få mer information, klicka här för att komma till deras sida!
 

 

En berättelse om Vithaj och Valhaj av Anders Salesjö

mexiko dyk

"I slutet på juli var vi elva förväntansfulla dykare som lämnade en regnig svensk sommar för att åka till ett soligt och varmt Mexiko. Nu var det i och för sig inte sol och värme vi var ute efter, utan tanken var att förverkliga en dröm som vi alla gick och bar på; Vi ville alla dyka med storvuxna hajar. Tanken med resan var att uppleva såväl valhaj som vithaj på en och samma resa.

Vi började vårt äventyr vid Yucatanhalvön på den Mexikanska ostkusten. Där samlas årligen hundratals valhajar. De söker sig till denna plats för att frossa på fiskägg som flyter i vattenytan. Efter en lång och bitvis ganska skumpig båtutfärd siktade vi nu äntligen de första valhajarna. Väl i vattnet kunde vi alla konstatera att de var där i stort antal. Man såg dem precis överallt; över, under, framför och bakom dig, överallt var det valhaj. När det var som flest hade man fyra till fem stycken i synfältet framför masken, tittade man sedan ovanifrån ut över vattnet från båten kunde man lätt se ett tjugotal samtidigt. Så här fortsatte det även andra, tredje och fjärde dagen, fast då hade det dessutom tillkommit en stor mängd närgångna mantor som förgyllde tillvaron för oss. På vägen tillbaka från fjärde dagen ryktades det om en ankommande orkan och det började blåsa ganska kraftigt. Blåsten gjorde att den femte dagen med valhaj fick ställas in. Trots detta var vi alla mycket glada och nöjda. Vi hade ju redan sett mängder med både valhaj och mantor, så våra förväntningar var väl uppfyllda.

Från Cancun på Mexikos ostkust flög vi sedan till San Diego, där vi hade två nätter på hotell innan vi med busstransfer tog oss ner till Ensenada i Mexiko. Därifrån tog vi oss ut på Stilla havet med liveaboard-båten Nautilus Explorer. Slutdestinationen var Guadalupe; världens bästa plats för att dyka med vithaj. Vi hade nu kommit till resans höjdpunkt, äntligen skulle vi få uppleva vithaj under ytan. Det visade sig att många av oss hade burit på denna dröm sedan barnsben och nu skulle den förverkligas, en gång för alla. Efter nästan ett dygns skumpig båtresa öppnades burarna vid sjutiden på morgonen. De första timmarna hände ingenting, men sedan siktades det vithaj såväl vid de ytbaserade burarna som vid de nedsänkbara. En och annan haj kom och försvann under hela dagen, men de höll sig på avstånd och det var aldrig någon större aktivitet. När dag två kom tänkte vi alla att idag blir det nog bättre, med fler hajar som kommer närmare. Dessvärre hade vi helt fel, inte en enda vithaj syntes till på hela dag två. En oro började nu sprida sig bland resenärerna, kommer det inte bli bättre än så här, blir det inte fler hajar? Det blev dock bättre. Redan tidigt på morgonen dag tre siktades det vithaj och sedan var det ett flertal vithajar till och från under hela dagen. Ibland kom de så nära att de störtade rakt in i buren. Det skallrade till rejält och blev ett väldigt oväsen då detta skedde. När de kom så nära fanns alla möjligheter att få riktigt bra bilder, så denna avslutande final var alldeles toppen tyckte samtliga resenärer." - Anders Salesjö

Är du intresserad av att dyka med hajar så finns flera tillfällen framöver med Anders Salesjö. Han är en av Scuba travels mer aktiva ambassadörer och han har flera resor med hajar på gång framöver. Det finns en resa till Galapagos i okt 2017 (1 plats kvar) där du bland annat har chans att uppleva valhaj, galapagoshaj, silkeshaj och flerhornig hammarhaj. Dessutom har han en resa till Franska Polynesien 2018 där du kommer se otroliga mängder med grå revhaj under ett naturfenomen som kallas ”wall of sharks”. Båda dessa resor är närmast fullbokade, men det kommer fler resor med Anders. Näst på tur att skapas är en resa till Palau i feb 2018, där du bland annat får uppleva fortplantningen hos storvuxna papegojfiskar, grå revhaj, vitspetsad revhaj, uråldriga och skalbärande bläckfiskar kallade pärlbåtar, nautilus, välbevarade korallrev och mycket, mycket annat. Resan till Palau är inte lanserad ännu, men du kan resan nu anmäla ditt intresse till info@scubatravel.se.

Blir du sugen på Guadalupe, så har vi precis satt ihop en ny resa dit som går i aug 2018 tillsammans med vår ambassadör Tomas Jansson. Läs mer om den här!

 

mexiko dyk

mexiko dyk

 

En rundresa i Mexiko med Daniel Benér

mexiko dyk

För att öka på utbudet i Mexiko så har Scuba Travel skickat iväg sin egen Daniel Benér för att utforska ön och se vad den kan erbjuda. Daniel åkte iväg på en intensiv 2 veckors resa för att täcka så många delar av Yucatan halvön som möjligt och han blev riktigt imponerad:

"Efter min två veckors långa resa på Yucatanhalvön i Mexiko kan jag inte säga annat än att denna plats är ett dykparadis! Det finns många fina platser runt om i världen som vi skickar våra kunder till men det är ingen som kan mäta sig med den mångfald av olika dyk-upplevelsers som Yucatanhalvön kan erbjuda. Vad sägs om världens näst största välmående korallrev, stora stimm av 2 meter långa tarpons, vackra sköldpaddor, unik dykning vid arkipelagen Chincorro, kristallklart vatten i grottorna (cenotes) för både nybörjardydkare och mer avancerade dykare. Simma bland stora valhajar och mantor i Cancun som äter fiskägg eller upplev segelfiskar på jakt efter fiskstimmen. För de som är ännu mer äventyrligt lagda finns dykning med tjurhajar utanför Playa del Carmen eller snorkling med krokodiler i Chincorro!

Tillsammans med vår operatör på plats Yucatan Dive Trek har vi nu möjlighet att sy ihop hela resor åt dig där vi får med de upplevelser som du vill göra. För de som också är intresserade av aktiviter ovan land också kan vi erbjuda besök vid berömda Calakmul, fullt av pyramider som byggdes för över 2 000 år sedan! Eller komma bort från de turistiga stråken i Playa del Carmen eller Cancun och besök det genuina Valladolid och Izamal.

Jag har aldrig varit på en destination som erbjuder mer dykupplevelser är Yucatanhalvön och jag hoppas att vi får möjlighet att hjälpa er att upptäcka detta dykparadis!"

Kan du, likt oss, inte låta bli att drömma dig bort till Mexiko? Spana då in dessa äventyrsspäckade paket, klicka här!

 

mexiko dyk

mexiko dyk

mexiko dyk

mexiko dyk

Raja Ampat i april 2016 med Scuba Travel ambassadör Tomas Jansson

raja ampat

I april 2016 reste vår Scuba Travel ambassadör Tomas Jansson till Raja Ampat i Indonesien tillsammans med en grupp förväntansfulla dykare. I Raja Ampat steg de ombord på liveaboarden Indo Siren. Så här säger Tomas om deras äventyr:

"Det lilla propellerplanet tog mark i Sorong på västra Papua. Efter en kort biltur ner till hamnen gick vi ombord på den 40 meter långa, lyxiga liveabord S/Y Indo Siren. Med samtliga gäster ombord, lättade vi ankar och satte kurs mot Raja Ampat´s övärld.

Här tar den biologiska mångfalden under vattenytan hem första pris och klassas av många dykare som ett riktigt paradis. Vi dök på rev som myllrade av hundratals fiskar i regnbågens alla färger och på rengöringsstationerna njöt vi av mantor som fick sina parasiter avlägsnade. På en del dykplatser mötte vi den mycket speciella Wobbegonghajen samt den nattaktiva Epåletthajen. Den sistnämnda använder sina fenor, som ben för att ta sig fram över sandbotten. Den här hajarten lever enbart här, vilket gör den och platsen unik. Mellan dyken besökte vi de lokala öarna med sina vackra sandstränder. Det var då, en bit från båten vi såg fenvalarnas ryggfenor skära vattenytan." 

Vill du också besöka Raja Ampat? Följ med oss på vår nästa gruppresa hit i nov 2018, läs mer här!

Vill du hänga med Tomas Jansson på hans nästa Scuba Travel gruppresa med Siren Fleet? Resan går då till Filippinerna med liveaboarden Philippine Siren i nov 2017. Läs mer om den här!

raja ampat gänget

raja ampat

raja ampat

raja ampat

Nu har vi swish!

betala med swish

Nu kan du betala din resa med swish hos Scuba Travel. Ladda ner appen "swish" och läs på din banks hemsida om vad du behöver göra för att koppla ditt telefonnummet till din bank. När du väl har swish på din mobil kan du använda appen för att betala din dykresa. Du anger summa som du ska betala under belopp, fyller i ditt bokningsnummer (TRP-xxxx-xxxx) under meddelande och skickar betalningen till telefonummer 123 232 7906. Väldigt enket och snabbt. Läs mer om betalningar här!

Thailand april 2016 med Oxygene Göteborg

o2 göteborg

I april 2016 lämnade en grupp från dykskolan Oxygene Göteborg västkusten för att ge sig ut på äventyr i Sydostasien. Så här säger Anna på Oxygene om resan ombord på liveaboarden The Junk i  Thailand:

"I april 2016 åkte vi ett gäng från Oxygene Göteborg till Similan Islands i Thailand. Efter en dag i Khao Lak gick vi ombord på ”The Junk” som skulle vara vårt hem för veckan och ta oss runt till alla dykplatser. Vi började runt Similans södra öar och tog oss norrut mot Koh Tachai, Koh Bon och Richelieu Rock. Redan andra dykdagen fick vi se vår första manta.

En av resans höjdpunkter var förstås Richelieu Rock som är ett rev mitt ute i havet. Även om sikten inte var den bästa på resan vägdes det upp av allt liv på dykplatsen. Runt toppen av revet var det ett myller av fiskstim med snappers, fusiliers, trevallies och cornet fish. Förutom alla fiskstim runt oss såg vi allt från muränor och boxfish till ornate ghost pipefish, pineconefish och tigertail seahorse. För att hinna se allt spenderade vi en hel dykdag runt revet.

Veckans två sista dyk gjorde vi vid Koh Bon. Där spenderade vi hela dyken tillsammans med flera mantor som ibland graciöst gled förbi oss och ibland kom i lekfull fart på riktigt nära håll. Vilket häftigt avslut på en riktigt härlig resa! Tack alla som var med!" 

Vill du komma i kontakt med Oxygene Göteborg och kanske hänga med dem och dyka på Västkusten? Klicka då här!

Skulle du också vilja dyka på Thailand? Kika då på vårt erbjudande genom att klicka här!

thailand manta dykning

thailand dykning

Scuba Travel deltar i Dykmässan 19 - 20 mars 2016

Dykmässan

Helgen den 19 - 20 mars 2016 kommer Scuba Travel att befinna sig i Stockholm. Då är det nämligen dags för årets Dykmässa på Nackastandmässan. Vi hoppas på att få se så många som möjligt av er där för att prata dykminnen och resor. Mässan har något för alla; barn som vuxen och dykare som ickedykare. Det kommer finnas möjlighet att få inspiration till dykresor, tävlingar, prova utrustning, lyssna på intressanta föredrag och göra testdyk i pool. I vår monter (B6) kan du förutom att träffa vår egen personal även prata äventyr med vår partner i Mexiko, Yucatan Dive Trek samt Extra divers som har dykcenter över hela världen. Vi kommer även att ha med oss några av våra fina ambassadörer. 

Mässan är öppen lördag och söndag, 10:00 - 17:00. Entrépris är 150 kr för vuxen (över 13 år) och 60 kr för ungdom (6-12 år). Platsen är Nackastrandmässan. För mer information om mässan gå till: dykmassan.se

Scuba Travel kommer även att hålla ett gäng intressanta föredrag under Dykmässan, läs mer om dem här nedan:

Lördag 19 mars kl. 11:45-12:30 (Lilla salen)
Yucatan Dive Trek med Scuba Travel
Om du vill få ut det mesta av din Mexikoresa så är det med Yucatan Dive Trek man ska åka. De ordnar hela resan tillsammans med Scuba Travel. Dykning med valhaj, cenotes, Cozumel, Playa del Carmen men också snorkling med krokodiler!

Lördag 19 mars kl. 14:45-15:30 (Lilla salen)
Ingvar Eliassons gruppresor med Scuba Travel
Lär dig att bli en riktigt duktig fotograf i Röda havet på en liveabaord full av fotointresserade dykare. Ingvar Eliasson är en erfaren och väl meriterad undervattensfotograf  som har hållit i resor och workshops i många år. Han kommer att vara med och hjälpa dig till den perfekta bilden! Sedan får du inte missa Ingvars fantastiska resa till Sri Lanka i 2018 där du kommer att snorkla med blåval, knölval och kaskelotter.

Lördag 19 mars kl. 15:00-15:45 (Stora salen)
Tomas Janssons gruppresor med Scuba Travel
Stora djur! Krokodiler och hajar är kännetecken för Tomas Janssons ambassadörsresor. Ni kommer kort få höra om Tomas Janssons kommande resor; snorkling med krokodiler i Mexiko, dyka med rävhajar i Filippinerna eller dyka med vithajar i Stilla Havet!

Söndag 20 mars kl. 10:45 - 11:30 (Lilla salen)
Scuba Travel Daniel och Bali Dive Resort Ingela Petö
Daniel och Ingela berättar om ett av våra populäraste resmål, Bali Dive Resort & Spa i Tulamben, Bali. 

Söndag 20 mars kl. 11:00-11:45 (Stora salen)
Extra Divers med Scuba Travel
Här kommer ni få höra om alla destinationer som Extra Divers har att erbjuda runt om i världen. Från dykningen på Kanarieöarna till de outforskade områdena runt Halmahera (i sydostasien).

Dykmässan 

Fridyk med valar och delfiner i mars 2018!

sri lanka agressor

Just nu håller vi på att sätta ihop en ny gruppresa. Det kommer att bli ett riktigt spännande äventyr med UV-fotograf Ingvar Eliasson i spetsen. Resan går till Sri Lanka med fullt fokus på fridykning med valar och delfiner. Du bor en vecka ombord på liveaboarden Sri Lanka Aggressor och har under denna vecka möjlighet att fridyka med hela tretton olika sorters valar, däribland blåvalar, kaskelotter, knölvalar m.m. Du har också chansen att se åtta olika sorters delfiner. Det här är helt klart en resa för dig som gillar storvilt. Vi har även tänkt på dig som vill förlänga din resa med några dagar på land och kommer att ha förslag på det.

Tidigare resor av denna typ har fyllts upp extremt fort. För att ha förtur till en plats på detta äventyr i mars 2018 rekommenderar vi att du anmäler dig till vår intresselista nu, maila oss på info@scubatravel.se. Vi hoppas kunna släppa resan i feburari 2016. 

(publicerat 21 jan 2016)

UPPDATERING (25 feb 2016)! Nu ligger resan uppe och det finns i dagsläget platser kvar. Klicka här!

sri lanka aggressor 

 

Auktion i Musikhjälpen 2015!

Annelie-pompe-lär-dig-fridyka


Miljontals människor är just nu på flykt runt om i världen. Det är inte bara krig och väpnade konflikter som är orsaken, de senaste fem åren har över 100 miljoner människor tvingats fly på grund av klimatrelaterade katastrofer. Men det går att göra skillnad. Genom att jobba förebyggande kan konsekvenserna av katastroferna lindras och människoliv räddas. Därför är årets tema i Musikhjälpen ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”.

I en vecka, sammanlagt 150 timmar, sänder Musikhjälpen direkt dygnet runt i P3 och i SVT/SVT Play. År 2015 direktsänder Musikhjälpen från Linköping 13 - 19 dec, 2015. I år är vi, tillsammans med äventyraren och världrsrekordfridykaren, Annelie Pompe, med och auktionerar ut ett "Lär dig fridyka-paket" på Bali. Du som vinner auktionen kommer tillsammans med en vän att bo nio nätter på Bali Dive Resort & Spa i Tulamben på Bali och där få privatundervisning i fridykning av just Annelie Pompe. Annelie kommer själv att titta in i buren på Stora Torget i Linköping den 18 december 2015 kl. 16:00. Mer information om Lär-dig-fridyka-paketet som auktioneras ut hittar du i denna PDF klicka här!

UPPDATERING 18 dec 2015! Nu är auktionen avslutad och vi är otroligt glada över att kunna berätta att den drog in hela 47 100 SEK. Alla pengar som auktionen drog in går oavkortat till Musikhjälpens insamling för att förebygga klimatrelaterade katastrofer. För mer information om Musikhjälpen klicka här! Tack alla som hjälpt till att dela, skänka och buda. 

De som vunnit auktionen kommer att åka till Bali i november 2016. Annelie kommer sedan att stanna kvar ett antal dagar på Bali för att ge möjligheter för ytterligare sex personer att få chansen att lära sig fridyka. Läs mer om denna gruppresa här! 

UPPDATERING (Jan 2016)! Gruppresan med Annelie i nov 2016 är nu fullbokad, det gick otroligt fort.

musikhjälpen

Annelie-pompe-lär-dig-fridyka

 

Några ord från Fiji nov 2015, av Anders Salesjö!

fiji dykresa


Nu är gänget från vår gruppresa till Fiji med Anders Salesjö åter på hemmaplan. Resan gick i november 2015 och de första dagarna i öriket var landbaserade i Beqa Lagoon. "Här upplevde vi sex olika hajarter: tjurhaj, vitspetsad revhaj, svartspetsad revhaj, grå revhaj, sköterskehaj och silverspetsad haj. Samtliga arter kom upp mycket nära vilket resulterat i många bra bilder. Bega Lagoon är tveklöst en av världens absolut bästa platser att uppleva tjurhaj. När det var som bäst hade vi 15-20 storvuxna tjurhajar i närheten och till råge på detta ytterligare en mängd andra hajar", säger Anders.

Efter hajdagarna i Beqa Lagoon bar det av ut på liveaboard med Fiji Siren. Här fick gruppen uppleva fantastiskt välbevarade korallrev samtidigt som de lärde sig mer om korallrevets invånare. "Det var fascinerade att se hur deltagarnas dykning förändrades i takt med att de lärde sig mer om djurlivet på revet. Från att flyktigt ha simmat förbi reven och endast upplevt de stora scenerna började många att aktivt leta efter småkryp på specifika platser", säger Anders.

Tillhör du också dem som fascineras av korallrevets många invånare och vill lära dig mer om dessa? Missa då inte chansen att följa med marinbiologen Anders Salesjö på en liknande resa med mycket korallrevsbiologi till det artrika Raja Ampat i Indonesien i februari 2017. Läs mer om resan här!

Tips! Se den vackra naturfilmen "Ett annat liv" från Raja Ampat som just nu (dec 2015) finns att se på svtplay.se, klicka här för att komma till filmen.

Foton av Anders Salesjö!

fiji dykresa anders salesjö

 

Några ord från Wreck Week dec 2015, av Jesper Kjøller!

wreck week jesper kjøller 

För andra året i rad har nu Micke Bergström och Jesper Kjøller varit ambassadörer för en grupp danskar och svenskar på gruppresan Wreck Week i Röda Havet, denna gången ombord på Red Sea Explorers liveaboard, MV Nouran i dec 2015. Jesper och Micke är båda erfarna vrakentusiaster och rutinerade instruktörer, som under turen även hållit kurser för deltagarna samt delat med sig av sin stora erfarenhet av säker vrakdykning. Jesper Kjøller säger så här om turen:

”Selv om vejret på dette års tur i december 2015 ikke viste sig fra sin bedste side, så skuffer det nordlige Rødehav aldrig. Få steder i verden finde man så stor variation af spændende vrag fra alle perioder. Og selv om juvelen i samlingen, Thistlegorm, måtte droppes på dette års Wreck Week på grund af den hårde vind, blev det alligevel til masser af gode vragdyk og også til overraskende mange hajer."

Jesper och Micke är glada över att återigen leda nästa års Wreck Week som går 1 - 8 november 2016. Många av årets deltagare var även med på 2014 års Wreck Week och har nu uttryckt sitt intresse om att vara med även på 2016 års resa. Vi tror därför att platserna kommer att gå åt ganska fort och rekommenderar att du hör av dig till oss på info@scubatravel.se eller 0301 – 22 100 så snart som möjligt för att säkra din plats. Läs mer om resan Wreck Week 2016 här!

 

Drömmen gick i uppfyllelse!

Guadalupe-duvander


I början av november 2015 kom en av våra dykare hem från sin drömresa till Guadaloupe, Mexiko. Vi fick lov att dela med oss av Lars upplevelse och bilder. Underbar berättelse, Lars!

"Hej! Nyss hemkommen från en alldeles helt fantastisk dykresa till Guadaloupe Island, där jag fått uppleva min dröm sedan barnsben, nämligen att få dyka med vithajar. Divemaster Nelson på Nautilus Belle Amie sa att av hans 13 turer till Guadaloupe, så var detta den bästa vad beträffar antalet vithajar. Jag fick tyvärr inte se någon "Big Mama", men den största var nog runt 4,5 m lång och gled runt buren på 3-4 dm avstånd. Allt runt omkring fungerade helt perfekt och jag är helnöjd med resan.

Blev intervjuad av en lokal Tv-station från Los Angeles som var med på båten. Blev även intervjuad av en dykjournalist från Vancouver Kanada. Dom tyckte det var fascinerande att jag levde min barndomsdröm. Efter första dyket var jag så glad över att äntligen fått se vithajar att jag utförde en improviserad dans iklädd våtdräkt m.m. på dykdäck. Dom döpte den till "The shark dance". Andra dagen hade vi 45 min utan haj. Då bad dom mig att locka fram lite hajar med min shark dance. Jag gjorde så och sedan kryllade det av hajar igen, till allas jubel.
Mvh Lars Duvander"

Lars härliga "shark dace" hittar ni på vår facebook-sida och tv-reportern som var ombord på båten var från ktla.com. De har gjort en film i två delar som ni kan se här, avsnitt 1 & avsnitt 2. Är detta något som finns med även på din bucket-list? Anmäl dig till intresselistan för vår kommande vithajsresa år 2018, maila oss på info@scubatravel.se och märk mailet "intresselista vithajsresa 2018". Vi skickar dig mer information så snart vi har allt på plats.

Guadalupe Lars Duvander

Guadalupe Lars Duvander

 

Vill du bli vår nya kollega?

Scuba Travel Team

Är du vår nya kollega? Scuba Travel har haft ett fantastiskt år med bra tillväxt. Därför söker vi dig som vill arbeta heltid som reseadministratör i ett team med mycket motiverade medarbetare.

Vårt kontor ligger i Hindås, ca 30 km öster om Göteborg. Vi söker dig som är ambitiös, passionerad, stresstålig, noggrann, skriver och talar engelska flytande, har hög datorvana och är en lagspelare. Du är aktiv och helst dykintresserad och har rest en del runt om i världen. Det är en fördel om du har arbetat med resor tidigare, men är inte ett krav. Tillträde enligt överenskommelse, men helst 1 mars.

Känner du att detta kan vara något för dig? Skicka ditt CV samt personligt brev senast 7 december 2015 till daniel@scubatravel.se.

UPPDATERING (dec 2015)! Vi har nu hittat den vi söker och hon börjar i mars 2016 :-)

 

Nytt resmål, "bucket-list" destinationen, Franska Polynesien!

franska Polynesien


Nu har vi något väldigt spännande att berätta. Med start nästa år kommer vi att kunna erbjuda resor till ett riktig "bucket-list" resmål. Vi pratar om Franska Polynesien. Med båten French Polynesia Master kommer du att tas till avlägsna platser som Fakarava samt Rangiroa och uppleva haj i mängder. French Polynesia Master tillhör Master liveaboards och Siren Fleet-familjen och planeras köra sin jungfruresa i maj 2016. Franska Polynesien ligger i hjärtat av Stilla Havet och består av många, många små öar med vita stränder, omringade av kristallklart tropiskt vatten. I dessa spektakulära dykvatten fullkomligt kryllar det av hajar av olika arter samt mantor och delfiner.

Låter det intressant tycker du? För mer information om vår gruppresa i oktober 2018 med Scuba Travel ambassadör Anders Salesjö som gruppledare, klicka här!

UPPDATERING (nov 2015)! Gruppresan till Franska Polynesien är nu fullbokad, alla platser fylldes på bara ett par veckor.

Franska Polynesien

Franska Polynesien

 

Krokodiler i Chinchorro!

 

 


Nu är gänget från vår gruppresa till i July 2015 till Xcalak och Chinchorro i Mexiko åter på hemmaplan. Gissa vilka som gjorde dem sällskap under ytan? Så här säger vår ambassadör Tomas Jansson om resan:

”Atollen Chinchorro Banks är en av de sista oexploaterade dykdestinationerna i Karibien och bästa platsen i världen för att snorkla med den amerikanska saltvattenskrokodilen. Det klara grunda vattnet gav oss fantastiska bilder och möten. Under 2 nätter bodde vi i fiskehyddor, på pålar ute i vattnet, utan varken rinnande vatten eller el. Det enda som hördes var vågornas brus.” 

Att besöka krokodilerna vid Chinchorro har blivit otroligt populärt och eftersom det enbart finns plats för 7 dykare per tillfälle är redan hela 2016 fullbokat. Scuba Travel har dock lyckats nappa åt sig ett av dessa tillfällen och kommer tillsammans med Tomas Jansson att erbjuda en resa dit under år 2016. Endast 6 platser finns tillgängliga! Mer information om denna resa hittar du genom att klicka här!

Group trip to Chinchorro

crocs of Chincorro


Scuba Travel stärker sin ledningsgrupp!

Daniel Bener

Nu i augusti 2015 stärker vi vår ledning genom att utnämna Daniel Benér till verksamhetsansvarig kontorschef. 

”De senaste årens kraftiga tillväxt har lett till ett behov att stärka ledningen för Scuba Travel. Vi känner oss mycket trygga i att lämna driften i händerna på en mycket kompetent person och medarbetare. Med Daniel i ledningen kommer vi att kunna ta bolaget till nästa nivå tillsammans med resten av vårt fantastiska team ”, säger Henrik Almers.

”Det är mycket inspirerande att få axla ansvaret för Scuba Travel och att fortsätta utveckla vårt samarbete med våra operatörer och agenter. Mitt mål är att se till att Scuba Travels kunder kommer att få en fortsatt hög servicenivå samt få ett utökat utbud av destinationer”, säger Daniel Benér.

Ägarparet Heather och Henrik Almers kommer att vara fortsatt involverade i Scuba Travels styrelse med Henrik som VD. Framför allt kommer de dock att fokusera på att utveckla de nya tillskotten i Almers Travel Group i form av Exposure Expeditions AB & Invictus Travel AB

Götaverkens Sportdykarklubb tillbaka från God´s Pocket!

God´s Pocket

Götaverkens Sportdykarklubb har nu nyligen återvänt hem från Scuba Travels första resa till God's Pocket i British Columbia, Kanada.

God’s Pocket Resort ligger på den vackra ön Hurst Island på den östliga sidan av Vancouver Island i Kanada. Resorten har funnits här i över 25 år och är en plats för alla nivåer av kallvattensdykare. Man kan endast ta sig hit med båt vilket gör detta till en avskild plats i ödemarken, omgiven av skogbeklädda öar och små mysiga vattendrag. 

Catarina Josteus på GVSDK som var på denna resa i maj 2015 säger så här "Gillar man att dyka i svenska och norska vatten så kommer man att älska dykningen vid God's Pocket. Allt är stort! Nakensnäckor är lika stora som handbollar och sjöpennor är över 1 meter. Vi simmade med med sjölejon i över 60 minuter och maten var sagolikt god. Vi fick nybakat flera gånger om dagen och vakna upp till doften av muffins eller bacon är inte helt fel."

Vill du följa med GVSDK på deras nästa resa till God's Pocket i oktober 2017? Klicka då här för att se reseupplägg samt kontakta oss för att boka din resa!

Gods pocket resort

nakensnäcka gods pocket

Jungfruresan på Galapagos Master!

Galapagos Master

Efter hela åtta månaders noggrann renovering i land har nu World Wide Dive and Sail äntligen sjösatt sitt senaste tillskott, liveaboarden Galapagos Master. Ombord på Galapagos Master finns plats för totalt 16 dykare fördelade på nio rymliga och toppmoderna hytter. Precis som World Wide Dive and Sail gör Master Liveaboards en extra satsning på undervattensfotografer och deras specifika önskemål. Galapagos Master har nu i Juni 2015 genomfört sin jungfruresa. Läs Mark Shandur's blogg här nedan (endast på engelska) om hur resan gick. Vill du också åka på en resa med Galapagos Master? Klicka här för att komma till våra liveaboardavgångar där du kan se om du hittar ett datum som passar dig, du kan även kontakta oss på info@scubatravel.se eller 0301-22 100. Vill du följa med på Scuba Travels nästa gruppresa ombord på Galapagos Master så går det i oktober 2017 och mer om det hittar du genom att klicka här!

The Galapagos Master maiden trip blog
(written by Mark Shandur, owner of Worldwide Dive and Sail)

Located at the junction of three ocean currents, the Galapagos are a spectacular melting pot of marine species. Our excitement could not be contained as we made our way to the Galapagos Master. She has just spent 8 months in the shipyard where the refit and refurbishment was overseen by my business partner and Worldwide Dive and Sail founder, Frank Van Der Linde.

The trip was a special one as my wife, Hanako, and I were joined by old school friends Ben Shrimpton, Mark Upson and Alec & Lucy Birkbeck. The maiden voyage also hosted world-renowned photographer, Aaron Wong, and his wife Lynette Ang and Marcel Wilpernig from WIRODIVE. Daniel Brinckmann came on assignment from Underwasser. Then we were also joined by Renee Wong, and four guests who have now become friends, who were on the Fiji Siren with us last year including Mauro Resnitzky, Ramone Gonzalez and Raj & Vijay Vaswani.

The diving in the Galapagos is some of the most unique in the world, and we were anxious to jump into the water and experience Darwin’s playground.

Our first dive of the trip was at Punta Carrion, a boulder strewn reef, where we saw many hammerheads, white tip reef sharks, and schooling fish. During the second dive at Punta Carrion, I noticed a skeleton underwater at approximately thirty metres. Bewildered, I thought to myself, “Who’d thrown their dog overboard?” Upon surfacing, and speaking to one of the dive masters, I realized that we’d seen the skeleton of a sea lion. Doh! Towards the end of the second dive, we experienced a really strange vertical thermocline current coming in. The water temperature dropped by at least 3-5 degrees and the visibility went down to less than 5m. However, this cold, nutrient rich water seemed to bring in many fish and we experienced sightings of huge groupers, who seemed to enjoying appearing from the depths and scaring us!

North Seymour Island was our next stop. We went ashore and experienced some of the amazing wildlife that the Galapagos offers. We saw blue-footed boobies, frigate birds and scores of land iguanas.

Darwin Island was the next stop on our itinerary, and it was absolutely unbelievable. Although no land permits are allowed here, the extinct volcano that reaches 165 metres above sea level is a sight to behold. Darwin’s Arch provided an amazing drift dive with a medium to strong current and loads of schooling fish.
Wolf Island, without a doubt, offered the best dive of the entire Galapagos Master trip. Another massive, extinct volcano that pushes 253 metres above sea level, here our group had the pleasure of hundreds of Galapagos sharks and a frenzy of 40-50 hammerheads. At Wolf Island, we also had the opportunity to meet some local fishermen. Regulated by the park, the fisherman hand catch yellow fin tuna that has already been bitten by sharks. These fishermen had some stories to tell, and we bartered with them. We swapped their yellow fin tuna for water and other supplies, and had a great dinner that evening.

Living up to its nickname “The Ice Box,” Punta Vicente Roca was extremely cold. However, this dive gave us a good chance to see some big marble rays. We looked for penguins, but only encountered sea lions. Diving with sea lions is fun as they are naturally curious and provide some underwater laughs.

The last stop of our Galapagos Master trip was at Cousin’s Rock, the beautiful, photogenic coral covered rock and lava flow. Here, we saw lots of enormous turtles, more playful sea lions and spotted eagle rays. Cousin’s Rock was a great way to wrap up our trip.

As we headed back to Guayaquil, we all prepared for our long, sad goodbyes. It was amazing to be able to experience a destination such as this with such close friends and colleagues; it definitely was a trip of a lifetime.

cabin galapagos master

 

Scuba Travel springer Blodomloppet 2015 i Göteborg!

Scuba Travel team

I måndags (1 juni 2015) krängde hela Scuba Travel-teamet plus maskotar på sig träningskläderna och begav sig till Slottskogen i Göteborg för att springa Blodomloppet på 5 km. Det blev en solig och glad dag som avslutades med en välförtjänt pickninkkorg. Även Camilla körde loppet remote från sitt hem i Nederländerna. Riktigt bra jobbat hela gänget! :-)

Blodomloppet genomförs varje år i syfte att uppmärksamma vikten av blodgivning. Gå in på geblod.nu för att läsa mer om vart du ska vända dig för att just ge blod.

blodomloppet scuba travel

 

Scuba Travel har växtvärk!

Sanna

Nu gör vi det igen, vi växer så det knakar! I mars 2015 har vi utökat vårt, inte längre så lilla, team med ytterligare en färgstark person. Vi är väldigt stolta och glada över att säga välkommen till Sanna Bastås. Sanna kommer att jobba hos oss som reserådgivare och vi hoppas att detta ska kunna hjälpa oss att erbjuda en ännu bättre service. Tack till alla våra underbara resenärer för att ni gör det möjligt för oss att få fler trevliga kollegor på kontoret. Numera kan vi skryta med en personalstyrka på hela åtta personer, något vi bara kunde drömma om för 11 år sedan när Scuba Travel skickade iväg sin första grupp på dykäventyr i världen.

Sanna har tidigare arbetat i Thailand, Sydafrika och nu senast i Maldiverna där hon under två år ansvarade för driften av två av landets bästa liveaboards, läs mer om Sanna här!


Nytt samarbete mellan Scuba Travel och Exposure Underwater!

 Exposure Underwater

I och med starten på det nya året (2015) så inleds ett långtgående samarbete mellan Nordens största dykresearrangör, Scuba Travel, och Exposure Underwater, högklassiga specialister och leverantörer av utrustning för UV-fotografering.

- ”Vi är mycket nöjda med att ha inlett detta samarbete med Scuba Travel. Det innebär att vi får en direkt kanal till många av Skandinaviens mest aktiva dykare och UV-fotografer” säger Exposure Underwaters VD Magnus Lundgren.

Det nya partnerskapet innebär stora fördelar för Scuba Travels kunder. Resenärerna kommer att få tillgång till mängder av fototips och kunskap inom UV-fotografering genom nyhetsbrev och Scuba Travels hemsida. Dessutom kommer Exposure Underwater att erbjuda foto-produkter till specialpriser till resenärer hos Scuba Travel.

- ” Detta är första steget i en flerstegsraket i vårt partnerskap och vi ser med glädje fram emot att kunna erbjuda våra kunder en ännu bättre service och större bredd än tidigare” kommentarer Henrik Almers, ägare till Scuba Travel.

I ett senare skede kommer samarbetet att inkludera workshops och resor med fokus på UV-foto och stora naturupplevelser. För mer information kontakta Scuba Travel 0301-22 100 och kika på Exposure Underwater.

 

Malapascua 1 år efter tyfonen Haiyan!

 Sea Vida Malapascua

Nu är vi inne i Januari 2015 och för ca 1 år sedan deltog flera av våra resenärer, ambassadörer och partners i ett event där vi auktionerade ut en del produkter/resor samt dök tillsammans till förmån för förödelsen i Filippinerna efter tyfonen Haiyan. Pengar skänktes generöst av er till flera olika organisationer för att hjälpa folket på Filippinerna. Den av Scuba Travels destinationer som drabbades värst var den lilla ön Malapascua. Idag kan vi meddela att man har lyckats bygga nya hem till 34 av de drabbade familjerna på Malapascua. Vår partner Sea Explorers har även fått sitt dykcenter och resort på plats igen och alla hoppas nu att turismen ska ta fart på nytt. Tack till alla er som bidrog till att hjälpa Filippinerna. Se bilder från byn Sea Vida här! Mer information om Malapascua hittar ni här! 


Scuba Travel erbjuder liveaboardresor till Kroatien med start år 2015!

 Croatia Reef

För att ytterligare stärka vår position på den skandinaviska marknaden som ledande arrangör av liveabordresor, så har Scuba Travel nu i jan 2015 ingått ett långsiktigt exklusivt partnerskap med Kroatiens bästa liveaboardoperatör. Vranjaks liveaboard kommer nu att erbjudas i Sverige, Norge och Danmark från och med år 2015 och framåt. 

Oavsett om du gillar att böka runt i vrak eller hellre njuter av att studera det marina livet, så har Kroatiens vackra skärgård något att erbjuda dig. Det bjuds på ”cavern” dykning på både grunt och djupt vatten. Om du dessutom älskar utsökt mat och dryck och härliga dopp i ett klarblått hav med fantastisk sikt, så har du hittat vad du söker.

En vecka på M/Y Vranjak I passar både sportdykare och mer avancerade dykare med rebreathers. Det är även ett utmärkt resmål för familjer där alla inte dyker. Det som gör Vranjaks liveaboard koncept unikt är att du kommer att få uppleva många hamnbyar och städer längs med kusten. Varje eftermiddag kommer Vranjak ankra i olika hamnar där du kan njuta av de pittoreska städerna som i vissa fall är fler 1000 år gamla.

”Vi är väldigt glada över vårt nya samarbete och vi ser fram emot att skicka våra gäster på liveaboardresor med M/Y Vranjak I”, säger Henrik Almers på Scuba Travel.

Glatt gäng hemma från Wreck Week i Röda Havet!

 Wreck Week

Efter att slaviskt följt mat-och-dykklockan är nu Jesper Kjøller, Micke Bergström och ytterligare 18 glada dykare tillbaka från "Wreck Week" i Röda Havet. De hade en vecka i sep 2014 ombord på MV Tala fylld med vrak, god mat, skratt, presentationer om vrakdykning. Jesper säger "Det blev til over 10 forskellige vrag på en uge, selv om vi måtte droppe Brothers Islands på grund af hård vind. Vi vender tilbage til næste år!"

För dig som vill följa med på en Röda Havsresa nästa år med denna oslagbara duo, så anmäl ditt intresse till oss: info@scubatravel.se

Wreck Week Tala 

 

App som kan hjälpa dig att förbereda resan!

 Resklar

Av någon anledning tycker vi att när vi är hemma är det självklart att till exempel använda bälte i bilen och hjälm när vi kör motorcykel, men så fort vi åker utomlands är det kanske inte lika självklart. Många av oss har säkert hört eller själv varit med om olyckor under semestern och många vet också att det kan kosta väldigt mycket för både hälsa och plånbok. Självklart kan du inte förhindra att olyckor inträffar, men du kan förbereda dig väl inför din resa för att veta vad du ska göra om något inträffar samt undvika onödiga kostnader och andra problem som kan dyka upp.

UD har i juli 2014 skapat en app som heter UD Resklar. Genom denna app kan du få hjälp att planera din resa för att inte missa viktiga dtaljer som pass, visum och försäkring. Du får även tillgång till ambassadernas reseinformation samt att du kan ladda ner viktiga telefonnummer som behövs om något händer.

Ladda ner den inför nästa utlandsresa ud.se/reseapp

En annan nyhet är att du som är bosatt i Sverige kan anmäla dig till ambassadens "svensklista" via ett webbformulär, för att kunna bli kontaktad av UD eller ambassaden om nödvändigt i en större krissituation, läs mer här: swedenabroad.com/svensklistan

Olle Rapporterar från Sardine Run juli 2014!

 Sardine Run

"Direkt efter midsommar var vi 10 dykare som lämnade Sverige för en resa till Sydafrika. Vi började med en två dagars safari i ett viltreservat. Denna leddes av en engagerad och humorfylld guide. Under de två dagarna fick vi se mycket av det förväntade djurlivet.

Vi drog sedan söderut för två dagars dykning på Aliwal Shoal, som är ett känt rev i Sydafrika. Vi gjorde här ett betat hajdyk som drog till oss en imponerande mängd hajar som kunde fotas, filmas och studeras på närmare håll. En transfer tog oss ytterligare söderut till Port St Johns för Sardine Run. Detta naturfenomen skulle vi uppleva under 6 dagar. Dock hade vi lite oflyt, det var lite för varmt och vattentemperatur var väl hög. Så några massiva betesbollar av Sardiner kom inte till oss, sån är naturen ibland. Vi fick istället uppleva och njuta av massor av möten med knölvalar som vid något tillfälle också kunde ses vid snorkling. Delfinflockarna var imponerade stora och vid snorkling med dessa gick kamerorna för fullt." Säger Olle på Scuba Travel.

 

Låt oss presentera Daniel Benér!

Daniel Benér 

Scuba Travel behövde i juli 2014 förstärkning på kontoret i Hindås och det har vi verkligen fått nu i form av Daniel Benér. Daniels huvudsakliga roll på Scuba Travel är reserådgivare till privatpersoner och grupper. Daniel är uppväxt i Jönköping och blev en dykfantast när han en kall februaridag 2000 tog sitt dykcertifikat. Trots kylan blev han fascinerad av tyngdlösheten och den nya världen som öppnade sig. Läs mer om Daniel...

 

Scuba Travel behöver mer utrymme!

Scuba Travel kontor

Eftersom vi nu i juni 2014 har blivit så många i vårt Scuba Travel team var vi tvungna att börja kika efter ny kontorslokal, ett angenämt problem får man säga. Denna fann vi bara tio meter från vårt ursprungliga kontor i Hindås, i samma byggnad. Nu har vi alltså flyttat från den ena till den andra delen av byggnaden och sitter i olika kontor utefter avdelning.

Camilla fick däremot ta sig lite längre bort än tio meter. Hon valde att flytta med kärleken till Utrecht i Nederländerna och kommer de närmsta två åren att jobba på Scuba Travel därifrån. Så helt plötsligt har vi nu utökat till att vi finns i två länder, välkommen till familjen, Scuba Travel Utrecht :-)

 

Scuba Travel deltar i Blodomloppet 2014, Göteborg!

Blodomloppet GöteborgBlodomloppen Göteborg

 

Måndag 2 juni 2014 deltog Scuba Travel och våra små maskottar i Blodomloppet i Göteborg för att hjälpa till att uppmärksamma hur viktigt det är att ge blod! Tack till Oxygene Göteborg för att ni anmälde oss alla!

Blodomloppet har funnits sedan 1993 och är ett lopp där man kan välja att gå eller springa 5 eller 10 km. Loppet genomförs för att uppmärksamma vikten av att lämna blod. Att vara blodgivare är att rädda livet på en annan människa. Att ge blod innebär att du ägnar ungefär en timme per år till att hjälpa en främmande människa eller kanske någon du känner. Varje dag behöver någon en blodtransfusion för att överleva.

För mer information om vart du kan lämna blod gå in på geblod.nu

 

Fantastisk dag med Scuba Travel teamet!

Scuba Travel teamet

Efter dagens planeringsmöte i maj 2014 vårt nya kontor, stack vi ut och paddlade kanot på en sjö i närheten. Vackert väder, många skratt och picknick på stranden! Tack teamet för en underbar dag i solen!

 

Vi säger välkommen till Erika!

Erika Broberg

Scuba Travel växer igen och säger nu i maj 2014 varmt välkommen till vår nya härliga medarbetare Erika Broberg. Erikas huvudsakliga roll på Scuba Travel är administration i all dess former som bokning av flyg, boende, dykning och mycket annat.

Läs mer om Erika och resten av teamet här

Scuba Travel + Red Sea Explorers = Sant

Tala liveaboard

Skandinaviska dykare älskar Röda Havet. Det korta reseavståndet, den höga kvaliteten på dykningen och goda prisnivån gör Egypten till en stor favorit.

Skandinaver är ofta duktiga dykare med stora vana att dyka med allt från torrdräkt till dubbelflaskor och de utövar ofta avancerad dykning. De kan ibland uppleva det som frustrerande att resa till varmare resmål p.g.a. avsaknaden av utrustning som de är vana vid och begränsningar när det gäller dykningen. Red Sea Explorers har skaffat sig ett gott rykte bland dykare från Norden, då de har fokus på att möta alla dykares önskemål och krav. Från familjer som reser med barn, till dem som vill utöva avancerad dykning och givetvis vanliga sportdykare.

Vi har redan en stark position i Skandinavien då vi levererar den typ av dykning och utrustning som de flesta skandinaver föredrar. Med en ökad efterfrågan för våra unika produkter hade vi ett behov av en stark lokal partner som kan hantera en stor av volym av resenärer och samtidigt ge en personlig service. Scuba Travel visade sig vara exakt vad vi sökte, säger Red Sea Explorers Chief Operating Officer Mozi El Ariss.

Vi är väldigt glada över vårt nya samarbete med Red Sea Explorers och vi ser fram emot att skicka våra gäster på liveaboardresor med MV Tala och de andra båtarna i RSE flottan, säger Heather Almers på Scuba Travel.

Utbudet av specialresor kommer t.ex. att inkludera vrakexpeditioner, safaris till det södra Röda Havet, GUE-kurser ombord och mycket annat. Sammarbetet startar ni i början av 2014.

Om Red Sea Explorers
Red Sea Explorers har byggt upp ett unikt koncept i Röda Havet som en liveaboardoperatör ”with a twist”. Glöm standardiserade och rutinmässigt genomförda liveaboardrutter. Ombord på RSE´s båtar kommer du att uppleva skräddarsydda och specialiserade resor med en härlig atmosfär.

Läs mer om Tala här

 

Välkommen till vår nya hemsida 2013!

Äntligen säger vi och vi hoppas att du gillar vad du ser. Vår målsättning har i första hand varit att ge dig som kund en lättare väg till att hitta din nästa resa. Klicka bara på ”Börja din resa” vid den snurrande globen på startsidan så kan du söka efter det just du letar efter.

scuba travel hemsidan

Välj mellan Vrak, Rev & Väggdyk, Wildlife eller Unika resmål och klicka dig vidare till resmålet som kan ge dig de upplevelser som du söker. Vi har helt enkelt fokuserat på upplevelsen snarare än på vilken destination. Sedan behöver du bara be oss att ta fram din nästa resa efter dina önskemål.

Ett annat tips är att gå in på Gruppresor och upptäck hela vårt utbud genom den interaktiva kartan. Vi har ett större utbud av härliga gruppresor än någonsin och några resmål är helt nya som Scapa Flow, Bahamas, Madagaskar och Fiji.

Om du är en liveaboard-junkie så kan du frossa i avgångar på vår nya sajt. Välj mellan över 700 avgångar, datum och rutter! Detta hittar du givetvis under Liveaboardavgångar.

Sist men absolut inte minst, provdyk några av världens bästa vrakdyk innan du ens är på plats! Vi har lagt upp 3D animationer på vrak som Thistlegorm i Röda Havet, Um el Faroud på Malta och SMS Brummer i Scapa Flow. Missa inte heller vår grymma interaktiva karta för Truk Lagoon.


Vi ser fram emot att hjälpa dig med din nästa resa
Scuba Travel Team 


Tomas Jansson berättar om sin upplevelse med brugdhajar i Cornwall 2013

Basking Shark Expedition, Penzance, England, 6 – 10 juni 2013

Dag 1. Efter ca 5 timmars bilfärd från London, Heathrow flygplatsen kommer vi fram till den lilla mysiga fiskebyn Penzance, Cornwall som ligger på Englands sydkust. Förutom den unika Brugden finns här gott om trevliga pubar där de flesta rätterna på menyn har anknytning till havet.

Dag 2. Nästa morgon träffar vi Charles Hood nere vid hamnen, där hans RIB ligger och väntar på oss i det solglittrande vattnet. Vi puttrar ut från hamnen och ut på öppet hav. Charles har flera års erfarenhet av att leta upp vatten där brugden brukar hålla till. Vår strategi idag är att åka utmed kusten och spana in mot land efter den stora svarta triangelformade fenan, som är kännetecknet för brugden. Vi letar och letar men utan resultat. Charles tar prover ur vattnet och konstaterar hur mycket plankton det finns. Efter den kalla vintern har planktonen lyst med sin frånvaro. Ingen brugd i sikte den här dagen.

Dag 3. Även den här dagen lyser solen och jag som trodde att det regnade för det mesta i England, men där jag hade fel. Också idag börjar vi utefter gårdagens kust spana efter den efterlängtade fenan, men utan resultat. Vi beger oss istället ut till en ö där en stor sälkoloni håller till. Vi hoppar i vattnet och snorklar med några närgående gråsälar. Det blev ett underhållande möte med pigga och orädda sälar i olika åldrar. Resten av dagen lyser brugden med sin frånvaro, vilket bekymrar Charles.

Dag 4. I dag har Charles fått ett tips av en fiskare som ska ha sett brugd. Vi beger oss ut för att leta. Men ingen lycka den här gången heller. Charles tar prover och det är samma sak här, dåligt med plankton. Efter lunch tar vi sikte mot en klippa där det blåser väldigt hårt och vågorna går höga. Efter att rundat klippan kommer vi in i en stor vik med turkosfärgat vatten och vindstilla. Vi börjar spana och efter en stund ser vi två stora fenor framför båten. Vilket stort ögonblick, men de rör sig ut mot havet och plötsligt har de försvunnit. Sökande fortsätter för nu vet vi att giganterna är här och vi är på rätt plats. Efter en stund, ser vi en stor svart fena röra sig nära land. Det är en brugd. Vi är nu förberedda och väntar på klartecken från Charles, att försiktigt glida ner i vattnet. Det första som gäller är att se hur brugden rör sig i vattnet och sedan försöka korsa deras väg. Plötsligt, ser jag hur en stor svart fena kommer i riktning mot mig. Jag tittar ner, till höger och till vänster. Var har jag brugden? Det är svårt att se något i vattnet för här är det rikt med plankton. Jag upptäcker brugden när den är ca 1-2 m ifrån mig och jag ser dess enorma gap, som är helt öppet för filtrering av plankton. Att i mer än 4 timmar få möjlighet fotografera dessa 4-5m långa giganter ur olika vinklar och positioner, är fantastiskt och man fylls av en väldigt mäktig känsla. Mycket nöjda avslutade vi, med att fotografera brugdens stora fenor som skar genom vattnet. Brugden är inte bara en stor attraktion för engelsmännen. Intresserade kommer från hela världen, för att möta dem i vattnet eller med kameran i hand från land. Ett stort tack till Scuba Travel och Charles Hood som gjorde The Basking Shark Expedition 2013 möjlig. Jag vill också tacka ett bra gäng, som såg till att stämningen var på topp under alla 4 dagarna.

 
book now

Boka resa nu

Om du vet vart du vill
resa och är redo att boka, så kontakta oss enligt nedan eller klicka på knappen och använd formuläret.

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.