travel info

Reseinformation - Galapagos Islands

Mer Information

Galapagos består av 19 större öar samt dussintals småöar och vulkanformationer belägna nästan 1000 kilometer utanför Ecuadors kust. Totalt bildar de en landmassa på ca 8 000 kvadratkilometer utspritt på över 50 000 kvadratkilometer havsyta.

På grund av sin avlägsna placering var Galapagosöarna helt isolerade från omvärlden i flera tusen år. Det var inte förrän HMS Beagle råkade på öarna år 1835 som världen fick upp ögonen för det rikaste och mest varierade ekosystemet på vår planet. Ombord fanns bland andra Charles Darwin och hans observationer här ledde så småningom till "Om arternas uppkomst" som kom att förändra människans hela syn på skapelsen.

Än idag utgör dessa aktiva vulkanöar hem till en utmärkande flora och fauna, inklusive många arter som inte finns någon annanstans i världen s.k. endemiska arter. Öarna är en del av Ecuadors nationalpark och tillhör världsarven. Det rika och unika djurlivet på land motsvaras mer än väl i det omgivande havet.

På grund av de många havsströmmar som möts vid Galapagosöarna är det rikligt med marint liv här. Stim av hundratals hajar är inte helt ovanligt att stöta på. Men det är inte bara hajarna som attraherar dykare på Galapagos. Här har man också chansen att få dyka tillsammans med helt fantastiska djur, så som sjölejon, pingviner och havsleguaner.

Under maj - november ser man ofta många olika sorters valarter som migrerat från Ecuadors kust, de vanligaste arterna är brednosdelfin, knölval och grindval. Den stora planktonätaren, valhajen brukar ofta ses i stora stim, och det är mycket vanligt att stöta på dem under ett dyk. Det är nästan ett måste att besöka dykplatserna Darwin och Wolf när man dyker på Galapagos. Dessa dykplatser ligger 15 timmar norr om huvudöarna och här brukar man se stim av hammarhaj, rockor, valhajar och delfiner. Dessa två öar kommer att vara några av de absoluta höjdpunkterna på din semester.

Andra höjdpunkter är Baltra Island, Seymore Island, Santiago Island, Cousins Islet och Santa Cruz Island. Dykplatserna väljs ut av kaptenen och kan variera beroende av vädret.

OBS: Nybörjare kan tycka att dykningen i Galapagos är lite väl utmanande.

 

Tid: Svensk tid - 6 timmar

Valuta: U.S. dollars

Språk: Spanska, men guider och besättning pratar engelska

Visum: Passet måste vara giltigt minst 6 månader efter hemkomst, för tillfället behövs inget visum för skandinaviska medborgare.

Regler för Nationalparken: Inte störa, röra eller flytta på någon växt, sten eller djur. Var noga med att inte transportera över något organiskt material från ö till ö. Ta inte på djuren, och mata dem inte. Var också noga med att inte skrämma eller jaga dem. Gå bara på de markerade stigarna. Detta för att undvika förstörelse av växtligheten. Kasta inte ut skräp från båten. Var vänliga och köp heller inte souvenirer gjorda av naturprodukter från Galapagos (förutom trä). Rök inte på öarna.

Temperaturer: Här nedan följer Galapagos ungefärliga temperaturer och väderlek under ett år, i ºC:

Jan Feb Mar Apr May Jun Jul  Aug Sep Oct  Nov Dec
29   30   31    30   28    26   25   23    25   25    26   27    Maximum air temp   
21   23   23    22   22    20   19   18    17   18    19   20    Minimum air temp
23   25   25    25   23    23   22   19    20   21    22   23    Average sea temp 
 

 
book now

Boka nu

T +46 (0) 301 22100
E info@scubatravel.se

departures

Avgångar
& priser

Panic

Vill du ha ett reseförslag?

Klicka på
’Hjälp tack’-knappen och besvara några frågor, så kommer våra trevliga reserådgivare att kontakta dig snart.

Behöver du resetips?

Vårt kontor är fullt av aktiva dykare som älskar att resa. Vi hjälper dig gärna med att ge dig råd inför din nästa resa.